SkyscraperCity banner

361 - 380 of 4692 Posts

·
Registered
Joined
·
2,548 Posts
Вила "Зоне" у Нишкој Бањи

Вила "Зоне" је изграђена 1937. године по пројекту архитекте Александра Медведева. Инвеститор (и власник виле) је био Драгиша Цветковић, у то време Министар унутрашњих дела краљевине Југославије, а касније Председник владе. Поред ове виле Драгиша Цветковић је имао и кућу у Нишу, у непосредној близини Саборне цркве (кућа је срушена негде средином седамдесетих и на њеном месту је подигнута војна стамбена зграда), и вилу на Горици изнад Ниша (недалеко од Светониколске цркве и радничке колоније у Мокрањчевој улици, коју је Драгиша подигао за време свог мадата градоначелника Ниша). По окупацији у Другом светском рату, за разлику од многих, Драгиша Цветковић је остао у земљи и ратне године провео у својој вили у Нишкој Бањи.

Вила "Зоне" је комбинација Модерне са примесама фолкорне архитектуре. Средином седамдесетих овај објекат је претрпео значајне измене када је реконструисан и када је постао део комплекса "Терме".
Изванредни Александар Медведев је, када му је Драгиша Цветковић тражио да се направи гаража за троја кола у комплексу ове резиденције, ауторитетом рационалног човека рекао: "Господине Цветковићу, не возите се са троја кола истовремено, доста је за једна"...
 

·
oд Донин&#1091
Joined
·
406 Posts
Ниш пре Првог светског рата - Дворска улица (сада улица 7.јула)

Ово је једна од најстаријих нишких улица. На јужној страни садашње улице се налазио Бећир-бегов конак (комплекс је имао два конака: стари - конак Хафис-паше на месту председништва града Ниша и нови Бећир-бегов конак на месту данашњег хотела Парк). По ослобођењу од Турака конак је купљен и преуређен у двор Обреновића (краљ Милан Обреновић је већи део времена проводио у Нишу). Старији конак је био намењен смештају дворске страже и официрског кора а нови је био намењен краљевој резиденцији. У време аустро-бугарске окупације у Првом светском рату конаци су изгорели. На месту старог двора је 1925 изграђен хотел Парк (власника Милана Стоијљковића трговца) а на месту старог конака изграђена је репрезентативна зграда филијале Народне банке. Између конака и Нишаве је за време Турака била велика утрина звана Ат-пазар (коњска пијаца). По ослобођењу је на месту утрине направљен парк који и данас постији. У парку је постављен шедрван који је 1917 пренесен у Софију, да би у Ниш био враћен 1924. године. У Београд је пренесен 1935. године (у музеј кнеза павла), затим се неко време налазио испред конака кнегиње Љубице, да би оштећен био поново враћен у Ниш. Крајем осамдесетих и почетком деведесетих је шедрван поново пребачен у Београд (централизација на делу - као што Грци траже повраћај своје културне баштине из Лондона, тако би и Ниш морао да тражи да се овај изузетан водоскок врати у Ниш, уосталом као и биста цара Константина и биста царице Теодоре које такође припадају Нишу).

Крајем деветнаестог века ово је био најугледнији део града. Поред двора, у овом делу града су се налазили и официрски дом, женска подружница са школом, конзулати, Учитељска школа, дом владике Јеронима, "жута" гимназија, кафана "Булевар" (у којој је за време Првог светског рата заседала скупштина Србије, и у којој је донесена Југословенска декларација о уједињењу Јужних Словена у заједничку државу).

Дворској улици је име промењено између два рата у краљице Марије а после ослобођења улица је названа 7. јули. Улица Орловића Павла се првобитно звала Крунска. И остале улице у крају су мењале имена: Господска - данас Лоле Рибара, Краљева - Страхињића бана, Просветна - Мачванска итд.).Поглед на Дворску улицу са Трга Краља Милана


Раскрсница Дворске и Орловића Павла. Скоро све зграде на овој слици постоје и данас


Шедрван у градском парку


Бећир-бегов конак


Кнежев двор


Кнежев двор 1878. године


Кнежев двор


Бећир-бегов конак


Нови конак - детаљ


Филијала народне банке


Хотел Парк


Народна банка и хотел Парк 1939. године
 

·
Registered
Joined
·
2,548 Posts
Народна банка и хотел Парк 1939. године
Боже, како је то изванредно изгледало, за не поверовати...
Сређено, умивено, уредно, свака ствар на свом месту, свечани улазни портал (данас се до њега долази преко неуредног паркинга, неке канте, отпатци)...

Хотел Парк је, иначе, пројектовао београдски архитекта Александар Секулић (пре рата је био један од пројектаната београдског Старог сајмишта, а после рата радио је зграду ПМФ-а на Студентском тргу).

Био је један од весника модерне архитектуре.
 

·
oд Донин&#1091
Joined
·
406 Posts
Вила Ерна

Чист пример модерне. Изграђена је у Нишкој Бањи 1937. године за београдског адвоката Јанковића по пројекту барда српске архитектуре Бранислава Којића. Изглед виле и њена функција су данас потпуно промењени накарадним доградњама и адаптацијама. И тако, док љубљанчани са поносом говоре о Плечниковој Љубљани и љубоморно чувају његово наслеђе, дотле Срби и нишлије и не знају које су драгуље у својим срединама имали, а сада изгубили. Један од тих драгуља је и вила Ерна.


