SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 39 Posts

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Tongeren : nieuwe architectuur stadscentrum

het administratieve centrum praetorium, door delta architecten
een circulatievleugel uit spiderglas. echt wel de moeitehet gallo-romeins museum van de gregorio.

het wordt verbouwd tot dit, door dezelfde architect. (ook betrokken bij de blauwe boulevard)

 

·
Bike It!
Joined
·
22,432 Posts
Ja het Gallo-Romeins museum is echt wel een pareltje, ook vrij gewaagd destijds.
Wat ik me afvraag is of Tongeren nog steeds die ietwat verloederde indruk geeft.
Toen ik de stad een 8-tal jaar geleden bezocht zag ik weliswaar enkele schitterende hoekjes, maar ook enkele vervallen monumenten en jaren-70 mislukkingen.
De grote Markt met de schitterende basiliek, was een grote asfaltvlakte.
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Tongeren : Atrium op Vrijthof

Het stadsbestuur wil een bezoekerscentrum bouwen op het Vrijthof, in de vorm van een Romeins Atrium.

Dat moet de spil worden voor de opvang, verkoop en promotie van Tongeren en Haspengouw. De gemeenteraad gaf dinsdag de toestemming voor het aanstellen van een ontwerper. De kostprijs wordt geraamd op 2.245.000 euro, de opening is gepland eind 2008.

Burgemeester Carmen Willems en cultuurschepen Hugo Biets zien het project al helemaal zitten. In een Romeins woonhuis was het atrium de belangrijkste en centrale ruimte. Het idee is ontstaan bij de uitbreiding van het Gallo-Romeins Museum.In Sint-Truiden en Alden Biezen plannen ze ook zo’n regionaal bezoekerscentrum.
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #6 ·
hier moet ondertussen al meer over bekend zijn, wie weet meer?

Nationale Loterij betaalt mee aan Tongerse Atrium

TONGEREN - De Nationale Loterij stelt 395.000euro ter beschikking voor de bouw van het Atrium op het Vrijthof in Tongeren. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Aan het Atrium, dat op termijn moet uitgroeien tot een Euregionaal bezoekerscentrum voor toeristen die de Tongerse regio aandoen, hangt een prijskaartje van in totaal 2,28miljoen euro. Toerisme Vlaanderen neemt bijna 600.000euro voor haar rekening, het Limburgplan komt tussen voor 200.000euro en bij Europa is een subsidieaanvraag voor 700.000euro ingediend. In het Atrium vinden bezoekers alle nuttige toeristische informatie over de regio. De voorbereiding van het Atrium zit volgens Patrick Dewael in de laatste rechte lijn. Volgende week worden de voorstellen van vier geselecteerde architectenbureaus onder loep genomen. (stm)

05/03/2007
 

·
Registered
Joined
·
59 Posts
Tongeren : sportcomplex

Nieuw sport complex Tongeren

aantal schetsen...Enkele cijfers dan. Het zwembad is bijna 200 m² groot en heeft een beweegbare bodem. De sporthal is 2.500 m² groot en 14,50 m hoog. Er komt een uitschuifbare tribune met 800 zitplaatsen. De hal kan in twee opgedeeld worden door een tussenwand die aan de zoldering bevestigd wordt. Er is een dubbele fitnessruimte van 400 m² voor zowel cardio- als krachttraining. De toestellen zijn uitgerust met tv en radio.

De indoor cyclingzaal van 200 m² is uitgerust met boordcomputers. Voorts is er een unieke testruimte voor fysieke stressmeting en er zijn 14 kleedkamers. Op de eerste verdieping is er een cafetaria van 1.000 m² met 250 zitplaatsen en zicht op het zwembad, het voetbalplein en de sporthal. Er zijn drie VIP-ruimtes en aan de zuidkant is er een terras . De toog is 30 m lang. Tot slot zijn er op de eerste verdieping nog twee zalen voor groepslessen, de administratie en twee vergaderzalen. Het sportcomplex zal dagelijks toegankelijk zijn van 7 tot 22.30 uur
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #9 ·
TONGEREN | Anicius

PPS Tongeren: Anicius

Bouwheer: Anicius nv
Stadsvernieuwingproject binnen de publiek private samenwerking bestaande uit twee woonprojecten. In een eerste fase wordt gestart in het oostelijke deel van het stadspark (zorgzone) met de bouw van een rusthuis, service-flats en parkings (2007-2008). In een tweede fase wordt aan de westelijke zijde een residentieel complex gebouwd met woongelegenheden, commerciele ruimte en parkings (start: begin 2008).

