Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 38 Posts

·
Registered
Joined
·
126,870 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Pamukale – pamučne tvrđave Turske
Pamukale je jedno od najinteresantnijih i najneobičnijih mesta na svetu, a svojim čarobnim izgledom će vas opčiniti i privući da ga ponovo posetite.
Pamukale u prevodu znači tvrđava od pamuka, i uvreženo je mišljenje da je naziv mesto dobilo zbog specifičnog izgleda litica i terasa, dok legenda govori da su davnih vremena divovi ovde sušili pamuk, pa otuda ime "Pamukale". Nalazi se na Egejskom moru i predstavlja izuzetno značajno prirodno obeležje Turske.
Ukoliko pogledate fotografije Pamukalea pomislićete da se radi o snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima, a tajna prelepog izgleda ovog mesta su zapravo izvori visoko mineralizovane vode bogate kalcijumom, koji se slivaju niz kaskadne terase na nagnutom terenu. Na ovaj način se stvara beličasta mreža, čija se blistavo bela boja može videti i sa udaljenosti od 20km.
Temperatura izvora je između 35 i 100 stepeni Celzijusa i milenijumima unazad ove termalne vode blagotvorno deluju na psiho-fizičko stanje ljudi koji se kupaju u njima.
Osim svojih zadivljujućih prirodnih karakteristika Pamukale u sebi krije i brojne kulturno-istorijske atrakcije. Antički grad Hijerapolis, koji je imao značajnu ulogu u širenju hrišćanstva u Anadoliji, je izgrađen na termalnim izvorima Pamukalea. U njemu ne bi trebalo zaobići drevni rimski amfiteatar, a još neke od znamenitosti kroz koje ćete osetiti duh antičkih vremena su Apolonov hram, Nekropola, Domicijev put i kapija, Hram Plutona, rimska kupatila...
Pamukale i Hijerapolis su pod zaštitom svetske baštine UNESCO-a, a Pamukale je postao globalna atrakcija koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. Ne propustite priliku da posetite Kleopatrine izvore gde možete uživati u isceliteljskoj moći tople vode.
Igra prirode i istorije dobila je neobičan i redak oblik u Pamukaleu.
Činjenice i podaci:
Pamukale
• Pamukale se nalazi u jugozapadnoj Turskoj
• Sačinjen je iz 17 termalnih izvora
• Starogrčki grad Hijerapolis je osnovan u 2.veku p.n.e. a ime je dobio po Hijeri, prelepoj ženi Telefa, kralja Pergama
• Hijerapolis predstavlja mesto gde je preminuo jedan od dvanaest Apostola, Filip, zbog čega je postao značajan verski centar
• Hijerapolis i Pamukale su 1988.godine uvršćeni u listu svetske baštine UNESCO-a.
 
1 - 20 of 38 Posts
Top