Ok, vin si eu, ca sa ne certam pana la capat!:lol: glumesc. data trecuta am ratat, duminica asta e ok. count me in, daca nu e prea tarziu
Ok, vin si eu, ca sa ne certam pana la capat!:lol: glumesc. data trecuta am ratat, duminica asta e ok. count me in, daca nu e prea tarziuCine/ce e pe langa?
Iar eu spuneam ce?!
Iti propun sa continuam discutia la intalnire, duminica.
Vii?![]()
he he .. nu ma asteptam sa vi, ma bucur :cheers:Ok, vin si eu, ca sa ne certam pana la capat!:lol: glumesc. data trecuta am ratat, duminica asta e ok. count me in, daca nu e prea tarziu
Pana atunci, iata niste comparatii cu unitati similare...Ok, vin si eu, ca sa ne certam pana la capat!:lol: glumesc. data trecuta am ratat, duminica asta e ok. count me in, daca nu e prea tarziu
@ radutm, pentru ca tot nu am avut timp suficient la intalnire sa dezbatem si acest subiect, cand ai timp sa investighezi unele dintre link-urile postate de catre mine, astept un feedback din partea taPana atunci, iata niste comparatii cu unitati similare...
0. Timisoara [TSR]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 3500 m X 45 m (beton+asfalt)
- pozitii platforma: 22 aeronave/h
- pozitii pista: 14 aeronave/h
- procesare: > 1300 pasageri/h
B. Statistica PAX (956 K in 2009): own, wiki
C. Galerie: own
2. Brno [BRQ]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 2650 m X 60 m (beton)
- pozitii platforma: 9 aeronave/h
- pozitii pista: x aeronave/h
- procesare: > 1000 pasageri/h
B. Statisca PAX (506 K in 2008): own, wiki
C. Galerie (terminal spectaculos): flickr.com
3. Split [SPU]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 2550 m X 45 m (asfalt)
- pozitii platforma: 10 aeronave/h
- pozitii pista: 6 aeronave/h
- procesare: > 1500 pasageri/h
B. Statisca PAX (1115 K in 2009): own, wiki
4. Cracovia [KRK]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 2550 m X 60 m (beton)
- pozitii platforma: 20 aeronave/h
- pozitii pista: 20 aeronave/h
- procesare: > 2000 pasageri/h
B. Statisca PAX (2680 K in 2009): own, wiki
Si acum cele cu adevarat spectaculoase...
5. Podgorica [TGD]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 2500 m X 45 m (asfalt)
- pozitii platforma: x aeronave/h
- procesare: > x pasageri/h
B. Statisca PAX (538 K in 2009): wiki
6. Tirana [TIA]:
A. Date tehnice:
- lungime pista: 2750 m X 45 m (beton)
- pozitii platforma: x aeronave/h
- procesare: > x pasageri/h
B. Statisca PAX (1394 K in 2009): own, wiki
A se remarca faptul ca nu am introdus TSR-ul in aceeasi clasa "selecta" cu BUD (own, wiki), BEG (own, wiki), ZAG (own, wiki), deoarece acestea sunt capitale si au alte evolutii PAX si alte target-uri de expansiune.
Nu mai vorbesc despre VIE (own, wiki)... iar mai incolo nu "merg".
Ma scuzi, chiar m-am uitat peste ele, dar nu mi-e clar care era intrebarea. :bash:@ radutm, pentru ca tot nu am avut timp suficient la intalnire sa dezbatem si acest subiect, cand ai timp sa investighezi unele dintre link-urile postate de catre mine, astept un feedback din partea ta
merci.
Oare trece de 1 mil pasageri / 2010 aeroportul "nostru" ?
Revazand data articolului, deduc ca probabil valorile respective de crestere (20 - 30 %) au fost prognozate in 2009, cand treaba statea altfel...Daca nu in 2010, foarte probabil in 2011.
