SkyscraperCity Forum banner

Jak oceniasz?:)

[Szczecin] Biurowiec Oxygen

23128 Views 104 Replies 66 Participants Last post by  Krawiec
Czekaliśmy na lepsze fotki, znalazłem kilka na stronie www.calbud.com.pl, więc pozwalam sobie założyć wątek ;)

Biurowiec Oxygen
Budowa: październik 2008-lipiec 2010
Inwestor: Echo Investment S.A.
Architekt: Arch-Deco Sp. z o.o.

Kondygnacje nadziemne: 9
Kondygnacje podziemne: 1
Wysokość: 36 m
Pow. użytkowa: 14 000 m²

Wizualizacje:

Zdjęcia:

No i dla zainteresowanych wątek główny na SSC: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=446580

Więcej informacji: http://www.urbanity.pl/zachodniopomorskie/szczecin/oxygen,b536
See less See more
20
1 - 20 of 105 Posts
Krótko mówiąc dałem 8
Dobrze wpisuje się w otoczenie, zarówno bryłą jak i wysokością. Dobra jakość materiałów i w zasadzie nie ma się do czego przyczepić, ale jednak perełką nie jest - ot zwykły wypełniacz naszego "City".

Ode mnie 9/10
No to ja dam coś pomiędzy... 8,5 :)
Sory, ale tego nie lubię najbardziej - wszyscy z miasta, z którego jest budynek dają oceny z kosmosu. Ja się wstrzymuje i głosu nie oddaje, bo ciężko o obiektywizm.
Sory, ale tego nie lubię najbardziej - wszyscy z miasta, z którego jest budynek dają oceny z kosmosu. Ja się wstrzymuje i głosu nie oddaje, bo ciężko o obiektywizm.
Przecież to szczeciński wątek SSC, więc w czym problem? My tutaj mieszkamy i to my właśnie winniśmy oceniać co nam się podoba, a co nie. Mnie na przykład nie interesuje ocenianie obiektów w innych miastach, a w moim jak najbardziej. Obiekt dobrze się wpisuje w otoczenie, ale Echo Investment jak zwykle skąpi i używa tanich materiałów. Nie podoba mi się okładzina "OXY". Moja ogólna ocena 7.
See less See more
Przecież to szczeciński wątek SSC, więc w czym problem? My tutaj mieszkamy i to my właśnie winniśmy oceniać co nam się podoba, a co nie. Mnie na przykład nie interesuje ocenianie obiektów w innych miastach, a w moim jak najbardziej. Obiekt dobrze się wpisuje w otoczenie, ale Echo Investment jak zwykle skąpi i używa tanich materiałów. Nie podoba mi się okładzina "OXY". Moja ogólna ocena 7.
Ekhmmmm....

See less See more
Wygląda przyzwoicie, ale bez szału - ode mnie 7,5.
Słabizna. Totalnie się nie udał. Na niektórych fotkach wygląda jakby pamiętał czasy PRL i nie doczekał się remontu. 5.
A co tam...
3 daje.
Dałbym 5 ale ten dach totalnie mnie odrzuca.

Co ciekawe, patrząc z góry z Cafe 22 to mi zupełnie nie przeszkadza. ;)
Dałem 5 choć wizualizacje zasługują na naciągane 7. Całość wygląda słabo, plusy to jego funkcja, załatanie skweru służącego jako wybieg dla psów, w nocy po kilku piwach wyglądał naprawdę ładnie ;).
Wypełnił lukę, to prawda ale...
Minus za to, że jest tylko wypełniaczem, przykrótkim przeciętniakiem.
Minus za to, że wygląda jak NRDowski biurowiec z lat 80ych poddany renowacji.
Minus za nazwę. Kiedy się ludzie wyleczą z tych komplexów... Czemu nie TLEN!!!

A tak poza tym to ma wiele plusów. Dla Szczecinianina ważne jest, że powstał.

6
See less See more
Na wizu wygląda lepiej. Wyszedł budynek taki jakby powstał 40 lat temu, tyle że z trochę lepszych materiałów. Niby nic złego, ale przez ten czas powstało tyle podobnych budynków, że się to opatrzyło.

7/10
ja dam 6,5. rewelacji nie ma. jak dla mnie powinien być o te dwa, trzy piętra wyższy żeby uwolnił się spod ciężaru pobliskiego 'mrówkowca'.
8 dam. Na więcej wg mnie niestety nie zasługuje. Oxy ładuje masę szarości i czerni w tą okolicę. Nie twierdzę, że powinien być np. różowy, ale szczególnie ta szara blacha mnie nie przekonuje :(
U mnie dostał naciągane 7 - naprawdę na wizualkach wyglądał jakoś lżej. Zgadzam się z przedmówcą, który porównał obiekt do NRD-owskiego wyczynu lat 80-tych. No i te pouchylane okna - czy tam nie ma pełnej klimy?!
W ramach patriotyzmu lokalnego wyciskam 8.
U mnie dostał naciągane 7 - naprawdę na wizualkach wyglądał jakoś lżej. Zgadzam się z przedmówcą, który porównał obiekt do NRD-owskiego wyczynu lat 80-tych. No i te pouchylane okna - czy tam nie ma pełnej klimy?!
Przecież Oxy dopiero jest zagospodarowywany, stąd pouchylane okna. Ma wszystko to co nowoczesny biurowiec winien posiadać, także klimatyzację. A wygląd? Jest jaki jest, ważne że nie odstaje od pobliskich blokowisk. Porównywanie do NRD-owskich budynków jest bez sensu, bo wówczas wszystkie nowoczesne domy o wyglądzie prostopadłościanu należałoby klasyfikować jako obiekty o architekturze z minionej epoki. Miejmy nadzieję, że niedługo w tle stanie Nowa Dana i wtedy całość perspektywy ładnie się zamknie.
See less See more
4/10 to i tak dość sporo biorąc pod uwagę, że to kupa betonu pozbawiona polotu. Jedynie na funkcję jaką będzie pełnił oceniłem tak wysoko. Oceniajcie sprawiedliwie, przecież oceniając ten budynek wysoko zdradzacie, że nie macie pojęcia o temacie. Pozdrawiam:)
Nie można było poczekać z wątkiem do końca zagospodarowania?
Inna sprawa, że jedyne znośne zapostowane zdjęcia to nocne - na reszcie wygląda jakby Oxy był zrobiony z jakiejś szarej srajtaśmy.

edit: z oceną jednak poczekam jak pojawią się najemcy na parterze (no i jak wyniesie się zaplecze budowy - co widać nawet na jednym ze zdjęć).
See less See more
1 - 20 of 105 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.