SkyscraperCity Forum banner

TÜRKİYE | High Speed Rail (HSR) developments

648804 Views 3080 Replies 266 Participants Last post by  TayfunVural
Now Turkey will start to produce high speed train with the coproduction of Korea in Eskişehir. Agreement is signed up with the Korean company and the trains will have high speed over 300 km/h.

But also Turkey won't inport the rails anymore, because Eskişehir factories will produce the rails.

Here are the all railway projects
http://www.ubak.gov.tr/tr/alt/guncel/demiryolu.pdf

and here is the source of the news
http://bakaa.sitemynet.com/

I also read this news yesterday on the all papers... wonderful improvment... :eek:kay:
21 - 40 of 3081 Posts
HSR passes through tube can stop at Yenikapı / Üsküdar in off-peak times.

Also current Yenikapı station is useful for HSR's coming from Thrace and end at Sirkeci.
They can connect the stations.

I hope they'll continue to use Sirkeci and Haydarpaşa...
  • Like
Reactions: 1
Geri zekalılar ya.
  • Like
Reactions: 2
Yesilay continues its Jihad, this against TCDD with success
Şunun için demiştim.
  • Like
Reactions: 1
İMO Başkanı Şahin’in, hızlı trenin geleceği olarak kabul ettiği Körfez’e demiryolu köprüsü için Bursa lobisi ses verdi. Parseker projeyi çok önemsedi. Milletvekili Şahin ise “birlikte Başbakan’a çıkalım” çağrısı yaptı…

Hesabı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin yaptı, biz de dün bu sütunlardan aktardık:

“Eğer… Hızlı tren İzmit Körfezi’ni köprüyle geçerse Ankara-İstanbul 2 saat 30 dakika, İstanbul-İzmir 2 saat, Bursa-İstanbul 30 dakika, Bursa-İzmir de 1 saat 30 dakikaya iner.”

http://www.olay.com.tr/makaleler/ah...it-korfezinde-hizli-tren-koprusu-i-18007.html

İstanbul-İzmir bu köprü olmadan çöp olur.
  • Like
Reactions: 1
köprüye tren ekleyince daha az araba geçeceği için köprüyü yapan daha az para kazanacak,
bu yüzden tren istemiyorlar.

araba için geçiş ücreti de 35 $ + kdv.
  • Like
Reactions: 1
hayır şerit kaybından değil olay,
insanlar özel arabalarını kullansın istiyorlar,
hem köprüyü yapan tepe tepe para kazansın,
hem de hükümet beniznden ve kdv'den vergilerini alsın.
  • Like
Reactions: 3
İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyolu projesinde ihaleye çıkılma aşamasında, Ulaştırma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili " bu model ilk kez uygulanacak, köprüden arabaların yanı sıra demiryolu da geçecek" şeklinde ifadesi basına yansımıştı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, Körfez Köprüsü hakkında Sabah Gazetesine (28.05.2008) verdiği demeçte "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyol projesi için yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkıldığını bu ihale öncesinde istişare yapıldığını, bundan sonra karayolları için yapılan köprülere, raylı sistemler de yapılacağını, Körfez Geçişi'nde tek katlı köprü modelinin benimsendiğini, her iki tarafında karayolu, ortasında demiryolu olarak dizayn edildiğini, hızlı tren buradan yavaş gideceğini, hızlı tren köprüye gelince biraz yavaşlayacağını" ifade etmişti.

28.05.2008, Yeni Şafak Gazetesine açıklamada bulunan Bir bakanlık yetkilisi "Köprünün tek katlı inşa edilmesi durumunda köprünün iki yanından karayolu araçlarının, ortasından ise iki hat olarak demiryolunun geçeceğini, ihaleye çıkılan İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir Otoyolu projesinde bu modelin ilk kez uygulanacağını, köprüde hem karayolu hem de demiryolu geçişi olması sebebiyle bu sistemin ayrı ayrı iki köprüden çok daha ucuz olacağını" söylemişti.

İzmit Körfez geçiş köprüsü ile bağlantı yollarını da içine alan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu yapımında ihaleye çıkıldığı, proje kapsamındaki köprü ve otoyol, "yap-işlet-devret" modeline göre yapılacak proje için Türkiye'nin en önemli inşaat firmaları iki ayrı konsorsiyumda bir araya geldiği ihaleye "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat- Özaltın İnşaat- Makyol İnşaat- Astaldi İnşaat - Yüksel İnşaat - Göçay İnşaat Konsorsiyumu" teklif verdiği Nisan 2009 ayı içinde basına yansımıştı.

Bu gelişme üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptığı açıklama da "yapılacak olan Köprüde raylı sistemin de olacağını" belirtti.

