SkyscraperCity Forum banner

[Suwałki] Suwałki Plaza

683356 Views 2187 Replies 133 Participants Last post by  AdrianSuvalkai

Suwałki Plaza:

* powierzchnia łączna 40 000 m2
* trzy kondygnacje przeznaczone na handel i rozrywkę
* 500 miejsc parkingowych na 2 poziomach

W Centrum znajdą się:

* 100 sklepów uznanych marek w pasażu handlowo-usługowym
* delikatesy
* 4 sal kinowych Cinema City
* centrum rozrywki Fantasy Park z kręgielnią, bilardami, grami komputerowymi, placem zabaw dla dzieci, kafejką internetową i dyskoteką
* ogródek gastronomiczny

Do Centrum Suwałki Plaza można dojechać samochodem oraz komunikacją miejską.

* przystanek autobusowy przed wejściem do Centrum, linie: 2, 2 bis, 3, 3 bis, 5 św, 6, 8, 9 bis, 10, 12, 14, 15, 15 bis, 16, 17, 20
* dworzec Główny PKP, 4 minut spacerem
* dworzec autobusowy PKS, 2 minuty spacerem

Najwięksi inwestorzy w Suwałkach

* WKiZB WIGRY (grupa ATLAS)
* MALOW
* Porta KMI System
* AQUAEL-BIS
* FORTE S.A.

Strefa Zasięgu i oddziaływania

* 100 000 mieszkańców w promieniu do 15 minut dojazdu
* 205 000 mieszkańców w promieniu do 30 minut dojazdu
* 370 000 mieszkańców terytorium Polski do 60 minut dojazdu
* 450 000 wraz z terytorium Litwy
See less See more
1 - 20 of 2188 Posts
Witam wszystkich zainteresowanych Suwałki Plaza.
Chyba zaczyna się coś dziać. Albo płot okalający parking obok więzienia ukradli, albo legalnie rozebrali. :)
Cóż - Suwałki do pięknych nie należą. Inwestor będzie kombinował aby całość nie wyszła zbyt drogo - więc cudów się nie spodziewam - przynajmniej jeśli chodzi o wygląd.
Ale myślę że mimo wszystko to miejsce ma potencjał. I nie chodzi o samych Suwalczan którzy mieliby jakoś tłumnie to centrum odwiedzać. Myślę o tysiącach osób non stop odwiedzających Suwałki zza wschodniej granicy. I chyba to wziął pod uwagę inwestor.
Swoją drogą pamiętam jak kilka lat mieszkałem w Szczecinie (1996-2000 r), gdzie nic wtedy nie było. I pół Szczecina jeździło do mieściny Schwedt (38 tys mieszkańców) na zakupy do zaskakująco dużego i jak na tamte czasy, niezłego centrum handlowego.
Więc - zobaczymy.
Coś się dzieje...

Zaczęli zrywać nawierzchnię starego parkingu. Czyżby jakieś przygotowania?
Pierwsze fotki - sorci za okrutną jakość.

Odsłonięta część więzienia po wyburzeniu muru (od strony Utraty)

Z drugiej strony - tylko częściowo.

Tablica informacyjna - Plaza Suwałki - prace rozbiórkowe.

Tu chłopaki kopią - nawet głęboko...

Widoczek na oba budynki i pozostałość muru od strony Utraty. Nie wiem czy oba budynki przetrwają.

Swoją drogą jest to kawał działki - po wyburzeniu części murów widać dopiero "kaliber" przedsięwzięcia.
See less See more
5
Fotorelacja

Drobna fotorelacja.

Były parking...

Widoczek od strony parkingu na budynki.

Trochę to zniszczone...

Tu już widoczek od Noniewicza.

Tu ciekawy klimacik - kute wykończenie zadaszenia. Ozdobne jak na więzienie...

Generalnie nic się już nie dzieje. Na teren można wejść - tzn. nikt mnie nie gonił... Ale trzeba uważać bo łatwo wejść w psie g.... - teren służy jako wychodek dla psów z okolicy. Mi się nie udało :eek:hno:
Budynki wyglądają lepiej na zdjęciach - w realu są mocno podniszczone i ktoś się nad nimi napracuje. Ale potencjał jest i jeśli ktoś to dobrze zrobi to będzie świetny efekt.
See less See more
10
Budowa

A więc zaczęto prace ziemne. Dziś jadąc do domu widziałem koparkę która rozkopywała dawny parking. Od strony Dwernickiego przebudowują płot - bliżej chodnika i zdaje się ogrodzi już całość.
prosze, wrzuccie jakies fotky. Co tam sie dzieje (nie ma mnie niestety w polsce) :eek:hno:
przez plot xD z bloku na Korczaka, z gorki, z kad kolwiek :)
Planuję zrobić jakąś większą fotorelację, ale czasu brak. Po południu szarówka. Dziś jak wracałem z pracy to koparka "doświetlała" sobie miejsce pracy reflektorami.
Ale w weekend wybiorę się z aparatem i coś większego się zrobi.

