SkyscraperCity Forum banner
1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
2,951 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Spoorzones Breda en Tilburg: kapitale karweien

Vrijdag 6 mei 2005 - Bouwkranen rukken op naar het spoor. De ambities verschillen, de invullingen ook. Maar zowel in Tilburg als Breda komen de bouwkranen in de spoorzones steeds naderbij.TILBURG/BREDA – Zowel Breda als Tilburg heeft grootse plannen met hun spoorzones. De komende tien tot twintig jaar gaat in beide gevallen een groot deel van het stadscentrum, gelegen rond de centrale stations, op de schop.

’Via Breda’ heet de operatie in het ene geval. In Tilburg praten ook de bestuurders nog gewoon over de spoorzone. Het geeft meteen een verschil in ambitie aan.

Breda is voor een deel uit op internationaal prestige. Die kans ligt er doordat de stad een verbinding krijgt met het HSL-net. In 2007 al moeten de shuttle-treinen rijden naar de rechtstreeks aan de hsl gelegen stations. „We worden de poort van Brabant en hebben naar Antwerpen en Rotterdam een scharnierfunctie. De aantrekkelijkheid van onze stad wordt door de komst van de HSL aanzienlijk vergroot“, zegt wethouder Alfred Arbouw (Stedelijke Ontwikkeling).

De bouw van een compleet nieuw station zal snel van start gaan, het direct omliggende gebied - het Stationskwartier - gaat onder meer plaats bieden aan kantoren van internationaal georiënteerde ondernemingen. Breda kreeg ook de kans om snel aan de slag te gaan op het grote aanpalende terrein van de Oranjeboom-brouwerij, doordat deze vestiging van het Interbrew-concern sloot. Onder de naam Drie Hoefijzers verrijzen er de komende jaren circa 530 woningen en een aantal kantoren. Breda kan met deze twee deelgebieden van Via Breda de eerste tien jaar vooruit.

Slag

In diezelfde periode hoopt Tilburg zijn slag te slaan met een belangrijk deel van zijn eigen spoorzone. „We bedoelen dan het hele gebied dat opgehangen is tussen de torens van Westpoint en Interpolis“, zegt Lucien Kuijsters, gebiedsmanager binnenstad.

In totaal beslaat het gebied 65 hectare. De plannen daar voorzien in negentienhonderd woningen, ruim honderdduizend vierkante meter aan kantoren en 64.000 vierkante meter aan sociaal-culturele voorzieningen. Kuijsters: „Op enkele locaties zijn we al volop bezig. In het

Haestrechtkwartier staan de kantoorgebouwen er al en begint in juni de bouw van de woontoren De Stadsheer. Op het Holland-terrein is kantoorgebouw Het Laken aan oplevering toe en is de bouw van 200 woningen boven de schutting uit zichtbaar.“ Toch zijn alle ogen vooral gericht op de strook ten noorden van de spoorlijn. Daar krijgt Tilburg er een geheel nieuw stuk binnenstad bij. Als het tenminste lukt om met het revisiebedrijf NedTrain overeenstemming te bereiken over verplaatsing van de onderneming naar industrieterrein Loven. De partijen zijn het nog niet eens over de prijs die daarmee gemoeid is en bevechten zelfs tot aan de rechter hun speelruimte. Maar wethouder Els Aarts (CDA, Ruimtelijke Ordening) verwacht toch nog dit jaar een akkoord.

Tilburg krijgt dan 12,8 hectare tot zijn beschikking voor de bouw van woningen, kantoren, een busstation en voorzieningen op het gebied van cultuur, kennis en onderwijs.

Middelpunt

Ook van dat gebied is het NS-station het middelpunt. Dat gebouw is aan renovatie toe, maar zal zeker het ‘kroepoekdak’ behouden. In het gunstigste geval begint de vernieuwing in 2009. Dan ook wordt de door de gemeente gewenste bredere onderdoorgang mogelijk, die de huidige binnenstad en de wijk Theresia voor voetgangers en fietsers met elkaar verbindt.

