SkyscraperCity banner

1 - 20 of 103 Posts

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #1
TRADITIONAL ARCHITECTURE
Sumatera



The building styles of the traditional houses on Sumatera are of imposant and architectural diversity impressive. The way of building of the Toba, karo and Simalungun are clearly distinguishable, while the houses of Mandailing Batak in the south are again very different in some ways. The traditional houses of the Minangkabau in western Sumatera are unique as well, and famous because of their decorative flower motives and arched roofs.

The Gayo people north of Danau Toba used to live in big community houses, with a front gallery for the men and a back gallery for the women. Along th northern coast of the island are traditional Acehnese houses. They are fresh and well-ventilated, with big windows with hatches with good woodcarvings. But the most nice architecture can be found on the island of Nias. The houses are queued along paved, straight streets, which are overruled by the house of the local village head, built on heavy iron-wooden pawls.

Many of these houses - mainly those of the Batak and Monangkabau - seem to be built in the same style, but not only to eachother, but also to the houses of other Indonesian populations, like the Toraja on Sulawesi. The most remarkable communal brands are the fundations of pawls, the protruding edges of roofs and richly decorated walls.

The houses of Sumatra are one of the most distinctive features of the island and are world famous as examples of vernacular architecture. There are many regional house forms representing different cultural traditions, many of which predate Islam. The basic form of a Sumatran house consists of a building, set on upright piles driven into the ground, above which is a huge pitched roof. Wood is used for the piles and framework of the house, bamboo poles for the roof and the walls.

Distinctively Islamic house types include the houses of Aceh, Minangkabu, Batak Mandailing and Lampung regions. The traditional Aceh house has a fairly basic design consisting of a rectangular platform resting on piles with a longitudinal gabled roof. Aceh houses are usually divided into three with the central area reserved for sleeping. The entrance is usually in the middle of one of the long sides and the gable ends are often decorated with geometric or other non-representational designs. The designs are either painted or carved, sometimes as fretwork panels. The most celebrated Sumatran house type is that of Minangkabu which has the entrance set in the middle of the long side. The roofs of the house are made up of a succession of pointed gables resembling the prow of a ship; the decoration is similar to that of the Aceh houses but may also include inset mirror work. The Batak Mandailing houses are similar to those of Minangkabu with roof ridges that sag in the middle and point upwards at the ends. The southern part of Sumatra, the Lampung area, is heavily influenced by neighbouring Java and Malaysia, and its houses are mostly of the coastal type.

Several palaces survive on Sumatra, the oldest of which is the seventeenth-century Aceh palace known as Dar al-Dunya. The building shares many characteristics with the Javanese palaces, or kratons, with many references to Hindu cosmology and little relationship to Islamic design. The Dar al-Dunya palace has the same north-south axis and three successive courtyards found in Java and, like the palaces of Yogyakarta and Surakarta, has a large formal garden. In the centre of the garden is a mountain-shaped structure with caves and ledges for meditation similar to the mountain representations of Java (e.g. Sunya Ragi). Nineteenth-century palaces show increasing Islamic and European influence, although there is still little relationship to the traditional wooden architecture of the island. The palace of Istana Maimun at Medan is laid out in a formal European style enlivened with arcades of horseshoe arches and crenellations.
 

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #2
Anjungan Seni Idrus Tintin
Pekanbaru, Riau




Anjungan Seni Idrus Tintin yang berdiri megah di Arena Purna MTQ yang sekarang berubah namanya menjadi komplek Bandar serai Jalan Sudirman Pekanbaru merupakan salah satu wonder building di Pekanbaru. Dengan bangunan berciri khas melayu Riau, Anjungan Seni Idrus Tintin ini lebih mirip Istana dari pada tempat pertunjukan seni.



 

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #3
Istana Maimun
Medan, Sumatera Utara




Istana Maimun adalah salah satu dari ikon kota Medan, Sumatra Utara, terletak di kelurahan Sukaraja, kecamatan Medan Maimun.

