SkyscraperCity Forum banner

TÜRKİYE | High Speed Rail (HSR) developments

649606 Views 3083 Replies 266 Participants Last post by  Influence
Now Turkey will start to produce high speed train with the coproduction of Korea in Eskişehir. Agreement is signed up with the Korean company and the trains will have high speed over 300 km/h.

But also Turkey won't inport the rails anymore, because Eskişehir factories will produce the rails.

Here are the all railway projects
http://www.ubak.gov.tr/tr/alt/guncel/demiryolu.pdf

and here is the source of the news
http://bakaa.sitemynet.com/

I also read this news yesterday on the all papers... wonderful improvment... :eek:kay:
1 - 12 of 3084 Posts
Sendikacinin konusmalari biraz mantiksiz geldi, niye yozgattan geciyo falan diye sormus... Bana uzman gorusleriyle gelin kahve onunde oturan kuru kalabalikla degil
Katiliyorum. Bu tren Ankaradan Erzuruma gidecekken Yozgata ve Sivasa ugramadan mi gidecekti :D
Tren in en avantajli oldugu yer bu zaten. Iki noktayi baglarken yol ustundeki pek cok noktaya da ulasim saglamak.

Istanbul-Eskisehir-Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars treni bu.

Sadece Yozgat treni degil. Hattin uzerindeki her sehirin nufusunu igilendiriyor.

P.S. Yine de katiliyorum. TCDD nin iyi bir revizyona girmesi, tamamen ozellestirilmese de yari ozel bir sekilde islemesi gerek.
Yoksa bu rekabet ortaminda bu fiyatlarla, bu stratejilerle ve bu memur kafasiyla mumkun degil zarar etmeden (bize yuk olmadan)
buyumesi. Ha isteseler olur mu? bence olur. Ispanya %100 devlet eliyle avrupanin/dunyanin en iyi hizli tren isletmeciligini yapiyor.
  • Like
Reactions: 1
istasyonların yapısından ziyade o hızda giden bir şeyin o kadar uzun olması doğru olmayabilir.

Ankara - İstanbul arasındaki dar boğaz Doğançay Ripajı denen yerin hâlâ bitmemiş olması, Siemens de kendi setlerinin eski demiryolundan gitmesini istemiyor, bu yüzden Ankara - İstanbul arasında sadece CAF'lar kullanılabiliyor.
Madrid Sevilla arasinda AVE'ler 23 vagona kadar cikiyor.. Madrid-Valencia arasinda da 24 vagonlular var...Bombardier in 112 serileri bunlar.. ben 24 vagonlu trene bindim... bizim YHTler oyuncak tren gibi kaliyor yaninda...
  • Like
Reactions: 2
Bence bu terminal gerekli. Bunu kapali bir otoparkla acip, yanindaki Osmanaga Isparki yesil alana cevirmek daha akillica. Orada devasa bir beton alan var sonucta
Azerbaycandan gelecek tren kesinlikle karadeniz kiyisina baglanmali. Hem Azerbaycanin bir limana baglanmasi hem de hem de karadeniz'in deniz turizmi icin cok faydali olurdu. Ama bizimkiler Erzuruma falan yaparlar.. iki taraf icin de bir cacik olmaz
  • Like
Bu maliyet artisi muhtemelen daha kaliteli bir yapi geleceginden degil de Lira'nin degerinin dusmesinden. Eger buraya iyi bir proje gelecekse, ben buna cok da karsi degilim. Ama Renzo Piano, Tabanlioglu ya da Herzog&DeMeuron falan cizmeli ki beni ikna etsin.

Yine burada buyuk bir terminal belki Haydarpasadaki ihtiyaci azaltir ve bu da orada arkeopark ve bir muzeye donusmesine yardimci olur. Belki de artik Haydarpasanin gar olarak kullanilmamasi daha dogru. Paris'de D'orsay Muzesi gibi tren garından müzeye donusmeli ve kimligi degismeli artık
  • Like
Daha Sivas ya da Izmir hatti bile acilamamisken 2040 planini ben hayal gibi goruyorum. Samsunun onceliginin cok daha az oldugu dusunulurse
Evet YHT Gelismeler sayfasina en son 10 yil once acilan istasyonlari paylasmak zorunda kaliyoruz.. Ne hizda ilerledigi goruluyor yeni hatlarin
Şu gerçeği artık konuşmak gerek. Devlet hızlı tren işinde kesinlikle sınıfta kaldı.

