SkyscraperCity Forum banner

[Szczecin] Nowa Filharmonia Szczecińska

1109546 Views 4845 Replies 389 Participants Last post by  wojdylom
11
Za Polskim Radiem Szczecin:

Nawet tysiąc osób będzie mogła pomieścić duża sala Filharmonii Szczecińskiej, która w ciągu najbliższych pięciu lat ma powstać w Szczecinie. Inwestycja będzie kosztować 49 milionów złotych. Po wielu latach starań powstanie w Szczecinie nowy budynek Filharmonii Szczecińskiej - przypomina dyrektor Filharmonii Szczecińskiej Jadwiga Igiel-Sak. Większość funduszy na inwestycje ma pochodzić z budżetu Unii Europejskiej. Pieniądze na projekt architektoniczny zostały już zapewnione w budżecie miejskim - zapewnia dyrektor Andrzej Oryl. Projekt filharmonii powinien być znany do końca przeszłego roku. A już wkrótce w miejscu lokalizacji nowej filharmonii odbędzie się koncert promujący projekt.

Drogą konkursu wygrała praca !ESTUDIO BAROZZI VEIGA

Update czerwiec 2009

aktualizacja 12.2009

Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie

aktualizacja 04.2011

"Elewacja będzie składała się z dwóch warstw: - Jedna płaszczyzna to będzie płyta warstwowa w kolorze "lekko złamanej" bieli. Tak zwaną "drugą skórę" stanowić będzie elewacja szklana i pomiędzy nimi zamontujemy efektowne oświetlenie, także nocą budynek będzie wyglądał bardzo interesująco "
See less See more
  • Like
Reactions: 1
21 - 40 of 4846 Posts
Za co ma przepraszać Wyborcza? Jaka nierzetelność? Przecież każda strona dostała szansę wypowiedzi. Nie akceptujecie zdania F. Clausa, bo oczy macie zamglone wizją góry lodowej, koncentrujecie się na atakach na GW. Od tego jest prasa, żeby pisać, a przy ostatnich artykułach były znaki zapytania, a nie stwierdzenia.
Dlaczego w jednym? To nie jest tygodnik opinii, tylko dziennik! Pojawia się problem - prasa porusza go, zaprasza ekspertów i zainteresowane strony, zamieszcza ich wypowiedzi. Gdyby kogoś cenzurowano, albo w ogóle przemilczano cały temat, żeby rzekomo nie kalać własnego gniazda (w tym przypadku miasta), to byłaby nierzetelność.

Jestem przekonany, że gdyby hiszpański projekt od początku został na tym forum zjechany przez taki procent użytkowników, jaki się nim zachwycił, to nie czytałbym teraz ataków na GW, a może pojawiłby się jakiś wpis mówiący o dziennikarskiej dociekliwości.
A gdyby tak "redaktorzy"...
Po co ten cudzysłów?

...pokusili sie o odszukanie innych spraw "plagiatowych" w architekturze, zapoznali sie z wyrokami jakie zapadaly w tych sprawach i nade wszystko z UZASADNIENIAMI TYCH WYROKOW, to uwierz mi, ze nie powazyliby sie napisac tych artykulow a juz napewno nie uzyliby slowa "plagiat" - nawet ze znakiem zapytania !
Ciekawe czy nade wszystko z uzasadnieniami wyroków zapoznał się Marek Sietnicki - on też ma przepraszać, czy zadowolisz się redakcją Wyborczej?

Marek Sietnicki said:
Projekty są bardzo podobne. A co bardziej niepokojące - oparte na tym samym pomyśle. W poszarpaną zębatą, szklaną powłokę są włożone, niejako pozawieszane w niej, sale koncertowe. Forma w szczegółach i funkcje są trochę inne, ale pomysł ten sam. Pytanie: czy niezależnie wpadli na pomysł, czy też koledzy z Hiszpanii widzieli belgijski projekt i gdzieś im w oczach został. Jeśli tak by się stało, to byłby to w mojej ocenie plagiat.
^^ Ale co ma do rzeczy to, że nie będzie Konzerthausu? Podchodzisz teraz do tematu personalnie, a nie rzeczowo. Rozmawiamy o "rzetelności dziennikarskiej".
Pozwolisz Pawle. Trzy fragmenciki ;)
Masz rację, jesteś wszak fachowcem. Doskonale też rozumiem, że wiele rzeczy może w artykułach prasy codziennej razić. Mimo wszystko uważam, że ciągłe pisanie o nierzetelności i atakach na hiszpańskie wizualki (;)) byłoby uzasadnione, gdyby nie dopuszczono każdej ze stron do głosu.

