SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 63 Posts

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)


"Niko nikad u Travniku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje… Njihov grad, to je u stvari jedna tijesna i duboka rasjeklina koju su naraštaji s vremenom izgradili i obradili, jedan utvrđen prolaz u kom su se ljudi zadržali da žive stalno, prilagođavajući kroz stoljeća sebe njemu i njega sebi." Travnička hronika, Ivo Andrić.

Počeću ovu reportažu riječima našeg po meni najvećeg pisca rodjenog u Travniku, Ive Andrića.

Posjetio sam grad Travnik prije nekoliko dana. Kroz sam Travnik sam prolazio više puta u proputovanju za Sarajevo. Grad mi je djelovao potpuno depresivno, jeste da je jedina veća čaršija na putu od Banjaluke do Sarajeva, alli bez obzira na to nije mi ni malo djelovao privlačno.
Magistrala kroz grad je dvotračna cesta, pa mi je to uvijek nekako bio drag dio, jer su se na tom mjestu mogli prestići eventualni kamioni.

Ovaj put sam se odlučio da neću proći samo kroz grad, nego da ću se potruditi da nešto vidim, ako ništa drugo onda rodnu kuću Ive Andrića.Inače prije nisu postojali ni turistički putokazi, pa je bilo nemoguće naći turističke znamenitosti bez nečije pomoći.

Prvo malo o gradu:

Travnik se nalazi vrlo blizu geografskog centra Bosne i Hercegovine. Rijeka Lašva protiče kroz grad, od zapada prema istoku, prije svoga ušća u rijeku Bosnu. Grad Travnik se nalazi u velikoj lašvanskoj dolini, koja povezuje dolinu rijeke Bosne na zapadu sa dolinom rijeke Vrbas, na istoku.
Najznačajnije iz istorije:

Nakon osmanlijskog zauzimanja Bosne Travnik se razvija kao trgovački i zanatski centar, a u 17. vijeku postaje i sjedište bosanskog vezira. Godine 1806. Francuska otvara svoje poslanstvo u Travniku, a 1807. se za tim primjerom povodi i Austro-Ugarska - Konzulsko doba.
Demografija:

Demografski podaci za grad Travnik su oskudni. Prema jugoslovenskom popisu iz 1991. godine, ovo područje je imalo 70.747 stanovnika. Od njih, 31.813 su bili Bošnjaci (Muslimani) (45%), 7.777 Srbi (11%), 26.118 Hrvati (37%), a 5.039 ostali (7%).
 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Travnik je možda najpoznatiji po djelu "Travnička hronika" našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Zbog toga sam i naziv ove reportaže dao po tom djelu. Inače u matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku stoji da je Ivo Andrić rođen u ulici Zenjak u ovom gradu. U gradu se i dan danas nalazi njegova rodna kuća u kojoj je muzej.

O Ivi Andriću:

U Matici rođenih crkve Svetog Ivana Krstitelja u TravnikPanorama Travnikau, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika i Katarine Andrić, rođene Pejić. Budući veliki srpski pisac rodio se u Travniku sticajem okolnosti, dok mu je mati boravila u gostima kod rodbine. Andrićevi roditelji bili su Sarajlije: očeva porodica decenijama je bila vezana za ovaj grad u kojem se tradicionalno bavila kujundžijskim zanatom. Osim bavljenja istim poslom, članove roda Andrićevih vezivala je i zla kob tuberkuloze: mnogi piščevi preci, uključujući i sve njegove stričeve, podlegli su joj u mladosti, a sam Andrić bez oca je ostao kao dvogodišnji dečak. Suočavajući se sa besparicom, Katarina Andrić svoga jedinca daMost na Drinije na čuvanje muževljevoj sestri Ani i njenome mužu Ivanu Matkovšik u u Višegrad. U gradu koji će, više nego ijedno drugo mesto, obeležiti njegovo stvaralaštvo, gledajući svakodnevno vitke stubove na Drini ćuprije,
 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Sam grad ima fantastičnu okolinu, nalazi se u podnožju planine Vlašić, a u dolini rijeke Lašve. S jedne strane grad je potpuno u brdu koje zaista oduzima dah.

