SkyscraperCity Forum banner
1 - 15 of 15 Posts

·
Banned
Joined
·
7,693 Posts
Discussion Starter · #1 ·
http://www.gelderlander.nl/nijmegen/article1532739.ece

Nijmegen ziet tram als serieuze optie
door Rob Jaspers

Zaterdag, 16 juni 2007 - NIJMEGEN - De tram keert mogelijk terug in de stad Nijmegen. Een tramverbinding tussen de Waalsprong, centrum en Heyendaal kan het openbaar vervoer een enorme impuls geven, geloven de gemeente en de Stadsregio Arnhem - Nijmegen.
Zie ook:
Stadsregio Nijmegen: tram terug

Met de aanleg van een tramnet is een investering gemoeid van 26 miljoen in Nijmegen, 10 miljoen op de Waalbrug en 30 tot 46 miljoen in de Betuwe.

Volgens wethouder Jan van de Meer van Verkeer en Milieu zijn trams zeer milieuvriendelijk en worden ze bovendien steeds stiller. "Wat verder telt, is dat tramverbindingen meer dan de bus bedrijvigheid op knooppunten stimuleren. Het oogt allemaal dynamischer. Daardoor stappen mensen sneller in de tram dan in de bus."

Zeker op het traject Centraal Station-Heyendaal is de inzet van een tram gewenst. Het aantal reizigers per dag bedraagt momenteel dik 18.000. Elke twee minuten rijdt er in de spits een bus door de spoorkuil naar de campus. Dat is het maximum. Een tram kan meer reizigers aan.

De gemeente Nijmegen en de Stadsregio gaan samen de mogelijkheden voor aanleg van een trambaan onderzoeken, te beginnen in Nijmegen, met een mogelijke verlenging naar Ressen, Bemmel en Huissen.

Nijmegen zette tot voor kort nog in op een 'tram op banden'. Ervaringen elders in Europa hebben geleerd dat zo'n tramachtig systeem niet werkt. "Je moet of voor de echte tram kiezen of inzetten op extra lange bussen die op milieuvriendelijke brandstof, zoals aardgas of waterstof rijden", aldus Van der Meer. De kansen voor de tram zijn gekeerd omdat vervoersmaatschappij Connexxion samen met partners bereid is mee te investeren in de aanleg van de noodzakelijke rails. In ruil daarvoor vraagt Connexxion een langdurige vervoersconcessie voor deze regio. Voor dat laatste moet de minister toestemming verlenen. De eerste contacten zijn hiervoor al gelegd.

Ook de Stadsregio ziet kansen subsidies binnen te halen voor een tweede railgebonden verbinding tussen Nijmegen en Arnhem en een railnet naar Bemmel. Medio 2008 wordt de knoop doorgehakt. Een keuze voor een echte tram, betekent het einde van de markt in de Burchtstraat en Augustijnenstraat. Die moet naar Plein 1944 en de Molenstraat.Een tram kan meer mensen aan dan een bus. Vandaar dat in Nijmegen de gedachte is ontstaan, Waalsprong, centrum en Heyendaal met de tram te verbinden.
 

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,849 Posts
Ik deel het cynisme van Dee Hinnov ook wel een beetje. Er zijn maar weinig steden of regio's met meer dan 100.000 inwoners die de laatste jaren niet met "kansrijke" tramplannen gekomen zijn. Meestal slechts ter meerdere eer en glorie van een omhooggevallen wethouder.
 

·
Registered
Joined
·
17,027 Posts
Precies. Ga eerst maar eens een gedegen analyse maken waar het in de mobiliteit van een stad aan schort. Als bepaalde buslijnen vol zitten, ga dan onderzoeken hoe dat komt en wat eraan te doen valt. Als een ringweg iedere dag vast staat, idem dito.
Maar al dat gelöter in de trant van "trams zeer milieuvriendelijk en worden ze bovendien steeds stiller" (trams hebben electriciteit nodig - en waar komt die vandaan? Wat betreft de stilheid: kom in Amsterdam maar eens 'genieten' van de 'stilte' van de Combino's (gepromoot als de 'fluistertram')...) of "tramverbindingen [stimuleren] meer dan de bus bedrijvigheid op knooppunten (...). Het oogt allemaal dynamischer. Daardoor stappen mensen sneller in de tram dan in de bus" (niet-onderbouwd/onderbouwbaar promotiegelöl), daar hebben we weinig aan...
 

