SkyscraperCity banner

1 - 20 of 20 Posts

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #1
Let's get creative!

What ideas for Stockholm have you had that would have been awesome if built? Or maybe just fun?
 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #2
I'll go first, I guess.

Here's a few highlights from a thread I did on this on twitter:
https://twitter.com/GuSv01/status/983055139958378496

Flempan! Misstag.
Tullinge borde varit platsen för sjukhus, högskola osv. Samt flygplats och som slutstation för det som idag är Rödas Norsborg-gren (3-4 stationer söderut från Masmo istf västerut. Först sluta med byte till pendel, sen förlängning till flygplatsen).

Bromma flygplats? Borde inte ens påbörjats.
Barkarby! Plats för två parallella banor som inte riktar sig mot stan. Plats för terminal emellan dessa, terminal som kunde fått kopplingar till båda norrgående järnvägarna. Sedan slutstation på minst 1 Tbana oxå.

Farsta. Hela Farsta borde planerats med fokus på pendelstationen. Busstationen borde varit där. Tbana med rulltrappa rakt upp på Pendelplattformen.
Urban tät stad med butiksstråk på gator som leder nånvart, torg i mitten där stråk möts vid stationen.

Ulriksdals station borde placerats ett läge längre söderut.
Två utgångar ist.f. en.
Ena, norra, mot Bagartorp (och öppet österut)
Andra, södra, direkt mot Enköpingsvägen med busshållplats för t.ex. 540. Samt kiss&ride platser.

Hela kullen mellan Årstadals och Årstabergs Tvärkanstationer är galet uselt planerad. En serie bosättningsenklaver som isolerar så mkt de kan.
Borde ha fått ett gatnät likt innerstans kulligare delar & längst upp nationalromantiskt vattentorn med offentligt tak för utsikten.

Ingen Tbana till Årstaberg dock IMO.
Tbana4 bör gå längre österut (...SödraStation/SöS - ÅrstaTorg/VallaTorg...)
Tbana5 längre västerut (...Gröndal-Västberga...)
Räcker med Tvärkan & Pendel i Årstaberg.
Fler halvstora bytesstationer tack, inte få giganter.
 

·
Registered
Joined
·
2,444 Posts
Mitt "förslag" är ju inte realistiskt för fem öre, men jag hade velat se staden växa ut på gärdet och södra Djurgården... ön sparas som en stadspark. Någon slags broförbindelse från den nya stadsdelen mot söder(Nacka etc) hade varit bra också.

Ni får ursäkta bilden, gick på en minut, men ungefär ett Södermalm(mina PS skills är legendariska) :lol:

 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #4
Inte närtids-realistiskt. Men på sikt? Jag tror att det kommer hända. Du är inte enda som tänkt tanken. Inte för bron heller. YIMBYs Österbro är just en sådan bro. Första förslaget för att bygga stad där kom typ 1903 (iirc). Det krampaktiga kramandet av Gärdet och stora delar av National(stads)Parken känns väldigt mycket som en generationsfråga, men har sparat det av miljöskäl - trots att att bygga som på din skiss vore extremt miljövänligt.

Jag skulle nog se till att gatnätet blir en förlängning av Östermalms dock ;)
Inte bara Österbron, jag skulle lägga till en tunnel för spårväg under vattnet till Lidingö också (ungefär där smala piren är på bilden, kanske en för en ny Tbana också?).
 
  • Like
Reactions: Apanj

·
Registered
Joined
·
74 Posts
Riktigt fina förslag.

Själv skulle jag vilja se alla kistas torn på höjden i Marieberg så att de tillsammans med DN-huset kunde bilda ett riktigt kluster som skulle synas vida omkring.

Bromma flygplats kunde gärna fått vara en utbyggnad av Arlanda och flytta allt inrikes och inrikesflyg dir så att Arlanda kunde bli en internationell storflygplats. Där Bromma ligger idag skulle vara tät kvarterstad.