Może jacyś młodsi forumowicze znajdą kilka chwil w ciągu dnia?

Pozdrawiam
Budowa

Cóż - fotek jeszcze nie mam. W niedzielę będę pstrykać - chyba że mnie ktoś wyprzedzi z fotorelacją.
Wspomnę tylko że płot przesunięto praktycznie do chodnika przy Dwernickiego i ... poprowadzono do domu na skrzyżowaniu Dwernickiego i Noniewicza.
Na zrzuciku z Zumi zaznaczyłem na czerwono.
Czyli dogadano się z mieszkańcami tego koszmarku - praktycznie dom wygląda już na opuszczony i mam nadzieję że go szybko wyburzą.

Budowa - z tego co widziałem - praktycznie ogranicza się się do części parkingu. Wywrotki zasuwają co miło oglądać.

Pozdrawiam
See less See more
Areszt

Wieżyczek już dawno nie ma - w zeszłym roku oczyszczono teren i ogrodzono go. Nie ma murów, wieżyczek ani przybudówek do głównych budynków - zostały "czyste" mury.
No ja tam niewiem :) poltora roku juz w polsce nie bylem :/ ale strasznie mnie interesuje co sie w miescie dzieje :) kiedys tam wroce :) mam nadzieje ze ta fotorelacja zapowiedziana przez "mycha777" ukaze sie w weekend :) oby :)
Fotorelacja będzie - ale w niedzielę. Jutro jadę do Białegostoku w celach zakupowo/rozrywkowych - za rok mam nadzieję nie będę musiał już tak daleko jeździć...
:)
Fotorelacja

Od razu zaznaczam że warunki pogodowe były dziś nie wesołe. -10 spowodowało że darowałem sobie robienie "ładnych" ujęć a po prostu strzelałem fotki zanim bateria mi nie padła i ręce nie zamarzły na amen.
Ale coś mam...
I po kolei:
Zacząłem od strony ul.Utrata - widok na ślepą uliczkę

Tutaj już plac budowy. Widać że ściągnęli jakieś 0,5 - 0,7 metra ziemi.

Wzdłuż płotu

I z drugiej strony (widok w kier. Utraty)

Z tego samego miejsca - ale widok na ul. Dwernickiego. Zaplecze sanitarne :)

Ciekawy kontrast przy prawie 50mln inwestycji

Widoczek na bramę wjazdową do drugiej części. Myślę że tu zostanie poprowadzona droga dla mieszkańców ze "ślepej" uliczki - czyli dojazd będą mieć z ul.Noniewicza. Ciekawe czy te garaże przetrwają, bo pamiętam że Plaza była zainteresowana tymi terenami. Swoją drogą straszny tam syf.

Zaplecze techniczne - firma Sambor E i B Borawscy. Specjalizują się w robotach ziemnych.

Szerszy widoczek. Jak widać po tej stronie jeszcze nic się nie dzieje

Rzut oka na zabudowania - będą mieli co odrestaurowywać.

Akcja - przesuwanie płotu.

To samo tylko widok w stronę Noniewicza

Zacne zabudowania - do szybkiego wyburzenia... Aż dziw bierze że w środku miasta można taki bajzel utrzymywać.

Budynek - już opuszczony. Jakiś czas temu nawet go trochę malowali. Widać - nie dokończyli.

Fantasy Park!

Tablica informacyjna - dopiero dziś ją zauważyłem... Termin zakończenia prac 15.03.2010. Wypiję dziś na poczet tego terminu piwo :cheers:

Płot wzdłuż ul. Noniewicza

Dla osób które niezbyt często bywają w Suwałkach i mają zaległości - fotka budynku po przeciwnej stronie skrzyżowania Dwernickiego/Noniewicza. Nieciekawy budynek doczekał się gruntownej przebudowy parteru.

Jeszcze rzut oka na część przy ul.Noniewicza - widać że tu też co nieco przeorali ziemię... Przy płocie stoją kontenery gdzie zapewne urzędować będzie ekipa budowlana. Widać też koparkę... i WC.

Dziś jeszcze zapewne wybiorę się na spacer. Jeśli cos jest do uzupełnienia to piszcie.

