SkyscraperCity Forum banner

[Szczecin] Nowa Filharmonia Szczecińska

1107140 Views 4845 Replies 389 Participants Last post by  wojdylom
Za Polskim Radiem Szczecin:

Nawet tysiąc osób będzie mogła pomieścić duża sala Filharmonii Szczecińskiej, która w ciągu najbliższych pięciu lat ma powstać w Szczecinie. Inwestycja będzie kosztować 49 milionów złotych. Po wielu latach starań powstanie w Szczecinie nowy budynek Filharmonii Szczecińskiej - przypomina dyrektor Filharmonii Szczecińskiej Jadwiga Igiel-Sak. Większość funduszy na inwestycje ma pochodzić z budżetu Unii Europejskiej. Pieniądze na projekt architektoniczny zostały już zapewnione w budżecie miejskim - zapewnia dyrektor Andrzej Oryl. Projekt filharmonii powinien być znany do końca przeszłego roku. A już wkrótce w miejscu lokalizacji nowej filharmonii odbędzie się koncert promujący projekt.

Drogą konkursu wygrała praca !ESTUDIO BAROZZI VEIGA

Update czerwiec 2009

aktualizacja 12.2009

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie

aktualizacja 04.2011

"Elewacja będzie składała się z dwóch warstw: - Jedna płaszczyzna to będzie płyta warstwowa w kolorze "lekko złamanej" bieli. Tak zwaną "drugą skórę" stanowić będzie elewacja szklana i pomiędzy nimi zamontujemy efektowne oświetlenie, także nocą budynek będzie wyglądał bardzo interesująco "
  • Like
Reactions: forum-inwestycje.pl
2801 - 2820 of 4846 Posts
^^
^^
Jacca wrzucił lepsze zdjęcia sali i ogólnie poszedł w jakość :p, a pozostali uczestnicy obszerniejszą fotorelację :). Jedno i drugie jest pożądane na tym forum :). Chyba i tak się pogrążam. Idę stąd :D.

Oryginalne (jak wspomniałem) były dla mnie nie do strawienia ;) :D
Co do złota, to może faktycznie przesadzili z ilością. Ciekawe jakie będzie wrażenie po montażu siedzeń i pozostałego wyposażenia. Mówili coś o kolorze foteli?
Filharmonia - pałac cygańskiego futurysty ;)
^^ Ale tylko w środku :p.
Czy od strony ul. Matejki też będzie okno ? Przejeżdżając zobaczyłem. Myślałem, że okno będzie jedno tylko od tej północnej strony
Co do złota, to może faktycznie przesadzili z ilością. Ciekawe jakie będzie wrażenie po montażu siedzeń i pozostałego wyposażenia. Mówili coś o kolorze foteli?
W biurze były dwie "próbki" foteli - czarnych :)
  • Like
Reactions: walcz
A na parepecie materiał czerwony. Na wizu też są czerwone. :)
Filharmonia ładnie się prezentuje z kamery tewuenu z Pazimu.
Może nie z Paziumu, ale z budunku obok. Zdjęcie z korytarza GUS-u, robione rocznikiem statystycznym.
Będzie wizytacja ;)

Penderecki zobaczy nową filharmonię
Wybitny kompozytor Krzysztof Penderecki przyjeżdża 12 sierpnia do Szczecina.

Zobaczy budowę szczecińskiej Filharmonii, spotka się z publicznością w hotelu Park i wysłucha koncertu w katedrze.

Jest gościem 9. Międzynarodowego Festiwalu Sacrum Non Profanum Muzyka naszych czasów w Trzęsaczu, który jest poświęcony jego muzyce. Kompozytor obchodzi w tym roku 80 urodziny.

Koncert inaugurujący trzęsacki festiwal odbędzie się 12 sierpnia w szczecińskiej Katedrze. W Bazylice Archikatedralnej zabrzmi wtedy "Powiało na mnie morze snów... Pieśni zadumy i nostalgii" (na sopran mezzosopran, baryton, chór i orkiestrę) autorstwa Krzysztofa Pendereckiego, pod batutą Bohdana Boguszewskiego.
http://cjg.gazeta.pl/CJG_Szczecin/1...recki_zobaczy_nowa_filharmonie.html#LokSznTxt
  • Like
Reactions: maluch84
Budowa Nowej Filharmonii Szczecińskiej - 09.07.2013r.

C.D.N.
  • Like
Reactions: DonKristoffo

C.D.

C.D.N.
  • Like

C.D.

Błażej;105074688 said:
Tu będą wystawiać głośniki wzorem niektórych mieszkańców blokowisk, którzy raczą sąsiadów swoim ulubionym "umc, umc!", :D
^^ Tędy mogliby wyrzucać tych, co telefonów nie wyłączają ;)
Świetlik wyszedł czadersko :).
  • Like
Reactions: malcooolm
Ostatnio przejeżdżałem Trasą Zamkową i od tej strony patrząc na okna na dachu filharmonii zauważyłem, że jedno z nich jest w innej barwie niż pozostałe. (dokładnie górna prawa szyba) Dziwnie to wygląda, jak nie od kompletu ;) Ktoś też to widział? :p
Budowa Nowej Filharmonii Szczecińskiej - 17.07.2013r.

C.D.N.
  • Like
Budowa Nowej Filharmonii Szczecińskiej - 17.07.2013r.

C.D.

C.D.N.
2801 - 2820 of 4846 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.