SkyscraperCity Forum banner

SWEDEN | Projects & Construction

85353 Views 177 Replies 26 Participants Last post by  MarciuSky2
Wingårdh Arkitektkontor completes new venue in Jönköping

Spira is twisted as a spiral to catch the attention of the eye as well as the body; transparent, to turn every side into a front; compact, to be efficient and sparse; meandering, to create expectation.

The performing arts centre Spira in the city of Jönköping is a regional scene for music and theater in the southern part of Sweden. It is a culturally vivid part of the country, but the performing arts have not had a permanent stage so far. Wingårdh's proposal is a result of a winning competition from 2005 and the house was inaugurated on 11/11/11.

The building is tall, expressive and controls the surroundings of the man-made peninsula in lake Munksjön. The communicative approach is enhanced by the semitransparent façade, on which current programs can be displayed. The bright and curved walls give the building an ephemeral character that relates to the arts that are being performed inside.

The building is designed for rather small audiences, but in many different spaces. The concert hall seats 910, and a smaller theater is designed for 420 people. There is also a multistage, a café stage and a restaurant. All stages are on the same level, providing maximal accessibility for wheelchairs as well as transportations backstage. The characters vary from a deep green serenity of the largest saloon, to the acoustical flexible structure of the multistage.

The narrow but long foyer is a fluid space, all covered in pine, the local wood. It follows the curved line of the building and provides shifting views over the lake outside. The space ends with the café stage. In wintertime the warmth of the interior will make the building glow. In summertime, the foyer opens up to the terraces outside.

The cool, austere glass façades are bound together by warm bands of orange. As the sun sets over the lake, the coloured glass heightens the festive atmosphere of the foyer. The warm light mingles with the din of people coming up from the coat check. The doors of expectation beckon in bright colours. In the darkness beyond them, life is once again about to rise to a dramatic crescendo.

Source: www.worldarchitecturenews.com











  • Like
Reactions: Ecopolisia
21 - 40 of 178 Posts
The interior of the creative office of an independent video game developer 'Mojang AB' (mostly known as the creators of 'Minecraft'). The 'Mincraft Office' was established in 2012 and was nominated as one of the most creative offices in Sweden:


Source

(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


(c) sverigessnyggastekontor.se


The address is Maria Skolgata 83, Södermalm, Stockholm.

More information: Mojang, www.sverigessnyggastekontor.se/info/816.
New Culture Centre and Library Winning Proposal / schmidt hammer lassen architects

Architects: schmidt hammer lassen architects
Location: Karlshamn, Sweden
Engineer: Buro Happold
Landscape Architect: SLA
Client: Karlshamn Municipality, Sweden
Competition: 2013, 1st prize in a restricted international competition
Area: 5,000 m2

archdaily













  • Like
Reactions: Ecopolisia
Kiruna 4-ever
Kiruna, Northern Sweden

White arkitekter, Ghillardi + Hellsten Arkitekter, Spacescape AB, Vectura Consulting AB and Evidens BLW AB won the competition with their proposal "Kiruna 4-ever". More or less the entire town need to be moved before 2100 due to that their mines will 'eat' up the city as the ground is sinking.

Kiruna 2018


Kiruna 2033


Kiruna 2100


Kiruna 2033




Reconstruction terminal






City transformation map
Planning competition for Floda city centre won by Mandaworks and Hosper Sweden

Mandaworks and Hosper Sweden have been announced the winners of the architectural competition for the future planning of Floda’s city centre. Floda is a small community with a strong regional relationship to the city of Gothenburg. Of the 59 proposals submitted, the jury appointed ‘Down by the River’ the winner.

The award was presented at a ceremony in Lerum on Thursday, 21 February. The competition was organised by the Municipality of Lerum and Swedish Association of Architects in collaboration with Floda Torg Fastighets AB and Kusebacka Stiftelsen / Garveriet. The 59 proposals were exhibited in Floda and seen by over 700 visitors. The competition was organised to inspire new visions for the future development of central part of Floda. The intention is that the winning teams will be involved in further planning.

The gushing water from Sävelången to Säveån is the power behind Floda. A city historically formed around the water, Down by the River, recognises the force of the water in Floda and utilises the potential of future connections to focus Floda’s future on the water.

The jury said of the winning project: “Down by the River focuses on and develops Floda’s strongest qualities: water, nature and Garveriet. The public spaces along Säveån refine and develop Floda’s existing character and identity as a community around the water. The proposal’s hook is the Blue Square - an innovative reinterpretation of the square as a public space where the rushing river creates a natural spectacle all year round.”