De Bredase wethouder Arbouw zegt dat hij van Tilburg ‘te weinig beeld’ heeft om te kunnen zeggen of de buursteden elkaar zullen beconcurreren. Bijvoorbeeld bij het binnenhalen van de bedrijven die de kantoorpanden moeten bevolken. „Ik schat in dat wij met onze dienstensector toch meer internationaal georiënteerd zijn. Tilburg is dan weer sterk in verzekeraars.“

In Tilburg zegt wethouder Aarts dat een concurrentiestrijd met de buurstad voor haar niet speelt. „We liggen bijna aan elkaar vast, dus waar heb je ’t dan over? Voor ons is het ook aantrekkelijk dat Breda de poort van Brabant wordt. Dat zal zijn uitstraling naar Tilburg ook wel hebben. Ach, de ene keer zal daar iets neerdalen, de andere keer hier.“ Tilburg is met de Rijksgebouwendienst in gesprek over vestiging van een groot kantoor in de spoorzone. „We hebben het commitment van het ministerie van Vrom dat het daarover meedenkt.“ Maar de stad zet vooral in op ‘het stimuleren van de eigen groei’. Uitgaan van eigen kracht is het parool. „In de sfeer van innovatie moeten we veel kunnen betekenen“, zegt Aarts. „Die vernieuwing zit vooral in cultuur, in onderwijs, in de kenniseconomie.“

Burgemeester Vreeman leidt een denktank van mensen uit stad en land met grote netwerken. Die club moet ideeën aandragen om de bedrijvigheid in de spoorzone het gewenste vernieuwend karakter te geven.

Identiteit

Aarts: „Ik geloof dat we daarmee goed aansluiten bij onze identiteit. Tilburg staat toch te boek als een bruisende, een creatieve stad, waar Breda meer residentieel is. Het hoger onderwijs is hier zwaar aanwezig, we hebben binnenkort alle kunstopleidingen. Daar moet toch een hoop uit te halen zijn.“

De twee steden volgen met de herontwikkelingsplannen het spoor van Den Bosch, dat de afgelopen jaren in rap tempo het Paleiskwartier uit de grond heeft gestampt. Ten noorden van het spoor is daar een architectonisch bijzondere woon- en werkwijk ontstaan. Die nadert nu de fase van afronding.

Ook in andere grote Brabantse steden aan het spoor zijn ontwikkelingen gaande. Eindhoven heeft al de Piazza-nieuwbouw en wil het gebied pal rond het station een vriendelijker uitstraling geven. Helmond is eveneens in de omgeving van het station bezig met nieuwe winkel- en woongebieden.

Breda heeft op Tilburg een streepje voor omdat het, als zogeheten Sleutelproject, een sloot geld van het Rijk heeft gekregen. Het stadsbestuur in Tilburg heeft een groter karwei aan het bijeensprokkelen van geld. De ontwikkeling van de spoorzone kan niet geheel worden terugverdiend uit de bouwprojecten. Het gat is negentig miljoen euro groot.

Onlangs zegde het Rijk een bijdrage van 13,8 miljoen toe. Er wordt gerekend op een bijdrage van de provincie van circa vijftien miljoen. Aanzienlijke bijdragen komen ook uit fondsen voor infastructuur (vijftien miljoen) en de herontwikkeling van de openbaar vervoerknoop (twintig miljoen). Tilburg zelf heeft nog eens 35 miljoen gereserveerd. „Meer dan Breda er in steekt“, zegt Kuijsters. Dat klopt. Maar die stad is voor Via Breda, met 160 hectare tweeënhalf keer zo groot als de Tilburgse spoorzone, met concrete plannen ook nog niet verder dan de deelgebieden Stationskwartier en Drie Hoefijzers. In een structuurvisie zijn wel de verdere contouren geschetst. „Het is een houvast voor de komende twintig jaar“, zegt Arbouw. „We moeten onze financiële planning er nog op afstemmen. Het geld is nog niet weggezet.“

