SkyscraperCity Forum banner

[Szczecin] Hot Spring Bay, Hotel Maritim 5*, apartamentowiec "Spinaker"

69735 Views 193 Replies 61 Participants Last post by  Tygrysek
Kilka wątków założyłem w łodzkim FWP ..pozwolę sobię zainicjować i ten. Ale skoro władze województwa dają dotację więc sprawa musi być poważna. Jak admin uzna, że przedwczesne..ok.

Pięciogwiazdkowy hotel Maritim stanie nad jeziorem Dąbie
Umowę w tej sprawie podpisali podczas berlińskich targów ITB przedstawiciele największej niemieckiej sieci hotelowej oraz inwestorzy z konsorcjum firm Tian Yu i Recca Investment

W położonym tuż przy budowanej właśnie marinie obiekcie o powierzchni użytkowej 48 tys. m kw. znajdzie się blisko 460 pokoi o powierzchni co najmniej 30 m kw. każdy. Centrum konferencyjne na 1500 osób oraz m.in. winda wielkogabarytowa umożliwiająca transport samochodów, pozwolą organizować tam imprezy o zasięgu międzynarodowym. Szczeciński Maritim ma przyjąć pierwszych gości za trzy lata.

- To bedzie pierwszy hotel Maritim w Polsce - mówiła podczas uroczystego podpisania umowy Monika Gommolla, właścicielka firmy Maritim. Ta sieć działa od 1969 r. i posiada hotele m.in. w Niemczech (33), Egipcie, Hiszpanii czy na Mauritiusie.
- Teraz jesteśmy największą niemiecką siecią hotelarska - mówi Monika Gomolla.

- Podpisaliśmy umowę franczyzy - wyjaśnia Wu Tianyu, prezes Tian Yu. - Projekt hotelu był konsultowany z Maritim. Później zgodnie z ich polityką będziemy szkolić personel. Zarządzanie hotelem też będzie odbywać się zgodnie z normami sieci - dodał. Plany szczecińskich firm Tian Yu i Recca Investment dotyczące zagospodarowania fregmentu południowego brzegu jeziora Dąbie wykraczają poza budowę i prowadzenie hotelu. Z hotelem będzie sąsiadować apartamentowiec hotelowy „Spinaker”. W 17-piętrowym budynku znajdzie się 266 apartamentów o powierzchni od 45 do 80 m kw. Hotel Maritim i apartamentowiec „Spinaker” (21 tys. m kw.) połączy parking podziemny. Na jego trzech poziomach znajdzie się 888 miejsc postojowych.
Znana jest już też nazwa całego kompleksu: Hot Spring Bay (Zatoka Gorących Źródeł). Nazwa nie jest przypadkowa, gdyż w tej części Szczecina płyną pod ziemią gorące źródła. Na głębokości około 2 km woda osiąga temperaturę 70-75 stop. C. W planach inwestora jest geotermia, która pozwoli nie tylko ogrzewać obiekty, ale także dzięki sporemu zasoleniu źródeł nada kompleksowi charakter uzdrowiskowy. I tak na przykład w łazienkach hotelowych obok kurków z wodą ciepłą i zimną znajdzie się tzw. trzeci kurek z wodą solankową.

Hot Spring Bay będzie mieć też marinę. Inwestycję, która będzie kosztować ponad 12 mln zł, prowadzi fundacja Sun&Sail. Marina otrzymała dofinansowanie od marszałka województwa (4,8 mln zł z Regionalnego Programu Operacyjnego) i ma być oddana do użytku do końca br.

http://szczecinbiznes.pl/informacje/Pieciogwiazdkowy-hotel-Maritim-stanie-nad-jeziorem-Dabie_5373

See less See more
3
  • Like
Reactions: 5
41 - 60 of 194 Posts
Niski budynek mi się podoba, ale ten Spinaker trąci trochę myszką, szybko się zestarzeje :(
^^ Dekonstruktywizm katowickiej kukurydzy i inspiracja Burdż al-Arab :D
  • Like
Reactions: 1
A mi sie wlasnie Spinaker podoba.

Od tej strony wyglada cudnie. :cheers:

Od strony ulicy, juz bardziej klocek.

No i pewnie bedzie widoczny w oddali z Walow Chrobrego.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Niski budynek mi się podoba, ale ten Spinaker trąci trochę myszką, szybko się zestarzeje :(
Życzę nam wszystkim, aby się zestarzał ;)
  • Like
Ciekawe ile będą chcieli za m2. Niby lokalizacja słaba, ale z drugiej strony dla osób którym nie zależy na centrum, może być fajna.

W rozsądnej cenie może to być ciekawa inwestycja / alternatywa dla lewego brzegu
Może najpierw niech zaczną budować ;)
  • Like
Reactions: 3
A mi sie wlasnie Spinaker podoba.

Od tej strony wyglada cudnie. :cheers:

Od strony ulicy, juz bardziej klocek.

