SkyscraperCity Forum banner

[Toruń] Panoramy miasta

103550 Views 235 Replies 67 Participants Last post by  pomidor1980
161 - 180 of 236 Posts
Rubinkowo - wczesnoporonna panorama na Szosę Lubicką

FB
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Może nie jest zrobiona z wieżowca ale zbyt ciekawy aby jej nie umieścić :)

Widok z Grębocina na Bielawy i Skarpę:)

FB
See less See more
Dość świeża, bo z zeszłego tygodnia, panorama Torunia. Krótkie info o powstaniu zdjęcia: http://nightscapes.pl/blog/wschod-majowej-pelni/

See less See more
  • Like
Reactions: 2
^^No właśnie. I jak takie zdjęcie ma się do tytułu wątku? Chyba powinniśmy uciąć "z dachów wieżowców", bo nierzadko pojawiają się innego typu panoramy :)
DS z 13 maja - jak patrzę na tę świetną fotkę to zadaję sobie i wam pytanie - czy Toruń był na banerze SSC?
Nie wiem czy widzieliście jak aktualnie wygląda panorama starówki.

Znacznie więcej zdjęć wraz z opisem tego cudu na moim blogu.
Normalnie wstyd mi za Toruń...
See less See more
3
  • Like
Reactions: 3
D.S. - normalnie zdjęcie żyleta!
  • Like
Reactions: 1
Do jakiej toruńskiej instytucji należy zwrócić się z tym "przypadkiem" świetlnego mostu?
Najlepiej UM dział inwestycji... Inwestycja bubel... Zamiast skupionej wiązki światła, pokrywającej się z obu brzegów wystawili nam reflektor:nuts:
Projekt był już reklamowany ale jak widać zaplanowanego rezultatu nie uzyskali.
Potrzebna jeszcze tablica informacyjna, że to nie jest żadne nawiązanie do "gwiednych wojen".
^^Do jakich Gwiezdnych Wojen? Przecie to Batmana wzywają. Chcą go wiceprezydentem uczynić.
Ciekawostka - o pierwszej w nocy reflektor nie świeci. O trzeciej już tak...
Czy przypadkiem słynny widok panoramy Starego Miasta nie podlega ochronie jak i całe Stare Miasto? Nie wiem jak można tak oszpecić słynną panoramę? Wyobraźcie sobie, że ktoś chce zrobić zdjęcie do zagranicznego serwisu turystycznego a tu taki snop.
Z tą ochroną to chodzi mi o to, że słyszałem o usunięciu Drezna z listy dziedzictwa UNESCO ze względu na budowę mostu, który za bardzo ingerował w historyczny krajobraz doliny Łaby. Może by tak donieść do UNESCO? Oczywiście nie chodzi o to aby Toruń został usunięty z listy ale o to aby wymóc na władzach usunięcie tego kiczu pod groźbą usunięcia z listy. Obawiam się bowiem, że władze same mogą się tego nie podjąć. Będą kombinować ile się da aby wykazać, że pieniądze na pomost świetlny nie były wydane na darmo.

Nie wiem jak można tak niszczyć panoramę. Przecież to jest kicz. Wesołe Miasteczko chcą zrobić z zabytkowego miasta. Skoro Drezno zostało usunięte z listy z powodu zwykłego mostu to może i tutaj dałoby się coś zrobić, przecież wystarczy to rozmontować.
See less See more
DS z 13 maja - jak patrzę na tę świetną fotkę to zadaję sobie i wam pytanie - czy Toruń był na banerze SSC?
Nie wiem. Chyba nie byl. :)
W środę ponownie odwiedziłem gród Kopernika - i po raz kolejny nie mogę się nadziwić, że władze miasta nie są zainteresowane przywróceniem wieży ratuszowej monumentalnego wyglądu sprzed zniszczeń z czasów oblężenia szwedzkiego w 1703 roku. Koszty finansowe byłyby stosunkowo niewielkie, a korzyści wizerunkowe dla Torunia podnoszące prestiż miasta - ogromne. I dopiero wtedy panorama z Kępy Bazarowej byłaby naprawdę imponująca !
See less See more
161 - 180 of 236 Posts