Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 1263 Posts

·
Registered
Joined
·
864 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Морска гара, терминал за круизни кораби и нова жп гара на две нива – тези екстри са предвидени в проекта "Супер Бургас" като град на бъдещето. Промените се отнасят за частта, където ще е "Зоната за обществен достъп" и която ще отвори града към морето. Проектът бе презентиран днес от ръководителя му арх. Петко Йовчев. Той обясни, че идейната разработка е плод на усилията на десетчленен екип от архитекти, икономисти, инженери и юристи.

Ще се запази сегашната постройка на гарата, тъй като е архитектурен паметник и в близост до автогара. Улиците „Христо Ботев“ и „Иван Вазов“ ще стигат чак до морето и ще правят връзка помежду си. Пешеходното „стъргало“ „Александровска“ също ще излиза на брега, тъй като зоната е с достъп до граждани. Архитектите са предвидили да бъде запазен склада между първо и четвърто корабно място, тъй като сградата е строена преди повече от век по френски модел. За нея е използвана същата метална конструкция както при Айфеловата кула и при строежа на мостовете. Новото е, че тя ще бъде осъвременена, а металната конструкция ще бъде запазена заради своята уникалност, посочи арх. Йовчев. Там ще се помещават службите, които ще обслужват международните морски превози. Много зелени площи, огромно площадно пространство, около 5 хиляди паркоместа в цялата зона, атракциони, зони за отдих и развлечение, международна марина, яхтено пристанище съдържа идейният проект „Супер Бургас“. По топла климатизирана връзка с подвижни тротоари, бургазлии и гости на града ще имат достъп до автогара, жп и морска гара. „Много сериозни неща имат да се случват още при реализирането на първата фаза на проекта“, посочи арх. Йовчев. „Най-сериозното от тях е, че изцяло ще бъде създадена инфраструктурата на територията, ще бъде изграден международният круизен терминал, ще бъде благоустроена площадката и ще бъде направен пешеходният достъп по вълнолома до фара, самият вълнолом ще бъде рехабилитиран. Това са няколко действия, които са от изключителна важност, за да може да стартира оттук нататък целият проект“, каза арх. Йовчев. От морската гара ще се осъществява каботажно плаване до близките Поморие, Несебър, Созопол, Царево, Ахтопол. Така хората сами ще избират с какъв вид транспорт да пътуват до там – с автобуси или по море. Този проект не трябва да се разглежда отделното от бъдещите проекти на тези морски общини, напомни изпълнителният директор на „Зоната за обществен достъп“ Павел Маринов. Той каза, че проектът не може да е добре работещ, ако не функционират пристанищата и в тези градове.

24 chasa.bg

-----

Ето и по-интересните снимки на проекта излезли досега... 

·
Registered
Joined
·
864 Posts
Discussion Starter · #3 ·
http://www.bszone.info/?p=19970Проектът “Супер Бургас”, който предвижда градът да се отвори към морето, може реално да стартира в средата на 2011 г. Това съобщи днес кметът на Бургас Димитър Николов при представянето на Зоната за обществен достъп на територията на пристанище- Бургас. Вече са осигурени общо 28 млн. 740 хил. евро по ОП” Транспорт”, от които 26 милиона са европейските средства и 15 % е държавното съфинансиране.”Супер Бургас” предвижда на 76 декара площ да се изградят 2 яхтени, пасажерски пристанища, учебен център за ветроходци, 5 000 паркоместа, развлекателен център, крайбрежни алеи за разходки, модерни сгради, хотел и т.н. Общата стойност на проекта е 558 млн. 091 хил.лв. и той може да бъде завършен за 4 години ако се намери финансиране. “Супер Бургас” ще даде възможност за развитие на пасажерския транспорт до другите морски общини, като Несебър, Созопол и Поморие. В строителството на “Супер Бургас” ще бъдат ангажирани 2000 души. Ще се осигурят 3 000 работни места за специалисти и 1 500 за поддръжка на съпътстващите дейностите. Кметът Димитър Николов заяви, че мониторинговият комитет на Европейската комисия е дал много висока оценка на този интермодален проект.

