SkyscraperCity Forum banner

[Szczecin] Hot Spring Bay, Hotel Maritim 5*, apartamentowiec "Spinaker"

69822 Views 193 Replies 61 Participants Last post by  Tygrysek
Kilka wątków założyłem w łodzkim FWP ..pozwolę sobię zainicjować i ten. Ale skoro władze województwa dają dotację więc sprawa musi być poważna. Jak admin uzna, że przedwczesne..ok.

Pięciogwiazdkowy hotel Maritim stanie nad jeziorem Dąbie
Umowę w tej sprawie podpisali podczas berlińskich targów ITB przedstawiciele największej niemieckiej sieci hotelowej oraz inwestorzy z konsorcjum firm Tian Yu i Recca Investment

W położonym tuż przy budowanej właśnie marinie obiekcie o powierzchni użytkowej 48 tys. m kw. znajdzie się blisko 460 pokoi o powierzchni co najmniej 30 m kw. każdy. Centrum konferencyjne na 1500 osób oraz m.in. winda wielkogabarytowa umożliwiająca transport samochodów, pozwolą organizować tam imprezy o zasięgu międzynarodowym. Szczeciński Maritim ma przyjąć pierwszych gości za trzy lata.

- To bedzie pierwszy hotel Maritim w Polsce - mówiła podczas uroczystego podpisania umowy Monika Gommolla, właścicielka firmy Maritim. Ta sieć działa od 1969 r. i posiada hotele m.in. w Niemczech (33), Egipcie, Hiszpanii czy na Mauritiusie.
- Teraz jesteśmy największą niemiecką siecią hotelarska - mówi Monika Gomolla.

- Podpisaliśmy umowę franczyzy - wyjaśnia Wu Tianyu, prezes Tian Yu. - Projekt hotelu był konsultowany z Maritim. Później zgodnie z ich polityką będziemy szkolić personel. Zarządzanie hotelem też będzie odbywać się zgodnie z normami sieci - dodał. Plany szczecińskich firm Tian Yu i Recca Investment dotyczące zagospodarowania fregmentu południowego brzegu jeziora Dąbie wykraczają poza budowę i prowadzenie hotelu. Z hotelem będzie sąsiadować apartamentowiec hotelowy „Spinaker”. W 17-piętrowym budynku znajdzie się 266 apartamentów o powierzchni od 45 do 80 m kw. Hotel Maritim i apartamentowiec „Spinaker” (21 tys. m kw.) połączy parking podziemny. Na jego trzech poziomach znajdzie się 888 miejsc postojowych.
Znana jest już też nazwa całego kompleksu: Hot Spring Bay (Zatoka Gorących Źródeł). Nazwa nie jest przypadkowa, gdyż w tej części Szczecina płyną pod ziemią gorące źródła. Na głębokości około 2 km woda osiąga temperaturę 70-75 stop. C. W planach inwestora jest geotermia, która pozwoli nie tylko ogrzewać obiekty, ale także dzięki sporemu zasoleniu źródeł nada kompleksowi charakter uzdrowiskowy. I tak na przykład w łazienkach hotelowych obok kurków z wodą ciepłą i zimną znajdzie się tzw. trzeci kurek z wodą solankową.

Hot Spring Bay będzie mieć też marinę. Inwestycję, która będzie kosztować ponad 12 mln zł, prowadzi fundacja Sun&Sail. Marina otrzymała dofinansowanie od marszałka województwa (4,8 mln zł z Regionalnego Programu Operacyjnego) i ma być oddana do użytku do końca br.

http://szczecinbiznes.pl/informacje/Pieciogwiazdkowy-hotel-Maritim-stanie-nad-jeziorem-Dabie_5373

See less See more
3
  • Like
Reactions: 5
61 - 80 of 194 Posts
To na tej małej działeczce ma powstać ten kompleks ?!

