Skyscraper City Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Captain
Joined
·
3,358 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Werkelijk Magnifiek!!! Deze gozert kan ondanks (of dankzij) zijn autistische stoornis, steden en gebouwen minitieus gedetailleerd natekenen door er slechts enkele minuten naar te kijken. De prijs van zijn werk liegt er dan ook niet om.
Wist niet of deze man al eerder de revue was gepasseerd op het H.H.F. en ik vond het verhaal ook te bijzonder om het onder het kopje 'Architectuur, Stedebouw & Infrastructuur' te plaatsen. En al helemaal niet in het 'Hoogbouwcafé'.

Bron: Wikipedia

Wiltshire (Londen, 24 april 1974) is een architecturaal kunstenaar met het savantsyndroom.

[bewerken] Leven

Stephen Wiltshire is geboren uit West-Indische ouders.

Op zijn derde werd hij gediagnosticeerd met het klassiek autisme. Datzelfde jaar stierf zijn vader.

Stephen leerde pas op z'n negende spreken, en ook daarna bleef zijn taalontwikkeling vertraagd.

Op zijn vierde begon Stephen te communiceren via tekeningen die hij maakte. Op zijn achtste begon hij met het tekenen van flatgebouwen na een aardbeving en auto's. Aardbevingen, auto's en architectuur bleven vanaf dat moment zijn favoriete bezigheden.

Eenmaal aangemoedigd om te blijven tekenen, begon Stephen ook op andere ontwikkelingsgebieden, zij het heel traag, te evolueren.

Door zijn werk en uitzonderlijke kwaliteit op vlak van kunst, ondanks zijn beperkte ontwikkeling op andere levensgebieden, is Stephen Wiltshire in 2006 onderscheiden als Lid van de Orde van het Britse Rijk, een Britse ridderorde.

[bewerken] Werk

Op zijn tiende tekende Wiltshire een reeks beelden die hij "een Londens alfabet" noemde, een reeks Londense stadsgezichten, die elk een letter voor moest stellen. Drie jaar later, mede als gevolg van een interview in de BBC-documentaire "The Foolish Wise Ones" (de Dwaze Wijzen), werd een deel van dit werk uitgegeven.

Wiltshire werd populair als outsider kunstenaar en onder bewonderaars van autistische savants. Zijn voornaamste talent bestaat eruit een blik te werpen op een doel en dit vervolgens heel accuraat en sterk gedetailleerd op doek te zetten. Een beroemd voorbeeld is zijn tekening van de Tower Bridge in Londen na een enkele helikoptervlucht.

Aan zijn werk zijn enkele tentoonstellingen gewijd. Ook zijn er televisiedocumentaires over hem gemaakt. Hij werd onder andere besproken door de neuroloog Oliver Sacks in Een antropoloog op Mars en door Douwe Draaisma in Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.


Website: www.stevenwiltshire.co.uk

Wordt trouwens toch 'ns tijd dattie ons Rotjeknor aan gaat doen.
 

·
mentula agricolæ vulgaris
Joined
·
1,456 Posts
Heeft te maken met het filteren, of niet kunnen filteren van zintuiglijke informatie. Zijn herinnering is volmaakt, waar wij gewone stervelingen de herinnering direct bij het aanmaken al aan het manipuleren zijn.
 

·
Premium Member
Joined
·
14,470 Posts
De pagina kon niet gevonden worden.
 

·
Premium Member
Joined
·
14,470 Posts
Geweldig. Dat je zijn naam in de topictitel fout spelt is dan nog tot daar aan toe, maar dat je die fout zelfs in de url weet in te bakken...geniaal :D
 

·
Captain
Joined
·
3,358 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Oerstom idd. :wallbash:
Hou het er maar op dattik een late dienst had gisteravond en dattik nog steeds een beetje in m'n nachtdienstritme zat.

@AJB,
Omdat ik uit respect voor die man geen al te negatieve lading aan zijn autisme wou toedichten, hebbik het zo opgeschreven.
 

·
mentula agricolæ vulgaris
Joined
·
1,456 Posts
Wiltshire is gewoon een creatieve mongool.
 

·
hubba hubba
Joined
·
1,499 Posts
Waarom wordt nou weer benadrukt dat hij leidt aan een of ander syndroom? Wordt daarmee het werk meer waard? Of moeten we het daarom erg knap vinden dat hij zijn passie heeft gevonden? Het gaat uiteindelijk toch om de kwaliteit die de kunstenaar weet te leveren, en niet om zijn 'beperking'.

Die tekeningen zijn op zich al bijzonder genoeg om aan de muur te hangen en om er een tijdlang naar te kijken. Het aanvullende weetje dat ze getekend zijn door een afgestudeerde kunstenaar, een huisvrouw of een paard heeft wat mij betreft geen toegevoegde waarde.
 

·
mentula agricolæ vulgaris
Joined
·
1,456 Posts
Als je de geschiedenis van de kunst wilt kunnen begrijpen heeft dat toch zeker wel een belangrijke rol, d.i. de oorsprong van een uiting en de spatiotemporele context van de totstandkoming ervan.

Maar dat Wiltshire lijdt aan een autismestoornis is mijns inziens alleen maar afbreuk van zijn werk. Het is namelijk maar een kunstje wat hij doet. Hij doet iets waar hij geen training voor heeft gehad, iets wat hij uit zichzelf al kan. Als het om kunst met een grote K gaat dan is juist de ontwikkeling naar een manier van uiten essentieel. Expressionisme, impressionisme, kubisme, surrealisme,... een keten van actie en reactie op het voorgaande. Wiltshire begint en eindigt bij zichzelf. Op het moment dat hij de interactie met het cultuurlandschap aangaat begint zijn werk interessant te worden, me dunkt.
 
1 - 12 of 12 Posts
Top