 

·
Registered
Joined
·
2,548 Posts
Вила Ерна

Чист пример модерне. Изграђена је у Нишкој Бањи 1937. године за београдског адвоката Јанковића по пројекту барда српске архитектуре Бранислава Којића. Изглед виле и њена функција су данас потпуно промењени накарадним доградњама и адаптацијама. И тако, док љубљанчани са поносом говоре о Плечниковој Љубљани и љубоморно чувају његово наслеђе, дотле Срби и нишлије и не знају које су драгуље у својим срединама имали, а сада изгубили. Један од тих драгуља је и вила Ерна.


Хвала ти Горане за ове слике. Вила засигурно јесте драгуљ и по многим детаљима једно је од најважнијих Којићевих дела, заједно са маестралном вишеспратном модернистичком стамбеном зградом у центру. Овакве детаље и решавање степеништа, прозора, тераса, пергола могао је нацртати само фасцинантан Којићев стваралачки нерв, а ми смо се према томе однели као последњи дивљаци.

Нажалост.
 

·
oд Донин&#1091
Joined
·
406 Posts
Хотели Ниша и Нишке Бање пред Други светски рат

Хотел Миленковић Нишка Бања (хотел Партизан)

Подигао га је индустријалац Миливоје Миленковић из Ниша. Објекат је изграђен 1935. или 1937. године. У време изградње хотел је био један од највећих у Србији. Имао је лифтове, сале за ручавање и забаве, терасе за сунчање, сопствену посластичарницу, хотелског лекара, гараже, башту са хиљаду столица. Хотел је био отворен читаве године, а собе и апартмани су морали да се резервишу годину дана унапред. Архитектура хотела је еклатантни пример модернизма. Средином осамдесетих година прошлог века хотел је надграђен по плану архитекте Александра Буђевца из Ниша. Моја мајка, која је са родитељима, рођацима и пријатељима фамилије као и пословним пријатељима њеног оца као мала одлазила у хотел се сећа изузетне услуге у хотелу и врхунског џез оркестра који је свирао у хотелу (ту је научила фокстрот и остале популарне игре оног времена, а и стално нам је рецитовала стихове песме које је научила у хотелу: "лева напред, десна јок, ми играмо ламбетвок").Бановински хотел (хотел Зеленгора након рата) у Нишкој Бањи

Изграђен је 1933. године. Инвеститор је била Моравска бановина по пројекту Павла Лилера из Ниша. Хотел/стационар је имао око 120 лежаја и површину од 4.700 м2. Објекат има два унутрашња дворишта. Стационар је успешно реконструисан 1984-1986 године. Реконструкција није нарушила првобитна решења и карактер објекта.Хотел Николић Нишка Бања

Инвеститор је био Светозар Николић, а објекат је изведен пре Другог светског рата.Хотел Парк Ниш

Изграђен је 1936-1937. године по пројекту архитекте Александра Секулића и Драгољуба Владимировића из Београда. Инвеститор је био Живко Стојиљковић трговац из Ниша. Хотел Парк је један од најлепших и најрепрезентативнијих објеката Ниша изграђених пред почетак рата. Хотел је имао сто кревета, централно грејање, телефоне по собама, гараже, биоскоп...Због своје лепоте и значаја у српској архитектури (представља изузетан пример модерне на српском тлу) објекат је стављен под заштиту 1983. године,

 

·
Registered
Joined
·
1,006 Posts
Хотели Ниша и Нишке Бање пред Други светски рат

Хотел Миленковић Нишка Бања (хотел Партизан)

Подигао га је индустријалац Миливоје Миленковић из Ниша. Објекат је изграђен 1935. или 1937. године. У време изградње хотел је био један од највећих у Србији. Имао је лифтове, сале за ручавање и забаве, терасе за сунчање, сопствену посластичарницу, хотелског лекара, гараже, башту са хиљаду столица. Хотел је био отворен читаве године, а собе и апартмани су морали да се резервишу годину дана унапред. Архитектура хотела је еклатантни пример модернизма. Средином осамдесетих година прошлог века хотел је надграђен по плану архитекте Александра Буђевца из Ниша. Моја мајка, која је са родитељима, рођацима и пријатељима фамилије као и пословним пријатељима њеног оца као мала одлазила у хотел се сећа изузетне услуге у хотелу и врхунског џез оркестра који је свирао у хотелу (ту је научила фокстрот и остале популарне игре оног времена, а и стално нам је рецитовала стихове песме које је научила у хотелу: "лева напред, десна јок, ми играмо ламбетвок").

Odlican post. Hvala!

A sto se tice hotela Partizan, arhitekta Budjevac je bas "elegantno" i "neupadljivo" nadogradio i nagrdio ovaj hotel.

 

·
oд Донин&#1091
Joined
·
406 Posts
Ниш за време Првог светског рата (са Немачких разгледница)

Нишавски парк. Овај парк постоји и данас. Налази се између Нишаве са северне стране и Председништва нишке општине и хотела Парк.Призор са нишких улица. Да ли би неко могао да идентификује улицу или крај?Слика Трга краља Милана (поглед ка Тврђави).
Још једна од неиндетификованих улица у Нишу. Да ли има заинтересованих за одгонетање загонетке?Бедеми нишке тврђаве

 
361 - 380 of 4692 Posts
Top