SkyscraperCity Forum banner

TÜRKİYE | High Speed Rail (HSR) developments

643168 Views 3066 Replies 265 Participants Last post by  Influence
Now Turkey will start to produce high speed train with the coproduction of Korea in Eskişehir. Agreement is signed up with the Korean company and the trains will have high speed over 300 km/h.

But also Turkey won't inport the rails anymore, because Eskişehir factories will produce the rails.

Here are the all railway projects
http://www.ubak.gov.tr/tr/alt/guncel/demiryolu.pdf

and here is the source of the news
http://bakaa.sitemynet.com/

I also read this news yesterday on the all papers... wonderful improvment... :eek:kay:
See less See more
3041 - 3060 of 3067 Posts
Hızlı Tren çalışmalarından dolayı günde karşılıklı 58 sefer yapılan (Adana kalkış 29, Mersin kalkış 29) Mersin-Adana hattında sefer sıklığında yarı yarıya azaltmaya gidilmiş, karşılıklı her iki kentten çalışmaya gelen çok kişi oluyordu, bu durum baya sıkıntı yaratacak :rolleyes:

See less See more
2
Konya - Karaman Hızlı Tren Hattı açılmış.

T. C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bugün, 8 Ocak 2023 tarihinde, açıklanan yeni istatistik verilere göre, Konya - Karaman Hızlı Tren Hattın (tam 1 yıl önce, 8 Ocak 2022 tarihinde, hizmete açıldığı günden) işletmesinin ilk tam yılında (7 Ocak 2023 tarihine kadar) söz konusu Hızlı Tren Hattında (belirtilen zaman diliminde) yaklaşık 1 milyon 200 bin (kesin olarak da 1 milyon 194 bin 314) yolcu seyahat etti.

Bu toplam yolcu sayısının 721.782 bini Hattın Ankara - Karaman - Ankara kesiminde hizmetten yararlanırken, 472.532 bini ise YHT'ın Karaman - İstanbul - Karaman kesiminde sefer yaptı.

Yapılan açıklamaya göre yeni Konya - Karaman YHT Hattında yolculuk süresi 40 dakikayı oluştururken,
Karaman - Ankara - Karaman Hattında yolculuk süresi 2 saat 40 dakikaya indi. İstanbul - Karaman arasındaki seyahat süresinin ise 6 saat olduğunun kaydedildi.

Yapılan açıklamada, T. C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Konya - Karaman hızlı demir yolu hattının Ulukışla - Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep’e uzatılması çalışmalarının devam ettiğinin altını çizerek, "Ulaştırma 2053 Vizyonumuzu açıkladık. Bu vizyon çerçevesinde de Hızlı Trenle buluşan il sayımızı 52’ye çıkaracağız. Demir yolu ağırlıklı yatırım sürecine girdik. Şehir içi raylı sistemler ile birlikte devam eden demir yolu yatırım bütçemiz 27 milyar dolara ulaştı. Türkiye Yüzyılı ile ülkemizi yepyeni ve tarihi başlangıca daha hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

See less See more
  • Like
Reactions: 4
(2022 yılı sonu itibariyle altyapı çalışmalarında ulaşılan 99,67% fiziki ilerleme oranı ile) yapımı tamamlanma aşamasına gelen (ve bazı planlama tahminlerine göre Nisan 2023'te hizmete girilmesi öngörülmekte olan), Ankara - Sivas arasındaki 12 saat olan seyahat süresini 2 saate ve Ankara - Yozgat arasındaki seyahat süresini 1 saate indirecek olan, ve aynı zamanda Edirne'den Kars'a uzanan Doğu - Batı Hızlı Demir Yolu Koridorunun önemli bir parçasını teşkil eden, "Ankara - Kırıkkale - Yozgat - Sivas Hızlı Tren Hattı" şantiyesinden T. C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nın 16 Ocak 2023 tarihinde şantiyeyi ziyareti sırasında çekilen bazı güncel fotoğraflar aşağıda yer almaktadırlar.

