SkyscraperCity banner

1 - 20 of 478 Posts

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #1


Srebrenica kroz vjekove

Srebrenica se pod ovim imenom prvi put spominje u dubrovačkim arhivskim spisima 16. avgusta 1352 godine. Naime tog dana dvojica knjigonoša izjavljuju da su 2. avgusta te godine predali pismo Gruba Mančetića nekom Dobri Bevenjutiću-Cibranoviću, zlataru u Srebrenici (ovaj zlatar spominje se 1346 godine u Kušlatu).

Rimska Domavija

Nesto više od hiljadu godina pre ovog datuma, u Sasama na Gradini, nalazila se rimska naseobina Domavija (Momavium).Sudeći po kopiji jedne rimske geografske karte iz III veka, ceo ovaj kraj oko Srebrenice se nazivao Argentaria, što bi, slobodno prevedeno , moglo da znaci Srebrenica. Argentaria je , možda drugi dio punog izraza: metalna argentaria - srebreni rudnici, rudnici centra. Rec Domavia nije međutim latinskog porijekla , već vjerovatno keltskog, što ukazuje da je ovo naselje postojalo i prije Rimljana. Svoj puni procvat Domavia je doživela u III vjeku. Srušili su je Avari i Sloveni prilikom svojih mnogobrojnih upada na Balkan u VI vjeku, možda 582, kada su srušili i Sirmijum, a možda posle smrti cara Mavrikija (602 godine), koji je je bio preduzeo poslednju vojnu ekspediciju protiv Slovena.

Doba bosanskih vladara


Kada se 1352 Srebrenica prvi put pojavila pod svojim imenom ,njom je jos vladao bosanski ban Stjepan II Kotromanić. Pod njim je bosanska teritorija udvostručena. Srebrenica se mirno i uspešno razvijala i za vrijeme Stjepanovog naslednika, a od 1377 godine i kralja Tvrtka I. Njena privreda aktivira ceo ovaj kraj, pa se oko nje, kao antičke Domavije, razvija niz manjih naselja.Pod uticajem Srebrenice formiraju se i novi ekonomski centri od kojih je jedan i Zvonik (današnji Zvornik), spomenut prvi put 21.maja 1410.godine. Dubrovčani tada samo Novo Brdo (danas istoimeno selo kod Gnjilana ) i Srebrenicu nazivaju gradovima, jer su oni to tada zaista i bili, naime Novo Brdo je tada imalo oko 40 000 stanovnika, a tadasnji Rim samo 15 000 - 20 000 hiljada.

Oko Srebrenice su se od njenog postanka borili i za njen posjed otimali svi koji su i samo izdaleka naslućivali njen potencijal. Tako je Srebrenica prelazila iz ruke u ruku: jednom je bila u ugarskim, pet puta u srbijanskim rukama, četiri puta u bosanskim, i tri puta u turskim rukama, što je naravno uticalo na njen razvoj koji je zbog ovih dešavanja bio dosta usporen.

Srebrenica danas

Srebrenica, zajedno sa područjem Osata, zahvata središnje rubno područje istočnog dijela Bosne i Hercegovine. Jednim dijelom istočni i cio južni dio opštine leži u zavoju Drine i predstavlja sastavni dio šireg veoma živopisnog geografskog mozaika Podrinja.

Geografski, teritorija opštine, ukupne površine 533,4 km2, omeđena je susjednim opštinama: sa juga Rogaticom, sa zapada Vlasenicom, a sa sjevera Bratuncom. Njen istočni dio silazi na rijeku Drinu koja je, istovremeno, i granica sa Republikom Srbijom.

Urbano područje grada Srebrenice prostire se na sjeverniom padinama površi Zeleni Jadar, oko uske doline ravni Crvene rijeke i Ćićevačkog potoka, sastavnica Križevice.

Grad se razvije prema sjevernoj osi otvorene dolinske ravni, na presjeku koordinata 43°59' SGŠ i 19°26' IGD .

Srebrenicu zaobilaze uzdužni putni pravci i tako umanjuju njen geografski položaj, a i šireg područja. Takođe, posmatrano sa fizičko-geografskog aspekta, ovaj teren je sa zapada, a naročito sa juga, zatvoren viskoim reljefnim barijerama. Jedino je otvoren nižom morfologijom terena, manje prema istoku, a više ka sjeveru prema Drini, odnosno Srbiji.
 

·
Registered
Joined
·
2,333 Posts
Dubrovčani tada samo Novo Brdo (danas istoimeno selo kod Gnjilana ) i Srebrenicu nazivaju gradovima, jer su oni to tada zaista i bili, naime Novo Brdo je tada imalo oko 40 000 stanovnika, a tadasnji Rim samo 15 000 - 20 000 hiljada.
Nisam znao da su bili gradove tolko velke na srednovjekovni balkan.
 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #3
Sve slike koje cu vam ovdje postirati su moje vlastite slike nastajale tokom godina. I naravno uz svaku sliku ide i kratko objasnjenje :)


Srebrenica je sa svih strana okruzena brdima i lijepom prirodom :)

Pogled na Srebrenicu sa Starog grada

 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #4
A sada set slika od prosle godine mada i danas ne izgleda nista bolje sto se tice uredjenja grada.

Posljedice rata jos su vidljive na stambenim objektima. Ima i objekata koji se renoviraju.
Opstina

 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #6
Policijska stanicaOvo je centar Srebrenice. S lijeve strane u ovoj manjoj zgradi nalazi se kafic. U Srebrenici ih nema puno. A s desne strane nalazi se zgrada Doma kulture u kojoj djeluju raznorazna udruzenja mladih srebrenicana.Jedna od ulica koja vodi prema centru 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #7
Centar grada, Dom kulture s moje lijeve straneA s desne strane gradska pijaca 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #8
Srebrenica je prije rata imala 5 dzamija i jednu crkvu (pravoslavnu) i kapelu (katolicku). Okupacijom Srebrenice 1995 porusene su sve dzamije kao i svi ostali objekti koji pripadaju bosnjackoj kulturi a minirana je i katolicka kapela.

Za sada je u Srebrenici potpuno obnovljena i u funkciji je Bijela DzamijaRadovi na obnovi Carsijske dzamije koja se nalazila u samom centru Srebrenice su u toku. Iza dzamije je hotel koji je takodje unisten.27.01.2008 izgleda ovakoU toku je obnova i dzamije na Vidikovcu
A evo kako je izgledala 15.04.2007 godine znaci prije godinu dana

 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #9
Obnovljena je i kapela koji su podigli franjevci Bosne i Hercegovine. Gospodja Štefica koja se brine za kapelu mi je kazala da danas u Srebrenici zivi svega 6 katolika.

A brigu o kapeli takodje vodi tuzlanski fra Petar Matanovic koji je rado vidjen gost u Srebrenici. 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #11
Naselje PetričaJos ima dosta neobnovljenih kuca. A u neke kuce se nema ko vratiti

 

·
Registered
Joined
·
2,803 Posts
Discussion Starter #20
Kao sto sam na pocetku rekao priroda je prekrasna...ove su slike snimljene neki dan...budjenje proljeca... 
1 - 20 of 478 Posts
Top