SkyscraperCity banner

1841 - 1860 of 1883 Posts

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Iako nije Split postavljam ovdje link te vijest.


https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/najveca-svjetska-privatna-jahta-uplovila-u-makarsku-prvi-put-bogatasi-iz-cijelog-svijeta-pozeljeli-posjetiti-dalmatinski-biser-ovo-nije-slucajno/7505922/NAJVEĆA SVJETSKA PRIVATNA JAHTA UPLOVILA U MAKARSKUNajveća svjetska privatna jahta, koja plovi pod zastavom Bahama i koja je je prilikom uplovljavanja na oko trećinu nautičke milje, oko 600 metara od luke, postala i najveća atrakcija u gradu, dovela je u Makarsku 300 putnika, vlasnika brodskih apartmana i to iz Amerike, Engleske, Italije i Australije te gotovo jednak broj članova posade.

Moze nova dretva ovdje :colgate:
 

·
HR -HB
Joined
·
79 Posts
SMJENA TURISTA: U splitskoj luci danas očekuju 35 tisuća putnika
Sredina je srpnja i Split je pun gostiju. Na potezu od Zapadne obale do gradske luke mnoštvo mladog svijeta, neki su tek došli, a neki s torbama napuštaju grad. Jedan je od udarnih vikenda, smjena je gostiju, gradsku luku okupirali su mali drveni kruzeri. Kolona vozila stvorila se na prilazu luci. Gužva jest, ali zastoja ipak nema. Odgovorni u Lučkoj upravi pripremili su nekoliko novih organizacijskih rješenja kako bi doskočili povećanom pritisku.

- Sve je dobro s obzirom na povećanje prometa. Godišnje rastemo pet do šest posto ovisno o vrsti prometa. Ove godine smo uveli neke novine na operativnoj bazi. U suradnji s policijom i carinom koristimo carinski gat za slaganje dijela vozila za Stari Grad tako da je što manje vozila na prometnicama. S druge strane smo u ovim vršnim trenucima, vikendima, liniju za Vis prebacili na novoizgrađene vanjske vezove. Tako smo oslobodili centralni dio luke gdje se stvaraju najveći čepovi. Luka je zbog toga protočnija. Vozila za Vis idu na sami kraj luke, odnosno, na vanjske vezove - kaže Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave.

Najavljeno je kako će se gužve u Ulici kralja Zvonimira pokušati riješiti novom jednosmjernom prometnom regulacijom.

- Grad traži intenzivna rješenja s pristupnim prometnicama. Tu će se vjerojatno uskoro dogoditi novi režim prometovanja i onda će biti veći pritisak na samu luku. Kao što vidite, linije su u luci prohodne, ali problem su pristupne ceste, Ulica Kralja Zvonimira i Zagrebačka. Radimo na operativnom dijelu svakodnevno, a strateški mogu najaviti izmještanje graničnog prijelaza iz centra luke s Gata Svetog Duje na vanjske vezove. Gat Svetog Duje ima ogromnu operativnu površinu i bio je neiskorišten zbog režima graničnog prijelaza', kazao je Mihanović.


Promet u splitskoj luci raste kontinuirano.

- Prije 20 godina imali smo milijun i pol putnika, a 2017. godine 5,2 milijuna. To je porast veći od tri i pol puta. Trend se nastavlja, mi smo na razini pet do šest posto porasta. S 300 tisuća vozila narasli smo na 780 tisuća, od toga 200 tisuća kamiona. 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvarimo u srpnju i kolovozu i zbog toga su ovi vršni trenuci najgori. Danas je smjena gostiju. Imat ćemo imati 30 – 35 tisuća putnika u odlasku i dolasku. Tri tisuće vozila. Prema otocima imamo 32 trajektne linije i 11 brzobrodskih. U luci je 80 brodova na kružnim putovanjima pod RH zastavom, takozvani, trabakuli. Vezano ih je po osam jedan uz drugog. Brojke se vide i na terenu. I laiku je dosta da pogleda da vidi što se događa - zaključio je ravnatelj Lučke uprave.

Unatoč svemu, motorizirani turisti ne čekaju predugo za ukrcaj na trajekte, kaže nam kapetan Vjekoslav Grgić, rukovoditelj lučkog operativnog centra.
 

·
Registered
Joined
·
3,662 Posts
Pojačan interes trajekt prema Visu

Ništa manje gužve neće biti niti u trajektnoj luci kroz koju će za vikend proći čak 126.500 putnika, a s njima i više od 18 tisuća vozila.