Pozdrawiam
See less See more
20
ooo, tej odnowy na rogu Dwernickiego i Noniewicza nie widzialem:nuts:
bylem ostatnio potora roku temu w polsce tam byl tylko bankomat xD

fotorelacja super, dziekuje :) zaspokoilem swoja ciekawosc :) nie byloby sensu prosic cie o cotygodniowa czy co 2tygodniowa relacje (bo za duzo by w tym czasie sie nie zmienialo) ale ...

CHCE CIE PROSIC O COMIESIECZNA RELACJE :) bardzo prosze :) w poblizu kazdego 1-ego dnia miesiaca :) da sie zrobic?

pozdrowienia :)
Hmm - wstępnie planuję cotygodniową - o ile będzie się działo. A zapewne będzie się działo patrząc na termin realizacji... Już na fotosiku wykupiłem w tym celu usługę PRO aby można wrzucać większe fotki - chyba że będzie bunt w związku ze zbyt wolno ładującymi się zdjęciami. Kolejne foty za tydzień - oczywiście w weekend.
Z tymi lokatorami z domu "na rogu" to mogło być różnie. Nie wiem jaka jest to własność. Ale mieszkania w Suwałkach wróciły do rozsądnego cenowo pułapu więc nastąpiła jakaś zamiana lub rekompensata - czy to ze strony Plazy czy też miasta.

Przyjrzałem się jeden z fotek (nie zamieszczonej wcześniej) i dostrzegłem że na potrzeby więzienia zmniejszono szereg okien. Po dokładniejszym przyjrzeniu się widać brak symetrii (front drugiego budynku) oraz zmniejszone otwory okienne w tym samym budynku od strony Noniewicza. Pod oknami widać oczywiście syf lecący z parapetów, ale także odstająca od reszty jakość wykonania muru z cegieł.
Ciekawe jak wygląda temat korekty tych zmian - na ile pozwala konserwator itd.

Szczerze - zaskoczył mnie termin zakończenia prac. 14 miesięcy - a właściwie 13, bo na razie niewiele zrobiono. Zdaję sobie sprawę, że w czasie kryzysu dysponując kapitałem można więcej wymagać od ekip budowlanych, ale i tak termin jest wg mnie krótki.
Jeśli mają go dotrzymać to należy spodziewać się tu niezłej jazdy na budowie - i nawet tygodniowe relacje będą zbyt rzadkie tyle się będzie działo. Najweselej według planu będzie po wakacjach - z tablicy informacyjnej wynika, że na budowie będzie do 550 pracowników. Domyślam się że te max 280 do sierpnia będzie uczestniczyło w budowaniu konstrukcji (i zapewne do sierpnia powstanie spora jej część), a zwiększona ilość pracowników po wakacjach to będą ekipy śmigające z instalacjami a na końcu z wykończeniem wnętrz. Z której strony nie spojrzeć - jazda bez trzymanki.
I tym optymistycznym akcentem na dziś kończę :)

PS. Przejrzałem właśnie wątek o Poznań Plaza. Centrum większe, z kinem IMAX i oczywiście dodatkowo salami Cinema City zaczęto budować w lutym 2004 - a skończyli w maju 2005. Da się...
See less See more
Niespodzianka!

...oby foto relacje byly co tydzien xD
Ten tydzień jest wyjątkowy - są 2 fotorelacje... A to dopiero wtorek.

Traf chciał że dziś mogłem być koło budowy i jedyne co miałem to aparat w komórce. Ale dał radę.

Przyjechał Heavy Metal - czyli zbrojenie

W ogóle ruch duży - 2 platformy ze zbrojeniem, kolejne kontenery na dwóch innych platformach i oczywiście wywrotki. Do tego jakieś osobówki... W pewnym momencie zaczęli na siebie trąbić. Masakra!

Płotu przybywa od strony Dwernickiego. Praktycznie dziś powinni teren zamknąć.

Wycinka drzew i krzaków od strony Noniewicza.

No i to co dzieje się przy McDonaldzie. A zaczynają kopać głęboko - nie takie drapanie jak dotychczas.

I to na tyle. Pozdrawiam forumowiczów.
See less See more
10
Strzały z komórki...

Znowu dziś nawiedziłem znane nam miejsce. Niestety dopiero o 16:30 więc fotki z komórki wyszły jak wyszły. Ale po obróbce co nieco widać. Kopią głęboko - a wywrotki jeżdżą jak wściekłe. Mają co wywozić.
Jest głębiej niż to widać na fotkach.

Pojawiły się ciekawe wykopy na samy dole - kwadratowy kształt. Nie wiem czy to już koniec kopania - ale jeśli tak to wygląda to na stopy pod fundament. Jeśli jednak miały to być już koniec - to gdzie na tym parkingu chcą pomieścić 500 aut?
Niech mnie ktoś naprostuje jeśli się mylę.

