SkyscraperCity banner

41 - 56 of 56 Posts

·
Moderator
Joined
·
12,666 Posts
^^ De Zaat met een -t. Als je 't nog veel met een -d gaat schrijven krijgen we straks nog problemen met safesearching.

De argumenten die in het artikeltje aangehaald worden door meneer tegenstand (die zelf in een penthouse op't negende woont) zijn nu niet meteen overtuigend te noemen. De vraag is eerder: laat het RUP voor de Zaat dit toe? En zo ja: dan kan je als bewoner van die wijk toch niet echt uit de lucht komen vallen?
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^In het eerste artikel staat dat een aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan voor De Zaat nodig is. Dus het huidige RUP zal zo'n hoog gebouw niet toestaan. De initiatiefnemer hoopt dat de gemeente meegaat in het verhaal. Al acht ik dat eerder twijfelachtig.


EDIT: Ik heb het even opgezocht (het RUP is hier te vinden en het bijhorende plan hier). Artikels 3 en 5 in de voorschriften behelzen de hoogbouwzones langs de Schelde (aan weerszijden van het centrale plein). Dit is wat er momenteel in beide artikels staat:

-De bouwhoogte bedraagt minimaal 22,00 m en maximaal 34,00m.
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
^^Nu ja, in de meeste gevallen blokkeren NIMBY's projecten die perfect legitiem zijn volgens het uitvoeringsplan. Hier wordt een grootschalig project voorgesteld dat eigenlijk niet comfort RUP is en waarvan ze een uitzondering op de regels vragen van de gemeente. Klagers hebben hier al meer argumenten dan pakweg Buitensporig in Project Gent-Sint-Pieters.

Wat ik overigens ook vreemd vind is dat ze spreken dat het aantal voorziene woongelegenheden gelijk zal blijven. Zijn ze dan van plan om een groot stuk leeg te laten als ze deze toren bouwen?
 

·
Registered
Joined
·
169 Posts
Waardevol Wilford-pand toch tegen de vlakteDe nakende sloop van het historisch waardevolle pand op de Wilfordkaai 33 lijkt onafwendbaar. Volgens sp.a-gemeenteraadslid Bert Bauwelinck (sp.a) heeft de deputatie groen licht gegeven voor de afbraak van het gebouw, waar vroeger nog de socialistische senator Van Hoeylandt woonde. "Tegen het negatief advies in van de eigen provinciale stedenbouwkundige ambtenaar. En daarmee verdwijnt opnieuw een waardevol stukje van de rij interbellum-woningen op de kaai. Ik ben woest over deze gang van zaken", aldus Bauwelinck. Tegen de sloop was heel wat protest gerezen, ook bij de buurtbewoners. Na de sloop van het vroegere restaurant Wilford uit de 18de eeuw, het vorige Palingshuis uit de 19de eeuw en het hotel Belle Vue is het verdwijnen van alweer een authentiek pand een gevoelig thema. Nochtans oordeelde minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) in het voorjaar nog dat deze huizenrij beschermingswaardig is. "Binnen een paar jaar zal de Wilfordkaai er precies hetzelfde uitzien als de dijk in Blankenberge. Dan zullen veel mensen hier wakker worden met een serieuze 'erfgoedkater'", foetert gemeenteraadslid Bert Bauwelinck. (JVS)
Bron: hln.be
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Wat een mooi rijtje. Jammer dat er daar nu eentje van verdwijnt en wellicht vervangen wordt door een banaal appartementengebouw.
 

·
Registered
Joined
·
939 Posts
Er is mij ter oren gekomen dat de Wilfordkaai (tussen de Scheldebrug en de kerk) binnen enkele jaren zal heraangelegd worden. Bedozling is om de parkings ondergronds te brengen met op straatniveau plaats voor horeca. Op zich geen slecht project dus maar ik vrees dat dit grotendeels een dode lege ruimte zal worden.

Het gemeentelijk zwembad van Temse zal dit jaar ook de deuren sleuten en voor het nieuwe zwembad zijn ze momenteel in gesprek met enkele privé- investeerders om het zwembad te bouwen, te financieren en te onderhouden (zelfde principe als in Beveren).
Fijn om te zien dat de gemeenten in de regio blijven vernieuwen in tijden van crisis!
 

·
Registered
Joined
·
64 Posts
Cordeel breekt lans voor landmark langs Schelde


TEMSE - Het Temsese bedrijf Cordeel opende een gloednieuwe prefabafdeling op De Zaat. Het is de voorbode van een volledige verhuizing naar De Zaat. Cordeel blijft intussen ijveren voor een mega appartement als landmark langs de Schelde.
Groep Cordeel, sinds de overname van het bedrijf Imtech België vorige week goed voor ruim 1.800 werknemers, zet met de opening van de nieuwe prefabafdeling een belangrijke stap naar de complete verhuizing richting De Zaat. De groep was mee de drijvende kracht achter het immense vernieuwingsproject, waarbij de vroegere Boelscheepswerf na het faillissement werd omgevormd tot een kmo- en woonzone, goed voor zo'n 900 nieuwe woongelegenheden en meer dan duizend jobs. Nu krijgt de Groep op De Zaat zijn eigen thuishaven.

Voor CEO Dirk Cordeel is de verhuizing een belangrijke stap maar hij kijkt uit naar een ander orgelpunt. ‘Een landmark langs de Schelde zou een opmerkelijke blikvanger kunnen zijn. Een hoog appartementsgebouw, dat het einde van de bewoning markeert. Het geeft dan meteen de grens aan met het KMO-gedeelte.’

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150823_01830536
 

·
Moderator
Joined
·
19,842 Posts
nieuwsblad.be

Bedrijf zorgt voor huzarenstukje: hoofdkwartier komt veertien meter boven begane grond


13/01/2018 om 06:00 door Guy Van Vliet

De firma Cordeel uit Temse zorgt dit weekend voor een technisch huzarenstukje: haar nieuwe hoofdkwartier wordt op het voormalige droogdok van de Boelwerf geplaatst. Grote hijskranen zullen het vooraf geassembleerde 100 meter lange gebouw op de juiste positie tillen.


Na intensieve voorbereidingen is bouwfirma Cordeel klaar om zijn nieuwe hoofdkwartier te plaatsen op De Zaat. Het inventieve gebouw krijgt een plaatsje boven het droogdok van de vroegere scheepswerf.

Het wordt een gecompliceerde operatie want het gebouw van 100 meter lang, 26 meter breed en een stalen gebinte van 1.200 ton, krijgt een plaats op 14 meter boven de begane grond en 20 meter boven de waterspiegel.

Dit weekend breekt het cruciale moment aan. “Het gebouw is ter plekke, op de begane grond, geassembleerd door de firma Aertssen”, zo blikt projectleider Gert Hoefnagels vooruit. “Dit weekend plaatsen hijskranen het gebouw op de juiste positie boven het droogdok. Dat is een spectaculaire operatie, die heel wat vakkennis vereist.”

Geen toeval

Het is geen toeval dat het nieuwe gebouw op twee pijlers boven het droogdok uittorent. “Het droogdok is niet in gebruik, maar door 20 meter boven de waterspiegel te bouwen, houden we alle mogelijke opties open voor een latere invulling ervan.”

(...)​
 

·
Registered
Joined
·
12,402 Posts
Leuk, zal zeker opvallen vanuit het centrum van Temse. De Zaat is een geslaagd stadsvernieuwingsproject. Je zou nog blij zijn dat de Boelwerf failliet gegaan is.
 
41 - 56 of 56 Posts
Top