Kako Hina doznaje u Jadroliniji od Danijele Ivanović, voditeljice linija Split i Dubrovnik, više od 92 tisuće putnika i 18 tisuća vozila proći će od petka do nedjelje kroz splitsku trajektnu luku brodovima i trajektima Jadrolinije u kojoj iz vikenda u vikend broj putnika sve više raste.

Zbog velikog interesa putnika za plovidbu prema otocima u subotu su uvedene dvije dodatne linije i to prema Starigradu na Hvaru i Supetru na Braču.

"Pretpostavljamo da će porast putnika potrajati još sigurno dva tjedna. Kao i uvijek do sada najveći interes putnika je za otok Brač, no ove nas je godine iznenadio Vis. Očito je da je film koji je sniman na tom otoku, Mamma mia, privukao ljude, pa putnici sve više odlaze na Vis", rekla je Ivanović.

Splitska trajektna luka 'puna kao šipak'

Da je trajektna luka 'puna kao šipak' potvrdio je za Hinu i Vicko Vrgoč, rukovoditelj Lučkog operativnog centra koji je kazao da je i ovaj drugi udarni vikend napunio luku putnicima i njihovim vozilima. I on kaže da su putnici otkrili Vis baš kao nekada Hvar, te da pretpostavlja da će jednoga dana takav interes biti i prema Lastovu. Što se tiče katamaranskih linija koje su popularne među putnicima broj jedan je Hvar, a prate ga Bol i Dubrovnik.

"Danas imamo i kruzer sa 2500 putnika, a u nedjelju nam uplovljavaju još četiri kruzera od čega su tri velika što znači da ćemo imati zanimljiv dan što se tiče kruzinga. Kapetan Luka nam na dnevnoj bazi dovede deset tisuća putnika, kruzeri sedam tisuća tranzitnih putnika, te 'trabakuli' pet tisuća putnika. Imamo i jedan SNAV sa 300 vozila i 2500 putnika", rekao je Vrgoč.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-split-je-u-petak-morem-i-zrakom-stiglo-rekordnih-184500-putnika-nastavit-ce-dolaziti-i-preko-vikenda-jer-taman-pocinje-ferragosto/7688532/
 

·
Registered
Joined
·
593 Posts
U Resniku kreće izgradnja luke, katamaran će putnike prevoziti u centar Splita i na otoke

Već od ovog ljeta moći će se iz Resnika s katamaranom stići u trajektnu luku, ali možda i na najbliže otoke.

U dogovoru s resornim ministarstvom, a uz podršku Grada Splita i županije od ove godine će se pustiti u promet pristan u Resniku. U planu je izgradnja čekaonice sa sanitarnim čvorom i uvesti će se video nadzor. Tako će se jednim dijelom rasteretiti promet u samom centru grada.

“Pripremamo trenutno dokumentaciju s obzirom na to da se radi o postavljanju montažnih objekata, a planiramo cijeli projekt završiti do prvog travnja. Već imamo jednog brodara koji je zainteresiran da održava ovu liniju, a to je nekakav doprinos lučke uprave rasterećenju ovih gužvi, stavljanjem u funkciju luke u Resniku. Tako ćemo veliki broj putnika koji sada autobusima prolaze kroz naš grad motivirati, pa čak i da ih i usmjeriti, da direktno iz Resnika brzobrodskim linijama idu direktno na svoje otočne destinacije”, kaže nam direktor lučke uprave Vice Mihanović.

Trenutno su na prostoru buduće luke pontoni bivšeg koncesionara tvrtke “European Coastal Airlines” koja je do prije dvije godine hidroavionima prevozila putnike iz Resnika. Upravno vijeće Lučke uprave je prije godinu i dva mjeseca oduzelo koncesiju tvrtki ECA, međutim oni su se na to žalili, ali žalba im je na drugom stupnju odbačena.

“U redovnom sam kontaktu sa stečajnim upraviteljem i za jedno mjesec dana očekujem da će oni taj prostor očistiti. Jasno nam je da ćemo se teško naplatiti za taj posao micanja pontona i montažnih kućica, međutim, naši planovi su jasni i nemamo više što čekati, jer za nas je taj prostor prevažan resurs, a sada su ostvareni i neki zakonski preduvjeti koji nam omogućuju da idemo s realizacijom ovog projekta”, kaže Mihanović.

Brzolinijski promet je protekle godine u odnosu na 2017. porastao za 17 posto, što pokazuje promjene u trendu i navikama putovanja, a to je jasan pokazatelj kako će ovaj projekt biti isplativ, kako za brodare, tako i za Lučku upravu.

