SkyscraperCity Forum banner

TÜRKİYE | Marmara Sea Marine Transportation

85057 Views 375 Replies 50 Participants Last post by  TayfunVural
Yeni vapurlar Ekim'de hazır

İstanbullular'ın oylarıyla seçilen vapurların ilk 2'si, Ekim'de seferlerine başlayacak. Her biri 7 milyon dolara mal olacak yeni vapurlarda, 6'şar adet 106 ekran LCD televizyon, evcil hayvanlar için barınak, engelliler için özel tuvaletler ve revir de bulunacak.
Takvim


2 new ferries which have big screen LCD TVs, pet shelters, and restrooms for people with disabilities and infirmaries....
See less See more
21 - 32 of 376 Posts
Dün yazdan sonra ilk kez deniz otobüsünü kulandim ve o zaman ido'nun kis tarifesine baktim. Cok sasirtim. Asaga yukari hic bir sehir icindeki deniz otobüsü kalmadi. Bostanci-Besiktas arasinda günde sadece dort sefer; adalara hic yok; Yeniköy'den günde sifir, bir ya da en fazla iki ic hat deniz otobüsü kalkiyor. Zaten Emirgan, Pendik, Maltepe, Avcilar vs. senelerce önce kapandi. Bir tek gündüz saatte bir Bostanci-Kadiköy-Bakirköy seferi kaldi. Bostanci iskelesi'nde onlarca deniz otobüsü bos duruyor.
Galiba ido ic hatlari tamaiyle kapatmak istiyor. Arabali ve sehirdisindaki feribotlardan daha kar bekliyor. O zaman belediye ne yapabilir? Ido'yu özellestirirken hic önlem almadi mi? Ido'ya ic hatlar icin destek ya da Mavi Marmara ve Tur Yol'la yaptigi gibi anlasmali sefer istiyebilir mi? Yoksa yeniden sifirdan bir deniz otobüs sirketi kurabilir mi? Istanbul'un daha fazla deniz ulasimi ihtiyaci var. Özellikle uzun yollarda (mesela Büyükcekmece - Kadiköy ya da Pendik - Besiktas) deniz otobüsü en hizli ve sorunsuz arac olabilir.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
IDO ic hat seferleri daha da azaldi. Artik hic bir sey kalmamis. Besiktas - Bostanci arasinda bir tane sahbah, bir tane aksam; Bakirköy - Bostanci hattinda günde dört. Galiba en gec gelecek kis tamamen kapatmak istiyorlar. Keske en azindan basko birine satiyorlarsaydi ya da belediye yeniden bu sirketten sahib ciksaydi.
http://ido.com.tr/tr/duyuru-hepsini...8-tarihi-itibariyle-ic-hat-sefer-duezenlemesi
See less See more
Sanki Praktiker'e ya da IKEA'ya gittiler oradan parca parca alip yaptilar gibi geldi bana. Ama haklisin: daha kötü gördük.
  • Like
Reactions: 1
İDO İç Hatlarını Kapatıyor

Cok yazik. 7 sene önce kamu bir sirket satildi, sonra bütün kamu görevleri birakiyor. Istanbul'un trafigi denizden rahatlatmakta cok büyük bir potansiyel var, ama vergilerden alindigi deniz otobüsleri artik turistler Cesme-Sakiz arasinda tasinacak (orada zaten bir sürü sirket rekabet icinde, gereksiz) ya da satilacak.
Aslinda Istanbul belediyesi bu durumu sahib cikmali. Ya IDO'ya ic hatlari icin destek verilebilir, ya Bursa, Izmit, Izmir'den yardim alip onlarin deniz otobüsleri Istanbul'da kulanabilir ya da en dogrusu IDO'nun deniz otobüslerini geri alip kendiden calistirabilir.

"ŞİRKET kaynaklarından alınan bilgilere göre İDO’nun Bostancı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş ve Adalar’dan oluşan iç hat seferleri 1 Aralık tarihinden itibaren artık yapılmayacak.
Alınan bilgilere göre son dönemde döviz kurundaki yükselişe karşın, iç hatlardaki fiyat artış taleplerinin uygun görülmemesi, tasarruf tedbirleri kapsamında şirket tarafından zarar eden tüm hatların geçici olarak kapatılmasına karar verildi.
İDO’nun geçen hafta yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan karar ile şirket, iç hat seferlerini durdurup daha çok dış hatlara odaklanacak.
Daha önce Bostancı-Yenikapı hattı kapanmış, Bostancı-Beşiktaş seferlerinin sayısı azaltılmıştı. Ayrıca, geçen günlere şirket tarafından alınan kararla da, Bandırma Yenikapı hattın çalışan deniz otobüsü sayısı düşürülmüştü."
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ido-1-araliktan-itibaren-ic-hat-seferlerini-durduruyor-41018588
See less See more
Yazin haftasonlarindaki Adalar seferleri dopduluydu, kalkmadan 20 dk. önce yer bulunmuyordu. Ama hafta icinde gündüz bos olabilirdi. Bakirköy-Bostanci arasindaki seferleri bence 60-70 % doluydu. Besiktas-Bostanci uzun zaman kulanmadim.
O zaman bakalim IDO'nun sikayetlerine. Bugün detayli bir liste cikartilar. Ayni anda vergiyle alinan deniz otobüslerini satmaya calisiyorlar. Bu yasadisi ya da sözlesmeyi aykiri olabilir.
NOT: Bütün sikayetler aslinda sehirdisi ya da araba vapuru alakali. Sadece Kabatas iskelesi ve döviz artisi ic hatlari etkilenebilir ama ulasim sektöründe tamamen mazot fiyatlarindan aci cekiyor ve diger özel sirketler (mesela minibüsler, dolmuslar) böyle bir kapatma karari almadilar.

