SkyscraperCity Forum banner

[Stare Miasto] Muzeum Książąt Lubomirskich

42729 Views 214 Replies 78 Participants Last post by  Rafis
Agata Saraczyńska
2007-02-01, ostatnia aktualizacja 2007-02-01 19:19

Od czwartku w Ossolineum trwa wystawa przypominająca rodzinę Lubomirskich z linii przeworskiej - fundatorów Zakładu Narodowego. Wszystkie eksponaty zostały wypożyczone z lwowskich muzeów, gdzie są przechowywane od czasów II wojny światowej

Rozmowa z dr. Adolfem Juzwenką

Agata Saraczyńska: Ta wystawa to zapowiedź wskrzeszenia w Ossolineum słynnego Muzeum Lubomirskich?

Adolf Juzwenko, dyrektor Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Wrocławiu: Na razie nasze chęci przerosły możliwości. Nie możemy jednak mówić o latach jałowych. Przeprowadziliśmy gruntowną odnowę siedziby, w czerwcu będą udostępnione piękne, barokowe ogrody. Przejęliśmy pieczę nad Starą Plebanią, która również wymagała remontu. Jednak największy wysiłek wkładamy w prace w kamienicy Pod Złotym Słońcem w Rynku. Okazało się, że poza wymianą dachu trzeba tam zrobić od nowa niemal wszystko, by w atrakcyjnej formie móc pokazać dzieje polskiej literatury XIX wieku.

Czy Muzeum Lubomirskich powstanie w oparciu o rozproszone zbiory z dawnej kolekcji?

Niezupełnie. Chcemy, by spełniało trzy zasadnicze cele. Po pierwsze: ma być spłatą długu zaciągniętego przez Wrocław we Lwowie. Bo nie tylko Polska, ale i nasze miasto zawdzięcza mu bardzo wiele, i chcemy pokazać jego historię. W centrum umieścimy uzyskaną od spadkobierców Janusza Witwickiego makietę plastycznej panoramy Lwowa. Wokół niej prezentowane będą wystawy sprowadzane z Ukrainy.

Drugim celem jest pokazanie dziejów naszej instytucji, symbolu trwania narodu w czasach niewoli.

I trzeci, bardzo istotny cel - nieustanna wymiana zbiorów muzealnych między Ossolineum i Wrocławiem. Nie zamierzamy odzyskiwać dawnych kolekcji, a raczej współpracować w ich upowszechnianiu.

A co z "Unią Lubelską" Jana Matejki, która pokazywana jest w Lublinie i o którą ostatnio Pan się upomniał?

Chcemy jedynie uregulowania kwestii własności. - Teraz obraz użycza Zamkowi Lubelskiemu warszawskie Muzeum Narodowe. Ale to my jesteśmy spadkobiercami dawnego Ossolineum i powinien to być nasz depozyt.

A co z odzyskiwaniem rysunków Dürera?

To zupełnie inna kwestia. Rysunki zrabowane przez hitlerowców we Lwowie odzyskał po latach Jerzy Lubomirski, a następnie sprzedał. Można liczyć, że amerykańskie i kanadyjskie muzea uznają nasze racje historyczne i zwrócą nam Dürera jako mienie, by tak rzec, poholokaustowe. Ale marne mamy na to szanse.

Muzeum, położone na działce po drugiej stronie ul. Szewskiej, miało zostać zaprojektowane do końca 2006 roku.

Myślę, że do czerwca ogłosimy konkurs architektoniczny, który wyłoni koncepcję zabudowy tej niewielkiej działki
:cheers:

http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3891128.html
See less See more
1 - 20 of 215 Posts
Nie wiem czy już było, ale dziś widziałem, że rozpoczęły się prace archeologiczne na działce Ossolineum, na rogu ul. Szewskiej i pl. Uniwersyteckiego. :cheers:
Nie wiem czy już było, ale dziś widziałem, że rozpoczęły się prace archeologiczne na działce Ossolineum, na rogu ul. Szewskiej i Uniwersyteckiej. :cheers:
Wygląda to na początek tej inwestycji, opóżnionej inwestycji (budowa):

W strukturze organizacyjnej Zakładu Narodowego im. Ossolińskich funkcjonuje Dział pod nazwą Muzeum Książąt Lubomirskich, nawiązujący do przedwojennej tradycji MuzeumKsiążąt Lubomirskich. Zakład czyni starania o odzyskanie zbiorów, rozproszonych po II wojnie światowej w muzeach krajowych, jak i zagranicznych, w tym rysunków AlbrechtaDűrera, które po wojnie przeszły w posiadanie muzeów północnoamerykańskich i zachodnioeuropejskich.17 września 2002 roku zostało podpisane Uroczyste Postanowienie na Zamku Królewskim w Warszawie, przez dyrektora Zakładu i spadkobierców ks. Andrzeja Lubomirskiego, ostatniego ordynata przeworskiego – Kuratora Literackiego ZNiO. Sygnatariusze tego Postanowienia zobowiązali się dołożyć wszelkich starań, aby wspólnie doprowadzić do odtworzenia Muzeum Lubomirskich w ramach Ossolineum i przywrócić mu dawnąświetność, a także podjąć działania zmierzające do odzyskania eksponatów, które woląHenryka Lubomirskiego i jego następców zostały przekazane do Muzeum Lubomirskich. Sygnatariusze Postanowienia wezwali i zobowiązali wszystkich spadkobierców Andrzeja Lubomirskiego oraz ich następców prawnych do uszanowania woli i do kontynuowania ich szczytnych zamierzeń poprzez dołożenie wszelkich starań i okazanie wszelkiej pomocy Ossolineum w działaniach zmierzających do odzyskania dzieł sztuki, które zostały przekazane do Muzeum Lubomirskich przez Henryka i Jerzego Henryka Lubomirskich i pozostawienia ich w Ossolineum. Zakład w następnym roku przystąpi do budowy nowego obiektu Muzeum Książąt Lubomirskich.
See less See more
Wiadomo jak to ma wyglądać ?
Było już wczoraj pisane że rozpoczęto prace przy budowie Muzeum Lubomirskich - a o to fotki miejsca budowy z dzisiejszego, późnego popołudnia :

