SkyscraperCity Forum banner

[Szczecin] Nowa Filharmonia Szczecińska

1107603 Views 4845 Replies 389 Participants Last post by  wojdylom
Za Polskim Radiem Szczecin:

Nawet tysiąc osób będzie mogła pomieścić duża sala Filharmonii Szczecińskiej, która w ciągu najbliższych pięciu lat ma powstać w Szczecinie. Inwestycja będzie kosztować 49 milionów złotych. Po wielu latach starań powstanie w Szczecinie nowy budynek Filharmonii Szczecińskiej - przypomina dyrektor Filharmonii Szczecińskiej Jadwiga Igiel-Sak. Większość funduszy na inwestycje ma pochodzić z budżetu Unii Europejskiej. Pieniądze na projekt architektoniczny zostały już zapewnione w budżecie miejskim - zapewnia dyrektor Andrzej Oryl. Projekt filharmonii powinien być znany do końca przeszłego roku. A już wkrótce w miejscu lokalizacji nowej filharmonii odbędzie się koncert promujący projekt.

Drogą konkursu wygrała praca !ESTUDIO BAROZZI VEIGA

Update czerwiec 2009

aktualizacja 12.2009

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie

aktualizacja 04.2011

"Elewacja będzie składała się z dwóch warstw: - Jedna płaszczyzna to będzie płyta warstwowa w kolorze "lekko złamanej" bieli. Tak zwaną "drugą skórę" stanowić będzie elewacja szklana i pomiędzy nimi zamontujemy efektowne oświetlenie, także nocą budynek będzie wyglądał bardzo interesująco "
See less See more
11
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 4846 Posts
jak widzę _powojenne_ zdjęcia Konzerthausu czy Teatru Miejskiego to mam ochotę 'gryźć i kopać' :/ o ile rozumiem, że pewnych obszarów nie dało się / nie było sensu odbudowywać w dawnym klimacie to rozbiórki w/w budynków uważam za skrajny bandytyzm (nawet jeżeli po Konzerthausie została 'tylko' elewacja)
See less See more
^^ dobrze widzę z rana, że konkurs ma być rozstrzygnięty w czerwcu 2007? nieee no ... to ja zapadam w sen zimowy, proszę mnie na wiosnę odkopać ;)
^^ koniecznie ;) i nieodwracalnie :)

Prace nad projektem budynku filharmonii

Sto zespołów architektów z całej Europy rozpoczęło pracę nad projektem budynku filharmonii, który ma powstać w ciągu najbliższych lat w Szczecinie. Architekt miejski, we wrześniu ubiegłego roku, ogłosił konkurs na projekt nowego budynku filharmonii w miejscu dawnego Koncerthausu. Ma on powstać na placu u zbiegu ulic Matejki i Małopolskiej. W ostatnich dniach grudnia Sąd konkursowy pod przewodnictwem krakowskiego architekta Marka Dunikowskiego spośród 120 zgłoszeń z Hiszpanii, Francji, Włoch, Niemiec i Polski dopuścił do dalszej części konkursu 100 zespołów projektowych. Architekci swoje propozycje muszą przedstawić do końca maja. W czerwcu bieżącego roku poznamy projekt przyszłej Filharmonii Szczecińskiej.
See less See more
Tak, to konkurs jednoetapowy na projekt koncepcyjny: http://www.sarp.org.pl/kon/pokaz.php?id=461&tytul=Inne konkursy
@Wojtek1992 spokojnie ;) Filharmonia to nie warzywniak a'la ECE ;)
^^ Informacje na stronach miejskich (lub nie tylko) to pewnie będą po zakończeniu konkursu i ogłoszeniu wyników - nikt nie będzie umieszczał wszystkich (setka) zakwalifikowanych prac :)
^^ To napisz prośbę do [email protected] ;)
Hm, skoro się GW skyscraperem interesuje :) to może by jakiś list zbiorowy, manifestacja, rewolucja? etc etc ;)
Tak trochę bardziej na spokojnie to myślę, że jakoś ten ferment minie i wszystko (i filharmonia i Pleciuga) potoczy się zgodnie z pierwotnymi planami (mam nadzieję).
^^ 15 mln euro to nie jest wcale tak dużo na tego typu inwestycję; myślę, że pośpiech nie jest tu wskazany - a za to nasze apetyty ostatnio mocno wzrosły ;)
Witam, chcialem ponownie prosic kogos o zrobienie zdjec terenu przeznaczonego pod budynek Filharmonii na ulicy Malopolskiej.

Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Wszystkie fotki 1600x1200 (powinno wyjść lepiej niż 15x10):

Szkic sytuacyjny z zaznaczonymi ujęciami będzie potrzebny, czy się połapiesz?
See less See more
18
Moje myśli błądzą jak na razie wokół Selfridges Birmingham i Guggenheim Museum w Bilbao (i ogólnie dokonań Frank'a Gehry'ego).

http://tinyurl.com/2jjqsm
http://www.greatbuildings.com/buildings/Guggenheim_Bilbao.html

:)
See less See more
ja chciałbym coś a'la Kunsthaus Graz :)
O właśnie! Nie mogłem sobie przypomnieć jak to się nazywa i najbliższe co znalazłem to Selfridges. Kunsthaus byłby dobry...

Teraz mi się przypomniała pewna koncepcja (nawiasem mówiąc która ma już na pewno kilka latek), Narodni Divadlo i Laterna Magica w Pradze:

See less See more
Pytanie czy taka forma rzeczywiście powoduje duże zwiększenie kosztów?
Lepiej być nie mogło - pozostaje tylko kwestia wykonania - ale o to też jakoś jestem spokojny :)
http://www.911usa.com.cn/Blog/read.php?377 - może ktoś się pokusi o tłumaczenie? :)
Podejście koncepcyjne podobne - ale na tej zasadzie można powiedzieć, że większość współczesnych wieżowców plagiatuje się nawzajem. Zwłaszcza szkic z pierwszej ilustracji przekonuje mnie, że jednak rozmawiamy o dwóch różnych pomysłach.
^^ No ja rozumiem, że przeszklone stożki itp ;) ale w "naszym" przypadku grupa brył od podstawy do sporej części wysokości to raczej prostopadłościany niż "namioty" jak w przypadku Gent. W belgijskim przypadku na tym renderze szkło jest "pofakturowane" jakąś kratką - generalnie można powiedzieć, że "wieczorem, świeci i abstrakcyjne".

Czy ktoś wygrzebał zdjęcia zrealizowanego obiektu z Gent?
See less See more
^^ po ciemku gorzej widać :lol: należałoby oceniać obydwa obiekty za dnia i po wybudowaniu ;)
^^ I po co się tak nakręcasz na ten plagiat? :p
1 - 20 of 4846 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.