Sen hade jag önskat att hela norrmalmsregleringen bestod av norrmalms"renoveringen" dvs hela gamla klara funnits kvar men i en renoverad version. Nuvarande moderna city med Sergel och hötorget kunde med fördel istället byggts norr om klara ut mot det värdelösa järvafältet.

Sen hade jag gärna sett att hela nacka reservatet bebyggt med tät kvarterstad och en paradgata genom helt likt karl-johann i Oslo eller avenyn i Gbg. Ett nytt eget centrum för söderort. Dessutom med en station för höghastighetståg hela vägen till Oslo och Köpenhamn för att binda ihop samtliga huvudstäder.

Bara fantasier såklart men en kan ju drömma 😉
 

·
Registered
Joined
·
33 Posts
Vill inleda med att säga: rolig tråd! :D

Jag har haft två idéer jag funderat särskilt på:

Först ut är en ny pendeltågs/regionaltågsstation vid Liljeholmen - genom att utnyttja de gamla stambanespåren kan man bygga en riktig "Stockholm Södra". Stationen kan läggas under Södertäljevägen som ändå planeras att byggas om till stadsgata, potential för samordning. Spåren finns ju redan till större delen, och mer kapacitet behövs när Ostlänken är klar, då som regionaltågsstation. Den kan också användas som pendeltågsstation, vilket skulle fördubbla kapaciteten på södergående grenar, vartannat tåg till Liljeholmen, vartannat tåg vidare norrut. Finns redan sex spår mellan Älvsjö och Västberga dessutom, så endast mindre justeringar hade behövts där.

Nummer två är kring Saltsjöbanan - systemet med mest utvecklingspotential IMO. Relativt obelastat och möjlighet till billig kapacitetsökning. Man bör absolut inte konvertera till spårväg, det är att slänga pengar i sjön. Plattformar behöver byggas om och man får långsammare och mindre bekväma fordon iom låggolv. Istället bör man satsa på tunnelbaneaktig standard; dubbelspår till Fisksätra, åtminstone tillräckligt så att ~6-7-minuterstrafik är möjlig. Beställa fler C30 och då avsätta några C20 för Saltsjöbanan.

Vad gäller stadsbyggnadsmöjligheterna: man höjer exploateringstalen för bebyggelsen kring tunnelbaneutbyggnaden i centrala Nacka, förtätar i Fisksätra på parkeringsplatserna för att få ordentlig kvartersstruktur, kanske rentav smala gårdshus också. Till sist en ny station mellan Saltsjö-Duvnäs och Östervik där man kan utnyttja ytan mellan spåren och motorvägen. Total dödyta i läge där man skulle få <15 min till Slussen, utan att röra Nackareservatet. Inget enormt antal bostäder men mycket för pengarna!

En sista liten idé vore att riva husen framför Klara kyrka i city. Öppna upp mot gatan, kanske några snygga restauranger/caféer i en våning framför. Låt parken och kyrkan synas!
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Kul tråd! Har fastnat för några idéer om att ersätta kontorshus med bostäder och restauranger/caféer i City. Förstår att de rimligen inte kommer genomföras men skulle vilja se mer folkliv i City-kvarteren. Efterfrågan bör vara stor då det byggts väldigt lite bostäder centralt.

Först och främst att bygga om huset mittemot Ingenjörshuset (som idag tillhör Swedbank och Grant Thornton) till bostadshus med balkonger som vätter mot Malmskillnadsgatan. På bottenplan skulle jag vilja se ett litet restaurangstråk och att parkeringsplatsen byggs om till en bredare trottoar med några träd och uteservering. Det skulle lyfta området ännu mer och koppla ihop den med pågående renovering. Mot Sveavägen är det mycket trafikljud så de nedersta våningarna på den sidan kan behållas som kontor eller affärsyta.

Husen framför Klara kyrka kan också byggas om till bostadshus i en mer klassisk stil som passar in med bebyggelsen bakom. Liten flört mot Klarakvarteren utan att titta för mycket i backspegeln. Med bostadshus skulle området runt om kännas tryggare.