Citez dintr-un articol mai vechi:
Viziune optimistă la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara. Directorul instituţiei, Cornel Sămărtinean, a declarat ieri că terminalul prin care vor trece persoanele din spaţiul non-Schengen va aduce un plus de pasageri, echivalent cu aproximativ 20-30 de procente
SURSA
Merci pentru aceste amanunte, pe care nu le stiam...Pista aerportului TSR, datorita lungimii, permite aterizarea/decolarea avioanelor "widebody". De fapt problema apare la decolarea unor astfel de aeronave care datorita tonajului mare (atunci cand sint incarcate la maxim), au nevoie de o pista mai lunga. De asemenea mai exista o cerinta privind lungimea pistei in functie de altitudinea fata de nivelul marii, dar in cazul TSR aceasta este irelevanta.
Referitor la calitatea pistei, problema se prezinta in felul urmator:
La momentul construirii, fiind destinata exclusiv in interes militar, avea dimensiunile necesare pt acest tip de activitate. Dupa infiintarea aeroportului civil, si dupa ce traficul a avoluat (cred ca prin anii '80), aceasta a fost extinsa pana la ~3600m. Pista era din beton. Undeva prin vara lui 2000 sau 2001 ea a fost asfaltata. De atunci au fost tot felul de probleme datorita modului cum a fost asternut covorul de asfalt. Pot sa va spun ca au fost reclamati de la companiile aeriene privind faptul ca pietricelele din compozitia mixturii nu erau compactate corespunzator (imi cer scuze dar nu cunosc termenii exacti). Problema era ca atunci cand roata trecea peste o astfel de pietricea iesita in afara, aceasta penetra pneul si astfel aceasta se uza prematur. Inclusiv MiG-urile bazei de aviatie aveau aceasta problema. De asemenea, mai recent, pietricelele din mixtura au inceput sa se desprinda iar asfaltul s-a degradat astfel incat pentru a nu avea probleme mai grave l-au frezat.
Din cate stiu, anul acesta urma sa se repare pista folosind sumele obtinute ca profit (sume care in mod normal s-ar fi dus la buget). "Calitatea" de astazi a pistei se datoreaza resturilor de asfalt ramase peste betonul original.
Depinde de fiecare in parte, sunt situatii foarte diferite ca sa poata fi comparate in mod direct. Ca arhitectura sunt toate impresionante, mai faine ca la noi, asta e drept, dar situatiile sunt tare diferite. In exemplele tale avem 3 capitale: Tirana, Cracovia si Podgorica si orice ar fi, o capitala are alte resurse. Podgorica noi credem ca ar trebui sa fie sub noi, dar pe langa faptul ca e deja capitala, a primit bani gramada de la Statele Unite (tara care a vrut cu orice pret independenta Muntenegrului si a pus si banii de care era nevoie, mai ales pt.infrastructura). Brno e comparabil ca marime a aeroportului, orasul e mai mare si mai industrializat decat Timisoara, are in mod clar alte resurse (Cehia are cel mai ridicat nivel de trai din fostele tari comuniste), dar nu are f.multi pasageri, probabil din cauza pozitiei si apropierii de Praga si Viena. Mai ramane de vazut Split. E un oras comparabil, dar are in primul rand trafic turistic, chartere din toate directiile catre coasta croata, care e la moda de cativa ani incoace si e o destinatie preferata a englezilor si nemtilor, adica a celor cu bani. Cum de Croatia are asa un apetit si o forta de modernizae nu se poate explica asa usor, dar in principiu cred ca sunt cateva trasaturi specifice: au un patrimoniu si o cultura 100% occidentala, sunt o tara catolica, au o populatie cu un simt patriotic extrem de puternic, de unde rezulta ca si politica in ce priveste obiectivele nationale se face mult mai repede si ar mai fi de zis ca e tara protejata a Germaniei.^^
Da si ca al nostru e mai mic (subdezvoltat/subnutrit)... in comparatie cu cele ale altor orase asemanatoare din fostul bloc comunist...