SkyscraperCity Forum banner

[SzCzecin] przeze mnie zaSzCzycony ;p

7104 Views 68 Replies 24 Participants Last post by  Offspring
mały wycinek zdjęć z mojego pobytu w mieście - 8,9 i 10 maja (z przerwami)
tak więc zaczynamy:

4:14 rano w pobliżu Dąbie - ziiiiiiiiiimno!

5:30 'you have reached your final destination' ;) fajek na obudzenie i w drogę - kurs na Starzyńskiego;)

See less See more
10
1 - 20 of 69 Posts
pierwszy raz w historii zaobserwowałem też niepokojące objawy - aparat w niskich temperaturach odmawia posłuszeństwa :eek:hno:, ale nic to walczę z przemęczeniem to powalczę ze szkłem, ruch raczej mały ;)

See less See more
10

moja nieskromna osoba :lol: ~15km w 5 godzinnym 'spacerze' ;)

See less See more
10
Świetne zdjęcia, szczególnie ścisłego centrum. Dzięki! ;)

PS.

Gdzie jest ten hotel, bo nie kojarzę?
See less See more
^^no stronce tego hotelu victoria jest mapka. Też się zastanawiałem, gdzie to jest.
dzięki ;)

resztę zdjęć z wieży zamku k.p. i śródmieścia wrzucę wieczorem
See less See more
7
A mnie zastanawia jedno : Gdzie się podziali wszyscy ludzie? Ciekawa fotorelacja ciekawego miasta.
Super że zacząłeś od rana focić. To mi przypomina klimat moich wyjazdów; często przyjeżdżam gdzieś wcześnie rano i jest taka właśnie pustka a potem wszyscy wychodzą z domów i robi się ruch.
A mnie zastanawia jedno : Gdzie się podziali wszyscy ludzie? Ciekawa fotorelacja ciekawego miasta.
Śpimy jeszcze, w końcu 5 dopiero ;)
LB1989 said:
To jest przy Pl.Batorego, na przeciwko Novotelu. Po prawej widać kawałek tej ohydnej Przychodni Kolejowej :)

A zdjęcia bardzo fajne, czuć poranny klimat :D
Fajne foty :) lubie poranne przechadzki po jakimkolwiek mieście, budzi się wszytsko, powoli robi się ruch na ulicach, ludzie wychodzą, a świeże bułeczki rozwożą do sklepików :)

Istniał już na początku zeszłego stulecia.

^^ 1911 r.
See less See more
2
Piękne zdjęcia! Na prawdę Szczecin wygląda na nich świetnie. Aż dziw że nie jest to jakieś popularne turystycznie miasto.... Swoją drogą ktoś wie dlaczego w Szczecinie nie ma takiego starego miasta jak we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu itd.?? Przecież to też jest duże miasto z bardzo długą historią. Zostało ono zburzone podczas wojny i nie odbudowane? Jeżeli tak to dlaczego? Czy może zostało ono zniszczone jeszcze przed I WŚ?
See less See more
^^ Stare miasto zostało doszczętnie zniszczone w czasie alianckich nalotów w 1944r. Po wojnie teren odgruzowano i zabudowano w większości nieciekawymi blokami, a czego nie zniszczyły alianckie bomby, zostało rozebrane przez Rosjan (m.in. budynek opery, który wojnę przetrwał w niezłym stanie, ale został rozebrany i wysłany na odbudowę 'stolycy'). Obecnie namiastkę starówki stanowi malutkie odbudowywane Podzamcze, ale trudno je uznać za szczególnie wartościowe.
See less See more
rozwalone w 1944, nieodbudowane, dzisiaj powstaje "Disneyland" jak w Głogowie na przykład. Ludzi tam nie będzie, bo są skupieni w nowej części miasta, i przyzwyczajeni do CH Galaxy, a jak wiadomo przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka.
Edit: LB 1989 mnie ubiegł :)
Piękne zdjęcia! Na prawdę Szczecin wygląda na nich świetnie. Aż dziw że nie jest to jakieś popularne turystycznie miasto.... Swoją drogą ktoś wie dlaczego w Szczecinie nie ma takiego starego miasta jak we Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu itd.?? Przecież to też jest duże miasto z bardzo długą historią. Zostało ono zburzone podczas wojny i nie odbudowane? Jeżeli tak to dlaczego? Czy może zostało ono zniszczone jeszcze przed I WŚ?
widzisz, dużo też zależy od fotografującego - zrobiłem zdjęcia wszystkich miejsc, trochę tak dokumentacyjnie, ale staram się postować te najbardziej reprezentatywne, nie widzę powodu, by robić Szczecinowi antyreklamy przecież ;)
tak na prawdę nie wiem gdzie w mieście jest centrum, nie potrafię go zdefiniować, dosyć ładne śródmieście psują wszędobylskie bloki powciskane między kamienice i biurowce - to pozostawia pewien niesmak

jedziemy dalej

See less See more
10

czy te 2 zdjęcia staną się już niedługo histryczne ? ;)

See less See more
10
1 - 20 of 69 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.