Evo šta je Andrić napisao o tome: "Sa obje strane ruše se brda strmo i sastaju pod oštrim uglom u dolini u kojoj jedva ima mjesta za tanku rijeku i drum pored nje."

Travnik ima veliki broj džamija i uglavnom su jako interesantne, stare i neobične Uz potpuno odsustvo kiča. Uglavnom su u dobrom stanju, sredjene. Nažalost nemam mnogo slika.
Inače Travnik je uvijek bio sinonim za varoš sa puno džamija. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #4 ·
JENI DŽAMIJA

B]Najstariji [/B]objekat iz turskog perioda u Travniku je Jeni dzamija.

Jeni na turskom jeziku znači 'nova' , što upućuje da je na mjestu ove nekada stajala starija bogomolja. Jeni džamiju je podigao Hasan-aga 1549. godine, što se vidi iz natpisa na turskom jeziku uklesanom na kamenu ploću koja je uzidana iznad ulaza u dzamiju.

Uz džamiju je locirano groblje u kome se mogu naći nišani razne starosti, a podizani su u periodu od XVI vijeka pa sve do osamdesetih godina ovog stoljeća. Tu stoji turbe bosanskog vezira Abdulah-pase Defterdarije iz 1785. godine.
Na slici desno

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #5 ·
SULEJMANIJA (ŠARENA) DŽAMIJA

U podnožju tvrđave, u današnjoj Donjoj čaršiji podignuta je vec u XVI vijeku Gazi-agina džamija. O njenom donatoru nisu sačuvani nikakvi podaci. Pošto je bila u jako lošem stanju, 1757. godine na njenom mjestu vezir Ćamil Ahmed-aga podize ovu džamiju, koju su stanovnici mahale prozvali Ćamilija. Objekat je u donjem dijelu imao bezistan, a oko njega su bili mnogobrojni dučani u kojima su se razvijali raznovrsni orijentalni zanati.

Ćamilija je izgorila u pozaru 1815. godine, a na njenom mjestu je novu dzamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista gradjevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Druga zanimljivost vezana za ovu dzamiju , po ćemu je i prozvana Šarena džamija, slikana je dekoracija koja krasi njene unutrašnje i vanjske zidove.

Munara se nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani džamije kako je, inaće, pravilo kod islamskih bogomolja. Predpostavlja se da je munara starija od džamije i da potiće od prethodne Ćamilije.
Kao što ste mogli pročitati ova džamija je specifična po dućanima u "prizemlju" džamije. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #7 ·
SAHAT - KULE

Travnik je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dvije sahat-kule. Starija se nalazi u donjoj čaršiji na Musali, prirodnoj zaravni ispod Starog grada. Na musali su se u tursko doba obavljale molitve pod otvorenim nebom u vrijeme vecih vjerskih praznika. Ne zna se kada je ova sahat-kula sagrađena. Na njoj su se sačuvale dvije ploće sa natpisima o obnovi. 1811. godine kulu je obnovio bosanski vezir Hilmi Ibrahim-paša, a 1815. godine je neki Hazin Ibrahim-paša obezbjedio sredstva za njen popravak.

Na starim crtezima i gravirama ovog dijela Travnika moze se vidjeti da je sahat kula ponovno obnavljana izmadju 1878. i 1892. godine. 1903 godine je u pozaru izgorio drveni krov, nakon cega temeljnom rekonstrukcijom sahat-kula dobiva danasnji izgled.

Druga sahat-kula je podignuta je podignuta u gornjoj čaršiji, uz Hadži Ali-begovu džamiju. Pretpostavlja se da ju je sagradio Mehmed-paša Kukavica u XVIII vijeku.

