SkyscraperCity Forum banner

Toilets in Sofia | Тоалетните в София

12017 Views 45 Replies 24 Participants Last post by  fitil4o
Тема за тоалетните в София. Като любител на бирата и по подобие на други теми правя тема за тоалетните в София. Нека тук постваме както състоянието на обществените тоалетни, така и удобни и чистички местенца, оградени от храстчета:toilet::toilet::toilet:
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 46 Posts
Тук моловете имат явна преднина. Особено Парадайса и Парк Центъра където са със сензорни смесители и сензорни дозатори за сапун. Цивилизация!
Биотоалетните също не са лоши, особено сините :D
 • Like
Reactions: 1
Надали обаче София някога ще може да се похвали с нещо такова:

See less See more
 • Like
Reactions: 1
Надали. Тук не ни трябват подобни заграждения, серем, пикаем без да се крием. Направо в центъра го правим.
 • Like
Reactions: 1
Ето едно като от Амстердам, но по-модерно, от Дюселдорф. Лично изпрабвано! :lol: Наоколо е пълно с с бирарии.

See less See more
 • Like
Reactions: 1
Е, щом е пълно с бирарии, значи има кой да я ползва :) Добре че изобразяват и пикаещи силуети, да не се объркват хората като се напият :lol:

Знаете ли че в Брюксел освен пикаещото момченце има и пикаещо момиченце?Акаща скулптура има ли някъде?
See less See more
Тея тоалетни модерните на НДК са мн. скъпи. Къде ще ти давам 1 лв за да се изпикая. По-добре да ида в Мак Доналдс да хапна една фунийка, да се изпикая , че и ресто да ми върнат.

Тя една минерална вода струва 0.60 ст. отсреща. И после 1 лева за да я изпикая, не мерси.
 • Like
Reactions: 2
В Сеул,
тоалетните са на всеки километър. Винаги чисти, и в 90% от тях има специална стая комбиринара за инвалиди и родители с деца.
Такса няма.
Преди години в Тайван видях, че към тоалетните освен стаята за инвалиди и родители с деца, има и допълнителна стая за кърмене. В стаята за кърмене имаше паник бутон!
Общо взето, сме изостанали и от хигиена, но то при нас културата върви пред хигиената.
 • Like
Reactions: 2
Оставам с впечатлението, че тоалетните в София нямат за цел да помагат, да облекчават хората, а са поставени единствено като допълнително средство за събиране на допълнителни пари в касичката на СО. Затова са и толкова нарядко, затова са и с подобни цени.
 • Like
Reactions: 1
Кев, Бен, можете да хапнете в някой мол и да се изпикаете в хубавата тоалетна после. Най-яките са в Парадайса и Парк Центъра. Препоръчвам :D Иначе, да даваш пари за уличните тоалетни си е цирк.
Покрай вълната със световни примери, които показвате, да споделя и любимата тоалетна в Швейцария, на покойния проф. Александър Александров, ръководител на Катедра "Градоустройство" в УАСГ:Повече информация във връзката! ;)
See less See more
 • Like
Reactions: 5
3
Първата (от десетилетия) нова градска тоалетна ще заработи в София

Новата тоалетна в градинката Кристал

© Велко Ангелов

Новата тоалетна в градинката "Кристал"

Нова обществена тоалетна в София, вероятно първата за последните 30 години, предстои скоро да бъде отворена. Тя е в градинката "Кристал" и е модулна, самопочистваща се, се разбра от писмен отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане от общинския съветник Симеон Ставрев от "Демократична България".
Столичната община вече е провела 72-часови изпитвания на ВиК мрежата и електрозахранването на обекта. Подписан е и договор за продажба на електроенергия от "ЧЕЗ Електро България"АД. Сега стопанисването на съоръжението е предадено на район "Средец".

"Тоалетната все още не може да работи законно, защото няма Акт 16, поради прекратените от Столичната община ремонтни дейности в Зона 4. Въпреки това сме задействали прехвърлянето на партидата за доставка на електроенергия на името на район "Средец" и очакваме до дни това да ефакт. Тогава ще потърсим вариант да я въведем в експлоатация максимално бързо", заявиха от район "Средец" за "Дневник".

Големият ремонт на Зона 4 включва площад "Св.Александър Невски" и прилежащите пространства, както и градината "Кристал". Той е на обща стойност 21.4 млн.лева и започна през юни 2018 г, но все още не е приключил. Главният архитект на София Здравко Здравков разпореди строително-ремонтните работи да се извършат на етапи, като обновяването на градината беше в първия етап, който приключи през август м.г. Изграждането на новата тоалетна, макар и в същата градина, откъм ул. "Шести септември", беше оставено за втория етап. Неотдавна Столичната община прекрати договора с фирмата-изпълнител "ПСТ груп" и предстои процедура за избор на нов.

Ремонтираното WC в градинката "Св.Седмочисленици" още не работи

Друга обществена тоалетна, която по документи би трябвало да е изцяло обновена и да работи, е в градинката "Св.Седмочисленици". Тя беше част от другия голям ремонт в центъра - на ул."Граф Игнатиев" и прилежащите площади "Славейков" и "Гарибалди", на обща стойност 24 млн.лева.

Тоалетната в градинката Св. Седмичисленици би трябвало да работи, според район Средец.

© Велко Ангелов

Тоалетната в градинката "Св. Седмичисленици" би трябвало да работи, според район "Средец".

