Un conac din Olt, vechi de aproape un secol, îşi aşteaptă turiştii. Acolo pot afla poveşti ascunse din vremea comuniştilor şi pot vedea şi cum arăta, pe vremuri, o... fabrică de gheaţă. Totodată, vizitatorii au ocazia să se plimbe cu vechi maşini militare sovietice.
Cred că era un pic mai simplu să cauți singur, dacă tot te interesează, dar uite, de exemplu, ăsta e wishlistul meu:
Domeniul Coroanei Segarcea
Portul Cultural Cetate
Slatina - Centrul Vechi
Corabia - Faleza Dunării și insulele de pe Dunăre
Rovinari + Mătăsari - Exploatația deschisă de cărbune
Târgu Jiu - Ansamblul Brâncuși (îl vizitez de fiecare dată când merg acasă)
Curtișoara - Muzeul Satului
Cheile Sohodolului + alte văi din nordul Gorjului - Peisaje extrem de frumoase și nepoluate
Caracal - de revizitat
Horezu + Mănăstirea Hurezi + Muzeul Trovanților - de revizitat
Dioști - Satul reconstruit de Carol al II-lea
Conacul lui Maldăr - clasat pe locul I în topul destinațiilor din RO făcut de niște oameni în gustul cărora am încredere
M-am uitat vreo 5 minute pe hartă să găsesc locurile astea care mă interesează. Sunt sigur că mai sunt o grămadă de care n-am aflat eu încă sau de care am uitat.
Și da, le pun pe toate la împrejurimile Craiovei pentru că sunt foarte ușor accesibile în 1-1.5h din Craiova and because that's how this stuff works. Brașovul e listat peste tot ca fiind foarte aproape de București. Iar aeroportul din Charleroi e denumit Brussels South. Din Paris până la Versailles faci 1-1.5h.
Sigur, nu sunt destinații tipice pe gustul clasei de mijloc din RO, unele dintre ele, i.e. exploatația de la Rovinari, dar alți oameni dau o grămadă de bani să vadă același lucru în Islanda.
De-asta ar trebui sa exista circuite , la fel ca in tarile civilizate. Sa se treaca peste cretinatatile de genul "nu amestecam regiunile istorice" si sa avem circuite gen Sibiu - Valea Oltului - Valcea - Gorj - Transalpina - Hunedoara - cetatile dacice.^^ o zona precum Oltenia nu poate avea decat turism rural, gen cule, conace (Maldar, Popeci), turism viticol, sarbatoarea Bujorului, sate uitate de timp si altele.... Si ar fi de succes pentru strainii care vor sa experimenteze timpurile de mult apuse, Evul Mediu etc, sa faca un tur de un weekend pe la astea, si pac, acasa cu avionul. Este fezabil, dar cine sa se lege la cap ?
Asa, ca turist strain nu stii decat castelul Peles, castelul Dracula, Sibiu, Hermannstadt, Brassó , etc. Romania nu e numai astea....
Eu ma refer la pesteri atat amenajate cat si neamenajate.@framer.
Muntii Apuseni au majoritatea formatiunilor carstice si pesteri din toata tara. Se gasesc in Apuseni, fiindca sunt munti calcarosi, o mare parte fiind in judetul Bihor, unele sunt si amenajate, 5 dintre ele fiind cuprinse si in circuite internationale ale pesterilor.
https://www1.agerpres.ro/social/201...n-circuitul-international-show-cave--12-46-27
O alta retea infiintata in acest an, cuprinde 10 pesteri din Muntii Padurea Craiului. Etc.
http://www.bihon.ro/speoturism-10-pesteri-amenajate-in-padurea-craiului/1878301
Tocmai am pus articolul unde scrie ca in Gorj sunt aproximativ 2000 de pesteri adica 1/6 din totalul pesterilor din Romania.Si eu ma refer la numarul total de pesteri.
https://www.speologie.org/pesteri-d...value=All&field_pesteri_roca_value=All&page=2
Bihorul are 1498 de pesteri inregistrate (aproape 1/5 parte din total, cca 8.000).
Gorj abia 235.
Alba 431.
Hunedoara 477.
Caras-Severin 701.
Maramures 266.
Arges 292. Etc.
Vreo 6k turiști străini în plus față de aceeași perioadă din anul trecut. Și 20k turiști în plus overall. În condițiile în care unele județe au scăzut. E OKish.
Da, pe mine ma intereseaza. Vreau sa revad Craiova.Idee de traseu turistic prin Craiova, daca o interesa pe cineva...
![]()
1. muzeul de arta
2. piata mihai viteazu
3. primaria
4. teatrul national
5. universitatea
6. piata fratii buzesti - centrul vechi
7. strada lipscani
8. biserica sf Ilie
9. muzeul Olteniei
10. biserica Madona Dudu
11. Catedrala Sf Ilie