Även kontorshuset mitt emot (Orgelpipan 7) kan byggas om till en mix av kontor, bostäder och restauranger i bottenplan. Ser också en mer klassisk stil som knyter an till de vackra husen på Vasagatan. Drömmen vore om även Åhlenshuset kan byta fasad och få lite mer färg och fönster. Inuti funkar den dock fortsatt bra.

Sergels Torg lyfts upp till gatunivå och blir ett storslaget torg. Restauranger och caféer på bottenplan öppnar upp uteserveringar och varför inte bygga en streetplan för fotboll och basket i ett hörn. Sen får man gärna fräscha upp färgen på Hötorgsskraporna lite, de ser ärligt talat lite sunkiga ut i dagsläget.

Skulle kunna fortsätta med Tegelbacken och Centralbron men jag stannar där. :)
 

·
Registered
Joined
·
76 Posts
Här kommer lite förslag, de flesta är orealistiska med hänsyn till politiken, myndighetskrav, NIMBY etc.

Börjar "inifrån" och ut.
- Bebygg delar av Gärdet. Norr om TV-huset. Ca 0,5 km2 => 10 000 Boende. Tyvärr inom Nationalstadsparken.
- Komplettera med ett halvdussin höghus bredvid Wennergrencenter. Särskilt västra sidan. Tyvärr inne i Nationalstadsparken, men skulle ligga fint i fonden av Sveavägen samt söder om Hagaparken/Brunnsviken.
- Komplettera med ett halvdussin höghus vid Västerbroplan. En vacker fyrbåk över Riddarfjärden och Rålambshovsparken. Platsen tål detta då det inte finns någon anslutande äldre stenstad med dess taklandskap.
- Årstaviken. Flytta ut alla kolonilotter utanför staden. Bebygg för boende längs vattnet/slänterna på Södermalmssidan samt Årstasidan(Årstaskogen). Strandlinjen är öppen för passage/rekreation. Ca 0,5 km2 => 10 000 boende. Tyvärr anses nog inte marken ianspråktagen och då har vi strandskyddsfrågan.
- Bebygg Bromma flygplats. Ca 3,75 km2 => 40 000 Boende. Kommer sannolikt hända någon gång.
- Fortsätt bygg mot Nackareservatet längs Linje 17, dvs öster om Björkhagen, Kärrtorp. Det saknas inte direkt grönytor där.

- På sikt kan man också utveckla Kring Flaten/Orhem och förlänga linje 17 dit, varför inte också vidare till Tyresö.

Allmänt
Stärk ytterstaden med urbana kvaliteter, dvs se över obebyggd mark och optimera denna genom att utveckla parker och bebygg mindre använda grönytor. Dvs öka densiteten. Detta skulle stärka respektive stadsdel utifrån ökat serviceutbud mm.

Infrastruktur allmänt
- Bullerisolera alla större vägar (E4, E18, E73, E222) i möjligaste mån, både med hänsyn till befintlig bebyggelse samt för att bullret stoppar ny bebyggelse. Dvs kapsla in, bygg bullerplank etc (tyvärr tror jag s.k. överdäckning orealistiskt ekonomiskt då man inte kan/får bebygga ovan). Satsa på snabb spårbunden trafik och begränsa bilismen i de centrala delarna av Stockholm, blir mycket billigare och effektivare användning av marken och "tiden". Har man valt att bo perifert, får man ta bilen till närmste station. Det fungerarar inte att alla skall kunna åka in och parkera i centrala delarna av Stockholm. Detta gäller primärt "utomläningar" och kranskommuner, i Stockholm, Solna, Sundbyberg har man succesivt minskat bilinnehavet/-användandet.