Ankara - Kırıkkale - Yozgat - Sivas Hızlı Tren Hattının yapım sürecinde, (Akdağmadeni bölgesinde) 5 bin 125 metre ile Türkiye'nin en uzun tren tüneli, (Çerikli, Kırıkkale’de) 2 bin 220 metre ile en uzun demiryolu viyadüğü ve (Elmadağ’da) 90 metre açıklık ve 88 metre yükseklik ile Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demiryolu viyadüğün inşaatları tamamlanırken, söz konusu Hızlı Tren Hattı'nda ilk defa yerli ve milli ray kullanılarak toplam 1.630 kilometre yerli ve milli ray serimi yapıldı.

See less See more
12
  • Like
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından bugün, 05 Şubat 2023 tarihinde, açıklanan güncellenen istatistik verilere göre, geçen, 2022, yılında Yüksek Hızlı Trenlerle seyahat eden yolcu sayısı bir önceki (2021) yıla göre yüzde 114% oranında artarak ve 9 milyon 363 bini yolcu sayısını aşarak tüm zamanların rekor sayısına ve oranına ulaşırken, günde ortalama 30 bin yolcunun kullandığı YHT’lerde 28 Ekim 2022 tarihinde de 35 bin 792 YHT yolcu ile tüm zamanların en yüksek günlük YHT yolcu sayısı hacmine ulaşılmıştır.

See less See more
Şu gerçeği artık konuşmak gerek. Devlet hızlı tren işinde kesinlikle sınıfta kaldı.

İspanya 40 milyonluk nüfusu ile Türkiyedekinin 4 katı yüksek hızlı tren hattı yaptı (km olarak) ve trenleri de çok daha hızlı (310 km/s).

Sivas hattı geliyor evet ama çok bir şey de değiştirmeyecek. Çünkü İspanya da yeni hatlar açmaya devam ediyor. Elleri armut toplamıyor. 80 milyonluk nüfusla neden İspanyadakinden bu kadar az hatta sahibiz. Bu inşaatlar neden bu kadar yavaş ve yatırım neden bu kadar az kimse sorgulamıyor. Coğrafya da değil sorun İspanya da oldukça dağlık her yerde viyadük ve tünel dolu.

See less See more
2
  • Like
Şu gerçeği artık konuşmak gerek. Devlet hızlı tren işinde kesinlikle sınıfta kaldı.

İspanya 40 milyonluk nüfusu ile Türkiyedekinin 4 katı yüksek hızlı tren hattı yaptı (km olarak) ve trenleri de çok daha hızlı (310 km/s).

Sivas hattı geliyor evet ama çok bir şey de değiştirmeyecek. Çünkü İspanya da yeni hatlar açmaya devam ediyor. Elleri armut toplamıyor. 80 milyonluk nüfusla neden İspanyadakinden bu kadar az hatta sahibiz. Bu inşaatlar neden bu kadar yavaş ve yatırım neden bu kadar az kimse sorgulamıyor. Coğrafya da değil sorun İspanya da oldukça dağlık her yerde viyadük ve tünel dolu.

bugün ilk kez fransada yht kullandım ve gerçekten üzüldüm 450 500 km mesafeyi yaklaşık 1 saat 50 dakikada geçtik çift katlı hızlı tren vagonları çalışıyor biz ne zaman bu seviyeye geliriz acaba çok merak ediyorum
See less See more
2
  • Like
Reactions: 1

Ispanya ilk yuksek hizli tren demir hattini 1992 yilinca devreye soktu, Turkiye ise 17 yil sonra (2009). Malesef cok maliyetli bir yatirim ve zaman isteyen bir yatirim. Keske bizim ulkemizde bu yatirimlar 1980'li yillarda yapilsaydi ve bunlari konusmasaydik. Gelinen nokta hic suphesizki hala yetersiz ama bu konuda ilerledigimizi dusunuyorum. Umarim 10-15 yil sonra bambaksa bir haritayi analiz ederiz. Yanilmiyorsam bu sene Ankara-Sivas YHT hatti acilacak ve 2025 yilinda Izmir ve Ankara yuksek hizli tren hatti ile baglanmis olacak.
See less See more
2
  • Like
Reactions: 2
İspanyada sadece 2005-2012 yılları arasında yapılan hatlar bunlar. 7 yılda, Türkiyede son 20 yıldır yapılan hattan daha fazla hat yapılmış. Yine tekrarlıyorum nüfusu Türkiyenin yarısı olan bir ülke burası.