Istana Maimun menjadi tujuan wisata bukan hanya karena usianya yang tua, namun juga desain interiornya yang unik, memadukan unsur-unsur warisan kebudayaan Melayu, dengan gaya Islam, Spanyol, India dan Italia, namun sayang keadaanya kurang terurus sekarang. Jika kita melewati tempat ini pada sore hari, kita bahkan bisa melihat anak-anak bermain sepak bola di halaman istana ini.



 

·
Obsolete User
Joined
·
35,063 Posts
Yang kontemporer boleh gak ???? Atau hanya yang unsur tradisional nya pekat saja???
 

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #10 (Edited)
Masjid Agung
Palembang, Sumatera Selatan



Masjid Agung Sultan Mahmud Badaruddin II atau biasa disebut Masjid Agung Palembang adalah sebuah masjid paling besar di Kota Palembang, Sumatera Selatan. Masjid ini dipengaruhi oleh 3 arsitektur yakni Indonesia, China dan Eropa. Bentuk arsitektur Eropa terlihat dari pintu masuk di gedung baru masjid yang besar dan tinggi. Sedangkan arsitektur China dilihat dari masjid utama yang atapnya seperti kelenteng. Masjid ini dulunya adalah masjid terbesar di Indonesia selama beberapa tahun.

 

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #11
Rumah Gadang
Padang, Sumatera Barat



Rumah Gadang adalah nama untuk rumah adat Minangkabau, provinsi Sumatra Barat.Rumah ini memiliki keunikan bentuk arsitektur yaitu dengan atap yang menyerupai tanduk kerbau dibuat dari bahan ijuk. Dihalaman depan Rumah Gadang biasanya selalu terdapat dua buah bangunan Rangkiang, digunakan untuk menyimpan padi.

 

·
Registered
Joined
·
3,050 Posts
Discussion Starter #13
Nice Thread..
Mudah2n nuansa tradisional di Negara kita slalu dipertahankan, jangan sampai hilang ditelan zaman, atau bisa2 di klaim sama TETANGGA kita..
Jangan sampai lagi..
Thank You, moga2 bangunan tradisional di negeri ini bisa dipertahankan :)
 

·
Registered
Joined
·
4,070 Posts
Rumah Gadang
Padang, Sumatera Barat



Rumah Gadang adalah nama untuk rumah adat Minangkabau, provinsi Sumatra Barat.Rumah ini memiliki keunikan bentuk arsitektur yaitu dengan atap yang menyerupai tanduk kerbau dibuat dari bahan ijuk. Dihalaman depan Rumah Gadang biasanya selalu terdapat dua buah bangunan Rangkiang, digunakan untuk menyimpan padi.

wah aku udah pernah masuk kesini nih. Ini kalau gak salah semacam museum bukan? Di minang village Padang Panjang khan?? :eek:kay:

soalnya aku menandakan adanya bunga raflesia arnoldi didepannya ..

Ikhlas, need u'r confirm :D
 

·
SSCi-Minangkabau
Joined
·
5,257 Posts
wah aku udah pernah masuk kesini nih. Ini kalau gak salah semacam museum bukan? Di minang village Padang Panjang khan?? :eek:kay:

soalnya aku menandakan adanya bunga raflesia arnoldi didepannya ..

Ikhlas, need u'r confirm :D
Yap.. itu Rumah Gadang yang di Minang Village Padang Panjang, suasanannya begitu sejuk, dengan udara khas nya Padang Panjang.
Hmmm... Jadi pengen ke sana..:lol: Sibuk di Padang terus..
 

·
Registered
Joined
·
4,070 Posts
^^
Yup, waktu itu aku jalan2 ke Bukittinggi, trus mutar kesana soalnya lebih sejuk sih apalagi pas hujan-hujan tuh, awan-awan pada jatuh kebawah semua :D.. aku lebih pengen ke Padang Panjang lage nehh, pemandangan disana cocok buat dijadiin shooting film :)
 
1 - 20 of 103 Posts
Top