In Down by the River, four key bridges form the starting point for four new development areas that grow from their specific contexts. In each of the development areas, the existing characters of the site are strengthened while new additions help weave together Floda’s centre.

Proposed settlements are concentrated around the river to support the new connections and bring life to Floda’s waterfront. A variety of building typologies create a mixed use centre that allows living, business and service to contribute to a vibrant downtown. Collectively, the proposed densification creates proximity between people and functions, and in turn leads to a pedestrian friendly centre and thus more sustainable community.

The jury concluded by saying: “The proposal is robust and with distinct qualities that can lead an urban transformation process with many stakeholders, consultations, and public involvement processes. The future planning process will enable the qualities of the proposal to be progressively refined.”

worldarchitecturenews









Flexible and sustainable competition entry selected for Helsingborg Hospital expansion

schmidt hammer lassen architects has won the competition to design the 35,000 sq m extension to the Helsingborg Hospital in the southern part of Sweden. The competition was won in cooperation with Aarhus Arkitekterne, NNE Pharmaplan and landscape architects Kragh & Berglund. The project comprises a new ward for adult psychiatry, an out-patient clinic and medical laboratories. Key to the whole design has been flexibility, a clear layout, variety, human scale, green courtyards and optimal conditions for daylight.

“We have designed a single building, whose architecture relates both to the existing hospital and the surrounding city,” explained Kasper Frandsen, Associate Partner at schmidt hammer lassen architects. “The building is expressed in one sculptural form, which houses three areas of activity: the out-patient clinic and laboratories in the lower and compact levels of the building, while the top levels containing the psychiatric ward open up to a more transparent structure.”

The building is flexible and therefore sustainable with regards to future demands for changing use and functions. It has a uniform sculptural expression, which adapts to the various functionality needs but at the same time corresponds with the scale of the surrounding buildings. The shifting and indented façade creates varying spaces and makes it possible to adapt the structure with open and closed parts depending on the functions behind it.

A hallway makes up the spine of the building and gathers together the different functions in a clear fashion. It has the double function of a dynamic urban street with a fine net of intersections, squares and views to green courtyards.

In the psychiatric ward, the emphasis is on an environment that allows for both relaxation and activities. This will have both a calming and inspiring effect on the patients, who are thereby challenged in a secure setting. The layout of the ward is clear, and the green roofs establish a distinct, undisturbed landscape. The composition of the bed wards creates sheltered, inner courtyards signalling calm and safety. From the upper levels, the patients have a panoramic view over the city and Oresund, which in turn affords plenty of daylight in the rooms.

The layout of the main functions of the building minimises walking distances, optimises daily operations and adjusts to the special needs of the different areas of activity.

“Human beings are the focal point of our approach to designing hospitals. Though we know that the buildings must support rational and efficient clinical operations, we never forget that this is all about people - about individuals with a soul and ability to feel and understand,” observed partner at schmidt hammer lassen architects, Kim Holst Jensen.

worldarchitecturenews











^^ seems very nice :)
  • Like
Reactions: Ecopolisia
Swedish Music Hall of Fame/ABBA: the museum


ABBA Museum par Mike Licht, NotionsCapital.com, sur Flickr

Yesterday a new a new exhibit venue, Swedish Music Hall of Fame, has been officialy innaugurated in Stockholm.
ABBA’s collected works will be showcased in a contemporary, interactive setting at Swedish Music Hall of Fame, a new exhibit venue located at Djurgården, Stockholm. Three (of four) members of the legendary group participated in the innauguration ceremony. Some highlights and interviews from the event:


Björn Ulvaeus ir Loreen



Source

More information: http://smhof.se, www.abbathemuseum.com, www.facebook.com/AbbaTheMuseum.
A new student apartment building to be built in Gothenburg:

What that, another highrise? :cheers:

Sverige & Projekt with a jaw dropping blog entry about a planned highrise at Chalmers. 20+ floors, 250 apartments, offices, gym, completed 2015.

http://sverigeprojekt.blogspot.se/2013/06/karbo.html

  • Like
Reactions: Ecopolisia
^This is such a beautiful proposal. I hope the height will stay as it is.
A few pictures of the renovated interior of Stockholms Central station (by Jernhusen). The work is not finished yet:


