Wszystkie zamieszczone poniżej zdjęcia są moją własnością. Jeżeli chcesz je wykorzystać - zapytaj o zgodę.
Nie było przedwczoraj wymarzonych warunków do kajakowania, ale pomyślałem, że i tak może być fajnie. No i było
Popłynąłem na Wydrnik. Słyszałem kiedyś, że rzeka od kanału różni się tym, że ma ona wyraźne źródło i ujście, natomiast kanał łączy po prostu ze sobą dwa akweny. Nie wiem czy to prawda, więc niech eksperci się wypowiedzą
w tych miejscach robione były zdjecia - kierunek patrzenia oznacza kierunek patrzenia
Eksperymentalnie przygotowałem krótki pokaz slajdów z Wydrnika:
Wydrnik jest kanałem położonym prawie w centrum miasta, jest więc najłatwiej osiągalny. Ma 1,8 km długości, a od Wałów Chrobrego dzielą go 4 km, więc ok. pół godziny wiosłowania. Przed dopłynięciem do samego kanału warto się odwrócić. Zobaczymy wtedy, jak zza krzaków, miasto w oddali.
Skleciłem w Paincie małą panoramę żeby to pokazać.
2. w drodze na Wydrnik, na Jeziorze Dąbie roiło się przedwczoraj od wodorostów wyglądających jak włosy
3. po wpłynięciu na Wydrnik i obróceniu się pokazuje się taki widok: zatoka Jez. Dąbie, a dalej m. in. Basen Górniczy
4. o ile mnie pamięć nie myli, to niedługo będzie można zobaczyć te ptaki całymi rodzinami biegające po kaczeńcach
5. po drodze przyglądały mi się z loży odpoczywające kaczki. chyba trochę znudzone.
5a. podczas powrotu nadal tam były. na zdjęciu jedna się przeciąga. mógłbym być taką kaczką
6. jedna z zatoczek
7. dosłownie kilka metrów dalej, po lewej stronie, zaczyna się Żabi Rów. dziś już w zasadzie nieżeglowny, 30 kwietnia był łatwy do przepłynięcia:
Płynąc dalej natrafiamy na Piwny Rów łączący Wydrnik ze Świętą. Przedwczoraj był mocno zarośnięty, ale wygrzebałem też zdjęcie z 1 listopada zeszłego roku - wtedy łatwo było go przepłynąć:
8. Piwny Rów latem (góra) i jesienią (dół)
9. 3 kolory zielony
W drodze powrotnej, przed ponownym wpłynięciem na Przekop Mieleński, czyli będąc na Orlim Przesmyku, odwróciłem się i zrobiłem chałupniczo
jeszcze jedną panoramę. Strzałką zaznaczyłem Wydrnik.