------------

„Проектът Зона за обществен достъп – Бургас” е проект, за който е особено важно обединението на общественост, местна и държавна власт, пристанищна инфраструктура. Всички те погледнаха на този проект надпартийно, като на градска кауза”, каза кметът Димитър Николов по време на обсъждане на зоната край морето. Градоначалникът допълни, е проектът е получил изключително добри рецензии от Карстен Расмунсен, който е представител на ЕК за България и пряко отговаря за разходването на европейските средства.

„Бяхме похвалени, че това е един проект, който за първи път български бенефициент дава възможност да се решат проблеми в план на интермодалност, да се съчетаят различни видове транспорт, да се даде възможност да се реновира стара, недотам вискофункционална зона в нова, която в перспектива е полезна за обществото, за бизнеса и за страната като цяло”, каза още Николов.Той посочи, че както често се случва у нас единствените против проекта са били част от българските представители, а ЕК изцяло е застанала зад проекта. По думите му единственият начин за реализирането на проекта на този етап е именно чрез ОП „Транспорт”. Затова съобщи още преди няколко дни председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Иван Вълков.

„Зоната не може да случи чрез кредит, тъй като е криза и никоя банка няма да отпусне такава голя сума, сложно и рисково е да се реализира и на база на публично – частното партньорство, тъй като в момента у нас липсва закон за публично-частното партньорство”, каза по време на общественото обсъждане в Бургас Димитър Николов.

Днес стана още ясно, че започва осъществяването на първа фаза от проекта за зоната, а именно усвояването на територията до вълнолома от първо до четвърто корабно място, която в момента е недостъпна тъй като се намира на територията на пристанище Бургас.

„Изпълнението на този проект ще осигури работа при строителството му на над 2 000 души, докато се строи в рамките на 4 години. Ще бъдат осигурени работни места за над 3 000 висококвалифицирани специалисти, като осигурено място за работа на тази територия. Предвидени са и над 1 500 работни места по поддръжката на дейностите на тази територия. Ще промени изцяло деловия профил на града и ще даде посока за развитието му за много години напред”, обяви Павел Маринов, изпълнителен директор на Съвета на директорите на акционерното дружество “Зона за обществен достъп Бургас”.

http://globusnews.net/?p=12545

-------

„По време на строителството и на изпълнението на проекта „Супер Бургас" ще бъдат открити 2 000 работни места в самото строителство по проекта и 1500 по поддръжката. 3 000 работни места ще има и за високоспециализирани специалисти, които ще се занимават с проекта", каза Павел Маринов.

Част от проекта предвижда изграждане на 5000 паркоместа за автомобили, площад, една международна марина и една предвидена за българските яхтсмени. Стойността на проекта е 558 091 млн. лева.

Павел Маринов, кметът Димитър Николов и арх. Петко Йовчев представиха резултатите от предпроектното проучване на "Интермодален пътнически терминал - Зона за обществен достъп - Бургас". Изпълнителен директор на акционерно дружество “Зона за обществен достъп Бургас” е Павел Маринов.

„Към днешна дата стартира изключително важен за страната и за града проект. Защо се стигна до тази фаза на реализация? За първи път всички погледнаха в перспектива и надпартийно и приеха проекта, като градска кауза", каза кметът Николов.

Кметът каза още, че за първи път български бенефициент ще се заеме с моделирането на стара в нова зона, което включва множество дейности. Затова Европейската Комисия е насърчила проекта.

"Супер Бургас" ще бъде изграден на две фази, като за първата европейското финансиране по оперативна програма "Транспорт" е в размер на 26 милиона евро, а държавното финансиране е 15%. Бенефициент е държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура". Първа фаза обхваща зоната от хотел „ Приморец „ до фара на Бургас.

„Проектът няма да намали оборота на бургаското пристанище, нито да повлияе отрицателно на работните места там. Благодарение на него градът ще се отвори към морето", каза арх. Петко Йовчев, който е автор на идейния проект на „Супер Бургас". Реализацията на първата фаза ще окаже влияние върху европейското финансиране за втора фаза.