“Naš je zadatak da to putnicima omogućimo i upravo zato idemo u tom smjeru i ja sam potpuno uvjeren da će to biti odličan potez, te da će se veliki broj putnika odlučiti na ovaj oblik putovanja. Sada se na području Resnika završava i pješački nathodnik, rekonstruirat će se sama prometnica od Zračne luke do Resnika, pa su sve pretpostavke osigurane da se putnicima omogući najkraći i najjednostavniji put na njihove otočne destinacije”, otkriva nam Mihanović i dodaje kako su se na Danima hrvatskog turizma vodili i razgovori s hotelijerima s Brača i Hvara koji su zainteresirani da se brzobrodskim linijama Resnik poveže i s otocima.

“Razgovori su se vodili na inicijativu ministra Butkovića, a sastancima je prisustvovala i ravnateljica Agencije za obalni i linijski prijevoz, kao i predstavnici najvećih hrvatskih brodarskih tvrtki. Ukazano je svima na ovu mogućnost i svi su se složili da bi ovo bilo najbolje rješenje. Kada pogledate da smo prije desetak godina imali četiri katamaranske linije za Hvar, a ove godine ćemo ih imati 16, to vam najbolje govori o interesu putnika za ovaj način prijevoza”, jasan je glavni čovjek Lučke uprave.

Sada će se krenuti u pripremanje infrastrukture, Agencija za linijski promet u procesu je izrada novih linija, a brodari su spremni za plovidbu na ovim relacijama, pa bi već ovo ljeto putnici iz Zračne luke, preko Resnika mogli katamaranima putovati u Split, ali i na Brač ili Hvar.
https://splitskidnevnik.rtl.hr/vijesti/zupanija/u-resniku-krece-izgradnja-luke-katamaran-ce-putnike-prevoziti-u-centar-splita-i-na-otoke/
 

·
Registered
Joined
·
445 Posts
Odlično, ne znam koliko će biti linija ni gdje će sve ići, ali to otvara širi potencijal. Jer npr. linija za Supetar je u 9h, sljedeća u 13h. Svi oni koji slete nakon cca. 8h, ne mogu je uhvatiti, a ne isplati im se ni putovati do grada plus trajektnom, već će tih par sati provesti tamo. Idealna prilika za im nešto prodati, pritom ne misim samo na robu već i razne turističke aranžmane, vjerojatno će htjet i nešto pojesti itd itd.. Samo treba to dobro organizirati i preživjeti početne godine, jer se ulaganje u takvu infrastrukturu sigurno ne bi isplatilo u prvih par godina.
 

·
Moderator
Joined
·
9,764 Posts
Nek se i vodi nađe :)

Napokon katamaran od Resnika do Splita! Za 15-ak minuta ugodne vožnje od zračne luke do centra grada, evo kada kreće nova linija i kolika će biti cijena karte
Udaljenost između Zračne luke u Resniku i centra Splita od svibnja ove godine bit će savladiva u svega 15-ak minuta ugodne vožnje katamarom koji će od kraja svibnja do kraja listopada prometovati iz Resnika do splitske Gradske luke.

Direktor županijske turističke zajednice Joško ​Stella u četvrtak je rekao da će iz Resnika prema Splitu tijekom svibnja i listopada katamaran voziti osam puta dnevno, a od lipnja do kraja rujna čak deset puta dnevno, svakih 1,5 sat vremena od jutra do 21,30 sati​, pa će tako putnici iz splitske zračne luke brzo i bez prometnih čepova na cestama stizati u trajektnu luku Splita na sve linije prema otocima.

Linija je dogovorena između Agencije za obalni linijski promet, Lučke uprave Split, hotelijera sa srednjodalmatinskih otoka, Zračne luke, te gradova Splita i Kaštela, a još je treba potvrditi Upravno vijeće Agencije za linijski promet idućeg tjedna.

Karta stotinjak kuna

Na dugo čekanoj komercijalnoj brodskoj liniji između Splita i njegove zračne luke plovit će katamaran kapaciteta 145 osoba, pretpostavljena cijena karte bit će oko sto kuna, a za djecu do sedam godina besplatno. Agencija za obalni linijski promet i tvrtka "Katamaran Line" potpisat će o tome ugovor, dok će Lučka uprava Split osigurati potrebnu infrastrukturu za pristajanje i isplovljavanje katamarana u Resniku.

