SkyscraperCity Forum banner

TALLINN | Kaubamaja

32184 Views 103 Replies 34 Participants Last post by  mosquito-mojito
TALLINN | Uus Kaubamaja

Võitis projekt 'City Break'

• Like
Reactions: echo
1 - 20 of 104 Posts
Kaubamaja ("Department Store") is the most iconic department store (as the name says) in Tallinn and probably the whole country. The original one was opened in Tallinn, but they also have a store in Tartu.

The original building was opened in 1960.

Over time, several annexes have been added to the building, like this one in 1973.

The most infamous addition is probably the gallery to neighbouring Viru keskus, angering Tallinners since 2004.

Photos from Kaubamaja website.

Now AS Tallinna Kaubamaja is planning to tear the whole complex down and replace it with a more modern and larger one. For that, an architectural competition was arranged, with the 15 entries published today. You can take a look at them and vote for your favourite at uus.kaubamaja.ee.
Just tegin uue teema :D
Damn it. Could they be merged somehow?
  • Like
Reactions: AngelOscuro
Vähemalt selles teemas ei pea alla kerima 10 aastat selleks, et midagi postitada saaks.
Mis Kaubamaja taga enne asus enne seda esimest juurdeehitist?
Kas tõesti ei saa tänapäeval ühtegi hoonet ilma klaasfassaadita ehitada?

Võidutöid vaadates, mulle meeldib kõige rohkem see viimane. Ülejäänud on klaasiga üle pingutanud ja häirivad.

Aga küsimus: Miks üldse on vaja Kaubamaja maha võtta ja uut asemele ehitada?
Ilmselt Signatuur võidab, iseenesest päris ok minu meelest. Kuigi isiklik lemmik oli Sarvik kannab Pradat. Kohe kui esimest pilti nägin, oli selline "Vau, vot see on äge asi! Ja kas tõesti puit?" nägu peas.
Kas tõesti ei saa tänapäeval ühtegi hoonet ilma klaasfassaadita ehitada?

Võidutöid vaadates, mulle meeldib kõige rohkem see viimane. Ülejäänud on klaasiga üle pingutanud ja häirivad.

Aga küsimus: Miks üldse on vaja Kaubamaja maha võtta ja uut asemele ehitada?
Kaubamaja kliendipoolne nägu ei reeda eriti kui ajahambast puretud see tegelikult on ning kui vanade põhimõtete järgi hoone toimib. Kauba välja panek,ladustamine,liikumisteed jm.

Hetkel on odavam ehitada täiesti uus hoone kui vana veel mingil moel üritada ümber ehitada.

Liitsin teemad :)
Ilmselt Signatuur võidab, iseenesest päris ok minu meelest. Kuigi isiklik lemmik oli Sarvik kannab Pradat. Kohe kui esimest pilti nägin, oli selline "Vau, vot see on äge asi! Ja kas tõesti puit?" nägu peas.
Ise andsingi hääle sellele. Kipun arvama, et Kaubamajale selline tohutu akende pind meeltmööda ei ole, mistõttu võiduperspektiive suureks ei hinda, aga lootus sureb viimasena.

Sümpaatsed on ka Teemant ja Laegas.

Ajamasin on aga täielik rämps – see suudab välja näha aegunud, odav ja igav korraga.
Minu lemmikud on Laegas ning Sarvik Kannab Pradat. :wave:
Minu paremusjärjestus:

1) Plissee
2) Võrk
3) Teine maailm
4) Signatuur
5) City break
6) Laegas
7) Oonyks
8) Ajamasin
9) Ko-kii
10) Teemant
11) Sarvik kannab Pradat
12) Copper field
13) Poodium
14) Treffpunkt
15) Maailm nr.5

Üldiselt võiks Signatuuri võiduga rahule jääda, aga Plissee ja Võrk on minu meelest paremad.
Minu paremusjärjestus:

1) Plissee
2) Võrk
3) Teine maailm
4) Signatuur
Hooooly shit, mees...