"Супер Бургас" е първият проект в страната, който включва интермодален пътнически терминал, където гражданите на една територия ще могат да ползват автобусен, железопътен и морски транспорт.http://www.burgasinfo.com/news/view/3/27066/
 

·
Registered
Joined
·
499 Posts
fabetNhà cái Fabet.com tự hào là đơn vị cung cấp tỷ lệ kèo trực tuyến tốt nhất với tỷ lệ ăn cược cao nhất.Bảng tỷ lệ kèo được đội ngũ chuyên gia có sự am hiểu sâu về bóng đá sẽ đưa ra những tỷ lệ bám sát thực tế nhất từ đó nâng cao cơ hội thắng cược của người chơi.[img=1,1]https://top1betting.net/wp-content/uploads/2019/07/fabet-640x300.png[/img]
 

·
Registered
Joined
·
864 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Много условно е това. Прави се инфраструктура и според ПУП-а, който приеха започват опити и преговори за привличане на инвеститори и публично-частни партньорства, които да го реализират.
Реално тези рендъри дават някаква обща представа за това, което трябва да се случва в следващите години в тази зона.
Според мен отдавна трябваше да имаме такава отделна тема, в която да се следи хронологично развитието на проекта. А и започне ли се същинското изпълнение - определено ще има материал за снимане и дискутиране.

Повече от ясно е, че в "Супер Бургас" ще има това, към което има интерес и е трудно да се покаже някакъв проект, за който да се каже "ето така ще изглежда".
Може накрая и нещо като операта в Сидни да имаме там... :)
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
Стар склад пази уникална конструкция, като на Айфеловата кула
Обновена на: 2010-12-14 17:49:50

Стар склад на пристанището, който е строен преди повече от 100 години ще бъде реставриран и запазен като част от проекта „Супер Бургас". Той се намира между първо и четвърто корабно място в „Зоната за обществен достъп".

„Металната конструкция на склада е уникална и е като на Айфеловата кула в Париж. Помолих архитектите да се постараят и да я запазят. Ако складът бъде съборен бургазлии повече никога няма да видят подобна конструкция", каза арх. Петко Йовчев. Той е автор на идейния проект на „Супер Бургас".

След като бъде осъвременен в склада ще се намират офисите на служителите, които ще се грижат за международната марина. В „Супер Бургас" ще има една морска гара и две марини - втората ще е предназначена за българските яхтсмени.

Резулатите от предпроектното проучване на "Интермодален пътнически терминал - Зона за обществен достъп - Бургас" бяха представени днес от Павел Маринов - изпълнителен директор на акционерно дружество "Зона за обществен достъп Бургас" . Другите участници в презентацията бяха кметът Димитър Николов и арх. Петко Йовчев.

http://www.burgasinfo.com/news/view/5/27075#more_images
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Лично аз бях виждал една цветна схемичка на проекта Първа фаза, която обаче не мога да открия :? Ако някой може да ми помогне. Там си бе много ясно посочено кое къде ще бъде.
^^ Основния "двигател" на идеята във Варна беше Борислав Гуцанов, но знаете какво стана с него. Иначе т.н. Първа фаза на Супер Бургас общо взето включва строеж на обекти които във Варна вече ги има - Морска гара, яхтено пристанище, осигуряване достъп на гражданите до входния фар на пристанището. Никак няма да е зле след като го завършат да се възобнови морската връзка между двата града. Преди 20г. с кометите се стигаше за 1 час. Днес дори и с автомобил отнема час и половина.
 

·
Registered
Joined
·
864 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Александър Александров- бивш транспортен министър:

Товарните терминали не пречат на палмите и круизите


- Г-н Александров, тръгвайки сега новият проект, няма ли да се окаже нерентабилен японският заем за двата други терминала, който българската страна ще продължи да изплаща?

- Аз си представях, че отговорната българска администрация щеше да обмисли с мисията на Японската банка, която беше тук през есента, въпроса със затруднената експлоатация на насипния терминал. Какво означава това: липса на клиенти, които преди 10 години се мислеше, че ще са тук както в локален, така и в международен план.

Този заем и терминалът са компонент от Генералния план за развитие на пристанището - изнасянето на нови търговски дейности в територии, които са по-отдалечени от градските части, за да се обезпечи екологично и да се освободят най-старите части на пристанище Бургас от чисто търговска дейност, за да започне градът да мисли точно за това, за което отдавна си мечтаем - да се отвори към морето.

Самата дума нерентабилност на японския заем ми е доста трудно да я преглътна, защото съм деен участник по целия процес.