Yapılan bu açıklamalara rağmen Körfez Köprüsü üzerinde demiryolu hattı geçirilmesi projeden çıkarılmıştır.
http://kentvedemiryolu.com/icerik.php?id=532

Körfez Köprüsü üzerinde biri geliş biri de gidiş olmak üzere bir demiryolu hattının olması öngörülmüştü. Ancak; Ağustos 2008 tarihinde yapılan “1 No’lu Zeyilname” ile Körfez Köprüsü üzerindeki demiryolu hattı projeden çıkarıldı.

İstanbul–İzmir Otoyolu Projesi’nde yer alan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü üzerinde olması öngörülen Raylı Sistem Hattı, ihale ilanından sonra yapılan Zeyilname ile kaldırılması, birçok kesimin tepkisine neden oldu. Projede yapılan bu değişikliğe tepki gösteren isimlerden birisi de Karayolları Eski Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu. Türkiye’nin gelecek 50 yılındaki ekonomik faaliyetlerini etkileyecek olan demiryolu sistemlerinin geliştirilmesi bakımından da demiryolu güzergahının, İzmit Körfez Köprüsü üzerinden geçirilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Coşkunoğlu, konu hakkında şu görüşleri savundu: “Köprü üzerindeki raylı sistemin getireceği maliyet artışı, sistemden beklenen kamu yararının büyüklüğü karşısında, ihmal edilecek seviyededir. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi’nin en önemli bölümü Bozüyük-Bilecik-Sakarya güzergahının geçtiği Mekece Vadisi ile İzmit-Gebze arasıdır. Ankara-İstanbul Hızlı Tren güzergahın Bozüyük’ten itibaren değiştirilip, Bursa istikametine doğru alınarak, İnegöl, Yenişehir, İznik güzergahını takiben İzmit Körfez Köprüsü üzerinden geçirilmesi halinde, yapım maliyetlerinde önemli tasarrufların sağlanması mümkün olacaktır. Bununla birlikte, 533 kilometre olan güzergah boyu, 478 kilometreye inecektir. Bu haktaki ulaşım süresinin de 3 saatten 2.5 saate inmesi mümkün olacaktır. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı’nın Bozüyük’ten sonra, Bursa yönüne doğru değiştirilmesi halinde Yenişehir ile Bursa arasına yapılacak olan 50-55 kilometre boyunda bir demiryolu ile hem Ankara hem de İstanbul, Bursa’ya hızlı tren hattı ile bağlanmış olacaktır. İzmit Körfez Köprüsü üzerinden geçen ve Bursa’ya kadar yapılan hızlı tren hattının İzmir’e kadar uzatılması halinde; yaklaşık 500 kilometre civarında olacak olan hızlı tren yolu ile İstanbul-İzmir arasını 2.5 saatte kat etmek mümkün olacaktır.”
http://www.emlakrotasi.com/2012/06/arastirma/istanbuldan-izmire-4-saatte-gitmeye-az-kaldi.html

İlerleyen süreçte, bazı yabancı firmaların hem 420 kilometrelik otoyol projesine, hem de 1500 metrelik Körfez Geçişi köprüsüne sıcak baktıkları ortaya çıktı.

İşte…

Tam bu noktada projede değişiklik yapıldı.

Duyumlara göre…

Karayolu ulaşımında araçları ücretlendirerek yatırım maliyetini çıkarabilmenin fizibilitesini yapan yatırımcı firmalar, köprü üzerinde düşünülen iki demiryolu şeridinin maliyet artırıcı olduğunu ve finansman açısından da geri dönüşü olmadığını belirterek itirazda bulundular.

Bunun üzerine…

Ulaştırma Bakanlığı da Ağustos 2008′de yayınladığı 1 nolu zeyilname ile Körfez Köprüsü’ndeki demiryolu şeritlerini kaldırdı.
http://www.ahmeteminyilmaz.com/2009/04/bu-proje-eksik-baslarsa-hizli-tren-de-hayal-olarak-kalir/


Valla elimizdeki bilgiler bunlar. Ben böyle açıklıyorum.
  • Like
Reactions: 1
37 yıldır tamamlanamayan, bu süre içerisinde de 6 cumhurbaşkanı, 23 hükümet, 10 başbakan ve projeden sorumlu 26 bakan eskiten Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projesi 2013 yılı yatırım programına alınarak 1 milyon 500 bin lira ödenek ayrıldı. KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yavuz Demirkol, her yıl “kâğıt üzerinde” ödenek ayrıldığını, ancak hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.

Ankara-İstanbul demiryolu hattını 160 km. kısaltacak olan “Sürat Demiryolu Projesi” içerisinde yaklaşık 10 km. uzunluğunda Ayaş Tüneli de bulunuyor. 8 km’si tamamlanan tünel bitirilemedi. BTS Genel Başkanı Demirkol, Ayaş Tüneli’nin de içerisinde yer aldığı Sincan - Çayırhan arasındaki 85 km’lik kısımda yapılan çalışmalara yaklaşık 1 milyar dolar para harcanmasına karşın projenin kaderine terk edildiğini vurguladı.