·
Banned
Joined
·
7,693 Posts
Discussion Starter · #7 ·
:D
En reacties zoals die van Dee en Tweety zijn net zo voorspelbaar!

Het verkeer zit daar volkomen vast: de NS willen de lijn Tiel-Arnhem schrappen want het spoor zit tussen Arnhem en Nijmegen aan het maximum. De treinen puilen uit.

De files zijn erg hardnekkig. Natuurlijk moet hier beter OV komen, er worden tienduizenden woningen gebouwd tussen de oude binnensteden van Arnhem en Nijmegen.
 

·
Banned
Joined
·
7,693 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Daar is al onderzoek naar gedaan. Zou veel te duur worden: de Waal is een enorm brede rivier. Arnhem en Nijmegen liggen op of aan stuwwallen en de Betuwe ligt erg laag. Ook dit gegeven maakt een metro veel complexer in aanleg. Een tram bovengronds door de Betuwe en ondergronds in de steden is veel slimmer.

Je bent een beetje melig vandaag!
 

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,849 Posts
En reacties zoals die van Dee en Tweety zijn net zo voorspelbaar!
Ik streef er ook helemaal niet naar om iets te zeggen dat nog nooit iemand eerder gezegd heeft.

Ik ben ook niet tegen een verbetering van het openbaar vervoer. Integendeel. Waar ik slecht tegen kan is dat het altijd in de eerste plaats moet gaan over "uitstraling" terwijl dat "functionaliteit" zou moeten zijn. Een bus is over het algemeen een stuk goedkoper en flexibeler inzetbaar dan een tram. Waarmee je dan geld over houdt om bijvoorbeeld ergens anders in de stad extra buslijn te kunnen opzetten of (en dat is de praktijk) te redden van opheffing.

Dat je files zou kunnen oplossen met een bus-, tram- of wat voor lijn dan ook, is overigens een illusie.
 

·
Registered
Joined
·
1,001 Posts
Nijmegen weet ook niet wat ze wil zeg, eerst die kabeltram, dan die bandentram en nu weer een gewone tram?? En die trambus leek nog wel zo'n contreet plan, is zelfs een wikipedia-artikel over: http://nl.wikipedia.org/wiki/Trambus_Nijmegen

dat artikel hierboven said:
Een keuze voor een echte tram, betekent het einde van de markt in de Burchtstraat en Augustijnenstraat. Die moet naar Plein 1944 en de Molenstraat.
Hoeft niet persé, ik dacht juist dat ze eerst gezegd hadden met die trambus, dat er nog best een markt bij kon, omdat die altijd binnen z'n eigen profiel blijft, in tegenstelling tot de bus. Een vaste OV-route door de binnenstad is overigens wel een goed idee, dat stomme gedoe dat de bussen op maandag en zaterdag een andere route rijden, niet door het autolowe gedeelte, maar over de drukke singels, dat is ook een ramp.

En anders leggen ze maar - net als vroegâh - een enkelspoortje op de markt, dat neemt niet veel ruimte in beslag.
 

·
Registered
Joined
·
896 Posts
Verder kan ik me voorstellen dat de bussen naar de campus idd erg vol zitten. Is toch een grote universiteit. Dat andere gedeelte van die lijn ken ik niet.

Die trambus ziet er aan de andere kant ook wel gaaf uit. Maar is denk ik moeilijker in te passen in bestaande infrastructuur dan de smalle tramsporen.

Edit: Nancy ziet het er wel goed uit, mooi ingepast daar in het straatbeeld.
 
1 - 15 of 15 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top