Bouwkranen

Tilburg realiseert zich dat het publiek pas echt in de plannenmakerij gelooft als de bouwkranen in aantocht zijn. En dan vooral in het hart van de spoorzone, het terrein van ‘d’n Atelier’. „Maar we hebben te maken met een markt voor kantoren die even stagneert en voor appartementen die ook kritischer is“, zegt Joep Frenken, projectmanager vastgoed voor de binnenstad. „In Breda is dat overigens niet anders.“ Geen reden tot somberen, vindt hij. „Het heeft het voordeel dat we goed kunnen bekijken welke functie we op welk gebouw plakken, en met welke architectuur. Aan te overspannen dadendrang heb je ook niets. Je doet het maar één keer goed.“
 

·
Banned
Joined
·
7,693 Posts
Helemaal niet slecht dat Breda afwacht. In de EU wordt vaak gesteld dat Breda en Arnhem de grootste potentie hebben. Breda zou over een eeuw heel goed even groot als Rdam of Awerp kunnen zijn.
Ook een geruststelling dat NS Tilburg niet echt visuele concurrentie krjgt. Nog steeds 1 vd mooiste stations!
 

·
Registered
Joined
·
2,951 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Ach wel nee. Iedereen rekent zich altijd rijk als het gaat om inwonertallen. Bijna iedereen lijkt doof voor de realiteit dat het inwonertal van NL nagenoeg niet meer groeit en in de toekomst zelfs gaat afnemen. Steden groeien misschien nog wat door hier en daar een buurgemeente op te slokken maar dat is het dan wel. Maar of je dan als stad echt groter wordt ? Is een stad met 130.000 inw nu echt wezenlijk kleiner dan een met 150.000 ? Voor sommigen hier wel, voor mij niet.
Steden kunnen wel groeien in de rol die ze hebben voor de regio waarin ze liggen. De regio waarvoor die stad van belang is kan groeien. Breda is heel ambitieus en wil daar groei halen. Of dat lukt is de vraag maar dat ze het proberen vind ik uiteraard wel grappig, maar anderen vinden dat naief. Maar ook ik geloof niet dat Breda (maar ook Arnhem niet) het belang van Rotterdam of Antwerpen zal kunnen bijhalen. Kom op.
 

·
--------------
Joined
·
2,836 Posts
In Hartje Tilburg liggen echt zoveel stukken onbebouwde grond in de spoorzone, zoals het van gend en loos rangeer terrein dat ongekend groot is voor onbebouwde grond in het centrum, en aan het eide van de spoorlaan/Hart van brabantlaan ligt ook nog een grote lap grond naast het spoor waar nu no enkele fabrieks hallen staan waar ooit ook nieuwbouw zal komen. En het terrein van de vormen fabriek naast het holland terrein gaat ook op de schop. Andere plekken worden nu al opgevuld met grootstedelijke gebouwen zoals: Het Laken, Het hollandterrein, Het heastrecht kwartier. En natuurlijk hebben we nog een gigantisch stuk grond in het centrum waar nu de ns werkplaatsen zitten, dat zou prachtig zijn voor de stad als die verplaatst worden want dan is de entree met b.v. de trein meteen een stuk indrukwekkender en word het uitgaans/cultureel centrum enorm vergroot en zal het centraal station vanaf 2 zijdes te bereiken zijn.
 

·
efil4oremirp
Joined
·
1,568 Posts
eusebius said:
In de EU wordt vaak gesteld dat Breda en Arnhem de grootste potentie hebben. Breda zou over een eeuw heel goed even groot als Rdam of Awerp kunnen zijn.
Geweldig... sarcasme!
 

·
Custom User Title.
Joined
·
297 Posts
Tja, volgens mij ontloopt het elkaar niet veel, het enige feit dat overeind blijft is dat Breda iets meer geluk heeft kwa ligging, en daarom van de overheid meer steun krijgt. Beide plannen zijn ambitieus en het is zo als onze Els zegt, de ene keer profiteert Breda de andere keer Tilburg. Het is een klein wonder te noemen dat er zoveel (zorg)verzekeraars in Tilburg zitten.
Tilburg en Breda profiteren lekker van elkaar en daar is niks mis mee.

