SkyscraperCity banner

1 - 20 of 111 Posts

·
Registered
Joined
·
171 Posts
Discussion Starter #1
Cel mai inalt bloc-turn din Transilvania si Romania.
Cora tower 40 levels.
Langa blocul rezidential de 25 etaje, in Zona comerciala Cora si Vivo.
 

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Da, stiam. Dar daca nu ai mai multe detalii... :\

Dupa cum am mai scris si cand a aparut prima data stirea, e putin probabil ca dezvoltatorul sa nu incerce sa realizeze cea mai inalta cladire din Romania chiar si pentru o scurta perioada de timp. Singura problema ar fi probabil aeroportul dar cred ca e suficient de departe.

Sper sa avem intre Floresti si Cluj o zona cu asemenea cladiri foarte inalte pentru ca nu deranjeaza pe nimeni acolo si va fi si infrastructura rutiera adecvata.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Asta ii tot ce am gasit, un articol mai vechi:

https://actualdecluj.ro/se-pregateste-cea-mai-inalta-cladire-din-cluj-un-zgarie-nori-cu-40-de-etaje-langa-somes/

"Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir."
Vom avea mall langa mall : > lucru care va genera alte investitii si in Vivo ca sa nu piarda clienti. Oricum Polus nu e un imobil cu un aspect placut; e deocamdata doar un mall tipic american.
 

·
Migrated
Joined
·
1,220 Posts
"Ne pare rău pagina pe care o căutați nu există."
here we go

Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș

<cut image due to size>

S-a întors era turnurilor la urbanism. În urmă cu mai bine de zece ani, înainte de venirea crizei, Primăria aviza proiecte de turnuri care mai de care, unele asemenea celor din Dubai. Dintre ele, în construcție este doar unul de 25 de etaje, pe Calea Florești, la intrarea în Cluj, pe un drum despre care studiile zic ca e cea mai aglomerată rută din țară. Tot la aceeași intrare în oraș se pregătește acum un adevărat zgârie-nori cu 40 de etaje, la pachet cu funcțiuni de wellness și agrement.

Proiectul e semnat de fostul arhitect șef Adrian Iancu, decan al Facultății de Arhitectură, membru în comisia de urbanism a Primăriei și a fost deja supus atenției Comisiei la o ședință la care primarul Emil Boc s-a scuzat că nu poate rămâne la prezentare având treburi antamate în slujba orașului.”La butoane” a rămas viceprimarul Dan Tarcea care a condus discuțiile privind propunerea.

Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.

Perimetrul este delimitat de Bd. 1 Decembrie 1918, de Șomeșul Mic, de limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca, respectiv de limita teritoriului administrativ al comunei Floresti și de terenurile ștrandului SUN aflate în
proprietatea orașului. Terenul e grevat de interdicții de construire pentru asigurarea zonelor de protecție pentru Someș, pentru rețeaua electrică, și e și pe traseul mult discutatei centuri metropolitane, spre și dinspre comuna Florești. Prin PUZ, Iancu reglementează aceste UTR-uri, plus unul în care se dorește construirea unei clădiri de 40 de etaje legată de alte două cu 12 etaje spre strandul Sun, patru etaje spre clădirea turn, sau trei etaje către actualul magazin Cora (care are înălțimea unei clădiri cu trei etaje).

Beneficiarul investiției este Cluj Napoca Estate SRL care are ca acționar – potrivit informațiilor Actualdecluj.ro – compania olandeza Delparro BV, care practic aparține Cora HQ. Despre investiție Iancu susține că proiectul se va face într-o singură etapă. Studiul de oportunitate există din 2018. De asemenea, Agenția de Mediu a decis că proiectul nu necesită evaluare de mediu.

Despre traficul generat de viitorul ansamblu, Iancu a spus că studiul de la dosar spune că în zonă traficul este de 1000 de unități și că mai există potențial de 4200 de unități. În proiect se mai propune și un parking de tipul Park an Ride, spre nodul N, pentru 500 de mașini. Chiar există o variantă în care acest parking se leagă de clădirea de 12 etaje propusă spre strandul Sun, în locul ei rămânând doar imobilul de 4 etaje. Construcțiile din ansamblul principal au trei niveluri de subsol.

Comisia de urbanism a spus că este posibil proiectul, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, însă a cerut studiu de trafic apofundat și corelarea cu proiectul centurii metropolitane. În aceeași zonă Primăria Cluj a autorizat cel mai înalt bloc de locuințe din România, la intrarea în Cluj-Napoca, pe o șosea despre care studiile de trafic spun că este cea mai aglomerată din România deținând recordul de 75.000 de mașini/zi. Blocul botezat West City Tower se află acum în șantier. Blocul are 25 de ataje, 5 etaje de parcări, circa 400 de locuri, spatiu de joaca pentru copii și 182 apartamente.
 

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Sincer nu inteleg care e problema atat de multor oameni cu regimul de inaltime atat timp cat stabilim prin PUG o zona dedicata pentru astfel de cladiri.

Iar aceasta cladire de 40 de etaje e la 2-300m de cel mai apropiat bloc de locuinte.

Un oras cu o economie covarsitor axata pe servicii are nevoie de spatii de birouri si de cladiri impozante.
 

·
Registered
Joined
·
40 Posts
Din pacate, ai perfecta dreptate. Sa fie coincidenta ca in momentul sustenerii proiectelor sale, Boc iese uneori din sala, iar anumiti membrii ai comisiei se retrag si ei? In plus, un membru al comisie este subordonat decanului Iancu in cadrul Facultatii de Arhitetura si Urbanism.
 

·
Registered
Joined
·
5,025 Posts
Se construiesc „zgârie nori” și la Cluj. Țigănaș: „Arătați-ne la ce nivel se poate ridica arhitectura unei astfel de clădiri unice”


Nota despre autorul editorialului:

Șerban Țigănaș este unul dintre arhitecții cei mai importanți ai României. A studiat la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, din Cluj, apoi a absolvit Facultatea de Arhitectură, la București. A ocupat funcția de președinte al Ordinului Arhitecților din România în perioada 2010-2018, iar în prezent este secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților. Este profesor la Universitatea Tehnică, unde predă proiect design, comunicare și marketing pentru arhitecți. A fondat Dico și Țigănaș Arhitectură și Inginerie, iar proiectele biroului au obținut mai multe premii la nivel internațional. Trecem zilnic pe lângă Cluj Arena și Sala Polivalentă, clădiri reprezentative pentru oraș, închipuite în biroul de Arhitectură Dico și Țigănaș.
 

·
Registered
Joined
·
156 Posts
Probabil ca arhitect e ok insa o fosta colega imi povestea recent ca se da (din postura de profesor) la propriile studente de 19-21 de ani de la UTCN cu invitatii personale, repetate si foarte insistente, la cina, la cafea, etc.
 
1 - 20 of 111 Posts
Top