Przecież to nierealne, a może działka jest większa ? Może ktoś ją zaznaczyć w paincie jak wie jaka to działka ?
Widać że w koło pełno altan, domków, zakładów jakiś, to pole na wojnę z polskimi mieszkańcami jak Chińczycy będą ich chcieć wysiedlić :lol:
See less See more
Miescówka fajna ale "rozbiórka 2 elewatorów" w dwa lata?
Szanse na zbudowanie w tej postaci są nikłe - 17 pięter w górę plus
Apartamentowiec i hotel połączy część podziemna, a będzie nią trzykondygnacyjny parking na 888 miejsc postojowych dla samochodów.
http://szczecin.naszemiasto.pl/artykul/miliardowa-inwestycja-zatoka-goracych-zrodel-nad-jeziorem,4568865,artgal,t,id,tm.html

Dosłownie na jeziorze... Ja wiem, że chwalą się, że miliard będzie to kosztować, ale nie oszukujmy się Dąbie nie jest atrakcyjne dla zagranicznych turystów, więc czas potrzebny, żeby to się zwróciło dąży do nieskończoności.
See less See more
Jeżeli to rzeczywiście wybudują to te budynki będą rewelacyjnie wpisane w kontekst architektoniczny. :lol:
Potencjał Dąbia i okolic jest ogromy, przejedź się w maju na mariny i zobacz ile jachtów i motorówek stoi na marinach często za miliony złotych
Chyba chciałeś napisać kilka z nich za milion złotych. Proszę Cię ogromny potencjał?
Monako

Chorwacja

Chorwacja

Chorwacja

Chorwacja

Chorwacja

To jest potencjał...

https://upload.wikimedia.org/wikipe...achts_-_Lady_Anne,_Lady_Moura_and_Pelorus.jpg

A to jest jacht za miliony...

Przy 250 milionach euro kosztu inwestycji to jest konkurencja o której rozmawiamy. Przy czym Chorwacja to jest tania opcja...
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^ Zgadzam się, niedasie, bo Szczecin to wiocha z tramwajami, a Dąbie jest zimne i brudne, a w ogóle to się nie opłaca bo wszyscy jadą do Monako. Tutaj inwestycje z tropikalnych Mazur. Jakby ktoś nie wiedział to taka turystyczna wyspa na morzu Śródziemnym, u nas na pewno to się nie sprawdzi, bo inny klimat, niedasie, a Szczecin to ... no wiadomo

http://www.inpro.com.pl/mikolajki/o-inwestycji
http://hotelvista.pl/ - prestiżowe San Olsztyno
https://www.muratorplus.pl/inwestyc...kowy-hotel-na-mazurach-aa-NPrC-ZhWT-KfPm.html
https://www.google.pl/search?q=hote...vIfaAhWQ2qQKHQBZD1gQ_AUICygC&biw=1323&bih=727 - Hotel Narwil nad Zalewem Zegrzyńskim, koszt 100mln (http://biznes.onet.pl/witamy-zapraszamy/4xcdh)

Miescówka fajna ale "rozbiórka 2 elewatorów" w dwa lata?
Nie wiem dlaczego takie pozwolenie jest. Na rozbiórkę jest czas do 2019, ale elewatorów już nie ma, a marinę obiecują do końca tego roku :nuts: Pokręcone to wszystko, wkrótce się dowiemy czy coś z tego będzie czy nie
See less See more
  • Like
[...]a może działka jest większa ? Może ktoś ją zaznaczyć w paincie jak wie jaka to działka ?
Najprawdopodobniej działka prezentuje się tak...

See less See more
^^ Zgadzam się, niedasie, bo Szczecin to wiocha z tramwajami, a Dąbie jest zimne i brudne, a w ogóle to się nie opłaca bo wszyscy jadą do Monako. Tutaj inwestycje z tropikalnych Mazur. Jakby ktoś nie wiedział to taka turystyczna wyspa na morzu Śródziemnym, u nas na pewno to się nie sprawdzi, bo inny klimat, niedasie, a Szczecin to ... no wiadomo
Jak kogoś stać to owszem jedzie do Monako, Lazurowe Wybrzeże, Bahamy, Karaiby, Tajlandia, Nowa Zelandia itp. Jak ktoś ma mniej pieniędzy to jedzie do Włoch, Grecji, na Maltę, Ibizę, Cypr, Wyspy Kanaryjskie. Jak ktoś ma jeszcze mniej pieniędzy to Chorwacja, Słowenia kiedyś był jeszcze Egipt i Tunezja. Jak ktoś ma jeszcze mniej Pieniędzy to jedzie nad Bałtyk lub na Mazury. Dąbie jest dopiero na samiutkim końcu listy... Już nawet Miedwie jest bardziej atrakcyjne. A jeśli chodzi o zagranicznych turystów to na prawdę myślisz, że ktoś np z UK czy Norwegii wybierze Dąbie zamiast choćby wskazanej przeze mnie Chorwacji? Jedyne na co można liczyć to garstka Niemców.

I rzeczywiście masz rację - Dąbie jest zimne, brudne i śmierdzi. Odra tak samo.

Te hotele z linków są w zupełnie innej kategorii. Mówimy o inwestycji rzędu 1 MILIARDA złotych z bzdurami typu 3 kondygnacje podziemnego garażu i 17 kondygnacji naziemnych na podmokłym terenie praktycznie w obrębie jeziora. Takie rzeczy mogą mieć uzasadnienie tylko w najlepszych rejonach turystycznych.

Mazury to jedna z największych atrakcji turystycznych Polski i jeden z najpiękniejszym rejonów z dobrze rozwiniętą infrastrukturą, długą tradycją i sporym ruchem turystycznym na dzień dzisiejszy. Zalew Zegrzyński bazuje na Warszawie, która jest jakieś 5 razy większa i nie ukrywajmy o wiele bogatsza. Porównywanie ich do Dąbia jest niezbyt trafione.
See less See more
Nieprawda, Mazury to parę menelskich wioch, których władze i mieszkańcy w pewnym momencie przestali mieć takie podejście do rozwoju swojego regionu jakie w tym przypadku prezentujesz i odnieśli sukces. Tak samo Zalew Zegrzyński. Nie takie dziadostwa były już promowane i zyskały sukces, od Mielna po Świeżaki. Irytuje mnie ten niedasizm, Szczecin naprawdę nie jest gorszy od Olsztyna, a Międzyodrze i jezioro Dąbie są świetne, piękne, bogate w faunę. Co do skali inwestycji, jeżeli inwestycja będzie 3 krotnie okrojona i 5 razy tańsza to będzie tragedia dla Szczecina? Ja nikomu tam 17 piętrowców nie każę robić, ale zobacz powyżej jak to teraz wygląda. Niech ktoś wreszcie, nawet jeżeli nie do końca wykorzysta potencjał miejsca, to niech chociaż skończy z marnowaniem tego potencjału.

Realizacja tej inwestycji i w prezentowanym zakresie to jedna sprawa, a ogólna możliwość komercjalizacji tego obszaru na cele turystyczne to druga. O ile za tą pierwszą ręki sobie bym za nic nie dał uciąć, to za drugą jak najbardziej.

Spójrz, ktoś w takiej Łodzi spojrzał na te beznadziejne syfiaste ulice i rozpadające się kamienice i wymyślił tyle fajnych elementów jak je urozmaicić, że aż zapanowała tam moda na woonerfy, przestrzeń miejską i deptaki i cała Polska się tym fascynuje.
A tutaj mamy jedno z największych jezior w Polsce, bezpośrednio obok największe rozlewisko w Polsce, bezpośrednio obok druga największa rzeka w Polsce, Natura 2000, już obecnie istniejące liczne mariny, trzy puszcze w mieście, wieloaspektowy potencjał całej aglomeracji, potencjał Berlina i można by tak długo i ... nie no w sumie to tu nie ma żadnego potencjału, wcale, u nas na pewno się nic nie uda.

I tak jest tutaj ze wszystkim, dlatego też np. nie mamy do dziś nawet namiastki normalnego Starego Miasta, bo po co skoro można pojechać do Poznania zobaczyć takie. A jezioro można w Mikołajkach zobaczyć z okna luksusowego hotelu na wyspie na środku jeziora, więc my to już lepiej usiądźmy i ponarzekajmy, bo jesteśmy skazani na bylejakość idąc za myślą przewodnią naszego sołtysa. A turystyka w Polsce ma się świetnie i to nierzadko z ofertami w cenie wyjazdu za granicę (choć tak szczerze mnie też to dziwi).
See less See more
  • Like
Najprawdopodobniej działka prezentuje się tak...

tu gdzie łodeczki widać jest HOM Harcerski Ośrodek Motorowodny, pływam tutaj i firma prosperuje, nie słyszałem by ktoś sprzedawał:)
See less See more
^^
HOM sprzedał ten teren w 2008 roku:

Jak nas poinformował Krzysztof Budziński, zastępca komendanta Kwatery Głównej ZHP, najpierw w styczniu ubiegłego roku Związek Harcerstwa pożyczył od Tian Yu 600 tys. zł. Była to gotówka na zapłacenie części zaległości Zachodniopomorskiej Chorągwi wobec ZUS - zadłużenie wynosiło około 1 mln zł. Pieniędzy ZHP nie oddało, hipotekę zajął komornik. Ostatecznie zamiast 600 tys. zł plus blisko 100 tys. zł narosłych odsetek ZHP oddało chińskiej spółce hektary nad Dąbiem, dodatkowo na konto Związku wpłynęło jeszcze 1,1 mln zł i poświadczone notarialnie przyrzeczenie, że jeszcze przez 16 lat harcerze bezpłatnie będą mogli korzystać z przystani, a potem za jej dzierżawę będą płacić o 30 proc. niższe stawki niż pozostali użytkownicy. Podsumowując: 3,2 ha atrakcyjnego, nadającego się na komercję terenu Związek Harcerstwa Polskiego sprzedał za 1,8 mln zł.
Całość: http://szczecin.wyborcza.pl/szczeci...ko_harcerska_transakcja_stulecia_w_Dabiu.html
See less See more
  • Like
Nieprawda, Mazury to parę menelskich wioch, których władze i mieszkańcy w pewnym momencie przestali mieć takie podejście do rozwoju swojego regionu jakie w tym przypadku prezentujesz i odnieśli sukces. Tak samo Zalew Zegrzyński. Nie takie dziadostwa były już promowane i zyskały sukces, od Mielna po Świeżaki. Irytuje mnie ten niedasizm, Szczecin naprawdę nie jest gorszy od Olsztyna, a Międzyodrze i jezioro Dąbie są świetne, piękne, bogate w faunę.
Nieprawda. Mazury mają dziesiątki lat historii turystyki żeglarskiej i są dosłownie legendarne w Polsce. Piosenki o nich piszą... Dąbie samo w sobie praktycznie nie ma żadnego potencjału do żeglowania ani do turystyki. Oprócz betonowca praktycznie nic tam nie ma. W połączeniu z zalewem jest trochę lepiej. Odra też szałowa nie jest - jedyne miejsce w którym sensownie byłoby się zatrzymać łódką, czy nawet kajakiem odcięte jest od miasta autostradą. Międzyodrze jest dobre na jednodniową wycieczkę kajakiem.

Co do skali inwestycji, jeżeli inwestycja będzie 3 krotnie okrojona i 5 razy tańsza to będzie tragedia dla Szczecina? Ja nikomu tam 17 piętrowców nie każę robić, ale zobacz powyżej jak to teraz wygląda. Niech ktoś wreszcie, nawet jeżeli nie do końca wykorzysta potencjał miejsca, to niech chociaż skończy z marnowaniem tego potencjału.
Realizacja tej inwestycji i w prezentowanym zakresie to jedna sprawa, a ogólna możliwość komercjalizacji tego obszaru na cele turystyczne to druga. O ile za tą pierwszą ręki sobie bym za nic nie dał uciąć, to za drugą jak najbardziej.
I o tym właśnie pisałem - nie ma najmniejszego ekonomicznego sensu realizacja tej inwestycji ze względu na zbyt niski potencjał turystyczny tego miejsca w stosunku do astronomicznego wręcz kosztu. Budowa tego typu ośrodka, ale w jakimś rozsądniejszym zakresie może mieć ekonomiczne uzasadnienie - tego nie wiem. Nawet 100 milionów zainwestowane w ten teren to byłby ogromny postęp, ale i kolosalne ryzyko dla przypominam prywatnego inwestora który jeszcze musi na tym interesie zarobić. I to wszystko pod warunkiem, że odnowi się Dąbie (bo nie kryjmy jest w opłakanym stanie i kompletnie nieatrakcyjne dla turysty) i zarzuci budowę dwupasmowej przelotówki nad samym jeziorem...

Spójrz, ktoś w takiej Łodzi spojrzał na te beznadziejne syfiaste ulice i rozpadające się kamienice i wymyślił tyle fajnych elementów jak je urozmaicić, że aż zapanowała tam moda na woonerfy, przestrzeń miejską i deptaki i cała Polska się tym fascynuje.
A tutaj mamy jedno z największych jezior w Polsce, bezpośrednio obok największe rozlewisko w Polsce, bezpośrednio obok druga największa rzeka w Polsce, Natura 2000, już obecnie istniejące liczne mariny, trzy puszcze w mieście, wieloaspektowy potencjał całej aglomeracji, potencjał Berlina i można by tak długo i ... nie no w sumie to tu nie ma żadnego potencjału, wcale, u nas na pewno się nic nie uda.
Uwierz mi bardzo będę się cieszył jeśli okaże się, że się mylę. Osobiście porównując do innych miejsc które widziałem w Polsce i nie tylko Dąbie, Odra i Międzyodrze wypada słabo. Ot takie zwykłe jezioro i nic więcej. Szczególnie porównując do Śródziemnego i Skandynawii - bardzo, bardzo słabo. A koszt inwestycji jest na poziomie porównywalnym z tymi miejscami więc to one są tak na prawdę konkurencją. Na Zegrzyńskim nie byłem, ale ma on jeden atut którego Szczecin nie ma - Warszawa w bardzo małej odległości (prawdopodobnie to jest jedyny jego atut :lol:).