Periode: 2007 (sept) - 31/12/2010
Architect: Jaspers-Eyers & Partners
Stedenbouwkundig ID: Technum 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #10 ·
nieuw beeldma 01/10/07 - De bouw van het woonproject Anicius in Tongeren is van start gegaan. Het project omvat drie appartementscomplexen en een zorgcentrum voor senioren langs de ring.
De stad betaalt de groenaanleg en de wegen, privé-investeerders zijn verantwoordelijk voor de gebouwen.

"Als we als stad verder willen de stedelijke identiteit van het centrum versterken, dan is dit een heel belangrijk project. Het lijkt nu alsof er een bom gevallen is op dit deel van de stad", zegt burgemeester Carmen Willems.

"De bussen van De Lijn verhuizen naar de goederenkoer van de NMBS, zodat je een goede aansluiting krijgt tussen
 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Dit nieuwe paviljoen voor stadsbezoekers is gelegen op het Vrijthof, in het historisch hart van de stad. Die strategische ligging is een grote kwaliteit voor het onthaal. Daarnaast geeft dit paviljoen als een ‘transparant panopticon’ tegelijk zicht op de stad en zijn omgeving en op de historische ondergrond van Tongeren: via een lange helling komen bezoekers stapsgewijs terecht in het verleden van deze stad. De heraanleg van het Vrijthof vervolledigt dit cultuurhistorisch parcours. 

·
Registered
Joined
·
482 Posts
Discussion Starter · #13 ·


et oorspronkelijke plan voor het Atrium op het Vrijthof was wel degelijk gedeeltelijk ondergronds. Dit in tegenstelling tot wat maandagavond tijdens de hoorzitting in het stadhuis verklaard werd.

Op 30 november 2006 verklaarde burgemeester Carmen Willems: “Het Atrium zal de centrale toegang vormen tot het vernieuwde Gallo-Romeins museum. Vanuit het Atrium kan elke bezoeker straks ook via een onderaardse doorsteek naar de archeologische kelder van de basiliek.”

Volgens die plannen zou het bezoekerscentrum ingeplant worden in de driehoek tussen de basiliek, het Gallo-Romeins museum en het Vrijthof. Wie naar het archief van TV Limburg surft, kan in het nieuwsfilmpje van 1 maart 2007 de maquette aanschouwen waarop duidelijk te zien is dat een deel van de constructie zich ondergronds bevindt
(zie foto).

In datzelfde filmpje verklaart titelvoerend burgemeester Patrick Dewael overigens dat het bezoekerscentrum zich “deels onder de grond” zal bevinden.

Intussen is er een andere ontwerper aangesteld en wordt de constructie verschoven naar de onderkant van het Vrijthof. Er komt wel een ondergrondse verbinding met de Romeinse site.

(het belang van limburg 10/10)
 

·
Registered
Joined
·
339 Posts
Vandaag wordt het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw stukje Tongeren. De Stad Tongeren en De Lijn hebben hiervoor de handen in elkaar geslagen met de Tijdelijke Handelsvennootschap Ontwikkelingscombinatie Anicius Tongeren. Deze vennootschap Anicius nv is een samenwerking tussen DEMOCO en VESTIO® (Vangronsveld en Somers) uit Hasselt.

Het projectgebied (11.782 m²) is gesitueerd tussen de Sacramentsstraat en de Elfde Novemberwal, vlakbij het stadscentrum en op het grensgebied tussen de oude historische binnenstad en de nieuwe ontwikkelingen uit de 20ste eeuw net buiten de ring.

Aan de westelijke zijde van het stadspark komt een residentieel complex dat ruimte biedt aan 93 hoogwaardige woongelegenheden, 1.600 m² commerciële ruimte en 146 parkings. De bouw van deze woongelegenheden en commerciële ruimtes is gepland voor begin 2008. De werken zullen in verschillende fases uitgevoerd worden en zullen voltooid zijn tegen ten laatste 2013.

In het oostelijke deel ontwierp architectenbureau Jaspers, Eyers & Partners Hasselt een 'zorgzone' die voorziet in de bouw van een rusthuis met 40 kamers (Sacramentsstraat), 19 serviceflats en 25 zorgflats (Elfde Novemberwal).

De integratie van deze 'zorgzone' was één van de sterke punten in het voorstel dat Anicius nv indiende bij de kandidatuurstelling voor dit project. De projectvennootschap vond - op vraag van De Lijn - meteen ook een exploitant, nl. vzw Foyer De Lork (Geel) om het rusthuis voor de komende 24 jaren te huren van De Lijn.

De grootste troef van dit Anicius-project is zonder twijfel de hoogwaardige architectuur in de parkomgeving en de ideale ligging vlakbij het stadscentrum.

Anicius, rustig wonen in het hart van Tongeren!

www.anicius.be

 
1 - 20 of 39 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top