10 yıldır inşaatı süren İzmir Ankara hattı ne durumda diye düşünüyor insan. Yani 7 yılda
İspanya nasıl oluyor da 5 kat daha fazla hat açabiliyor. Sadece sorgulanması gerekiyor diyorum. Gerekirse özelleştirilsin YİD ile özel sektör el atsın işe ama bu hizmet şart.

Ben sadece diyorum ki daha iyisinin olabileceğine inanmak gerek. İnanmak için önce var mı diye görmek merak edip başkaları ne yapıyor bakmak gerek.
See less See more
  • Like
İspanyada sadece 2005-2012 yılları arasında yapılan hatlar bunlar. 7 yılda, Türkiyede son 20 yıldır yapılan hattan daha fazla hat yapılmış. Yine tekrarlıyorum nüfusu Türkiyenin yarısı olan bir ülke burası.

10 yıldır inşaatı süren İzmir Ankara hattı ne durumda diye düşünüyor insan. Yani 7 yılda
İspanya nasıl oluyor da 5 kat daha fazla hat açabiliyor. Sadece sorgulanması gerekiyor diyorum. Gerekirse özelleştirilsin YİD ile özel sektör el atsın işe ama bu hizmet şart.

Ben sadece diyorum ki daha iyisinin olabileceğine inanmak gerek. İnanmak için önce var mı diye görmek merak edip başkaları ne yapıyor bakmak gerek.
Soylediginize katiliyorum ve ben her zaman daha fazla hat acilmasindan yanayim. Ispanya'yı ornek degil Çin Halk Cumhuriyeti tarzi bir yatirim yapilmasi taraftariyim. Çin 2009 ve 2022 arasi resmen yuksek hizli hat yapiminda bir rekor kirip dunya liderligine oturmus bir ulke. Lakin bu isler malesef kolay olmuyor. Hatirlatmak isterimki Çin ve Ispanya bizden kat ve kat zengin ulkeler ve daha fazla butce ayirabiliyorlar alt yapi yapim islerine. Ispanya Avrupa Birligi ulkesi oldugundan dolayi ek alt yapi yatirimlari aliyor ve bazi hatlar Avrupa Birligi butcesinden bile bazen karsilanabiliyorlar. Iki ulkeyi karsilastirirken lutfen bu tur detaylara dikkat edelim cunku hersey "O yapti o zaman bende yaparim" den ibaret degil malesef. Arada bir suru faktör var. Son olarak hatirlatmak isterimki Ispanya Turkiye'den kucuk bir ulke ve bazi hatlarin yapim isi bizim ulkemizde oldugu gibi uzun surmeyebilir.
See less See more
  • Like
Bence sorun söyle. 2002'de baslayan hükümet ilk zamaninda gercekten hizli tren sistemi kurmak istedi. Ilk on sene icinde Ankra-Eskisehir, Polatli-Konya ve kismen Esiksehir-Istanbul acildi. Gercekten fener degil. Ondan sonra ama durmadan yeni kocaman ulasim projeleri gündeme geldi: Ücüncü köprü ve otoyolu; Istanbul Havalimani, KanalIstanbul, 3katli Tünel, Canakkale Köprüsü vs. Hem projelendirme kapasitesi hem para yetmedi. 2013'ten sonra hizli tren hatlari icin para kalmadi. Sonuc olarak, son 10 sene icinde Dogancay Ripaji, Bursa YHT, Sivas YHT, Izmir YHT, hic bir sey (ufacik Karaman Upgrade haric) bitmedi. Sivas-Kars'tan vazgectiler. On sene önce baslayan Izmir hatti icin yeni finansman bulmak zorundaydilar. Hayir, ilk yari, perfomans gayret güzeldi. Ikinci yari, performans sifira yakin.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Malesef İspanyanın küçük olması maliyetleri düşürmüyor. Toplam döşenen hat uzunluğu daha fazla diyorum. Satın alınan tren setleri de daha fazla ve daha hızlı. Hat sayısı da fazla haliyle istasyonları da ve her istasyonu sanat eseri mimarilerde.. Neden maliyeti daha düşük olsun?