Pozwolisz jednak, Marcinie ;).

ciekawi mnie jedno... czy tenewentualny artykuł będzie podpisany pełnym imieniem i nazwiskiem, czy tylko KK? ;)
Kinga Konieczny zdecydowaną większość artykułów podpisywała i podpisuje imieniem i nazwiskiem. Mniejszość podpisuje trzema literkami, od lat tymi samymi - end.

"ambitni redaktorzy" GW
Pytałem już, po co ten cudzysłów? Masz jakieś niespełnione marzenia, by zostać tym jedynym i prawdziwym ambitnym redaktorem? A może jesteś wybitnym dziennikarzem i tylko wrodzona skromność każe kryć się pod nickiem i jechać po konkurencji?
^^ Ależ ja zupełnie nie kryję swojego imienia czy nazwiska na tym forum. Inna sprawa, że nie podpisuję nimi postów, robię to zazwyczaj w mailach i listach tradycyjnych. Poza tym z mojej strony to nie był zarzut, chciałem tylko dowiedzieć się skąd w Tobie tyle jadu wobec dziennikarzy GW (to były właśnie złośliwe wycieczki!) i czy aby sam nie pracujesz w mediach.
Chodzi mi o to, że w tej sytuacji - nawet jeśli byłby to plagiat w czystej postaci - nie powinno się tego w dobrej wierze nagłaśniać.
Żenada...
^^ A to Szczecin? Może jednak po to istnieje szczecińska wkładka, by zajmować się regionem?
^^ Nie jestem z Wyborczej i stali bywalcy tego forum dobrze o tym wiedzą. Widać jeszcze za krótko jesteś z nami :cheers:.
^^ OK, ale czym innym są, powiedzmy, przejawy lokalnego patriotyzmu i obrona filharmonii (mogę zrozumieć, że się podoba, choć mi akurat daleko do tego), a czym innym przemilczanie czegokolwiek, nawet gdyby to miał być plagiat. Sam to proponowałeś, a mnie od razu nasuwają się skojarzenia z poprzednią epoką, gdzie wszystko było cacy, niczego nie brakowało, wszyscy rośli zdrowo, i choć prasa "mogła" napisać, że przecież jest inaczej i nagłośnić fakty, nie robiła tego, w dobrej wierze przecież. To był patriotyzm ogólnokrajowy, nie jakiś tam lokalny.
Chyba najwyzszy czas nadac nowe brzmienie watkowi:
Watek imienia Kingi Konieczny
"ROZSTRZYGNIĘTY Międzynarodowy konkurs na... PLAGIAT !"
:lol:​
Najśmieszniejsze jest to, że Ty naprawdę myślisz, że jesteś zabawny.
^^ Zapewniam Cię, że powtarzanie wciąż tego samego dowcipu to coś zupełnie innego niż poczucie humoru.
^^ Życzę Ci wygranej w konkursie, w którym główną nagrodą będzie kawa z wybranym dziennikarzem szczecińskiej "Gazety Wyborczej".
Ciekawe - czy ta informacja zostanie zauważona przez wyborczą - bo na słowa przeprosin chyba nie ma co liczyć.
Oby oświadczenie zostało zauważone, ale mam nadzieję, że żadnych przeprosin nie będzie, bo i za co.

może tak właśnie narodzi się legenda tego miejsca. Przewodnicy będą mieli co opowiadać oprowadzając wycieczki po Szczecinie.
:lol: :lol: :lol:

zlokalizowałem chyba aż nazbyt podobny projekt sprzed kilku lat.
No ładnie, czyżby zgapili ;)
No nieźle..."lekki" plagiat ;). Oby nie było z tym problemów ;), bo podobieństwo jest bardzo duże.
tu wyglada praktycznie identycznie...
Przeprosić powinni cytowani powyżej (to Oni, a nie Wyborcza byli autorami "afery" ;)) oraz Claus en Kaan Architecten. Ci ostatni już to zrobili ;).
Projekt szczecińskiej filharmonii oryginalny

Holenderscy architekci wycofują się z oskarżeń o plagiat. Nie będą dochodzić swoich praw przed sądem.