See less See more
2
From: http://forum.investmap.pl

Kilka informacji o Muzeum Lubomirskich, które stanie na działce przy Szewskiej. Konkurs architektoniczny na projekt tego muzeum zostanie rozpisany w styczniu przyszłego roku. W muzeum mają być prezentowane zbiory wrocławskiego Ossolineum oraz kolekcja Lubomirskich, znajdująca się częsciowo we Wrocławiu i w większej części we Lwowie.

Ossolineum chce też przejąć od Uniwersytetu Wrocławskiego zabytkowy budynek przy Grodzkiej, tuż obok tej działki, na której stanie Muzeum Lubomirskich. Obecnie w zabytkowym budynku przy Grodzkiej mieści się Wydział Farmacji, który w przyszłym roku zostanie przeniesiony do nowej Akademii Medycznej na Borowskiej.
Ossolineum po przejeciu budynku Farmacji, zamierza go wyremontować i wystawiac w nim swoje zbiory.

Budynek Farmacji UWr przy Grodzkiej:

Foto: NEO[EZN] - wroclaw.dolny.slask.pl

See less See more
2
Prace archeologiczne przy:

Szewskiej

Krawieckiej

See less See more
4
Co ma byc przy Szewskiej tam gdzie sa prace archeologiczne?
No i co to ma byc na Legnickiej/Szczepinskiej? Tam jest bardzo blisko do bloku wiec raczej nie mozna postawic nic wysokiego.
No i co to ma byc na Legnickiej/Szczepinskiej? Tam jest bardzo blisko do bloku wiec raczej nie mozna postawic nic wysokiego.

Chciałem ponowić pytanie... wiecie co tam budują za ossolineum?:)
See less See more
^^ to będzie taki mały ogród z ławkami i fontanną :)
Quote:

Chciałem ponowić pytanie... wiecie co tam budują za ossolineum?
Jakoś tydzień temu byłem w Ossolineum na wykładzie o historii tej placówki i dowiedziałem się, że ma być tam budowane muzeum, które będzie działać w ramach Ossolineum. Data budowy nie jest jeszcze dokładnie znana, ale za 3-4 lata muzeum powinno być gotowe (tak przynajmniej usłyszałem od pani, która prowadziła wykład). Także w sprawozdaniu Zakładu Narodowego im. Ossolińskich za rok 2005 znalazłem taki fragment: "Zakład stoi także przed koniecznością wzniesienia przy ul. Szewskiej, vis a vis siedziby Zakładu, budynku dla potrzeb Muzeum Książąt Lubomirskich, gdzie eksponowane będą ossolińskie zbiory sztuki, zarówno przechowywane w Ossolineum, jak i te, które pozostały we Lwowie. Prezentowane także będą wystawy poświęcone historii Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, jego założycielom i donatorom."
See less See more
@Muzeum k. Ossolineum

W tak waznym miejscu az prosi sie o cos historycznego, dopasowanego do Ossolineum i innych barokowych budynkow okolicy - a nie jeszcze jedna kostka w stylu Mackowa. Ma ktos wizualizacje? Jest juz jakis gotowy projekt?
Mam 2 pytanka:

1) Czy ma ktoś informacje na temat inwestycji Ossolineum przy Szewska/Plac Uniwesrsytecki? Miało tam być zdaje się Muzeum Lubomirskich, ale od dłuższego czasu nie ma tam postępów....

2) Z tyłu Solpolu i obok kościoła św. Doroty przy ul. Franciszkańskiej jest pusta działka. Pewnie wiecie o kórą chodzi. Są może jakieś plany w związku z tą działką? W końcu to ścisłe centrum miasta...

Pozdrawiam:)
See less See more
1) Czy ma ktoś informacje na temat inwestycji Ossolineum przy Szewska/Plac Uniwesrsytecki? Miało tam być zdaje się Muzeum Lubomirskich, ale od dłuższego czasu nie ma tam postępów....
Ostatni raz kiedy byłem w Ossolineum (chyba w marcu albo kwietniu tego roku) to dowiedziałem się, że prace nad budową muzeum mają rozpocząć się NAJWCZEŚNIEJ w 2009 roku. Żadnych konkretów na razie nie wiadomo (np. kiedy będzie przetarg i jak ma wyglądać budynek).
See less See more
na budynek Ossolineum miał być konkurs.
Skoro o Ossolineum, to co z działką przy samym Uniwerku:

Chętnie bym ją widział zabudowaną z takim dachem i wysokością jak Uni i spełniającym funkcję publiczną budynkiem, niekoniecznie uczelnianym.
Pewnie było już o tym nie raz, ale...

@borrekk - i pewnie ten trzeci powstanie, tylko jego wygląd i funkcja zapewne się zmienią.
See less See more
Na tej działce nic nie powinni kombinować. Winni jedynie dokończyć budowę gmachu głównego wg. tego projektu:

See less See more
^^ Chyba nie mówisz (piszesz) tego poważnie :nuts:
^^ Chyba nie mówisz (piszesz) tego poważnie :nuts:
A ja poprosze z kompletem wiezyczek:lol:!
1 - 20 of 215 Posts