Ve bizden kesinlikle kat kat daha zengin de değil İspanya. Çin de öyle, bunlar Türkiyenin kulvarında ülkeler aslında. Çin hala gelişmekte olan kişi başına geliri Türkiyeyeden düşük bir ülke. Keza İspanya ise Avrupanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi.

Hani diyoruz ya çok iyiyiz Almayaya Fransayla yarışıyoruz. Bakalım daha İspanya ile yarışabiliyor muyuz öncelikle ona bakalım . Ben yapılan YHT hatlarına laf etmiyorum. Neden yapılmadı daha fazla ona laf ediyorum. Bütçenin saçma sapan pek çok yere harcandığını görünce sinirleniyorum. Diyanet'in bütçesi Sağlık Bakanlığından fazla olmasın artık diyorum. Sorun kesinlikle öncelikler meselesi ve çok fazla hata yapıldı.
See less See more
Malesef İspanyanın küçük olması maliyetleri düşürmüyor. Toplam döşenen hat uzunluğu daha fazla diyorum. Satın alınan tren setleri de daha fazla ve daha hızlı. Döşenen hatlar da daha uzun.. Neden maliyeti daha düşük olsun?

2. bizden kesinlikle kat kat daha zengin de değil İspanya. Çin de keza öyle bunlar Türkiyenin kulvarında ülkeler bakarsanız. Çin hala gelişmekte olan kişi başına geliri Türkiyeyeden düşük bir ülke. Keza İspanya ise Avrupanın en az gelişmiş ülkelerinden birisi.

Hani diyoruz ya çok iyiyiz Almayaya Fransayla yarışıyoruz. Bakalım daha İspanya ile yarışabiliyor muyuz bazı konularda ona bakalım öncelikle. Ben yapılan YHT hatlarına laf etmiyorum. Neden yapılmadı daha fazla ona laf ediyorum. Bütçenin saçma sapan pek çok yere harcandığını görünce sinirleniyorum. Diyanet'in bütçesi Sağlık Bakanlığından fazla olmasın artık diyorum. Sorun kesinlikle öncelikler meselesi ve çok fazla hata yapıldı.
Ispanya daha ucuza/daha pahaliya getiriyor isleri demedim yorumumda. Ispanya Turkiye'den daha zengin bir ulke oldugu icin ve Avrupa Birligi butcesinden alt yapi yatirimlari konusunda destek aldigi icin daha rahat yapabilme kapasitesine sahiptir dedim.

Ikinci noktaya deginmek gerekirse, rakamlar ile konusmak daha dogru olur :

Ispanya'nin Gayrisafi yurtiçi hasılasi : 1,427 trilyon USD (2021)
Cin Halk Cumhuriyeti'nin Gayrisafi yurtiçi hasılasi 17,73 trilyon USD (2021)
Turkiye Cumhuriyeti'nin Gayrisafi yurtiçi hasılasi : 819 milyar USD (2021)

Ispanya'nin kişi başına dusen GSYİH : 30.103,51 USD (2021)
Cin Halk Cumhuriyeti'nin kişi başına dusen GSYİH : 12.556,33 USD (2021)
Turkiye'nin kisi basina dusen GSYIH : 9.661,24 USD (2021)

Ispanya'ya Avrupa'nin en az gelismis ulkelerinden biri demek haksizlik olur. Ispanya Avrupa'nin 5.inci en buyuk ekonomisidir (Italya'dan sonra).
See less See more
  • Like
Bir demiryolu fanatiği olarak, müsadeniz ile biraz cevap vermek isterim.