İspanya 40 milyonluk nüfusu ile Türkiyedekinin 4 katı yüksek hızlı tren hattı yaptı (km olarak) ve trenleri de çok daha hızlı (310 km/s).

Sivas hattı geliyor evet ama çok bir şey de değiştirmeyecek. Çünkü İspanya da yeni hatlar açmaya devam ediyor. Elleri armut toplamıyor. 80 milyonluk nüfusla neden İspanyadakinden bu kadar az hatta sahibiz. Bu inşaatlar neden bu kadar yavaş ve yatırım neden bu kadar az kimse sorgulamıyor. Coğrafya da değil sorun İspanya da oldukça dağlık her yerde viyadük ve tünel dolu.

See less See more
2
  • Like
Reactions: 4
İspanyada sadece 2005-2012 yılları arasında yapılan hatlar bunlar. 7 yılda, Türkiyede son 20 yıldır yapılan hattan daha fazla hat yapılmış. Yine tekrarlıyorum nüfusu Türkiyenin yarısı olan bir ülke burası.

10 yıldır inşaatı süren İzmir Ankara hattı ne durumda diye düşünüyor insan. Yani 7 yılda
İspanya nasıl oluyor da 5 kat daha fazla hat açabiliyor. Sadece sorgulanması gerekiyor diyorum. Gerekirse özelleştirilsin YİD ile özel sektör el atsın işe ama bu hizmet şart.

Ben sadece diyorum ki daha iyisinin olabileceğine inanmak gerek. İnanmak için önce var mı diye görmek merak edip başkaları ne yapıyor bakmak gerek.
See less See more
  • Like
Malesef İspanyanın küçük olması maliyetleri düşürmüyor. Toplam döşenen hat uzunluğu daha fazla diyorum. Satın alınan tren setleri de daha fazla ve daha hızlı. Hat sayısı da fazla haliyle istasyonları da ve her istasyonu sanat eseri mimarilerde.. Neden maliyeti daha düşük olsun?

Ve bizden kesinlikle kat kat daha zengin de değil İspanya. Çin de öyle, bunlar Türkiyenin kulvarında ülkeler aslında. Çin hala gelişmekte olan kişi başına geliri Türkiyeyeden düşük bir ülke. Keza İspanya ise Avrupanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi.

Hani diyoruz ya çok iyiyiz Almayaya Fransayla yarışıyoruz. Bakalım daha İspanya ile yarışabiliyor muyuz öncelikle ona bakalım . Ben yapılan YHT hatlarına laf etmiyorum. Neden yapılmadı daha fazla ona laf ediyorum. Bütçenin saçma sapan pek çok yere harcandığını görünce sinirleniyorum. Diyanet'in bütçesi Sağlık Bakanlığından fazla olmasın artık diyorum. Sorun kesinlikle öncelikler meselesi ve çok fazla hata yapıldı.
See less See more
Nominal değerler onlar, PPP'de daha doğru bir kıyaslama olur farklı iki ekonomi arasında.
Bu hesaba göre Avrupanın en büyük 5. ekonomisi zaten Türkiye (Rusya da dahil edilirse)

GSMH (2022):
Çin: 30,074,380
Türkiye: 3,320,994
İspanya: 2,215,992
Kaynak https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Kişi başına düşen GSMH (2022):
İspanya: 46,551
Türkiye: 38,759
Çin: 21,291
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Tamamen katılıyorum TURASAŞ yorumunuzua. Kesinlikle en kritik nokta şu anda yerli setler. Bazı yerlerde yüksek hızlı olmasa bile yerli trenler kullanılması çok büyük bir gelişme olurdu aslında. Teknoloji yetmiyor ise Ankara İstanbul arasında çok daha hızlı ithal araçlar kullanılabilir ama pek çok diğer ilde bence yerli setlerde daha yavaş olsa bile daha ucuza daha fazla hat ve istasyon sayısına ulaşmak mümkün.
See less See more
  • Like
Valencia-Barcelona arası zaten hızlı tren hattı yok şu anda. İnşaatı devam eden bir hat. Eski trenler devrede orada
1 - 12 of 3084 Posts