Avslutningsvis vill jag lyfta lite positiva projekt som finns i stadens vision; Stadshagen, Frihamnen, Söderstaden/Slakthusområdet, Årstafältet. Sedan att det blir lite urvattnat är en annan sak.:)
 

·
Registered
Joined
·
108 Posts
Kollektivt:
Skulle gärna se att man kopplade ihop nya tunnelbanan Arenataden-Odenplan med nya linjen Älvsjö-Fridhemsplan (som också bör gå via södermalm), samt att den förlängs vidare ifrån arenastaden norrut.
Förläng röd linje ut på Lidingö.
Dra vidare tvärbanan från Solna station mot Universitetet.
Förläng tvärbanan från city in på kungsholmen via Marieberg.
Gräv ned/ta bort centralbron.
Däcka över tågräls hela vägen från centralen till karlberg/E4an
Minimera bil/motorväg längs med strandlinjer.
 

·
Registered
Joined
·
2,444 Posts
Inte närtids-realistiskt. Men på sikt? Jag tror att det kommer hända. Du är inte enda som tänkt tanken. Inte för bron heller. YIMBYs Österbro är just en sådan bro. Första förslaget för att bygga stad där kom typ 1903 (iirc). Det krampaktiga kramandet av Gärdet och stora delar av National(stads)Parken känns väldigt mycket som en generationsfråga, men har sparat det av miljöskäl - trots att att bygga som på din skiss vore extremt miljövänligt.

Jag skulle nog se till att gatnätet blir en förlängning av Östermalms dock ;)
Inte bara Österbron, jag skulle lägga till en tunnel för spårväg under vattnet till Lidingö också (ungefär där smala piren är på bilden, kanske en för en ny Tbana också?).

Man kan alltid hoppas, en lång "smögenbrygga", med utrymme för olika verksamhetslokaler från södra änden ändå upp till den mest nordliga delen av utbyggnadsområdet i norr hade varit kul med, det hade kunnat bli ett bra stråk för flanörer, joggare, cyklister etc.

Med Smögenbygga menar jag alltså denna, bryggan skulle dock behöva vara bredare.


hehe ja gatunätet på min bild är inte optimalt. :D
 

·
Registered
Joined
·
2,444 Posts
En annan förhoppning/idé är att göra något åt delar av Nynäsvägen. Några eller flera högre hus i slakthusområdet hade varit en passande entré också, kanske nere i sydöstra hörnet av området. Ett kluster.

Sedan hoppas jag såklart att det inte blir enbart öppna kvarter likt skissen nedan.

 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #12
En annan förhoppning/idé är att göra något åt delar av Nynäsvägen.
Om man tänker stort...
Nynäsvägen bör få bussfiler i mitten med egna på/avfartsramper till bussterminalen vid Gullmars (vilket har föreslagits av MP och M (tror jag det var) i Tyresö.
Sänk ner vägen så att den går i tråg mesta av vägen ut förbi Farsta. Detta så att lokalgator sedan kan gå delvis på hyllor ut över Nynäsvägen.
Direkt mot lokalgatorna ska sedan hus i 5-10 våningar byggas som bildar fronter som ser ut som kvartersstad (och även har brandgavlar bort från vägen så att de faktiskt kan bli start på kvartersstad). Så bör det vara iaf ut till Skogskyrkogården.
Står det redan idag hus som skulle behövs rivas för att kunna bygga dessa nya hus? Tillåt att ägarna river och bygger nytt som passar den nya planen. Tvinga ingen.

Några eller flera högre hus i slakthusområdet hade varit en passande entré också, kanske nere i sydöstra hörnet av området. Ett kluster.
Håller helt med. Först måste alla tankar på att Globen ska vara högst i området släppas.
Sedan kan högre hus planeras/byggas :)
Precis vid nya Tbanestationens utgångar och längs Nynäsvägen bör det krävas höjd på minst 15 våningar. Hela området bör ha minimihöjd på typ 7 våningar för nybyggen och självklart vara helt utan maxhöjd.

Sedan hoppas jag såklart att det inte blir enbart öppna kvarter likt skissen nedan.
Wørd.
 

·
Registered
Joined
·
2,444 Posts
I den där kåken som jag dissade för att den påminner om typ en Rasta restaurang pågår det som jag förstått det klubb, konst och konsertverksamhet i nu, med tanke på debatten om brist på den typen av lokaler(och att en del ställen har fått stänga ner) kanske man skall omvärdera lite, det behövs sådant med i en stad.
 