Pozdrowionka

See less See more
3
fotki

jak wstawiacie zdjecia na tym forum? bo mam pytanko na temat 4 z nich
W miarę normalnie - wstawiam link z fotosika.
Ale jeśli coś innego Ciebie gnębi to pytaj...
Co do funkcjonowania fotosika mam pewne zastrzeżenia - niektóre fotki czasowo sie nie pokazują - miałem już 2 takie przypadki przy pierwszej fotorelacji. Fotki przy jednokrotnym wrzuceniu trafiają na różne serwery i myślę że różnie bywa z ich dostępnością. I czasem jest tak że 2-3 sztuki się przez jakiś czas nie pokazują. Ale na razie jest OK.

Co do robienia fotek to dziś rodzinka w samochodzie nie protestowała gdy wyszedłem i pstrykałem. Nie zdążyli :)
Ale im bliżej wiosny tym lepiej - jakieś drobne fotki w ciągu tygodnia można robić z komóry. W weekend coś ładniejszego z cyfraka...
Więc zapewne do soboty - chyba że coś ustrzelę w locie.
Drobne OT

W weekend przeprowadzę wszystkie fotki na imageshack. Fotosik to faktycznie lipa - 5GB to bardzo mało. Porównałem Imageshack i photobucket (jest jeszcze Picasa) i ten pierwszy "praktycznie" nie ma limitu transferu - tzn są ale godzinowe i raczej nie do przekroczenia w naszych warunkach.

Fotki rozbiórki były robione w październiku 2007 roku - masz to w tym wątku kilka stron wcześniej - moje fotki lipnej jakości, ale data dodania dokładnie odzwierciedlająca postęp prac.

Dziś jadąc do pracy o 7:30 widziałem znane nam wywrotki. Już ostro śmigały po mieście - jedna z nich to nie wiem czy się mieściła w 50km/h... Wątpię.
Się zrobi - jeśli nie będzie innych chętnych to w sobotę rozgrzeję aparat do czerwoności.
Sorry za OT.
Fotorelacja

Zaczynam od Plazy.
A więc nic szczególnie wielkiego się nie zmieniło od ostatniego razu za wyjątkiem tego, że kopią nadal a ciężarówki jeżdżą jak wściekłe.

Od strony Utraty. Dół jest jest o wiele głębszy niż to widać na fotkach. Wywieźli masę ziemi.

Tu widać już jakieś stopy betonowe czy coś w tym rodzaju.

A teraz druga strona. "Cieszące oko" baraki ze zdjęć z poprzedniej fotorelacji rozwalone...

Od strony Noniewicza. Ściągają zmienię, wycinają krzaki i zapewne część drzew. Generalnie równają teren.

Zaczynają się wykopy od tej strony - czyli między więzieniem a parkingiem - od strony więzienia. Zdjęto już jedną warstwę.

W tym wątku na dzień dzisiejszy już wszystko. Przenoszę się z kolejnymi fotami na Suwalskie Inwestycje.

Pozdrawiam
See less See more
11
Dzieki mycha777 :cheers:. Zmiany są duże, od 4 lutego baardzo duże.:)
Mamy już odpowiedź, że będzie podziemny parking jednokondygnacyjny, a pewnie będą 2 rozdzielone budynkiem aresztu. Może będzie jakieś połączenie pod ziemią ???
Jak myślisz, ile wykop ma głębokości ? 5-6 metrów ?
Te stopy betonowe - ciekawe do czego są ? Jakaś stabilizacja ? Są zbrojone ?
Widać, że wylewają je dosyć regularnie, może jakiś inżynier zagląda tutaj ?
Garaż na bank będzie jednokondygnacyjny. Zerknąłem na rzuty projektu na stronie plaza centers - i widać tam jedno poziomowy parking po obu stronach aresztu. Nie jestem pewien ale myślę że za aresztem pod ziemią będzie łącznik.
Wykop ma co najmniej 6 metrów.
Stopy jak stopy - sa zapewne pod konstrukcję (filary itp). Widziałem kątem oka płyty szalunkowe. No i zbrojenie już częściowo przywiezione. Myślę że należy się spodziewać lania betonu już całkiem niedługo.
Same stopu nie wyglądają na zbrojone - chyba że przed zalaniem coś w nie wrzucono.
Inżynier by się przydał bo sam jestem lajkonikiem w tych kwestiach i wiedzę raczej czerpię z tego forum i róznych inwestycji.
1 - 20 of 2188 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.