Teraz wychodzę na osobę która broni prezydenta. Nie o to mi chodzi. Ja widzę błędy, chciałbym żeby były wytykane, jednak chciałbym żeby było robione to w sposób rzetelny, a nie na podstawie domysłów.
Na jakiej podstawie twierdzisz, że to domysły?
A czy go będziesz bronił, czy nie, to Twoja sprawa. Według mnie zagalopował się z tym otwarciem i teraz nie wie jak się wycofać. Tyle już było terminów, że można było poczekać te jeszcze 2 miesiące, a nie otwierać pod presją mimo usterek lub innych czynników, które w przyszłości mogą spowodować znacznie większe koszty napraw. Nie wiadomo też jakie dokładnie są uchybienia, bo przecież budowa stadionu jest owiana tajemnicą i tak naprawdę nic nie wiadomo. Może dlatego tworzą się domysły, a może te domysły są zasadne i maja jakieś podstawy?
Błędy były popełnione na pewno, co do tego nie ma wątpliwości.
Znaleźliśmy się w sytuacji takiej, a nie innej. Błędów się nie da cofnąć.
Nie da się cofnąć ale da się naprawić, tylko do błędów ludzkich trzeba najpierw się przyznać, w wykonaniu trzeba naprawić. Pierwsze to już nie moja sprawa, na drugie potrzeba czasu, którego nie ma i podejrzewam, że pieniędzy też.
Porównanie do samochodu jest nieodpowiednie. Tutaj całość jest złożona z kilku elementów. Nie widzę przeszkód np. żeby otworzyć trybunę, bez boiska pod balonem. To boisko jest ogrodzone i osoby postronne podczas meczu nie mają do niego dostępu.
Ja od początku byłem za rozwiązaniem żeby przystosować trybunę wzdłuż Hutniczej, dostawić baraki tymczasowe, które pełniłby funkcję szatni itp., na początku zrobić murawę i grać w tym czasie w Stalowej.
Tak się dzieje na zdecydowanej większości budów stadionów.
Akuart w tym przypadku odpowiednie. Też jest wykonany z elementów które mogą działać osobno ale tworzą całość. Jeśli nie pasuje Ci to porównanie, to porównajmy do mieszkania, są pokoje, kuchnia, łazienka jest nawet woda w kranach ale nie ma kanalizacji i okien. Niby można mieszkać, a resztę zrobią za rok. PCPN był budowany jako całość i tak go musimy rozpatrywać. To jak mógł a nie jest to już inna bajka. Dlatego jest, jak jest.
Stadion trzeba było zgłosić do miesiąca przed meczem. Kiedy zbiera się komisja licencyjna PZPN tego nie wiem.
Żeby był zgłoszony to musi być zakończona budowa, muszą być odbiory, musi być dopuszczony do użytku, a dopiero później może być w ogóle rozpatrywany wniosek o licencję na rozgrywki. Dlatego były moje wcześniejsze pytania. A czasu coraz mniej, mniej niż miesiąc.
Wiem, że są zakusy ze strony Um by odebrać i udostępnić tylko część stadionu, ale nie wiem czy to możliwe.
Klub i prezydent otwarcie i już oficjalnie mówią o otwarciu 29-go lutego.
Terminy też były oficjalnie różne, więc akurat znów może się oficjalnie zmienić z różnych powodów.
Ps. oświetlenie widziałem na zdjęciu na profilu
Stalowa Wola z Lotu Ptaka.
Próby oświetlenia też widziałem, nawet oświetlenia płyty głównej, a także tablicy wyników. Tylko, że to było już jakiś kawałek temu i od tamtej pory panuje ciemność.