Van der Rohe said:
My Szczecinianie przypilnujemy, aby wszystko grałoRaine said:
"Elewacja będzie składała się z dwóch warstw: - Jedna płaszczyzna to będzie płyta warstwowa w kolorze "lekko złamanej" bieli. Tak zwaną "drugą skórę" stanowić będzie elewacja szklana i pomiędzy nimi zamontujemy efektowne oświetlenie, także nocą budynek będzie wyglądał bardzo interesująco "
Van der Rohe said:NIe chcę Was Szczecinian martwić, ale za 32mln zł to ta filharmonia chyba w tynku będzie, a w środku malowana farbą olejną. Kwota zupełnie absurdalna, co majmniej 2 razy za mała.
My Szczecinianie przypilnujemy, aby wszystko grałoRaine said:Wcześniej wspomniano o 49 mln to już jest "znacznie" wyższa kwota
Mam nadzieje, że jeśli chodzi o koszty to na razie są one wstępne.
Nie wszystkim oczywiście musi przypaść do gustuTorney said:^^ :doh:
Oby nie tak jak w Łodzi - akustyka nowej filharmonii w Łodzi jest tak fatalna, że nikt nie chce tam grać... W środowisku muzycznym mówi się o łódzkiej realizacji jako o jednej z największych porażek inwestycyjnych, prawdopodobnie wnętrze sali będzie musiało być przebudowane.MIKI said:Może cos na wzór łódzki, gdzie kiedyś stał piękny zabytkowy budynek(podobnie jak w Szczecinie) a teraz jest nowoczesny szklany z elewacja, która nawiązuje do starego… chyba wiecie jaki budynek mam na myśli…
Dwaniej:
http://www.filharmonia.lodz.pl/zdjecia/usiebie/stara_filharmonia1a.jpg
Dziś:
http://moya.toya.net.pl/foto/foto_050604_2013/dsc04198.jpg
foto by yarro
hmm, a nie 12mln?MikeN said:Sam remont i przebudowa Arkad Kubickiego w Zamku Królewskim w Warszawie kosztowała do tej pory 120 mln zł
Byle nie grali, jak kiedyś na Jasnych Błoniach, utworów "słynnego Niemca Mahlera" :gaah:.- Przygotowujemy radosny repertuar, którym chcemy cieszyć się ze szczecinianami z pomyślnego rozwoju planów dotyczących naszej nowej siedziby - mówi Jadwiga Igiel-Sak, dyrektor Filharmonii Szczecińskiej.
albo wierna rekonstrukcja, albo zupełnie nowa, współczesna architektura - zadne nawiązania nie mają najmniejszego sensu - wyglądałyby śmiesznie lub pokracznie...neutralny said:Bardzo dobra informacja. No coz musimy poczekac na projekt- eh a gdyby tak swoja architektura nawiazywal do dawnego gmachu- byloby super...