İlk olarak, İspanya ile Türkiye kıyaslamasını çok doğru ve adil bulmuyorum. Bunun en büyük nedeni finansman ayağının karşılaştırılamayacak derecede denk olmaması. AB hem İspanya'daki YHT konusunda geri kalmışlığı gidermek, hemde bu ülkenin konvansiyonel hatlarının hat açıklığının Avrupa'nın geri kalanından farklı olması sebebiyle aşırı derecede para akıtıp bir an önce İspanya'nın mümkün olan en yaygın ve çabuklukta klasik hat açıklıklı YHT hatlarına kavuşmasını ulaşım konusunda ana başlık yaptı. E haliyle bence İspanya'nın çok daha fazla ve çabuk yapmış olması kadar doğal bi şey yok. Uzunluklara bakarsanız Fransa'yı dahi geçtiler ve bazı Fransız forumlarında buna kızan ve kıskananların dahi olduğunu zamanında okumuştum.

Diğer yandan maalesef tablo hükümetin çizdiği gibi uçuyoruz, kaçıyoruz seviyesinde de hiç değil. Demiryolu devlet politikası oldu vs. söylemleri biraz havada kalıyor. Biraz bi kıpırdanma oldu ama Baron'un dediği gibi 2013'ten sonra işler ciddi yavaşladı. Hatta muhtemelen yolsuzluk bile yapıldı ama maalesef üzerine gidilmedi (Sayıştayın Bursa hattı üzerindeki tespitlerine bakabilirsiniz). Ve dahada acısı şu an tam anlamıyla baştan sona bitmiş bir YHT hattımız bile yok. Konya hattında zemin sorunu nedeniyle bir bölümde yavaşlama oluyordu, o çözüldüyse bi tane var.

Maalesef bizde YHT konusunda iki ana sorun var. İlki İstanbul metrolarında da geçmişte olduğu gibi finansman ayağının bi türlü adam gibi düşünülmemesi ve yapılamamasından kaynaklanıyor. Yani şu bildiğim çelişkiyi aktarmadanda geçemeyeceğim. Faiz olmasın olmasın deyip duruluyor, tamam eyvallah, peki o zaman niye gidipte faiz lobisinin göbeği Londra'dan İzmir hattı için euro bazında faiş faizle borçlanıyorsun. Ve bu hatlar bitmedikçe geri dönüşleri başlamayacak. Yani uzun lafın kısası finansman ve ekonomik model yok ortada. Sadece zamanında başbakan, bugün CB yapın dedi ve yapmaya çalıştılar.

Ana sorunların ikincisine gelecek olursak, ki aslında en büyük sorun know-how ve eğitim. Çünkü yok YHT işletmeciliği yapan 6. ülke olduk vs. diyoruz ama şöyle bir acı gerçek var: tarihsel olarak baktığınızda o ülkeler kendi mühendisleri ile, kendi trenlerini geliştirerek yaptılar bütün bunları. Biz hattı Çinliye, treni Alman ve İspanyola yaptırınca sanki YHT ülkesi olduk gibi bir hava oluşturuldu ama bu doğru değil. Bu anlamda TURASAŞ'ın yerli HT ve YHT seti projeleri çok çok değerli.

Dahada uzun uzun konvansiyonel hatların geri kalmışlığının getirdiği dezavantajlar vs. gibi konularada girebilirim ama çok dağılmasın.
See less See more
  • Like
Nominal değerler onlar, PPP'de daha doğru bir kıyaslama olur farklı iki ekonomi arasında.
Bu hesaba göre Avrupanın en büyük 5. ekonomisi zaten Türkiye (Rusya da dahil edilirse)

GSMH (2022):
Çin: 30,074,380
Türkiye: 3,320,994
İspanya: 2,215,992
Kaynak https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Kişi başına düşen GSMH (2022):
İspanya: 46,551
Türkiye: 38,759
Çin: 21,291
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Tamamen katılıyorum TURASAŞ yorumunuzua. Kesinlikle en kritik nokta şu anda yerli setler. Bazı yerlerde yüksek hızlı olmasa bile yerli trenler kullanılması çok büyük bir gelişme olurdu aslında. Teknoloji yetmiyor ise Ankara İstanbul arasında çok daha hızlı ithal araçlar kullanılabilir ama pek çok diğer ilde bence yerli setlerde daha yavaş olsa bile daha ucuza daha fazla hat ve istasyon sayısına ulaşmak mümkün.
See less See more
  • Like
Nominal değerler onlar, PPP'de daha doğru bir kıyaslama olur farklı iki ekonomi arasında.
Bu hesaba göre Avrupanın en büyük 5. ekonomisi zaten Türkiye (Rusya da dahil edilirse)