En Eusebius, dat je het NS station van Tilburg mooi vind zal ik maar als sarcasme oppakken, het is onvoorstelbaar dat dat ding op de monumentenlijst staat van de gemeente. Maar goed dat geld alleen voor het dak, misschien kunnen ze onder dat dak nog wat verbeteringen maken.

Cart,
 

·
Registered
Joined
·
2,951 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Carter said:
Maar goed dat geld alleen voor het dak, misschien kunnen ze onder dat dak nog wat verbeteringen maken.

Cart,
Ik dacht eerlijk gezegd dat dat ook de bedoeling was. Het station in Tilburg wordt toch ook flink aangepakt ? Heeft dat geen enkele consequentie voor het uiterlijk ?
 

·
Custom User Title.
Joined
·
297 Posts
Het station is nog niet zo lang geleden omgekat, maar het ziet er nog steeds niet uit. Er zijn wat winkeltjes gekomen op de plek waar vroeger de loketten zaten.
Ons oude station was heel mooi, dit station is hopeloos verloren, het is wel zo dat in het huidige plan van de spoorzone de bushaltes naar de noordkant van het station zouden verhuizen dus komt er flink wat ruimte vrij naast Tilburion.

Cart,
 

·
Banned
Joined
·
7,693 Posts
nee, ik vind het station mooi nu!
en ja, de omvang van steden kan binnen een eeuw wel degelijk fors veranderen.

Utrecht krijgt er nu zowat 100,000 bij in 10 jaar of zo. Bij Breda en Arnhem is behoefte aan woningen en de grond blijft er 'droog'. Of de steden dan 'belangrijker' zullen zijn? Hoeft niet maar er is nog ruimte voor een paar honderduizend extra. En de infrastructuur wordt daar nu al voor aangelegd.
Het zijn beide steden met een grote aantrekkingskracht op "patsers". De verhoudingen veranderen nu al. De Telefoongids heeft bijv net de regio Arnhem verder gesplitst. Nu heb ik volgend jaar Ede en Veenendaal niet meer in mijn gids. :cry:
 

·
Registered
Joined
·
728 Posts
Nieuws uit Tilburg.Tilburg: Paleiskwartier schrikbeeld

Donderdag 12 mei 2005 - Laat het Paleiskwartier in Den Bosch geen voorbeeld zijn voor de Tilburgse spoorzone, klonk het in een debat.

Tilburg - Bij een projectontwikkelaar denk je aan haast. Bouwen en verdienen. Zo snel als maar kan. Maar dat was nou net waar Elwin Teunissen, commercieel manager van NS Vastgoed, gisteravond tégen pleitte als het gaat om de Tilburgse spoorzone.

Tilburg wil dat gebied rond het centraal station de komende twintig jaar een grotendeels nieuwe bestemming geven. „Doe het niet ineens, maar bouw in plukjes. Zorg voor een reële fasering“, zei Teunissen tijdens een debat in zaal De NWE Vorst.

Hij verwoordde daarmee een vrij algemeen gevoelen. Zoals ook het standpunt dat de oude bedrijfshallen op het Nedtrain- terrein (ofwel de NS-werkplaats) behouden moeten blijven onderschreven werd.
Teunissen en de Amsterdamse architectuurcriticus Hans Ibelings vonden elkaar in een gezamenlijk schrikbeeld: het Paleiskwartier in Den Bosch, de spoorzone van de buurstad die bijna aan afronding toe is.
„In een hele korte tijd is daar een enorme bebouwing neergezet. Dat geeft een vrij monotoon beeld“, aldus Teunissen. En Ibelings: „Het Paleiskwartier is een ongelijksoortige verzameling van gebouwen die weinig met elkaar te maken hebben, behalve dat ze in hetzelfde grid geramd zijn.“

De Brabantse cultuur-gedeputeerde én Tilburger Wim Luijendijk gaf wat tegengas. „Zo’n Armada-complex is hartstikke gedurfd“, zei hij. Maar ook Luijendijk bepleitte een tragere aanpak dan in Den Bosch. „Ik denk dat Tilburg de wijsheid moet hebben projectontwikkelaars niet te snel toe te laten.“