Продължавам обаче да се учудвам защо изцяло готовите процедури по финансиране и реализация на контейнерните терминали повече от година не се случва нищо с тях. Защото вторият японски заем предлага фантастични условия. Той също работи в посока товарната дейност да отива на мястото си, за да може тук да правим тези красоти, които се представиха с проекта. Защо не се случва? Мълчи се.

- Защитник ли сте на новия заем за контейнерните терминали?

- Категоричен защитник съм да го има заемът. Защото е изгоден и потребен, каквото искат да ми говорят висококвалифицирани консултанти от Холандия, че в Солун и Констанца има такива и през тях минава товаропотокът. Ако нищо не се случва в Бургас, естествено е хората да привлекат контейнерните превози в Солун и Констанца, а ние ще щракаме само с пръсти. Само с хотели и плаж не може да се живее.

- Министър-председателят Бойко Борисов каза, че е неизгоден терминалът за насипни товари, защото „Кремиковци” не работи?

- Не знам как го сметна и кой му го каза и да се надяваме, че ще преосмисли това си становище. Надявам се, че това ще се случи. Загубата на време по този въпрос ще е голяма.

- В Бургас все по-често се говори в различни среди: „Какъв Супер Бургас, след като имаме японски заем, товарно пристанище и два нови товарни терминала?

- Каква е пряката връзка? Условие е тези терминали да се намират на друго място, за да има на старото градинки и палми.

Източник: в-к Фактор
 

·
Registered
Joined
·
120 Posts
Лично аз бях виждал една цветна схемичка на проекта Първа фаза, която обаче не мога да открия :? Ако някой може да ми помогне. Там си бе много ясно посочено кое къде ще бъде.
^^ Основния "двигател" на идеята във Варна беше Борислав Гуцанов, но знаете какво стана с него. Иначе т.н. Първа фаза на Супер Бургас общо взето включва строеж на обекти които във Варна вече ги има - Морска гара, яхтено пристанище, осигуряване достъп на гражданите до входния фар на пристанището. Никак няма да е зле след като го завършат да се възобнови морската връзка между двата града. Преди 20г. с кометите се стигаше за 1 час. Днес дори и с автомобил отнема час и половина.
Май това търсиш :cheers:

 

·
Registered
Joined
·
2,686 Posts
Харесвам всичко освен името. Реализацията на този проект ще вдигне нивото за всеки следващ такъв в България. Дано няма подводни камъни. :)
 

·
the vulgo bulgo
Joined
·
13,697 Posts
ВМРО;69125751 said:
Харесвам всичко освен името. Реализацията на този проект ще вдигне нивото за всеки следващ такъв в България. Дано няма подводни камъни. :)
:eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
499 Posts
Не беше ли това име наложено преди местните избори от БСП в Бургас?
Беше. Това е просто условно наименование.
Реалното име на проекта е „Зона за обществен достъп до пристанище Бургас”.
9clubkhi thắng cược thì anh em nào cũng mong rút tiền về sớm, hiểu được tâm lý này phòng ban thanh toán 9Club đã nâng tốc độ trả tiền cho quý khách thắng cuộc rất mau chóng. giả dụ các bạn đã từng chơi tại những nhà cái casino uy tín tại Việt Nam khác thì thông thường họ thực hiện lệnh rút tiền trong khoảng 12-24h. khi mà tại 9Club, các bạn sẽ mang lại tiền ngày trong trong khoảng 30′ – 2h sau lúc trận đầu chấm dứt. Còn giả dụ anh em nào chơi đánh bài thì càng chóng vánh hơn nữa, tầm 30′ – 1h là tiền đã được chuyển vào tài khoản của các bạn.[img=1,1]https://top1betting.net/wp-content/uploads/2019/06/tong-quan-ve-nha-cai-9club-640x300.png[/img]
 

·
Rough'n'tough
Joined
·
12,898 Posts
Мдам, като при толкова други проекти. Има едно формално име, и друго, обикновено по-кратко и в много случаи измислено от медии/работни колективи, което бързо печели гражданственост. Примери няма да давам понеже много ме дразнят.
 

·
Moderator
Joined
·
19,495 Posts
1 - 20 of 1263 Posts
Top