·
Registered
Joined
·
445 Posts
I mitt arbete träffade jag nyligen en fransman som var på jakt efter en bostad i Stockholm. Han berättade att han knappt gillade några områden han hade besökt, då de flesta var helt utan liv och rörelser under dagtid. Han tyckte att de flesta områden var rätt intetsägande och tråkiga. Detta är något som jag höll med honom om och jag kom att tänka på denna tråd när jag reflekterade kring det han hade sagt.

I min mening bör det ändras på hur planprocessen fungerar för att vi ska kunna få mer urbant liv i förorterna. Min känsla, utan att vara speciellt insatt kring olika processer, är att projekt för projekt och område för område planeras var för sig utan något sammanhängande tänk. Jag ser sällan att det finns något långsiktigt tänk, utan ofta känns det som många nya byggnader placeras på ett sätt som är trevligt när de byggs men som omöjliggör framtida sammanlänkningar i gatubilden.

För att lösa detta tycker jag att Stockholms stad bör lägga fram en ny stadsplan där all mark som är obebyggd styckas upp efter ett rutnät som binder samman olika stadsdelar (Jag tror att Yimby föreslog just detta för något år sedan och skapade någon form av Lindhagenplanen 2.0). Inom dessa rutnät bör ytterligare avstyckningar ske, för att möjliggöra en blandad och intressant stad. Att marken styckas upp i mindre fastigheter bör även hjälpa mindre företag att ta sig in på marknaden. Jag tycker inte heller att staden bör bestämma på förhand vad varje tomt ska ha för användningsområde, utan att det ska råda full konkurrens där dessa beslut tas av markägare som baserar valen efter vad marknaden efterfrågar. Inget område bör heller projekteras i sin helhet, utan även här bör byggtakten och exploateringsgraden för varje fastighet avgöras beroende på utbudet och efterfrågan.

Jag satte ihop ett förslag som illustrerar mina tankar. Notera att gatornas dragningar troligtvis inte är möjliga överallt pga höjdskillnader och ett seriöst förslag bör nog utreda detta vidare. Dock ser jag helst att rutnätet följs i den mån det går, där många hus exempelvis kan byggas i sutteräng. Exempelvis har jag själv bott i en lägenhet på södermalm som låg på plan 1 mot gatan och plan 5 mot innergården, vilket borde tyda på att det inte bör vara omöjligt att utföra. Även storleken på fastigheterna samt kvarteren kan i vissa fall vara lite väl små, men baserades på storleken av vissa fastigheter som går att se på Södermalm och i Midsommarkransen.

För att öka antalet aktörer, olika boendeformer/användningsområden samt arkitektoniska lösningar och stilar, hade jag en tanke kring om det är lagligt att begränsa för en enskild markägare att äga fler än x-antal fastigheter per kvarter. Låt säga att max 3 tomter får ägas av samma ägare inom ett kvarter. Det skulle innebära att de flesta kvarteren skulle få 2 eller flera markägare, vilket i sin tur borde bidra till en mer blandad stad.Vad tror ni, kan ett sådant arbetssätt bidra till en mer sammanhängande och blandad stad samt kan det även på sikt bygga bort den segregation och de barriärer som finns i samhället?
 

·
Registered
Joined
·
46 Posts
Jag tror du är helt rätt ute. Både Yimby (Lindhagen 2.0) och Ola Andersson har föreslagit liknande planer, och det är i praktiken enda sättet att göra Stockholmsområdet mer urbant med tanke på hur dagens bebyggelsestruktur ser ut.