Stockholms-Centralstation-130619_0137 by Jernhusen, on Flickr


Stockholms-Centralstation-130619_0143 by Jernhusen, on Flickr


Stockholms-Centralstation-130619_0105 by Jernhusen, on Flickr


Stockholms-Centralstation-130619_0147 by Jernhusen, on Flickr


Stockholms-Centralstation-130619_0173 by Jernhusen, on Flickr
  • Like
Reactions: Ecopolisia
A new stadium with a retractable roof 'Tele2 arena' in Stockholm has been officially inaugurated on 24th of August. :banana:


tele2 arena by freddie boy, on Flickr


Tele2 Arena par Joel Edegran, sur Flickr

The capacity of the stadium ranges from 30.000 to 45.000. This is the second new stadium built in the urban area of Stockholm during the latest four years. The largest stadium/arena in Scandinavia, 'Friends arena', was opened last year.
Stockholm's newest stadium with a retractable roof 'Tele2 arena' at night:

73134988

73135313

:cheers:
  • Love
Reactions: Ecopolisia
European Spallation Source (ESS)

Henning Larsen Architects, COBE and SLA have won the international design competition for the European Spallation Source (ESS), in Lund, Sweden. ESS will become the world's largest and most advanced facility for neutron-based research. The team also includes the engineering comapnies Buro Happold, NNE Pharmaplan and Transsolar.

  • Like
Reactions: Ecopolisia
Aula Medica, Hagastaden, Stockholm

Aula Medica is a 1.000-seat auditorium, Karolinska Institutet's new lecture hall complex which enables the university to arrange major public events, such as the Nobel lectures, which attract audiences from around the world.
Wingårdh has designed the building, the form and geometry of which contrasts with the traditional low-rise brick buildings on the campus. It is situated along Solnavägen opposite the new university hospital. With its central location and geometric form, the lecture hall complex opens up the campus area to the main public thoroughfare.
An environmental programme has been produced to ensure a green build. Highly energy-efficient solutions have been devised following investigations into choices of system. For example, the carcass of the building comprises triangular elements that form an airtight, energy-lean façade.


Aula Medica, Karolinska Institutet by pellesten, on Flickr


Aula Medica, Karolinska Institutet by pellesten, on Flickr


Aula Medica, Karolinska Institutet by pellesten, on Flickr


Aula Medica, Karolinska Institutet by pellesten, on Flickr



Some older pictures:


http://www.flickr.com/photos/hagastadenprojektet/8434483105/in/photostream/


http://www.flickr.com/photos/hagastadenprojektet/8435567010/

Facts - lecture hall complex

Name: Aula Medica
Location: On the far east side of the Solna Campus along the Solnavägen thoroughfare, behind Gammelgården
Function: Symposia, lectures, ceremonies and administration
Number of workspaces: Approximately 90 offices, a 1,000-seat auditorium and 100 conference seats
Property company: Akademiska Hus
Architect: Wingårdh Architects
General contractor: NCC Construction
Commencement: September 2010
Completion: October 2013
Premises space: Approximately 10.000 sq. m.

This is a next new building opened in the entirely new, medical science oriented, district of Hagastaden that will be a junction between the Inner Stockholm and Solna.
  • Love
Reactions: Ecopolisia


Sigh..is there anything the Swedish CAN'T do?
That is quite a tough question to answer. :D


Untitled by axel.cullberg, on Flickr


Sigh..is there anything the Swedish CAN'T do?
  • Like
Reactions: Ecopolisia
Emporia - best shopping mall in 2013

During the annual World Architecure Award (WAF) 2013 which take place in Singapore, the shopping mall "Emporia" was proudly rewarded the first prize within the category "Completed building: retail". WAF is the world´s largest festival and live awards competition dedicated to global architectural excellence.



Hyllie, Malmö


Hyllie centrum. Vy mot Lindeborg i öst. by Hyllie centrum, on Flickr


Molten Blue Emporia by Mabry Campbell, on Flickr


Blue Emporia Skylight Entrance III by Mabry Campbell, on Flickr


Shark Fin Emporia by Mabry Campbell, on Flickr


Molten Emporia I (CV) by Mabry Campbell, on Flickr


http://www.flickr.com/photos/mkipse/9057218702/


IMG_5074 by Linnea Delén, on Flickr


Emporia, Malmö, Sweden by Kristian Ohlsson, on Flickr








Emporia by Tomas Van Dalen, on Flickr



Location: Hyllie, Malmö, Sweden,
Architect: Wingårdh‘s
Year of completion: 2011.
The construction site of Kulturväven complex in Umeå city, Västerbotten County:



21 - 40 of 178 Posts
Top