1817. godine obnavlja je Sulejman-paša Skopljak. Tom prilikom je posredstvom austrijskog konzula Von Simschena naručen sat sa četiri mine i zvonom koje otkucava pune sate i četvrtine. Nakon velikog požara, 1856. godine ostečenu sahat-kulu temeljito obnavlja Hadzi Ali-beg Hasanpašić .
Nažalost imam slike jedne sahat-kule. 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)


STARI GRAD (Kastel)

Izgradjen je u doba bosanske samostalnosti u prvoj polovini XV vijeka , pretpostavlja se u vrijeme bosanskog kralja Ostoje ili kralja Tvrtka II. Grad se sastoji od nekoliko arhitektonskih cjelina, vrlo skladno sklopljenih u cjelokupan izgled tvrdjave, pri ćemu je vjesto vodjeno računa o izgledu terena i svrsi svakog pojedinog bedema. Na najuzvišenijem manjem platou smjestila se masivna desetougaona odbrambena kula u kojoj se nalazi tamnica, a u njenom podnožju je zidana cisterna. Od bastiona se prema sjeverozapadu spusta veliki zaštitni zid i strme stepenice koje vode u donji dio grada. Prema jugoistoku se od bastiona ulazi u donji dio grada kroz , zidovima zastićeno dvorište.

Na tom platou stoji šesnaestougaona kula na dva sprata sa puškarnicama. U blizini se nalazi jedna zasvodjena pravougaona zgrada koja je mogla biti crkva, ali pouzdanih dokaza o tome nema.

Tvrdjava sa mostom predsavlja danas jedan od najbolje sačuvanih primjera fortifikacione arhitekture iz XV vijeka u Bosni i Hercegovini.
Zamak dominira gradom i do njega se dolazi uličicama kroz "Gornju čaršiju". Zamak je u jako dobrom stanju, očuvan i dalje se sređuje.

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Nastao u srednjem vijeku, dom bosanske vlastele.

Kraj zamka protiče potočić, inače u Travniku se nalzi neka rječica ili potočić na svakom koraku.

Andrić:
"U toj uskoj dolini kojom po dnu protiče Lašva a sa strane je šaraju vrela, jazovi i potoci, punoj vlage i promaje, gotovo nigdje nema prava puta ni ravna mjesta, koliko da čovjek nogu metne slobodno i bezbrižno."

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #11 ·
U gradu se nalazi poznati restoran plava voda i čuvena Lutvina kahva opisana u Andrićevom djelu:

" Na kraju travnicke carsije, ispod hladnog i hucnog izvora Sumeca, postoji otkad svijet pamti mala "Lutvina Kahva". Toga prvog sopstvenika kafane, Lutve, ne sjecaju se ni najstariji ljudi; taj je bar stotinjak godina vec na nekom od rasutih travnickih grobalja, ali svi idu kod Lutve na kahvu i njegovo se ime pamti i izgovara tamo gdje su zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova...."

 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Ko sam ja da pišem i opisujem, sve je rečeno u "Hronici"

"Sve je strmo i neujednačeno, izukrštano i isprepleteno, povezano ili isprekidano privatnim putevima, ogradama, čikmama, baštama i kapidžicima, grobljima ili bogomoljama." 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #13 · (Edited)
To bi bilo to, žao mi je što nemam više slika, ali sam u gradu bio sat vremena i nisam stigao sve obići i uslikati. Inače ima još toga lijepog u samom gradu, dosta osmanlijske zaostavštine, a i austrougarske. Grad sa svojim lijepim položajem zaistaima poseban šarm, Travničane nisam upoznao, ali ko ih bolje poznaje od njihovog sugradjanin:

"Sa svim tim dolaze travnička djeca na svijet, ali više od svega sa gordošću. Gordost, to im je druga priroda, živa sila koja ih kroz cio život prati i pokreće i udara im vidan znak po kome se razlikuju od ostalog svijeta. To osnovno osjećanje, da su oni stvoreni i pozvani za nešto bolje i više, ulazilo je u svako ljudsko stvorenje sa hladnim vjetrom sa Vlašića, sa reskom vodom iz Šumeća, sa ’slatkim’ žitom prisojnih njiva oko Travnika, i nije ih nikad napuštalo, ni u snu ni u bijedi ni na samrtnom času.”

Eto.... komentari are welcome.
 

·
Banned
Joined
·
21,084 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Nije bas zapusten, mozda s mojih slika djeluje tako, ali nije. Npr. svi kulturno-istorijski objekti ili gotovo svi su u super stanju, tvrdjava, dzamije, medresa, jezutiska gimnazija, kuca Ive Andrica, centar je isto svjez,magistrala kroz grad je obnovljena ove godine.
 
1 - 20 of 63 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top