GSMH (2022):
Çin: 30,074,380
Türkiye: 3,320,994
İspanya: 2,215,992
Kaynak https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

Kişi başına düşen GSMH (2022):
İspanya: 46,551
Türkiye: 38,759
Çin: 21,291
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Tamamen katılıyorum TURASAŞ yorumunuzua. Kesinlikle en kritik nokta şu anda yerli setler. Bazı yerlerde yüksek hızlı olmasa bile yerli trenler kullanılması çok büyük bir gelişme olurdu aslında. Teknoloji yetmiyor ise Ankara İstanbul arasında çok daha hızlı ithal araçlar kullanılabilir ama pek çok diğer ilde bence yerli setlerde daha yavaş olsa bile daha ucuza daha fazla hat ve istasyon sayısına ulaşmak mümkün.
Nominal GSYIH ulusal ekonomilerin buyuklugunu olcmek ve karsilastirmak icin kullanildigi icin onu sectim. PPP GSYIH, nominal GSYIH'den daha az kesindir ve hesaplamalardan ziyade tahminlere dayanir. Bir suru faktor var bunun icinde enflasyon, nufus ve dolar paritesi gibi.
See less See more
Bir ekleme de ben yapayim fikrimce. Bir cok yoruma katiliyorum, buna ek olarak hizli tren omurgasinin projelendirilmesinde de hata yapildigini dusunuyorum. Aslinda Ankara konum olarak Madrid gibi ortada, ve bastaki fikir, yani buradan dallanan hatlar iyiydi. Ama burada once isler bir cekirdek olusturup sonra bunu asama asama uzatmak gerekiyordu. Mesela once Ankara-Eskisehir tamamen bitirilip acilmali, sonra belki bir yandan Ankara-Kirikkale, ote yandan Eskisehir-Bilecik-Bursa/Adapazari uzatmalari gundeme gelmeliydi. Sivas-Yozgat nereden cikti, o kadar para gomuldu, anlamiyorum.
See less See more
Yozgat'tan Kars'a doğru uzanan hızlı tren ipek yolu diye bir hat projesinin bir parçasıydı. Oradan da Tiflis ve Bakü üzerinden Çin'e gidecekti. Çin bu yüzden fonladı. Yani omurgayı Londra - Pekin olarak oluşturmuşlardı. Bence mantıklı. Ama olmadı. Bir de 250 nedir ya? Yapmışken en az 350-400 yapılmalıdır.
See less See more
  • Like
Yozgat'tan Kars'a doğru uzanan hızlı tren ipek yolu diye bir hat projesinin bir parçasıydı. Oradan da Tiflis ve Bakü üzerinden Çin'e gidecekti. Çin bu yüzden fonladı. Yani omurgayı Londra - Pekin olarak oluşturmuşlardı. Bence mantıklı. Ama olmadı. Bir de 250 nedir ya? Yapmışken en az 350-400 yapılmalıdır.
Aradaki hız sadece 100 km nedir yani diyebilirsin ama maliyetler acayip uçuyor. Aslında hattı baştan sona 250 ile işletebilsen 250 hiç fena hız değil ama İstanbul'dan Ankara'ya Bozüyüğe kadar yavaş yavaş, tıngır mıngır gidiyor tren. Bu arada İspanyol renfeleri kullanma şansım oldu geçmişte. Onlarda da hız yer yer 100'lere kadar iniyor. Hele hele Valencia-Barcelona arası bizimkinden beterdi.
See less See more
Ulukisla-Adana-G.Antep insaatinda ciddi sikintilar olabilir, tunellerde cokme olmus olabilir. Su anda oncelik sirasinda 100. sirada falan ama bunu da not etmek lazim.
Valencia-Barcelona arası zaten hızlı tren hattı yok şu anda. İnşaatı devam eden bir hat. Eski trenler devrede orada
3041 - 3060 of 3067 Posts