Demirkol, Artık hiçbir çalışma yapılmamasına karşın projenin halen yatırım programı içerisinde yer aldığını ve ödenek ayrıldığını belirten Demirkol, “Projeyi tasfiye edemiyorlar. Çünkü bu durumda yüklenici firmanın, müteahhitlerin dava açma hakkı doğuyor. Her yıl ödenek veriyorlar. Yeterli ödenek olmadığı için de çalışma yapılmıyor. ‘Kâğıt üzerinde’ verilen ödeneklerle proje sürüncemede bırakılıyor” dedi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=393694
See less See more
  • Like
Reactions: 1
İrfan Beyden Hızlı Trenin hangi Marmaray istasyonlarında duracağına dair,
Marmaray hattı üzerindeki TCDD istasyonları bellidir. Halkalı-Bakırköy-Söğütlüçeşme-Bostancı-Maltepe-Pendik-Gebze. İstasyon tasarımları bu şekilde yapılmıştır. Sanki 3.hat üzerinden sadece YHT çalışacakmış gibi bir yanılgı var, YHT ve diğer şehirlerarası trenler bu hattı kullanacak ve belirlenen istasyonlarda duracak.
  • Like
Reactions: 1
Yenikapıya peron yapamadılar ne yazık ki.
Kazlıçeşmeye sonradan eklenebilir belki.

Maltepe dışında Anadolu Yakasındakiler gerekli. Maltepe'de birkaç tren dursa yeter. +
  • Like
Reactions: 1
Gelecekte belki pahalı bir inşaatla peron eklenir.

Ama dediğinin olma ihtimali de var.
  • Like
Reactions: 1
3
Pamukova,






R.Türk facebook sayfası.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul-Ankara YHT hattında hedeflerinin temmuz sonu itibariyle bütün çalışmayı tamamlayıp test sürüşlerine başlamak olduğunu açıkladı.

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/22773914.asp
  • Like
Reactions: 1
Anladigim kadariyla izmir - Istanbul olmayacak, Izmir - Bursa - Istanbul yapacagiz yani . .
Tren hizlari 270 falan deniliyor.
Mantıklı olan bu değil mi zaten?

En kısa yol bu şekilde oluşuyor.
Tabi körfez köprüsünde ray olmayacağından ayrıca bir köprü yapılmadığı takdirde gereksiz bir uzama var.

Bu arada planlanan güzergâh Bandırma'dan değil daha güneyinden geçiyordu galiba, aşağıda görünen mevcut konvansiyonel hat.



Ankara-İstanbul ve bu hattın Bursa bağlantısı 250 KM's'ye göre yapılıyor.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
işletme maliyeti ciddi oranda artıyor.

300 hoş olurdu ama maliyeti ne kadar arttırdığını bilmiyorum. (Konya hattı ovada olduğundan bununla karşılaştıramayız)

400'le hızlı tren işleten ülke bilmiyorum. (rekor TGV ile 517 sanırım, ama bu hızla sürdürülebilir bir işletme olmaz)
Maglev işletiliyor.
  • Like
Reactions: 1
ileride ucuz bir teknoloji bulunmadıkça 400 km/s ile ticarî işletme yapılacağını zannetmiyorum.


Konya-Ankara 300 ya da 350 galiba, o hatayı gözardı edin.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Ne ara set aldık ki biz :weird:

Çinden gelecekler gelene kadar set mi kiraladılar acaba.

Milletvekili Nabi Avcı: Eskişehir-Konya arasında kullanılacak YHT setleri de geldi. Eskişehir-Konya hızlı tren seferleri de işlemeye başlayacak

http://www.porsukekspres.com/TR/gundem/15550_konya-icin-yht-setleri-geldi.aspx
Yalnızca Konya hattında.
  • Like
Reactions: 1
Eğer Konya'nın rayaltı döşemesi buysa,


durum yolun geometrisi ile ilgili olsa gerek. (İstanbul-Ankara hattında)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Yüksek Hızlı Trenlerin 250 km hızla, hızlı trenlerin ise 200 km hızla gittiğini
bu sadece TCDD'yi bağlıyor herhâlde,
dünyada böyle bir ayrım olduğunu duymadım.

YHT, Pamukova'daki Hızlandırılmış Tren faciasını unutturmak için yaratıldı. Yoksa biz Avrupaya gittiğimizde Hızlı Tren derdik. Kimse Yüksek Hızlı Tren demezdi, aslında Türkçe'ye de aykırı.

@Leofold, işletme maliyetinin 250 km/s ile kâr ettirmeyeceğini düşünmüş olabilirler?

Baron daha doğru cevap verecektir.
  • Like
Reactions: 1
21 - 40 of 3081 Posts
Top