Nie wiem czy już było, ale dziś widziałem, że rozpoczęły się prace archeologiczne na działce Ossolineum, na rogu ul. Szewskiej i pl. Uniwersyteckiego. :cheers:
Wygląda to na początek tej inwestycji, opóżnionej inwestycji (budowa):Nie wiem czy już było, ale dziś widziałem, że rozpoczęły się prace archeologiczne na działce Ossolineum, na rogu ul. Szewskiej i Uniwersyteckiej. :cheers:
Jakoś tydzień temu byłem w Ossolineum na wykładzie o historii tej placówki i dowiedziałem się, że ma być tam budowane muzeum, które będzie działać w ramach Ossolineum. Data budowy nie jest jeszcze dokładnie znana, ale za 3-4 lata muzeum powinno być gotowe (tak przynajmniej usłyszałem od pani, która prowadziła wykład). Także w sprawozdaniu Zakładu Narodowego im. Ossolińskich za rok 2005 znalazłem taki fragment: "Zakład stoi także przed koniecznością wzniesienia przy ul. Szewskiej, vis a vis siedziby Zakładu, budynku dla potrzeb Muzeum Książąt Lubomirskich, gdzie eksponowane będą ossolińskie zbiory sztuki, zarówno przechowywane w Ossolineum, jak i te, które pozostały we Lwowie. Prezentowane także będą wystawy poświęcone historii Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, jego założycielom i donatorom."Quote:
Co ma byc przy Szewskiej tam gdzie sa prace archeologiczne?
No i co to ma byc na Legnickiej/Szczepinskiej? Tam jest bardzo blisko do bloku wiec raczej nie mozna postawic nic wysokiego.
Chciałem ponowić pytanie... wiecie co tam budują za ossolineum?
Ostatni raz kiedy byłem w Ossolineum (chyba w marcu albo kwietniu tego roku) to dowiedziałem się, że prace nad budową muzeum mają rozpocząć się NAJWCZEŚNIEJ w 2009 roku. Żadnych konkretów na razie nie wiadomo (np. kiedy będzie przetarg i jak ma wyglądać budynek).1) Czy ma ktoś informacje na temat inwestycji Ossolineum przy Szewska/Plac Uniwesrsytecki? Miało tam być zdaje się Muzeum Lubomirskich, ale od dłuższego czasu nie ma tam postępów....
A ja poprosze z kompletem wiezyczek:lol:!^^ Chyba nie mówisz (piszesz) tego poważnie :nuts: