Tu na razie jest ściernisko, ale będzie San Fransisco :lol:
http://szczecin.naszemiasto.pl/artykul/miliardowa-inwestycja-zatoka-goracych-zrodel-nad-jeziorem,4568865,artgal,t,id,tm.htmlApartamentowiec i hotel połączy część podziemna, a będzie nią trzykondygnacyjny parking na 888 miejsc postojowych dla samochodów.
Nie wiem dlaczego takie pozwolenie jest. Na rozbiórkę jest czas do 2019, ale elewatorów już nie ma, a marinę obiecują do końca tego roku :nuts: Pokręcone to wszystko, wkrótce się dowiemy czy coś z tego będzie czy nieMiescówka fajna ale "rozbiórka 2 elewatorów" w dwa lata?
Jak kogoś stać to owszem jedzie do Monako, Lazurowe Wybrzeże, Bahamy, Karaiby, Tajlandia, Nowa Zelandia itp. Jak ktoś ma mniej pieniędzy to jedzie do Włoch, Grecji, na Maltę, Ibizę, Cypr, Wyspy Kanaryjskie. Jak ktoś ma jeszcze mniej pieniędzy to Chorwacja, Słowenia kiedyś był jeszcze Egipt i Tunezja. Jak ktoś ma jeszcze mniej Pieniędzy to jedzie nad Bałtyk lub na Mazury. Dąbie jest dopiero na samiutkim końcu listy... Już nawet Miedwie jest bardziej atrakcyjne. A jeśli chodzi o zagranicznych turystów to na prawdę myślisz, że ktoś np z UK czy Norwegii wybierze Dąbie zamiast choćby wskazanej przeze mnie Chorwacji? Jedyne na co można liczyć to garstka Niemców.^^ Zgadzam się, niedasie, bo Szczecin to wiocha z tramwajami, a Dąbie jest zimne i brudne, a w ogóle to się nie opłaca bo wszyscy jadą do Monako. Tutaj inwestycje z tropikalnych Mazur. Jakby ktoś nie wiedział to taka turystyczna wyspa na morzu Śródziemnym, u nas na pewno to się nie sprawdzi, bo inny klimat, niedasie, a Szczecin to ... no wiadomo
Całość: http://szczecin.wyborcza.pl/szczeci...ko_harcerska_transakcja_stulecia_w_Dabiu.htmlJak nas poinformował Krzysztof Budziński, zastępca komendanta Kwatery Głównej ZHP, najpierw w styczniu ubiegłego roku Związek Harcerstwa pożyczył od Tian Yu 600 tys. zł. Była to gotówka na zapłacenie części zaległości Zachodniopomorskiej Chorągwi wobec ZUS - zadłużenie wynosiło około 1 mln zł. Pieniędzy ZHP nie oddało, hipotekę zajął komornik. Ostatecznie zamiast 600 tys. zł plus blisko 100 tys. zł narosłych odsetek ZHP oddało chińskiej spółce hektary nad Dąbiem, dodatkowo na konto Związku wpłynęło jeszcze 1,1 mln zł i poświadczone notarialnie przyrzeczenie, że jeszcze przez 16 lat harcerze bezpłatnie będą mogli korzystać z przystani, a potem za jej dzierżawę będą płacić o 30 proc. niższe stawki niż pozostali użytkownicy. Podsumowując: 3,2 ha atrakcyjnego, nadającego się na komercję terenu Związek Harcerstwa Polskiego sprzedał za 1,8 mln zł.
Nieprawda. Mazury mają dziesiątki lat historii turystyki żeglarskiej i są dosłownie legendarne w Polsce. Piosenki o nich piszą... Dąbie samo w sobie praktycznie nie ma żadnego potencjału do żeglowania ani do turystyki. Oprócz betonowca praktycznie nic tam nie ma. W połączeniu z zalewem jest trochę lepiej. Odra też szałowa nie jest - jedyne miejsce w którym sensownie byłoby się zatrzymać łódką, czy nawet kajakiem odcięte jest od miasta autostradą. Międzyodrze jest dobre na jednodniową wycieczkę kajakiem.Nieprawda, Mazury to parę menelskich wioch, których władze i mieszkańcy w pewnym momencie przestali mieć takie podejście do rozwoju swojego regionu jakie w tym przypadku prezentujesz i odnieśli sukces. Tak samo Zalew Zegrzyński. Nie takie dziadostwa były już promowane i zyskały sukces, od Mielna po Świeżaki. Irytuje mnie ten niedasizm, Szczecin naprawdę nie jest gorszy od Olsztyna, a Międzyodrze i jezioro Dąbie są świetne, piękne, bogate w faunę.
I o tym właśnie pisałem - nie ma najmniejszego ekonomicznego sensu realizacja tej inwestycji ze względu na zbyt niski potencjał turystyczny tego miejsca w stosunku do astronomicznego wręcz kosztu. Budowa tego typu ośrodka, ale w jakimś rozsądniejszym zakresie może mieć ekonomiczne uzasadnienie - tego nie wiem. Nawet 100 milionów zainwestowane w ten teren to byłby ogromny postęp, ale i kolosalne ryzyko dla przypominam prywatnego inwestora który jeszcze musi na tym interesie zarobić. I to wszystko pod warunkiem, że odnowi się Dąbie (bo nie kryjmy jest w opłakanym stanie i kompletnie nieatrakcyjne dla turysty) i zarzuci budowę dwupasmowej przelotówki nad samym jeziorem...Co do skali inwestycji, jeżeli inwestycja będzie 3 krotnie okrojona i 5 razy tańsza to będzie tragedia dla Szczecina? Ja nikomu tam 17 piętrowców nie każę robić, ale zobacz powyżej jak to teraz wygląda. Niech ktoś wreszcie, nawet jeżeli nie do końca wykorzysta potencjał miejsca, to niech chociaż skończy z marnowaniem tego potencjału.
Realizacja tej inwestycji i w prezentowanym zakresie to jedna sprawa, a ogólna możliwość komercjalizacji tego obszaru na cele turystyczne to druga. O ile za tą pierwszą ręki sobie bym za nic nie dał uciąć, to za drugą jak najbardziej.
Uwierz mi bardzo będę się cieszył jeśli okaże się, że się mylę. Osobiście porównując do innych miejsc które widziałem w Polsce i nie tylko Dąbie, Odra i Międzyodrze wypada słabo. Ot takie zwykłe jezioro i nic więcej. Szczególnie porównując do Śródziemnego i Skandynawii - bardzo, bardzo słabo. A koszt inwestycji jest na poziomie porównywalnym z tymi miejscami więc to one są tak na prawdę konkurencją. Na Zegrzyńskim nie byłem, ale ma on jeden atut którego Szczecin nie ma - Warszawa w bardzo małej odległości (prawdopodobnie to jest jedyny jego atut :lolSpójrz, ktoś w takiej Łodzi spojrzał na te beznadziejne syfiaste ulice i rozpadające się kamienice i wymyślił tyle fajnych elementów jak je urozmaicić, że aż zapanowała tam moda na woonerfy, przestrzeń miejską i deptaki i cała Polska się tym fascynuje.
A tutaj mamy jedno z największych jezior w Polsce, bezpośrednio obok największe rozlewisko w Polsce, bezpośrednio obok druga największa rzeka w Polsce, Natura 2000, już obecnie istniejące liczne mariny, trzy puszcze w mieście, wieloaspektowy potencjał całej aglomeracji, potencjał Berlina i można by tak długo i ... nie no w sumie to tu nie ma żadnego potencjału, wcale, u nas na pewno się nic nie uda.