https://bianet.org/bianet/ekonomi/2...c-ic-hat-seferleri-gecici-olarak-durduruyoruz
"Devletin İDO ile rekabete girdiğinin ve bu durumun hiç adil olmadığının vurgulandığı açıklamada, İDO’nun son dönemde yaşadığı zorluklar şöyle sıralandı:
* İBB sözleşmeye aykırı olarak Bursa Belediyesi’ne “Bedelsiz” iskele tahsis ederek, BUDO’nun İstanbul/Bursa arasında seferleriyle haksız rekabete sebep olmuştur.
* Özelleştirme sözleşmesinde yer alan Ambarlı Liman arsasının bugüne kadar İDO’ya teslimi yapılmayarak, İDO’nun Ambarlı’dan / Yalova / Mudanya / Bandırma RO-RO Projesini hayata geçirilmesi engellenmiştir.
* Eskihisar / Topcular arasında hiçbir bedel alınmadan NEGMAR isimli şirketin yan kuruluşlarına İZMİT Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile iskele tahsis ederek çok büyük bir gelir kaybına uğratmıştır.
* Sirkeci Harem hattı İDO’nun en karlı hatlarından biri olmasına karşılık, UKOME kararı ile 3,5 ton üzeri araçların geçişi engellenmiş, söz konusu araçlar Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilerek çok önemli bir gelir kaybına sebebiyet verilmiştir.
* İDO’nun en önemli iskelesi olan Kabataş iskelesi Martı Projesi nedeniyle kapatılınca yolcu sayımızda yüzde 80’e yakın düşüş ortaya çıkmış ve bu zarar telafi edilememektedir.
* Çok ciddi kur ve maliyet artışları karşılığında son üç yılda yüzde 85 artışa rağmen UKOME kararları ile ancak yüzde 22 zam alınabilmiştir. Bu durum iç hatlar seferlerimizi sürdürülemez bir noktaya taşımıştır.
* Osmangazi Köprüsü ihalesi İDO ihalesinden önce yapılmıştır. TEPE+AKFEN+SOUTER+SERA 2011 yılında İDO ihalesine girmeden evvel Osmangazi Köprüsü’nün 2016’da açılacağını, geçiş fiyatının ise 2016 için 41 USD + yüzde 18 olduğunu, bu fiyatın Karayolları tarafından Osmangazi Köprüsü’nün yapımcı firmalarına garanti edildiğini Karayolları ve Otoyol A.Ş. tarafından akdedilen sözleşmeyi okuyarak bilgi sahibi olmuştur. Bu fiyatlara göre tüm araçların Osmangazi Köprüsü’nden geçmeyeceği tarafımızdan öngörülerek, bu hattımızda 2016’dan itibaren önemli bir gelir kalemini fizibilitelerimize koyarak teklifimizi vermiştik. Ancak, köprünün açılması ile birlikte Bakanlar Kurulu Kararı ile yatırımcı firma OTOYOL A.Ş.’ye 2017 için 41 USD + yüzde 8 KDV x 40.000 araç parası ödenirken, araç geçiş ücretleri 70.75 TL + yüzde 8 KDV’ye düşürülmüştür.