Het debat, slot van een reeks activiteiten onder de naam Het Nieuw Atelier, beoogde bij te dragen aan de ideevorming over een nieuwe invulling van met name het NedTrain-terrein.Aan suggesties daarvoor was geen gebrek. Van een kermisachtig park tot ’helemaal laten wat het is’. Of, zoals een dame in de zaal opperde, zoiets als je op de verlaten mijnterreinen in het Ruhrgebied ziet: „Een gebied waar je zou willen dwalen. Misschien moeten we daar de kwaliteit in zoeken. Dan onderscheiden we ons van alle andere steden in Nederland die rond het spoor alles vol bouwen.“

http://www.brabantsdagblad.nl/regioportal/BD/1,1478,3114-Brabant-Nieuws!Regio!__2701227_,00.html
Uit heel Nederland komen ze kijken naar het succesverhaal genaamd Paleiskwartier, in Delft heeft een hoogleraar een boek geschreven over de successen van Paleiskwartier, maar in Tilburg wordt het proces Paleiskwartier als schrikbeeld ervaren.

Bovendien is het Paleiskwartier zo snel gebouwd omdat er blijkbaar vraag naar was vanuit het bedrijfsleven. Je bent als gemeente gek als je het proces dan gaat vertragen en zo de vestiging van hoofdkantoren van verschillende bedrijven tegen gaat...
Maar daar denken ze in Tilburg dus anders over.
 

·
Registered
Joined
·
212 Posts
TBP said:
Nieuws uit Tilburg.

Uit heel Nederland komen ze kijken naar het succesverhaal genaamd Paleiskwartier, in Delft heeft een hoogleraar een boek geschreven over de successen van Paleiskwartier, maar in Tilburg wordt het proces Paleiskwartier als schrikbeeld ervaren.

Bovendien is het Paleiskwartier zo snel gebouwd omdat er blijkbaar vraag naar was vanuit het bedrijfsleven. Je bent als gemeente gek als je het proces dan gaat vertragen en zo de vestiging van hoofdkantoren van verschillende bedrijven tegen gaat...
Maar daar denken ze in Tilburg dus anders over.
Ik denk dat er eerder bedoelt wordt dat het in de spoorzone grootser moet, dit kun je op twee manieren krijgen: Tijd of leegstand. Leegstand is geen optie...
De tendens is meer dat het er in Den Bosch in zoeen tempo is neer gezet dat er over misschien 5 jaar al zonde van wordt gedaan dat er geen ruimte meer is...
 

·
Registered
Joined
·
400 Posts
:bleep: Hoe durven die Tilburgers het Paleiskwartier zo te beledigen?!?!?!
En ze spreken elkaar ook nog tegen! een 'ongelijksoortige verzameling van gebouwen' geeft volgens mij niet een 'monotoon beeld'

Ik moet maar zien of de spoorzone in Tilburg de allure van het Paleiskwartier krijgt, het begin met het Haesttrechtskwartier is niet veelbelovend!
 

·
Registered
Joined
·
2,951 Posts
Discussion Starter · #15 ·
?
Beetje vreemd inderdaad. Maar je moet het wel relativeren, het is maar een uitspraak van 1 meneer. Hij zal het campusmodel van Koolhaas wat is verzonnen voor het Chassepark in Breda ook wel niks vinden. Ook een 'ongelijksoortige verzameling van gebouwen'. Zijn tenslotte ook allerlei architectuurstijlen en bouwvolumes door elkaar. Trekt ondertussen architectuur- en stedenbouw-publiek uit heel Europa...
 
Joined
·
35,447 Posts
Ik ben ook geen fan van paleiskwartier, het gebied leeft totaal niet en op die zeilwoningdingen is de architectuur 1 pot nat en bagger. Een verzameling goedkope retro. Ik hoop inderdaad dat Breda en Tilburg duurzamere stedenbouw neerzetten!
 

·
Registered
Joined
·
728 Posts
Ik ben ook geen fan van Paleiskwartier, maar het het 1 pot nat en bagger is, goedkope retro en blijkbaar niet duurzaam genoeg ben ik het totaal niet mee eens.
 
1 - 17 of 17 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top