Powiedz szczerze gdybyś miał do wyboru w tej samej cenie Chorwację albo Grecję z ich pogodą, ich morzem, ich zabytkami (tam na prawdę wygląda jak na tych zdjęciach co podlinkowałem) - wybrałbyś 2 tygodnie nad Dąbiem? A koszt musi być podobny, bo ktoś musi zapłacić za ten miliard zł na inwestycję plus koszty finansowania, obsługi i zysk inwestora.
See less See more
^^Tygrys skrytykował częste negowanie każdego pomysłu, każdej inwestycji w mieście przez wielu szczecinian, w tym i Twoje. Miał rację. Niepotrzebne dalsze upieranie się przy swoim.
  • Like
Reactions: 2
Nie zgadzam się ,że obszar jeziora Dąbie i Zalewu nie ma potencjału, ma bardzo duży ale tylko dla żeglarstwa. To co pisze Kozimierz o zimnej i niezbyt czystej wodzie i temperaturze to prawda nikomu nie proponowałbym dwa tygodnie na plaży w Dąbiu jak ma do wyboru Chorwację ale żeglarstwo to inna bajka. Byłem kiedyś w San Francisko woda w zatoce latem 14 stopni nikt nawet nie próbuje wejść do wody a jachtów i żagli zatrzęsienie statki mają problem z dotarciem do portu. I to jest potencjał i szansa Szczecina żeglarstwo szkoda tylko że widzi to Chińczyk a nie władze miasta.
See less See more
  • Like
^^ Żeglarze z mojej rodziny jeżdżą do Stepnicy i okolic, więc czemu nie mieliby żeglować już od Szczecina :)
Jeśli zimny klimat i brudne wody Bałtyku odstraszały by inwestorów, turystów i kuracjuszy, to przecież Kołobrzeg nie miałby się tak dobrze, a w Świnoujściu nie budowano by hotelu Radisson i kompleksu sanatoryjnego. Gołębiewski nie budował by ogromnego kompleksu hotelowo-wypoczynkowego w Pobierowie, Sandra Spa w Pogorzelicy, już dawno by zbankrutowała, a Siemaszko nie budował by 17-to piętrowych apartamentowców w Międzyzdrojach, i tak można mnożyć przykłady. Wystarczy tylko pomyśleć o tym co już funkcjonuje, a większość kontrargumentów odpada. Oczywiście część osób powie, że Dąbie to nie Bałtyk. To fakt, ale dlaczego jez. Dąbie nie może być także atrakcyjne? W połączeniu z Zalewem Szcz. posiada ogromny potencjał żeglarski na który zwracali mi od dawna uwagę moi przyjaciele żeglarze, ze smutkiem konstatując, że prawie nie jest wykorzystany. Ta inwestycja na razie wygląda na s.f, ale dlaczego nie można nawet pomarzyć? A może jednak się uda? Przypuszczam, że hotel będzie pełnił funkcje także sanatoryjne, , woda geotermalna jest przecież przewidziana. Poza tym można wykorzystać medyczny potencjał Szczecina, jest tutaj mnóstwo lekarzy specjalistów, jest PUM. Ja swój sceptycyzm głęboko schowałem i mocno trzymam kciuki za powodzenie w realizacji tej pięknej inwestycji.
See less See more
  • Like
Coś takiego na pewno miałoby obłożenie. Chodzi o inwestora. Czy ten szum nie jest pod sprzedaż? Kupili za śmieszną kwotę. Nawet sprzedając ten teren za 10 baniek są z 8 milionowym zyskiem, ale coś robią, bo w grudniu ten teren wyglądał inaczej. Na pewno nie było wykopu.
Wszystko jest możliwe, ale gdyby nie myśleli o inwestowaniu tylko o zyskownej odsprzedaży, to dlaczego tak długo z tym czekają? Pożyjemy, zobaczymy, przecież różne cuda się zdarzają :)
61 - 80 of 194 Posts