İDO 3 gemiyi 2’şer milyon dolardan satışa çıkardı
Öte yandan Çiğdem Toker de Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde İDO’nun üç gemisini internet üzerinden satışa çıkardığını yazdı.
Oruç Reis, Kaptan Paşa, Seydi Ali Reis isimli yüksek hızlı hafif yolcu gemilerinin tanesi 2 milyon dolardan gemi alım-satım ilanlarının yayımlandığı internet sitesi www.nautisnp.com'da satışa çıkarıldığını yazan Toker, şu soruyu yöneltti:
“Üçü de TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın, İDO Genel Müdürlüğü sırasında hizmete girmiş. İDO, 2011'de özelleştirilirken mülkiyetin İBB'de kaldığı açıklanmıştı. O halde bu gemileri kim satışa çıkardı, geliri kimin olacak? sorusunu sorabiliriz.”
See less See more
"Şehir Hatları vapurlarının kullanım ücretleri, bugün yapılan UKOME toplantısında alınan kararla 31 Ağustos tarihine kadar 10.00 ile 16.00 saatleri arasında 5 kuruşa indirildi. İBB, alınan kararla birlikte bazı hatlarda İstanbulluları 5 kuruşluk sembolik fiyatla taşıyacak. Kararın alınmasındaki amaç deniz ulaşımını yaygınlaştırma ve esnek çalışma saatlerini teşvik etme şeklinde açıklandı. İndirimin uygulanacağı hatlar Üsküdar – Eminönü, Kadıköy – Eminönü, Kadıköy – Karaköy, Kadıköy – Beşiktaş ve üç iskeleden fazla uğramalı hatlar olarak belirlendi. Uygulama, “Adalar” ve “İstinye – Çubuklu Arabalı Vapur” hatlarında geçerli olmayacak."
(y):)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1-2 sene önce ben Sariyer'den Beykoz'a gecmeye calistim. Köprüler uzak, Yeniköy iskelesi cok ters kaliyor; Anadolu Kavagi'ndan ne otobüs ne taksi vardi. O yüzden cok iyi bir karar, hayirli olsun. Sadece Yeniköy motor sirketi icin biraz tedirginim. Onlar pandemi dolaysiyla zaten serferleri 20 dk'dan 30 dk'da bire indirdiler. Eger bu yeni hat onlara rekabet olacaksa gercekten zor durumda kallacaklar.
See less See more
Aslinda ido tekrar kamulastirilmali. Eskiden mesela Besiktas-Bostanci, istinye-bostanci deniz otobüsü seferleri vardi, Bakirköy, Ambarli, Sile bile vardi. Su anda ido filosu, bostanci iskelesi'nde cürüyor. Mazot pahaliligindan sikayet ediyorlar, ama kar amacli degil, istanbul icinde orta ve uzun mesafede insan tasinmak icin cok faydali bir sistem olabilirdi.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
"Yeni Deniz Hatları 1 Kasım’da Başlıyor

Eylül 2022’de alınan UKOME kararı ile kurulan deniz hatlarının ücret tarifelerinin düzenlenmesi teklifi kapsamında ise 7 hattın ücretleri belirlendi. 1 Kasım’da hizmet vermeye başlayacak deniz hatlarının ücret tarifesi ise şöyle olacak:

2,80 millik Çengelköy – Kabataş Hattı 9,47 lira, 5,10 millik Beşiktaş – Eyüp Hattı 11,50 lira, 6,07 millik Kadıköy – Eyüp Hattı 11,50 lira, 14,40 millik Avcılar – Kadıköy Hattı 28,74 lira, 17,51 millik Avcılar – Bostancı 31,85 lira, 7,60 millik Maltepe – Adalar Hattı 21,90 lira, 8 millik Bostancı – Kabataş Hattı ise 11,50 lira.

Deniz Taşımacılığı Ücreti Mil Üzerinden

İBB, İstanbulkart gelirinin maliyeti karşılama oran yüzde 25’e kadar düşen deniz taşımacılığını desteklemek için; “Deniz Taşımacılık Hat ücret tarifesinin mil bazlı olarak düzenlenmesi”ni teklif etti. Karar oy birliğiyle kabul edildi."

See less See more
  • Like
Reactions: 1
7 yeni hatin tarifesi onlinedir: Şehir Hatları'ndan 7 Yeni Hat

Kadıköy - Kasımpaşa - Fener - Sütlüce - Eyüp saatte bir kalkiyor, Kadıköy - Kasımpaşa arasinda durumuyor, bu sekilde cabuk oluyor. Hasköy ve Balat'ta durumuyor.

Beşiktaş - Kabataş - Karaköy - Kasımpaşa - Sütlüce - Eyüp de genelde saatte bir kalkiyor, ama 13-17 arasinda ara veriyor. O Kasımpaşa - Sütlüce arasinda hic bir yerde durumuyor, ama ayni anda Beşiktaş - Kabataş - Karaköy - Kasımpaşa dururken yogun trafik saatlerinde karayolunun gercek bir alternatifi oluyor.

Çengelköy - Kabataş saatte bir kere yapiliyor, 11-14 haric.

Maltepe - Büyükada - Heybeliada - Burgazada - Kınalıada da var, ama motor olarak daha önce en azindan yazin vardi.

Bostancı - Moda - Kadıköy - Kabataş biraz nadir hareket ediyor, sadece 3 saatte bir. Keske bu iki hat Kabataş yerinde Beşiktaş'a gitseydi.

Avcılar - Bakırköy - Kadıköy ve Avcılar - Bostancı deniz otobüsü olarak calisiyor ve eski ido iskelelerinden kalkacak ve cogunlugu saatte bir hareket edecek.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
Sehir Hatlari, yeni bir sefer haritasi tasarladi: https://sehirhatlari.istanbul/uploads/pdf/Sefer-Haritasi-Line-Map-2022.pdf

Bence kafa karistiriyor, cok net ya da cabuk bir hat bulmak mümkün degil, tarife kitapcigi ayni. Hatlar cogalti, güzel, ama hatlar arasinda kendine dogru bir baglanti bulmak icin cok ugrasmak lazim. Daha basit bir online sistemi ya da baska bir cözüm gerekiyor.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
21 - 32 of 376 Posts
Top