Обществената тоалетна обаче е заключена и ръждясалите решетки подсказват, че обновлението не се е състояло до край. Тя също се управлява от администрацията на район "Средец" и след конкурс е дадена под наем на фирма от декември миналата година.

"Съставили сме няколко констативни протокола, че тоалетната в градинката "Св. Седмочисленици" не работи. Проведени са разговори с фирмата наемател и в зависимост от реакцията им до дни ще е ясно дали ще продължим отношенията си", заявиха от районната администрация.

Повечето градски тоалетни са отдавна приватизирани

Общо 38 градски тоалетни, общинска собственост, е имало до 2002 г. След това започва разпродажбата им като до 2009 г. Столичната община е получила общо 662 хиляди лева за тях. Средната продажна цена на тоалетна е варирала между 20 хиляди и 40 хиляди лева.

В приватизационните договори общината изрично е включила клауза "запазване на дейността за срок от 10 години". Неспазването й е донесло солени глоби на собствениците им, наложени от Столичната агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), но въпреки това те са предпочели да не влагат средства за "запазване на дейността" и ги държат затворени.

Предполагаемият мотив е, че приватизаторите на градски тоалетни чакат да изтече 10-годишния срок (за повечето вече е изтекъл) и след това ще опитат да променят предназначението им - за кафенета, магазини или дори за офиси на банкови клонове. Тяхното местоположение е много ценно - в градинката около Докторския паметник , в парка на НДК, в парка "Заимов"...

Ще стане ли културен и билетен център тоалетната до НДК

Изоставената и досега градска тоалетна в парка на НДК, до бул."Фритьоф Нансен", е купена за 85 хиляди лева от "Младежка организация "Ялта". Нейният съсобственик Димитър Илиев обясни миналата есен пред "Дневник", че обмисля на мястото, освен нова тоалетна, да изгради културен център с изложбено пространство и каса за продажба на билети за концерти и спектакли. За това трябва да получи разрешение от главния архитект на София, което очевидно още не се е случило.

Приватизираната през 2009 г. градска тоалетна в градинката на Докторския паметник не работи.

© Максим Караджов

Приватизираната през 2009 г. градска тоалетна в градинката на Докторския паметник не работи.

Друга градска тоалетна с безценна локация - в градинката около Докторския паметник, е продадена от общината през 2009 г. В подробния устройствен план мястото е със статут "За КОО и озеленяване", което значи за комплексно обществено обслужване. Това позволява предназначението на тоалетната да се промени за кафене, магазин или ателие... В момента тя е заключена, а наблизо е поставена химическа тоалетна.

See less See more
 • Like
Reactions: 2
Добре, това значи ли, че в целия град в момента има по-малко от 38 функциониращи (да не говорим за цивилизовани в смисъла на 21-ви век) общински тоалетни? Ясно е, че има заведения и публични сгради, но даже и 80 да са, пак са малко. Само по туристическия център и малките паркчета из него има стотици хора, които трябва да се облекчават цивилизовано. А лятото тепърва предстои...
В кои публични сгради има свободен достъп до тоалетни 24 часа в денонощието ?
Добре, това значи ли, че в целия град в момента има по-малко от 38 функциониращи (да не говорим за цивилизовани в смисъла на 21-ви век) общински тоалетни?
Не само това значи. Значи също така, че българския "бизнесмен" е необикновен тъпанар, обикновено назначен ДС-кадър или синче на такъв с далновидност и предприемачески способности на ряпа.
Да не можеш да изкараш купища пари именно от тоалетни в идеалния център на голям град, за които хората плащат доста солено за едното почистване после, винаги ме е смайвало.
Но така си е - тук само се знае две "инвестиции" - кафенце и хотел
 • Like
Reactions: 1
Не само това значи. Значи също така, че българския "бизнесмен" е необикновен тъпанар, обикновено назначен ДС-кадър или синче на такъв с далновидност и предприемачески способности на ряпа.
Да не можеш да изкараш купища пари именно от тоалетни в идеалния център на голям град, за които хората плащат доста солено за едното почистване после, винаги ме е смайвало.
Но така си е - тук само се знае две "инвестиции" - кафенце и хотел
То не само от тоалетни - и от паркинги не могат да изкарат :) Дори Паркинги и Гаражи са на загуба....
В кои публични сгради има свободен достъп до тоалетни 24 часа в денонощието ?
Бензиностанции, някои ресторанти на Мак Доналдс. Това се сещам
Макдоналдс е свободен само ако ходиш да търсиш по масите за оставена касова бележка
Преди известно време през миналата година новата-стара герберска кметица на р-н Подуяне беше изскочила с оферта към администрацията на ПФК Левски за ремонт на тоалетната до входа на Герена откъм касите/сектор Б (до спирката на 120 на Тодорини Кукли). Това беше сравнително в началото на Божковото време. Ремонтът, прилежно описан в един ред на уърдовски файл беше остойностен на... половин милион лева. Така работят калинките по общините.
 • Like
Reactions: 1
На всяко по-централно място в София някога е имало тоалетни. И е имало опашки пред тях. Били са сравнително чисти, вътре са бачкали хора на заплата. С идеята да не плаща заплати, СО някога ги раздаде на концесия, но тази дейност дори да може да покрива заплатите, трудно може да изплаща поддръжка и обновяване на сградния фонд. Съответно-с времето тоалетните западнаха напълно, а в най-ново време общината започна и да ги продава.
Тоалетните последваха горе-долу съдбата на чешмичките в София.
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 46 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top