SkyscraperCity Forum banner

[Srebrna Góra] Forty i panoramy

6752 Views 18 Replies 10 Participants Last post by  capo_di_tutti_capi
Witam. Byłem wczoraj na wycieczce w Srebnej Górze, więc przy okazji zrobiłem kilka panoramek, bo widoki z fortów są przepiękne, zobaczcie sami :lol:

Droga na góre

Widoczki z góry

A tu Ślęza w tle

See less See more
10
1 - 19 of 19 Posts
^^ Hm, trzeba będzie kiedyś się wybrać. Bardzo ładnie.
A obejrzales przy okazji wiadukty po Kolejce Sowiogorskiej?
^^ Wiaduktu wczoraj nie widziałem, ale byłem kilka lat temu na wycieczce trzydniowej podczas której zwiedzałem forty w godzinach nocnych, wspinaliśmy się na ścianke przy schronisku, a najlepszą atrakcją był zjazd na linie z tego 30 metrowego wiaduktu. Zarąbista sprawa :lol:
Wszystkim polecam :cheers:
See less See more
^^

Super widoki macie. Tylko pozazdrościć...
Super!
My mamy pod Koninem Złotą Górę, na której stacjonowały do niedawna wojska sowieckie. Trzeba się tam wybrać. :)
Tyle, że fortów nie ma...
Ano nie ma. Ale fotki ze Złotej Góry mogą być ciekawe :D
Forty Srebrnej Góry znalazły się wśród kilku najbardziej niedoinwestowanych zabytków w Polsce na poświęconym tej sprawie wątku na Skyscrapercity. To świadczy, że SĄ DOCENIANE, chociaż jeszcze nie przez tych, którzy mogliby wydatkować takie pieniądze, na które ta twierdza zasługuje. Ale jest to ból typowy dla mnóstwa zabytków dolnośląskich. Dochodzi to tego jeszcze kwestia warstwy symbolicznej; forty zbudowane za czasów pruskich, które miały zabezpieczać Śląsk przed jakimiś próbami odzyskania go przez Habsburgów. Przygotowywany do obrony przed wojskami Napoleona. W czasie 2 wojny światowej lager hitlerowski z niektórych fortach (Ostróg, to ten po drugiej stronie przełęczy srebrnogórskiej). Wcześniej ciężkie więzienia min. dla przeciwników politycznych. Za tym kryje się zestaw symboli, które w Polsce utrudniają pozyskanie pieniędzy na renowację twierdzy. Pozostaje pytanie do czego można by taki zabytek wykorzystać? Jaka byłaby a niego korzyść i dla kogo?
See less See more
Podczas ostatniej wizyty w pl odwiedziłem forty w Srebrnej Górze, powoli coś tam rusza ale jeszcze długa droga przed tą inwestycją. Dołączam kilka zdjęć.

See less See more
7
W tym roku udało mi się wreszcie zaliczyć Twierdzę Kłodzko. Srebrną Górę widziałem jedynie z okna samochodu. Ze zdjęć wynika jednak, iż Srebrna Góra jest o wiele lepiej zagospodarowana wewnątrz i bardziej atrakcyjna dla turystów. Kłodzka Twierdza przeżyła PRL w najgorszym wydaniu, tzn. mieściły się tam liczne fabryczki i magazyny, przez co zachowana infrastruktura obecnie prezentuje się bardzo słabo... Obiekt w Srebrnej Górze napewno wart jest zwiedzenia.
See less See more
W tym roku udało mi się wreszcie zaliczyć Twierdzę Kłodzko. Srebrną Górę widziałem jedynie z okna samochodu. Ze zdjęć wynika jednak, iż Srebrna Góra jest o wiele lepiej zagospodarowana wewnątrz i bardziej atrakcyjna dla turystów. Kłodzka Twierdza przeżyła PRL w najgorszym wydaniu, tzn. mieściły się tam liczne fabryczki i magazyny, przez co zachowana infrastruktura obecnie prezentuje się bardzo słabo... Obiekt w Srebrnej Górze napewno wart jest zwiedzenia.
Twierdza srebrnogórska jest obecnie zagospodarowywana i wszystko wokół szybko zmienia się in plus dzięki mannie z UE.

Tutaj więcej: http://www.forty.pl/

Jeszcze kilka lat temu wzglądało to bardzo krucho a i wciąż pozostaje ogrom pracy do wykonania by kompleks miał ręce i nogi.

Inna sprawa, że obydwa kompleksy - w Kłodzku i Srebrnej Górze - starają się współnie promować swoje walory chociażby takimi akcjami:

http://www.klodzko.pl/klodzko/osf/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=62
See less See more
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.