SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 16760 Posts

·
-----------
Joined
·
26,648 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
This thread is about all the existing Sport Stadiums & Facilities in the country, about the construction updates of the new ones (Varna stadium etc.) or the reconstruction of already existing. (Stadium Plovdiv etc.)

:cheers:

To kick off with a couple of the good facilities in the country:

-------------------------------------------------------------------

Vasil Levski National Stadium (Национален стадион „Васил Левски“)

Named after Bulgarian national hero Vasil Levski, is one of Bulgaria's largest sports venues and the country's largest stadium. The stadium has 43,632 seats and is located in the centre of Sofia.

Here's more brief data about the National Stadium:

UEFA 4-star rated

capacity : 43,632
1500 VIP boxes

parking lots: 3 000
The most numerous public: 55 000 at "Scorpions" concert in 1991.

built :1953
reconstructed : 1966;2002-------------------------------------------------------------------

Lazur Stadium (formerly Neftochimik Stadium)

is a multi-use stadium in Burgas, Bulgaria. It is currently used mostly for
football matches and is the home ground of PFC Chernomorets.

The stadium holds 18,000 people. 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
Turnovec, Wiki data for Vasil Levski stadium really suck :)

it's not biggest stadium, Plovdiv stadium is bigger.

Here's more brief data about the National Stadium:


UEFA 4-star rated

capacity : 43,632
1500 VIP boxes

parking lots: 3 000
The most numerous public: 55 000 at "Scorpions" concert in 1991.

built :1953
reconstructed : 1966;2002
 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
Bulgarska armia (Bulgarian army) stadium - CSKA Sofia ground

nickname : The Army

built in 1965-1967 on the place of the Atletik park stadium the ground of one of the CSKA predecessors - AS23 (Atletik Slava 1923)
capacity : 22,015 seats
electrical lights 2100 lx/ sound system 48kw/ athletic track /video wall on some games
Pitch length - 106 meters, pitch width - 66 meters
The sports complex also includes tennis courts, a basketball court and gymnastics facilities, as well the CSKA Sofia glory museum. The press conference room has 80 seats.

Bulgaria national under-21 football team also plays its matches on this stadium. 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
ВОДА;20515829 said:
^^

The Plovdiv Stadium is not UEFA certified yet.

That`s why it couldn`t be the biggest one. :eek:hno:
I don't thnik Lokomotiv Stara Zagora can get even APFG 1st league license but it's on the thread :D
 

·
-----------
Joined
·
26,648 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I don't thnik Lokomotiv Stara Zagora can get even APFG 1st league license but it's on the thread :D
^^ :eek:kay:

Let's not post here photos from "Benkovski Byala" , "Kurtovo Koinare" or Lokomotiv SZ stadiums ... Better stick to some quality and important sport facilities already exisitng or to be completed in the future.

:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
26,736 Posts
^^

Why don`t you change the thread title then?

Now it`s Sport Stadiums & Sport Facilities / Спортни Съоръжения which is for all sport facilities.

Am I wrong or somebody has typed wrong thread name?
 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
More stads in Sofia:

Stadium Lokomotiv - Lokomotiv Sofia ground

First part is built in 1969 followed by reconstruction and new cover stand built in the mid 80's

capacity: 22,000

plans for electrical lights and reconstruction are announced.

The stadium is often used to hold big concerts , recently:Ozzy Osborne , Depeche mode, Iron Maiden
Stadium Slavia/Ovcha Kupel - Slavia Sofia ground


capacity : 32,000 (plastic seats only on main stand)
built in 1932.

it is situated close to Slavia training facilities and hockey trackI'm leaving Levski for Cyberflow or some other fan :)
 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
National sports complex Diana

-water polo pool
-olympic pool
-water jumps pool
-2 box halls
-table tennis hall
-7 tennis court
-athletics track
-football pitch
-baseball pitch - U/C
-general training facilities - judo, wrestling, kick-box,weightlifting etc.
-fitness center
-beach volleyball pitch
-Hotels** Diana 1 (95beds)/ and Diana 3(154beds)


 

·
-----------
Joined
·
26,648 Posts
Discussion Starter · #19 ·
ВОДА;20516617 said:
^^

Why don`t you change the thread title then?
^^ I hope you understood me. Didn't had bad intensions when i made the remark.

This is what i made this thread for :

09-05-2008
They pour concrete of 45 000 cubic metres in stadium Varna.

