Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 51 Posts

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Da pokusam i ja jedan tusticki clanak napravit. mozda me i krene u buducnost :p

Prije svega ukratko o Stuttgartu:
Glavni grad Baden-Würtemberg regije u Njemackoj. Grad je sesti po velicini u Njemackoj, a ima oko 600 000 stanovnika. U okolnom podrucju, tj u svim mjestima koja gravitiraju stuttgartu, zivi oko 3 miliona ljudi.
Naravno, najpoznatiji je kao centar auto industrije, jer se nalaze fabrike Deimlera i Porschea, Bosch-a, ali i veliki broj malih firmi koje svoje proizvode prodaju svim automobilskim proizvodjacima, a zbog blizine Deimlera su izabrali da im ovdje bude sjediste.

Grad izgleda ovako:

a slikano je odavde:

tv toranj je visok oko 215 metara a i nalazi se na brdu iznad stuttgarta pa zato ima ovako dobar pogled :)


glavna turisticka ulica je Königstraße, gdje se nalaze vecinom radnje skupih brendova ( Rolex, Louis Vuitton, Tesla...), paralelno sa tom ulicom ide jedna ulica u kojoj se nalaze restorani. sto se tice prosjecnih radnji i prodavnica, te se nalaze u trznim centrima. 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
sto se tice same arhitekture, grad ne odusevljava puno. ali razumno je kada se uzme u obzir koliko je bio unisten u toku svjetskog rata. npr za jednu noc 43´je palo oko 160 000 granata. svega nekoliko zgrada ostalo je sacuvano, a ono sto se poslije rata gradilo nabrzino, ne odusevljava bas.
tako im je ovo npr zgrada opcine.


 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #5 ·
sto se tice auta. ko voli, ovdje ima svakodnevno sta gledati. od preskupih auta po ulicama, preko zamaskiranih novih modela, novih modela koji jos nisu u prodaju pusteni, pa do muzeja. bezbroj malih muzeja, u principu, svako ko je skupio nekih rijetkih auta, napravi jedan muzej. najzanimljiviji su naravno muzeji mercedesa i porschea.
Arhitekturom takodje odusevljavaju:
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #6 ·
grad po mnogo cemu podsjeca na sarajevo. nalazi se u dolini izmedju dva brda. brda su nacickana naseljima. stuttgart je takodje najzagadjeniji grad u drzavi. zanimljivo je da je u dolini zabranjena gradnja visokih zgrada, zbog strujanja zraka. tek na izlazu iz te doline se pocelo sa visokim zgradama praviti

 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #7 ·
glavni trg u gradu se zove Schloßplatz. zadnji put je obnovljen 1977 i od tad je nepromijenjenog izgleda. to je od prilike dio gdje se nalaze stare gradjevine koje su djelimicno prezivjele rat.

ovako izgleda kad je lijepo vrijeme:centralna figura na trgu je ovaj "stub" na kojem se nalazi figura boginje konkordije. postavljena je za 60ti rodjendan kralja wurtemberga (Wilhem I ) 1846 godine.


 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #9 ·
objekat koji me najvise fascinira je gradska bibloteka. oko 1,2 miliona medija posjeduje. godisnja clanarina je svega 20 eura. izmejdu ostalog, sve mjesecne magazine koji kostaju po 10tak eura, tu redovno idem da citam, najnovije filmove podizem kod njih i gledam itd.

unutrasnjost je posebna:
prvih 4-5 spratova je ova velika prostorija, okolo su prostorije sa knjigama. na jednom od ovih zidova se ponekad odrze video projekcije.

iznad toga, je ovaj dio:na dijelu medjunarodne knjizevnosti nalazi se i bosanski dio. knjige koje se nalaze su stvarno sramota. nijednog velikog starog izdanja nema. pitao sam da doniram, pa cu gledati slj put iz bosne ponijeti koju knjigu. u medjuvremenu je ovaj dio jos i smanjen upola.
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #10 ·
obzirom da je grad u dolini, postoji mnogo uzvisenja i objekata sa pogledom na grad. naravno tv toranj je najpoznati. a ovaj je meni jako zanimljiv, prije svega zbog konstrukcije. 40 metara visoka konstrukcija sa platformama za pogled. kada se neko penje trse se citava, a zbog vjetra se stalno pomjeraa ovo je nosac citave konstrukcije. nije ni cudo sto se trese :D

pogled je ovakav
 

·
Banned
Joined
·
2,918 Posts
Nastavi tako, reportaza mi se svidja, a i slike su ti uglavnom na nivou. Zainteresovao si me za Stuttgart, mozda nekad dobacim do tamo. Nije preko svijeta.
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #13 ·
stuttgart je jedan od omiljeniji ciljeva bosanaca dijasporaca, veliki broj nas ima. tako da ima i lokala za one koji pate za bosanskom hranom. u samom gradu postoji 2 restorana, u okolnim manjim mjestima jos nekoliko.
u stuttgartu platih najskuplji burek u zivotutakodje se nalazi i bh konzulat. slika i prilika odnosa budzetlija prema ugledu i imovini:

 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Nastavi tako, reportaza mi se svidja, a i slike su ti uglavnom na nivou. Zainteresovao si me za Stuttgart, mozda nekad dobacim do tamo. Nije preko svijeta.
pa nije daleko. puno svicaraca je po ulicama. pokusaj potrefiti kada je najmanja vjerovatnoca za lose vrijeme. u stuttgartu precesto kise padaju i vjetar je.
a najavi se pred dolazak, mozemo popiti pivo
 

·
Registered
Joined
·
3,799 Posts
Discussion Starter · #18 ·
zanimljivo je kako je grad prepun malih parkica ili jezeraca gdje slobodno zive svakakve zivotinje. apsolutno nicim zagradjene niti odvojene od ljudi. posljedica je da pojedine puno prljaju plocnik.dobro one su ipak zagradjene :D ali se nalaze u parku, bez ikakvog zoo, naplate ulaza ili nesto.
 
1 - 20 of 51 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top