– Lučka uprava je sudjelujući u ovom projektu željela dati svoj doprinos smanjenju prometnih gužvi na cestama i rasterećenju prometnice kroz Kaštela i cestovnih prilaza luci u Splitu. Ideju o tome podržao je ministar Oleg Butković, a naš je zadatak staviti u funkciju pristan u Resniku.

Problem nam je bila ostavština kompanije ECA, koja je prometovala hidroavionima, a kojoj je oduzeta koncesija za taj posao. Dobili smo rješenje Lučke kapetanije da možemo ukloniti ostatke pontona za hidroavione i dokumentacija za to se priprema kako bi sve bilo spremno u travnju.

Planiramo u Resniku na pristanu imati javni nužnik, malu čekaonicu i mjesto za prodaju karata, videonadzor i osiguravanje reda u luci, a Lučka uprava predvidjela je svojim programom rada za ovu godinu sredstva potrebna za sve to – kazao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave.

Vjerujući u potencijal ove vrste morskog prijevoza do Splita, u Lučkoj upravi smatraju da će ovo biti samo prva faza, dok bi se u budućnosti pristan mogao širiti i uvesti linija do Splita kroz Kaštela sa stajanjima. Za projekte morskog puta od Resnika i Kaštela do Splita potporu su im dali splitski i kaštelanski gradonačelnici.

U preostalim mjesecima do lipnja preostaje riješiti pristup putnicima iz zračne luke do pristana u Resniku, a koji će sigurno biti moguć preko pješačkog nathodnika u zračnoj luci, koji će također biti završen do svibnja.
Hotelijeri oduševljeni

Odluka o uvođenju katamaranske linije od Resnika do Splita dočekana je s oduševljenjem prije svega među hotelskim kućama i iznajmljivačima na srednjodalmatinskim otocima, koji su desetljećima muku mučili s dugim cestovnim putovanjima od aviona do trajekta, zbog čega su gosti nerijetko odustajali od odmora na otocima.

– Mi smo doista prezadovoljni ponuđenim rješenjem koje će značajno skratiti i uljepšati put našim gostima iz zračne luke do Splita, a onda dalje na otok. Godinama smo bili odsječeni u kasnim poslijepodnevnim satima zbog malog broja brodskih linija koje su iz Splita išle prema Hvaru, a od ove godine i to će se popraviti.

Naši su inozemni partneri sretni što gostima mogu ponuditi ovakav brodski prijevoz do Splita – kazala nam je Renata Lichtberger, direktorica prodaje i marketinga "Sunčanog Hvara" koji godinama pokušava naći rješenje problema brodskog prijevoza do otoka.

U razgovorima o novoj liniji bilo je pitanje i kada bi se mogle organizirati brodske linije koje bi izravno iz Resnika išle prema Braču, Hvaru ili Visu, ali zasad to nije u planu jer su grupe avionskih gostiju podijeljene između desetaka ljetovališta u srednjoj Dalmaciji, a ne idu svi zajedno na jedno odredište.

No, ako se pojave brodari zainteresirani za takve vožnje, o tome će se svakako raspravljati, kažu nadležni.

Gušći red plovidbe

– Naš plovidbeni red za 2019. na vrijeme je usuglašen, puno ranije nego prethodnih godina, pa će prema Hvaru, na primjer, ljeti dnevno ići najmanje 15 brodskih linija troje brodara. Isto tako su bolje povezani i Korčula, Bol, Makarska, uvodi se nova linija Rijeka – Zadar sa stajanjima na Krku i Pagu i vjerujemo da će turistički sektor i stanovnici otoka biti zadovoljni – kazala nam je Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski promet.

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/589044/napokon-katamaran-od-resnika-do-splita-za-15-ak-minuta-ugodne-voznje-od-zracne-luke-do-centra-grada-evo-kada-krece-nova-linija-i-kolika-ce-biti-cijena-karte
 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,015 Posts
Ma ne, trebalo bi bogatim turistima koji dolaze avionom i koji takvu uslugu kod sebe doma plaćaju najmanje 3 puta više, poklonit vožnju. BTW. znaš da je npr. najobičnije muško šišanje kakvo je kod nas 30 kuna, u Norveškoj 300 do 400 kuna?
 

·
Registered
Joined
·
2,036 Posts
Ma ne, trebalo bi bogatim turistima koji dolaze avionom i koji takvu uslugu kod sebe doma plaćaju najmanje 3 puta više, poklonit vožnju. BTW. znaš da je npr. najobičnije muško šišanje kakvo je kod nas 30 kuna, u Norveškoj 300 do 400 kuna?
Mozda su ovi ispustili nulu, pa je trebalo pisati 1 000. :bash:
Bumo vidjeli kakve ce biti brojke putnika.
 