Chodzi o projekt szczecińskiej filharmonii, która ma stanąć przy ul. Małopolskiej w miejscu dawnego Konzerthausu. Koncepcję wykonało hiszpańskie biuro Estudio Barozzi Veiga. W listopadzie "Gazeta" napisała, że pomysł przypomina projekt innej filharmonii, wykonany trzy lata wcześniej przez holenderskie biuro projektowe Claus en Kaan dla belgijskiej Gandawy.

Holendrzy po obejrzeniu hiszpańskich wizualizacji zareagowali ostro - nazwali Hiszpanów plagiatorami i wyrazili żal, że Szczecin będzie realizował skopiowany pomysł ("second hand idea"). Napisali, że w świecie idei udowodnienie oryginału bywa trudne, ale w tym przypadku nie ma wątpliwości. Jednocześnie zastrzegli od razu, że nie zamierzają dochodzić w żaden sposób swoich praw do koncepcji filharmonii.

Wczoraj rzecznik prasowy prezydenta Szczecina Celina Skrobisz poinformowała, że Holendrzy wycofali się z oskarżeń przeciwko Hiszpanom. W oświadczeniu przesłanym przez szefa holenderskiego biura Feliksa Clausa do architektów hiszpańskich czytamy: "Po przeanalizowaniu szczegółów zwycięskiego projektu uznałem jednak, że moja reakcja była niestosowna i zbyt ostra. Projekt przygotowany przez biuro Estudio Barozzi Veiga jest nie tylko piękny, ale i jedyny w swoim rodzaju. Żałuję udzielonych przeze mnie komentarzy dla prasy; były one nieuzasadnione. Podsumowując, chciałbym potwierdzić, że nie zostaną z mojej strony wszczęte żadne działania sądowe ani zawodowe przeciwko projektowi, jego autorowi oraz klientowi".

Pisemne oświadczenie Holendrów pozwala miastu na bezpieczne wykorzystanie koncepcji wykonanej przez Hiszpanów, bez ryzyka narażenia się na oskarżenia o eksploatację cudzego utworu bez zgody autora. O tym, że takie niebezpieczeństwo istnieje, przekonywał władze miasta na łamach "Gazety" prawnik specjalizujący się w prawie autorskim.

Przypomnijmy: koncepcja architektoniczna nowej filharmonii dla Szczecina została wyłoniona w międzynarodowym konkursie. Biuro projektowe z Barcelony Estudio Barozzi Veiga wygrało go w czerwcu ubiegłego roku. Kilka miesięcy później w internecie zaczęły krążyć oba projekty - szczeciński i belgijski. Porównywano je, na forach internetowych rozgorzały dyskusje. Dla jednych sprawa była oczywista, inni nawoływali do powściągliwości. Różne opinie głosili też architekci.

Skandalem nazwał sytuację prof. Jan Tarczyński, który był członkiem jury oceniającym prace. Domagał się szybkich wyjaśnień. Przypomniał, że jury nagrodziło pomysł Hiszpanów za świeżość i odmienność. Wątpliwości miał też Marek Sietnicki, szef Zachodniopomorskiej Okręgowej Izby Architektów, który podkreślał, że sprawę należy wyjaśnić. Nie miał ich Marek Dunikowski, przewodniczący sądu konkursowego.

Budowa szczecińskiej filharmonii ma się rozpocząć w przyszłym roku. Koszt inwestycji szacuje się na 90 mln zł.

Kinga Konieczny
See less See more
Do tego trzeba dodać jakiś czas przestoju po tym, gdy ekipa budowlańców natrafi na pozostałości tajemniczych fundamentów, a Małgorzata Jankowska zacznie szukać w wikipedii co tam kiedyś było. Wtedy dziennikarze z Wyborczej powiadomią ją, że wg sedina.pl był tam Konzerthaus, pani konserwator odetchnie z ulgą, że przy tym nic po niej i budowę będzie można kontynuować.
^^ Uwierz, Mój Drogi Emtusiu, że Pani Kinga doskonale zna historię tego miejsca ;).
^^ Tak jak wszystkich innych szczecińskich dziennikarzy. Jak ktoś czyta/słucha/ogląda, to i "zna" :).
21 - 40 of 4846 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.