SkyscraperCity Forum banner

[Stara Zagora | Стара Загора] Experimental ortophoto | Експериментално ортo&

5081 Views 15 Replies 4 Participants Last post by  ivanatora
Здравейте,

В момента съществуват няколко източника за ортофотография на България, които се ползват от Google Maps, Mapbox, Bing, Yandex, подобните картографски услуги и от нас :) Недостатъкът на всичките тези източници е че изображенията са А) стари и Б) с не толкова голяма разделителна способност.

Поиграх си няколко дни с една хвърчаща камера и направих експериментално заснимане на парковете Загорка и Бедечка от въздуха.

Резултатът може да бъде видян тук: Ортофото Стара Загора

Изпробвал съм различни приложения за планиране на полетите, различни облачни услуги за стичване на резултатите, различни настройки на полетите и височини... Ниското зимно слънце прави дълги сенки от високите обекти. Резултатът не е хомогенен като от комерсиалните източници. Но е съвременен (от онзи ден) и с по-висока резолюция от всичко което може да се намери в публичното пространство.

Виждат се няколко недостатъка на процеса. Високите сгради правят артефакти, а краищата на общите снимки малко бягат, където няма застъпване. От гледна точка на точността, може би геореферирането на тези резултати е доста по-добро от някои сателитни снимки които съм виждал. Софтуерът дава средна грешка от порядъка на 3 см. Сравнявам с няколко дузини снети GPS трака и съм склонен да му повярвам. Но не разполагам с прецизна измервателна техника и не мога да го твърдя със сигурност.

Поствам това тук и съм отворен за дискусия. Някой правил ли подобно нещо, може ли да сподели ноу-хау?
Някой вижда ли потенциал как подобно ортофото може да му е полезно? Някой желае ли да добавя снимки на други конкретни места?
See less See more
2
  • Like
Reactions: 5
1 - 16 of 16 Posts
Уникално, браво!
Това покрай Кауфланд-2 в кв."Бедечка" път ли ще е?
Ами супер се е получило. Браво!
  • Like
Reactions: 1
ВОДА;143949647 said:
Това покрай Кауфланд-2 в кв."Бедечка" път ли ще е?
Това ли? Не го виждам в предварителния устройствен план. В момента е пешеходна връзка от Самара към центъра. Малките мостчета над реката трудно ще се минат с нещо по-голямо от колело.

See less See more
Това ли? Не го виждам в предварителния устройствен план. В момента е пешеходна връзка от Самара към центъра. Малките мостчета над реката трудно ще се минат с нещо по-голямо от колело.
Имах предвид сивата лента през снимката, малко над стрелката ти.
Браво! Много ми харесва идеята!
А, не, сивата лента е разстоянието между двете снимки :D Просто горната почва малко по-нагоре от където свършва долната и между тях се вижда долния слой от гугълската снимка.
А, не, сивата лента е разстоянието между двете снимки :D
Е, да де.
Затова се избъзиках.

Просто горната почва малко по-нагоре от където свършва долната и между тях се вижда долния слой от гугълската снимка.
Ако обаче праснат един булевард по същото направление, грешка няма да имат.
Слагай по една емотиконка, че късно вечер трудно схващам бъзиците :D
Според мен новата спортна зала е по-добре да я направят на мястото на стадион Химик или поне да възстановят стадиона, би било супер. :)
Нова спортна зала ли ще има? След тази която направиха до училище Иван Вазов?
А Химика... преди няколко години даже го бяха разорали като за посеви :( Браздите се виждаха и на сателитните снимки. Тогава се чуха слухове, че половината бил купен от частно лице. Но колко неща са истини и колко - фантазия... не знам.
Нова спортна зала ли ще има? След тази която направиха до училище Иван Вазов?
За тази зала говоря:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1848990

Ето ти и визуализация:

• Like
Ахааа, ами новина от преди 3 години... Дали е още актуална?
Ахааа, ами новина от преди 3 години... Дали е още актуална?
Повече отвсякога.
Наскоро имаше новини, че се работи по започването ѝ.
ВОДА;143959590 said:
Повече отвсякога.
Наскоро имаше новини, че се работи по започването ѝ.
Аз мисля, че наскоро минаха level-a "прехвърляне на собствеността". ^^ Иначе и аз съм на мнение, че такова голямо съоръжение не бива да се строи в такава близост до жилищна зона, защото при събитие в квартала около залата ще става мазало, а до нея няма кой знае какви големи булеварди и улици, няма и да има, дори и да направят продължението на Христо Ботев. По същата причина винаги стават неописуеми задръствания около стадион Берое когато има мач + че след мач хората много трудно излзиат от района, защото опциите (улиците) за изход от квартала не са много.
See less See more
  • Like
Малък ъпдейт. Днес качих четирите парка - Артилерийския (новия), Станционна градина, Зелен клин и Баня пиперка.
Пиперката е малко крива, понеже е получена от само два реда снимки.
В Зеления клин са се получили едни интересни изкривявания покрай много високите блокове от северната страна. Неслучайно казват за този процес да се лети на височина 5 пъти по-голяма от най-високата сграда.
  • Like
1 - 16 of 16 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.