SkyscraperCity Forum banner

[Suwałki] Park Wiatrowy w Suwałkach

44665 Views 110 Replies 36 Participants Last post by  d4r0
Proponuję rozpoczęcie nowego wątku jak w temacie. Postaram się zebrać wszelkie info w sieci tytułem wstępu.
Podobna Farma wiatrowa:

http://www.eez.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Na początek zdjęcia kolegi NOKA z suwalskiego forum:

http://picasaweb.google.com/ForumSuwalki/WiatrakiSuwaKi#
1 - 20 of 111 Posts
To blisko miasta, ładnie widać os. Północ. Może ktoś wrzuci jakieś fotki lepszej jakości.

See less See more
Się należało założenie nowego wątku takiej sprawie :cheers:

PS: WESOŁYCH ŚWIĄT

tylko jeden fundament i chyba narazie najwyzej polozony.
Doliczylem sie 160 szpil na ktorych wiatrak ma sie trzymac.
See less See more
2
Na Forum Suwałki pojawiły się zdjęcia z montażu pierwszego wiatraka:

http://www.forum.suwalki.pl/index.php/topic,569.105.html

Jest widoczny z ulicy Szpitalnej. Nie zamontowano na razie wirnika, ani śmigła.
Widoczki w pobliżu wiatraków. Swoją drogą piękne miejsce...

Myślałem że sama podstawa jest większa...

Dobrze znany widok

Sobota po południu - jeszcze pracowali
See less See more
4
Nie tak źle to wygląda, wiatraczki będą smukłe i wysokie. 42 MW:nuts: mocy z kilkunastu wiatraków może bez problemów zasilić całe Suwałki w prąd.
Wie ktoś ile będzie łącznie wiatraków?
Kilkanaście. Razem 42 MW mocy. Zakładając, że każda turbina ma około 2,5 MW, daje to 17 wiatraków. Dokładnych danych nie znam, ale będzie to jak na razie jedna z większych elektrowni wiatrowych w Polsce.
Także liczba przybliżona w pełni mnie zadowala. :)
Jeden wiatrak widać już z centrum miasta (fotka strzelona z budynku przy ulicy Utrata 18.04.2009, autor pawy z Forum Suwałki, http://www.forum.suwalki.pl/index.php?topic=569.120).
Dźwig z budowy Plazy. Jak będzie ich (wiatraków) kilkanaście to widoczek będzie niezły, tym bardziej, że np. z ulicy Paca widać wiatrak z "poziomu chodnika". :)

See less See more
Wiatraków na 100% będzie 17, wiem to z dobrze poinformowanego źródła.
Wiatraków na 100% będzie 17, wiem to z dobrze poinformowanego źródła.
Szymon to wyjaśnij mi dlaczego na skrzyżowaniu do Białej Wody i Potaszni jest znak E 1-19 a wiatraki nazywają się E 15, E 16, E 17 itd?
Witam. Oto mój pierwszy post na tym forum, które przeglądałem już od kilku lat, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Na początek kilka fotek:

Widok z bloku przy ulicy Daszyńskiego, daleko w tle, na pagórku widnieje wiatraczek. Trochę słabo widać, gdyż aparat słabej jakości:

See less See more
4
Montaż jednego z elementów podstawy

Na szczycie kolumny można dostrzec sylwetkę robotnika, co najlepiej pokazuje skalę powstającej konstrukcji:

/>
See less See more
5
RWE zainwestuje w polską energetykę wiatrową około pół miliarda euro do roku 2015. We wrześniu br. odda do użytku pierwszą farmę wiatrową - powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej Kevin McCullough, członek zarządu RWE Innogy.

"Polska to dla nas jeden z najważniejszych rynków regionu - ma najlepsze warunki wietrzne w Europie Środkowo-Wschodniej do instalowania turbin wiatrowych" - powiedział McCullough. "Do roku 2020 Polska potrzebuje 15 proc. energii odnawialnej. Chcemy odgrywać znaczącą rolę w sektorze energii wiatrowej w Polsce" - dodał.

Do roku 2015 RWE planuje mieć podłączone lub w budowie 300 MW energii wiatrowej. W połowie kwietnia ruszyła pierwsza inwestycja RWE Polska w energetykę wiatrową - Park Wiatrowy Suwałki. "Pierwsze turbiny już stoją na terenie gmin Suwałki i Jeleniewo" - powiedział Kevin McCullough z RWE Innogy. Dodał, że co tydzień montowane są dwie, trzy nowe. Cała inwestycja to 18 turbin wiatrowych, każda o mocy 2,3 MW, co łącznie da 80 mln kWh energii elektrycznej rocznie. "To tyle, ile zużywa 40 tys. gospodarstw domowych o średnim statystycznym zużyciu, tj. 2000 kWh" - wyjaśnił McCullough.

Druga farma wiatrowa, jaką zbuduje RWE Polska, powstanie w Tychowie. Stanie tam 15 turbin o mocy 2,3 MW każda. Planowe zakończenie inwestycji to rok 2010. "Kolejne inwestycje planujemy na Mazurach, Pomorzu i w województwie wielkopolskim" - powiedział McCullough.

RWE należy do piątki największych firm energetycznych w Europie. Specjalizuje się w wytwarzaniu, przesyle, dystrybucji oraz sprzedaży prądu i gazu. Zatrudnia 66 tys. osób, zaopatruje 14 mln klientów w prąd, a 6 mln w gaz. W 2008 r. przychody RWE wyniosły 49 mld euro. Największymi firmami z grupy RWE w Polsce są RWE Polska (sprzedaje energię) oraz RWE Stoen Operator (zarządza warszawską siecią elektroenergetyczną).

onet.pl

tak wiec bedzie 18 a nie 17' zawsze to wiecej:banana:
See less See more
Zbinku w Urzędzie Gminy Suwałki powiedziano mi ze wiatraków ma być 17, jakie są oznaczenia na drodze tego nie wiem. A w poście emigranta onet.pl pisze ze ma ich być 18, także nie wiem kto ma rację. Pewne jest jedno, pożyjemy zobaczymy, Pzdr!
1 - 20 of 111 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.