Den utveckling längs och omkring Södertäljevägen som du har ritat in är också en mycket bra början - Liljeholmen har blivit mer och mer som innerstad under min livstid, och bygger man stad därifrån till Kransen så skulle man på ett väldigt effektivt sätt kunna visa på poängen med det här tänkesättet. Så tänker jag åtminstone.
 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #16
Lyckas man binda ihop Kransen, Aspudden, Liljeholmen, Liljeholmskajen & Lövholmen på detta sätt kan man få en sammanhängande stadsmiljö större än den på Kungsholmen.
Men det måste bli bra. För det finns delar av dagens process som har just de problem 1708 tar upp. Se bara på Årstastråket. Poängen med områdesplanen var att skapa ett levande stadsstråk som binder ihop Årstafältet med Gullmars/Globen. I första stycket av andra detaljplanens för områdets beskrivning står att den första detaljplanen omöjliggjort ett sådant stråk. Hur fan kan sånt hända?!?
 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #17
Smått galen tanke som jag ändå håller fast vid:

När man nu bygger om Slussen och renoverat Katarinahissen så borde man gjort det man missade att göra 1933-1936: Bygga den som både hiss upp till Mosebacke och som utkikstorn som fortsätter upp till dubbelt så högt över Saltsjön. Bredare/starkare fackverk, ja. Inklusive trappa upp till högst upp av säkerhetsskäl, såklart. Med utkiksplattform som var kanske 5 meter bred hela vägen runt om hissen.
Kunde gärna fått vara radioantenner längst upp också (med tiden även TV och data).

Det är ju där Stockholm ska ha sitt utkikstorn, inte borta i Kaknäs.
 

·
forumer #29
Joined
·
4,554 Posts
Discussion Starter #18
Något som stört mig en del iom att jag använder allén flera gånger i veckan:
Södermalmsallénligger fel och är för smal.
Den borde ligga norr om järnvägen, inte söder om den. Detta för att kunna faktiskt koppla vettigt till gång- och cykelstråk i ändarna.
I öster borde den koppla rakt mot där rulltrapporna från Medis Tbana kommer upp vid Björns trädgård. Dvs man borde inte ha byggt Södertorn och huset bredvid det just där de står idag.
I väster borde den koppla (via passage under Ringvägen) till GC-vägen till Nya Årstabron (och till GC-vägriktning Hornstull genom Tanto).
Bredare borde den ha blivit för att få plats med riktig, rak, dubbelriktad cykelbana, och med lekplasterna och planteringarna som den har.

Där Södermalmsallén går idag borde istället Folkungagatan ha fortsatt västerut till (och förbi) Ringvägen. Med butik/restauranglokaler hela vägen.
 

·
Registered
Joined
·
55 Posts
En enkel sak som skulle ha stor inverkan på stadsbilden, och som jag drömt om länge, vore att måla om alla broräcken i svart. De grådassiga broräcken som idag används på flera platser (bland annat Strömbron) ser extremt billiga och tråkiga ut - genom att måla dem svarta hade de harmoniserat betydligt bättre med omgivning och andra broar. Enkelt och betydligt snyggare.
 
  • Like
Reactions: Swede

·
Silver creations
Joined
·
549 Posts
253785

Vy mot Kaffekoppen från Stadshuset

En stor kaffekopp på Skinnarviksberget?
För några år sedan fick jag en idé om hur berget, som är bland de mest nedskräpade platserna i innerstan, skulle kunna bli ett starkare och mer inbjudande utflyktsmål. Berget behöver en ”ständigt närvarande näringsidkare” som kan erbjuda fika, mat likväl som kultur i form av galleri och teater- eller musikscen samtidigt som den kan övervaka områdets nedskräpning. Vad och hur skulle ett sådant ”ställe” kunna se ut?


Med tanke på dess väl synliga plats för sin omgivning skulle ett nytt landmärke komma väl till pass. I form av en stor kaffekopp skulle detta kulturcentra bli ett nytt inslag bland Stockholms besökspunkter. Om eftermiddagen skulle kaffekoppen synas som en spännande siluett mot solen från Slussen och Gamla stan och om kvällarna vara en upplyst punkt på en mörk men centralt belägen bergknalle! Kaffekoppen skulle även bli ett homage åt den svenska fikakulturen och ordet fika har utlandsturisterna börjat bekanta sig med i sina hemländer på senare tid.
Mer om Kaffekoppen finns att läsa på bloggen Stadsutvecklingen
 
1 - 20 of 20 Posts
Top