Üldiselt võiks Signatuuri võiduga rahule jääda, aga Plissee ja Võrk on minu meelest paremad.
Võiduga? See on rahvahääletus, millest ei sõltu päris-konkursil mitte miski.
Hooooly shit, mees...
???
Võiduga? See on rahvahääletus, millest ei sõltu päris-konkursil mitte miski.
Päris niisama seda ka ei tehta.
mitte midagi isiklikku, aga täitsa huvitav, kuidas skizo arvamused ükskõik mille teema all on täiesti kardinaalselt erinevad enda arvamustest.

konkurss aga üllatab jälle arhitektide kehva maitse/tunnetusega. kõikidel töödel oleks nagu sea selga sadul lükatud. ühtset tervikut ei osata luua. ja kuidas mõned bürood, "city break", aga ka "teine maailm", julgevad tulla viru keskuse koopiaga välja? kas nad elavad mingis paralleelmaailmas, kus ollakse viru keskusega rahul?? keegi tõesti tahab midagi sellist kesklinna juurde?

lisaks on täielikke maitselagedusi ja koledaid proportsioonide.

meeldivatest töödest kõige huvitavam on vast see prada maja. kuigi hoone on mega suur, siis puitkarkass teeb ta kuidagi õhulisemaks ja võib loota, et hoone ei ole kõle vaid täis elu. aga tundub, et sellisena ei ole ta kaubamajana kuigi mõistlik (kuigi korterid oleks selles hoones südalinnas hädavajalikud, et seal elu tekitada).

ja laegas ei ole ka kõige hullem, kuigi sobiks pigem peterburi tee äärde kui südalinna. teemantil mingisugune võimalus olla huvitav, aga pigem selline, millele hiljem pigem pilkavalt 2010ndate stiilina vaadatakse.
  • Like
Reactions: zayed26
Mu isiklik lemmik on Teemant. Siis on tükk tühja maad ja City Break. Ülejäänud on kusagil kauguses silmapiiri taga :D

ideaalis peaks olema Kaubamaja katus avalik ruum kus inimesed saavad aega veeta. Teemanti välimus on super aga siselahendus on küsitav. Rohkem nagu vau effektiga büroohoone kui kaubamaja. Paljude tööde puhul paistab silma,et autorid on teinud nö suvalise kaubanduskeskuse...kaubamaja ja kaubanduskeskusel on siiski veidi vahet sees. City Breaki miinus on ülikonservatiivne kujundus.

Prada....ei,ei,ei. Mida see laine seal katusel peaks tähendama? Liiga ärritav,liiga vähe ümbritsevate hoonetega kokku sobituv (meenutuseks,et otse Kaubamaja kõrvale on KoKo poolt kujundatud ärikvartal) :D

Signatuur on tõeline "meistriteos". Tundub nagu kümme eri inimest oleks sama projekti kallal eraldi töötanud ning lõpus oleks nende tööd kokku liidetud. Viru Keskus 2.0 kõige halvemas mõttes.
Muide,kogu asja parim külg on see,et Rävala pst büroohoone ei tule Irina Raua kujundusega mis paar aastat tagasi kutsutud konkursi kinni pani. :D

Win! :D
Minu top 3 oleks:
1) Laegas
2) Sarvik kannab pradat
3) Teemant

Signatuuril pole iseenesest kaubanduskeskusena ju vigagi, aga kindlasti mitte südalinna...

Ja City Breaki tagakylg on ikka häirivalt sarnane Viru keskusega...
Mulle meeldib Signatuur selle kõige ärritavamas võtmes, töö erineb teistest ratsionaalsetest mahtudest kõige enam :D roosad kingad ja vanaema seinakell ... damit is that it? kui juba siis võiks ikka täiega üle panna...

Minu top 3:
1) Teemant - "WOW-arhitektuur" möllab täiega, visuaalid löövad oimetuks... tegelt tahaks plaane kah näha
2) Laegas - no KTA töö tunneb kohe ära, see oleks suht safe valik, samas kui ühte värki liiga palju on siis tahaks millaski vaheldust saada (nad on viimaste aastate konkursse palju võitnud)
3) City Break - tagasihoidlik, sulanduv töö, kõige lihtsamini ette kujutatav sobilik maht Tallinnasse, kerge teostada, raske mööda panna...
Prada....ei,ei,ei. Mida see laine seal katusel peaks tähendama? Liiga ärritav,liiga vähe ümbritsevate hoonetega kokku sobituv (meenutuseks,et otse Kaubamaja kõrvale on KoKo poolt kujundatud ärikvartal) :D
kui mõelda tallinna siluetile, kus väheke kõrgemal künkal asuvad keskaegsed teravnevad kirikutornid ja tornimäel kandilised kõrghooned, siis nende vahel tundub selline kaubanduspühamu kuidagi sobivad. võib ka kitš idee olla, aga miskipärast on hea tunne selle suhtes
  • Like
Reactions: zayed26
1 - 20 of 104 Posts