·
Registered
Joined
·
593 Posts
Sviđa li vam se više 'Split 5' ili teretna luka? Nakon prezentacije novog kvarta s plažama i velebnom operom, Splićanima je predstavljen i projekt pristaništa za teretne trajekte; Evo što kažu u Društvu arhitekata

(...)

- Ovo je oznaka gradskog projekta i potreban je urbanistički i arhitektonski natječaj. Vidim da to pokušavate zaobići rekonstrukcijom obale i montažnim objektima, no za ovo vam po GUP-u treba natječaj! Studiju utjecaja za okoliš niste spomenuli. Znate da projektna dokumentacija ide tek nakon natječaja, ovo je gradski projekt - prva opaska je došla iz Društva arhitekata Split, naglašavajući kako je ista situacija bila i na projektu vanjskih vezova na lukobranu.

(...)
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/598212/svia-li-vam-se-vise-39split-539-ili-teretna-luka-nakon-prezentacije-novog-kvarta-s-plazama-i-velebnom-operom-splicanima-je-predstavljen-i-projekt-pristanista-za-teretne-trajekte-evo-sto-kazu-u-drustvu-arhitekata
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
Osobno, mogao bih donekle pozdraviti izgradnju posebne luke za "teretne trajekte", kako ih navode i ajde, pristaništa za Ro-Ro brodove, ali ne smatram da je dobra ideja zasrati ono malo što je ostalo od sjeverne obale poluotoka (a to su Stinice) nasipavanjem i trajektnim pristaništem.

Zašto se navedena luka ne bi do(g)radila na području postojeće Sjeverne luke? Argument gospode iz Lučke uprave kao odgovor na slično pitanje (Nikša Bilić iz DAS-a upozorio je na devastaciju posljednje prirodne obale u gradu, te ga je zanimalo zašto privatizirana Sjeverna luka ne može biti iskorištena kao teretna.), citiram iz teksta: "Kapetani su se brzo složili kako Sjeverna luka nije pogodna za teretnu jer nema rampi, a što se same lokacije tiče, ideja teretne luke, poručili su govornici, na tom mjestu datira još iz 1914. godine.", je u najmanju ruku debilan i nedovoljno transparentan.
Znači rampe se ne može napraviti u Sj luci, a može na Stinicama gdje ničega još ni nema? Je li cijena isključivi faktor?
Luka bi se tu radila jer je neki plan iz 1914. tako naveo? Nisam baš primjetio da su se guzonje u Gradu i Državi do sada držali prastarih urbanističkih planova kao Biblije.
Osim ako nisu u pitanju imovinsko-pravni odnosi u Sj luci (što ne znam), nisu izneseni nikakvi, ni blizu dovoljni argumenti protiv (barem u članku. Ako je tko bio na prezentaciji, može se nadovezati).

Jesu li uopće napravili studiju isplativosti odvajanja teretno-komercijalnog od turističkog i "osobnog" transporta u Splitu? Može li se u postojećim i budućim uvjetima to uopće izvesti a da bude isplativo, odnosno da inicijalno barem ne bude toliko neisplativo da to moraju krpati porezni obveznici? Koliko bi se još brodova trebalo nabaviti isključivo za teretni promet prema otocima? Kako bi raspodjela utjecala na vozni red, koliko bi linija naglo postale još neisplativije?
Treba li mijenjati flotu postojećih brodova za miješani promet? Jbt koliko pitanja, a sve su trebali barem spomenuti u prezentaciji. Koji bi brodari bili u igri za koncesije?
Studija utjecaja na okoliš je tu negdje, ka ima je-nema je, malo joj se pripišalo pa nije uspjela doći na predstavljanje plana? :rofl:

Uz navedeno, iako mi se ni blizu ne sviđa sve prezentirano u planu (Split 5) ovih poduzetnika muktaša što imaju zemlje na Kopilici, smatram nelošom idejom vratiti građanima barem jedan komadić sjeverne obale poluotoka. Mislim da je to dugoročno bolje, jer kada se to područje jednom izbetonira i "privede svrsi", proces je nepovratan, a ta "sjeverozapadna luka" može isto tako kad-tad izgubiti značaj i funkciju u korist nećeg trećeg.

Ako tko ima praktičnija promišljanja temeljena na boljim izvorima, slobodno kontraargumentirajte. I mene zanima gdje, što i kako...
 
1841 - 1860 of 1883 Posts
Top