No i pewnie bedzie widoczny w oddali z Walow Chrobrego.
Ja bym nie przywiązywał się za bardzo do tych wizek. Od razu widać ze jest to tylko koncepcja, w większości radosna twórczość grafika, i wizki pod publikę. Wizki te nie mają realnego charakteru i nie mają mieć... mają ukazać potencjał miejsca - a potencjał jak widać jest :)
Jak dla mnie, świetna inwestycja, z kretyńską nazwą...
Hot Spring Bay??? really? nazwa jak z Miami... żenada
ale koncepcja in plus, mocno kibicuje :)
See less See more
Spinaker też bez sensu w sytuacji, w której w Warszawie jest budowany wieżowiec o takiej samej nazwie. Mam nadzieję, że dożyję kiedyś jakiejś Wieży Odrzańskiej, Gryfitów czy czegoś innego w podobnym klimacie, ale po polsku i z nawiązaniem do miejsca, w którym stanie.
  • Like
Spinaker też bez sensu w sytuacji, w której w Warszawie jest budowany wieżowiec o takiej samej nazwie. Mam nadzieję, że dożyję kiedyś jakiejś Wieży Odrzańskiej, Gryfitów czy czegoś innego w podobnym klimacie, ale po polsku i z nawiązaniem do miejsca, w którym stanie.
To chyba problem Warszawy. Akurat nad jeziorem Dąbie nazwa budynku pochodząca od nazwy żagla (nazwa funkcjonująca w języku polskim) pasuje... Bardziej niż np. szczerbiec, wieża Mściwoja czy Starówka Jagiellonów 😉
See less See more
  • Like
Z całym szacunkiem Mortis, ale nie przyjechałbym do Wiezy Odrzanskiej, ale do SPinakera już tak. Nie rozumiem tej nagonki na nazwy anglojęzyczne. ONe są po prostu łatwe w wymowie dla wielu narodowości, lepiej brzmiące i latwiejsże do zapamiętania choćby dla tak ważnej branży jak turystyka. Niestety polskie nazwy w większości przypadków są niestety po prostu durnie brzmiące.
See less See more
Argumenty Bobbomila są sensowne i muszę mu przyznać rację.
Ale Oldsmobile poleciałeś trochę. Bo ja na ten przykład wolałbym pojechać do Wieży Odrzańskiej niż do Spinakera :D Ale to nieistotne, bo nazwa i tak będzie ostatnią rzeczą na jaką zwróci uwagę potencjalny klient. A angielskie nazwy to nic złego, ale z głową i przede wszystkim z umiarem. Bo szczerze mówiąc rzygać mi się już chce jak widzę kolejne tower office center.
See less See more
Zgadzam się, ze polski język jest trudny, nawet piosenkarze unikają ojczystej mowy w swoich utworach, ale ja jestem za tym by wypośrodkować, i stworzyć taki klucz słów, który zostanie dobrze odebrany i u nas i za granicą. Dobrym przykładem, jest tutaj Hanza Tower, bo jest fajne odwołanie do bogatej historii i tradycji miasta hanzeatyckiego, jakim Szczecin niewątpliwie jest, a z drugiej strony jest to nazwa miedzynarodowa - która mnie zupełnie nie razi.
Natomiast Hot Spring Bay - to jakaś karykatura, wprost wyjęta z kolorowego hollywoodzkiego kanonu filmów klasy B z zeszłego wieku z Davidem Hasselhoffem i pustymi pannami w strojach kapielowych - czy taki był zamiar tej nazwy? Czy tak ma się kojarzyć ten nowy, fajny kawałek miasta? sorry za OT :)
See less See more
Hola, hola mili państwo. :) Dyskutuje w odwołaniu do nazwy SPinakera, a nie Hot Bay Spring. Akurat wyraz Spinaker to Polska nazwa- wielki, wypukły żagiel. Po angielsku to Spinnaker, a wiec podobnie w brzmieniu, czyli efekt wydźwięku w nawiązaniu do Hanzy Tower jest zachowane. Tez mnie śmiesza nazwy łączące dwa języki (warszawska Babka Tower) tym niemniej trafione angielskie mnie nie raza.
PS Mam problemy z polskimi znakami momentami, za co z góry przepraszam.
See less See more
A ja mam całkowicie wywalone na nazwę, byleby to zbudowali :D
  • Like
Ja na razie mam takie odczucie, że ten szum jest celowy, aby wypromować działkę i znaleźć na to dużego inwestora/zbyć działkę. ZERO informacji o finansowaniu tego przedsięwzięcia.
  • Like
Hot Spring Bay.

24.03.2018 r.

cdn...
See less See more
5
  • Like
Hot Spring Bay.

CD.

cdn...
See less See more
6
  • Like
Hot Spring Bay.

CD.

Koniec.
See less See more
6
  • Like
Chwileczkę -na tej małej bździnie ma powstać taka wielka inwestycja? To jakiś odlot jest.
41 - 60 of 194 Posts