45 000 куб. м бетон ще бъдат наляти в изграждането на новия спортен комплекс "Варна". Това обяви на пресконференция в пленарната зала на общината инж. Красимир Македонски, изпълнителен директор на Project Management Company. По думите му в реализацията на проекта предстои да се вложат 4500 тона армирано желязо и близо 2800 тона метални конструкции за покрива на грандиозното спортно съоръжение. За осветлението на стадиона ще са необходими около 40-45 мегавата електричество. За целта ще трябва да се изградят поне 5 трафопоста, така че варненци да не бъдат ощетени при недостига на електроенергия в града. Именно заради електроснабдяването на мащабното съоръжение през последните месеци са водени серия разговори с ръководството на E.ON. За осветеността на стадиона са необходими 1200 лукса, докато за едно домакинство - около 250, посочи за пример Македонски. Той подчерта, че за да започне направата на новия стадион се налага да бъдат преместени струпаните под стария спортен комплекс инженерни съоръжения като колектори и магистрални водопроводи, волтови и оптични кабели. Всичко това обаче трябва да бъде направено, без да спира работата на съоръженията и в момента се работи по отстраняването на този неочакван проблем, който малко ще забави строителните дейности, допълни Македонски. До края на месеца ще стартира укрепването за изкопните работи. Предвижда се ровът да бъде 20 метра дълбок, подпрян с 30 метра анкери. За това са заделени 4 млн. лв. Отделно трябва да бъде преместен част от водопровода и 1 колектор. 1,5 млн. лв. погълна преместване на друг колектор. Вече са усвоени 4,2 млн.лв., съобщи още инж. Красимир Македонски, изпълнителен директор на Project Management Company.
През октомври започват изкопните работи. Очаква се над 200 000 куб. м пръст да бъдат изнесени от терена. Проблемът на изпълнителите е, че във Варна няма монтажисти за много от дейностите. Някои детайли ще трябва да бъдат произведени в чужбина. За изливането на бетона ще трябва да се изграждат специални бетонови възли, обясни Мекедонски.
По думите на водещия проектант арх. Кристиян Хофман от "GMP International GmbH" проекта на стадиона е един от най-красивите, правени от фирмата, заради уникалното разположение на парцела. Стадионът ще напомня на грандиозните стадиони, които в момента се изграждат за световното първенство в Южна Африка през 2010 г. В сравнение със стадионите в ЮАР обаче във Варна срещаме проблем със силно наклонения терен, а най-важното нещо за подобно съоръжение е да бъде хоризонтално, подчерта Хофман.
Припомняме, че "GMP International GmbH" бе основният строител на стадионите за световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея през 2002 г., както и на много други спортни съоръжения в Европа. Хофман благодари на инвеститорите, затова че те държат изключетелно много да се спазят стандартите, които изисква УЕФА за всички спортни съорежения, на които ще се провеждат игрите от Европейската футболна централа.
Предвижда се стадионът да разполага с Музей на спорта на Варна и много спортни центрове и магазини. Проектът "Градски стадион Варна" е замислен така, че ще може да се вижда и от морето. Идеята е всички пасажери да могат да се наслаждават на този "акропол на спорта", коментира Хофман. Срокът за изграждане на стадиона е 26 месеца, като инвестициите, които според първоначалните разчети са били 30 млн. евро, вече са нарастнали до 80 млн. евро. Очакванията са съоръжението да започне 100-процентово да функционира 2011 г.
The construction of new stadium "Mladost" begins next year.

На мястото на построения преди повече от 40 години стадион в кв. "Младост" идната пролет се предвижда да се изгради нов спортен комплекс. Изцяло новото спортно съоръжение ще бъде напълно съобразено с изискванията на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Проекта включва и 16 етажен хотел.
Освен да бъде домакин на световни спортни състезания цел на инвеститорите е целогодишно да се привличат варненци, желаещи да практикуват масов спорт. В комплекса се предвижда да бъдат изградени 8 писти, терени за: овчарски и дълъг скок, тласкане на гюле, чук, копие, тревна настилка за трениране на футболни отбори, 4 писти за загрявка, 2 мултифункционални игрища, 6 игрища за тенис на корт с възможност за покриване през зимата, трибуни за 1880 зрители, 144 VIP места, зони за репортери, телевизия и съдийски център, специализиран търговски център (с площ от близо 9 декара), детски център (с площ близо 4,5 декара), хотелска база, конгресен и офис центрове, панорамен ресторант, обслужващи части - стадион, подземен гараж и открити паркоместа. Срокът за изграждане на съоръжението е 26 месеца, като началото ще бъде поставено след получаване на всички строителни разрешения. Предвижда се преместването на кабелите и трафопостовете да продължи 3 месеца. Идейната конструкторска фаза ще отнеме около половин година.
Прогнозираният размер на инвестициите е 40 млн. лв.
"Необходими са ни още 4 декара, с които спортното съоръжение да придобие желания от нас облик. В противен случай то ще се превърне в едно хубаво квартално игрище", заяви кап. Николай Николаев, председател на Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна" АД. Той поясни, че все още се очаква конкретен отговор от общинската администрация във връзка с необходимите 4 декара за пълното реализиране на проекта.
По думите на Николаев поради сложността на процеса на вземане на решения в "Химимпорт"АД се търси вариант за замяна на дружеството, ангажирано със строежа на стадион "Младост", с дъщерно, което да е 100% собственост на "Химимпорт".
 

·
инто спе
Joined
·
9,815 Posts
NATIONAL SPORT ACADEMY "VASIL LEVSKI" - НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"With over 65 years of history.
Institute of higher education which provides athletic training at highest level as well as preparation of highly qualified specialists capable of developing and applying the scientific knowledge in the different areas of the physical education, sport,tourism and kinesitherapy.


Brief history:

Founded in 1942 by King Boris III with a decree the Higher school for physical education. In 1953 The Council of ministers transforms it into Higher institute for physical education and sport. In the next year are introduced specialized training for highly qualified sportsmen ,center for language preparation of foreign students ,new councils and departments.

The academy has also sea and mountain bases in : Vitosha, Borovets and Nessebar: 
1 - 20 of 16760 Posts
Top