Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 185 Posts

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Otvorena Careva džamija

Obnovljena Careva ili Sultan Ahmedova džamija u trebinjskom Starom gradu danas je svečano otvorena, prigodnim programom kojem je prisustvovao je veliki broj vjernika iz Trebinja, susjednih opština i dijaspore, predstavnici islamske vjerske zajednice BiH, Grada Trebinja i drugih vjerskih zajednica.

U posljednjem ratu srušena – obnovljena je u autentičnoj arhitekturi za nešto više od dvije godine, najviše zahvaljujući prilozima džematlija i trebinjske dijaspore.

„Sagradili smo je najprije u ime Boga, radi nas i naše prošlosti, ali i radi ovoga grada i radi naših komšija i pravoslavne braće u Trebinju“, rekao je u pozdravnoj riječi domaćina glavni trebinjski imam Husein efendija Hodžić, podsjećajući da za sve vrijeme izgradnje nije zabilježen niti najmanji incident.
„Ja sam imao osjećaj da svi u Trebinju jedva čekaju kada će džamija biti završena…Sultani, paše i halife odavde su uvijek bile daleko, nisu nam bili blizu ni pape ni patrijarsi – a mi smo u oskudici i nedostatku te ljubavi uvijek znali način i rješenja – kako zajedno da živimo i gradimo, da se zajednički radujemo“, rekao je efendija Hodžić.

Pozdravljajući prisutne ispred gradske uprave, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da suživot više kultura na jednom prostoru „uvijek donosi više podstreka, više rješenja i mogućnosti“, te da su „jabuke razdora“ i sukobi dolazili „odozgo, a sasvim rijetko ili gotovo nikako – sa lokalnog nivoa, iz naše kuće i naše ulice“.

„Još ima dosta onih koji, ukopani u svoje mentalne rovove, vagaju svaku riječ i svaki potez, koji nije po njihovom ukusu. Danas ovdje nema ništa za vagu. Sve je već posijano, promišljeno i odmjereno. Svemu smo, kao ljudi, označili jedan novi pravac – sigurno vam ne treba kazati da je to pravac suživota, a on podrazumijeva potpuno uvažavanje i dosljednu toleranciju“, poručio je Vučurević.

Na otvaranju Careve džamije govorili su i mostarski muftija Salim efendija Dedović i izaslanik reisu-l-uleme Nusret efendija Avdibegović, dok je ispred Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske svečanost pozdravio paroh Dražen Tupanjanin.

Sultan Ahmedova džamija deseti je i posljednji vjerski objekat Medžlisa islamske zajednice u Trebinju, koji je obnovljen nakon rata.

Posvetivši je tadašnjem sultanu, Carevu džamiju podigao je Osman-paša Resulbegović 1719. godine, a od kamena najstarije trebinjske džamije, smještene preko rijeke u Policama – koja potiče sa kraja 17. vijeka.
http://www.trebinje.rs.ba/otvorena-careva-dzamija/
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Grančarevo dobilo asfaltni putMinistar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević obišli su danas novi put u selu Grančarevo kod Trebinja, čija je izgradnja finansirana sredstvima Vlade Federacije BiH, namijenjenih za rekonstrukciju i izgradnju putne infrastrukture u povratničkim naseljima.

U naselju Grančarevo izgrađeno je tri kilometra puta, dok su još dva kilometra trase prosječena i uvaljana za završne asfalterske radove, za šta je, na aplikaciju Grada Trebinja – iz federalnog budžeta izdvojeno 200 hiljada KM.
Ministar Bijedić rekao je da slične projekte ovo ministarstvo finansira i u drugim opština Republike Srpske, te da je novac stigao u Trebinje i realizovan u ekspresnom roku, zahvaljujući naporima i upornosti gradonačelnika Vučurevića.

„Treba reći da se neki projekti ne realizuju ni za tri godine, dok je ovdje za tri mjeseca sve završeno. Kada neko ovako uspješno završi preuzete obaveze, novac će opet da dobije. Trebinje je ovim steklo uslove da i naredne godine aplicira na ova sredstva“, istakao je ministar Bijedić.

Zahvaljujući federalnom ministru prometa i komunikacija na odobrenom projektu, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da će Grad Trebinje nastojati da iz svojih budžetskih sredstava završi preostali dio trase, te da će i naredne godine iskoristiti mogućnost da konkuriše za ova sredstva federalnog budžeta.

„Ovo je najveća investicija u lokalnu putnu infrastrukturu u posljednje dvije godine, a prije svega – primjer kako se može sarađivati i sa federalnom Vladom i sa svim ljudima dobre volje. Ovo ima poseban značaj ako se zna da Trebinje nije dobilo niti jednu marku od Ministarstva saobraćaja i veza RS i JP ‘Putevi’ RS“, naglasio je Vučurević.

Radove na putu u Grančarevu izvodilo je preduzeće AD „Hercegovinaputevi“.
U Grančarevu je danas stalno nastanjeno desetak povratničkih porodica, dok je broj onih koji ovdje borave u periodu godišnjih odmora znatno veći.
http://trebinjedanas.com/content/grančarevo-dobilo-asfaltni-put
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Fabrika drvene stolarije uskoro u Trebinju?Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević razgovarao je u petak (8. avgust 2014.) sa Alenom Galijatovićem, biznismenom koji živi i radu u Londonu, prenio je "Radio Trebinje".

Kako je nakon sastanka rekao Vučurević, tema razgovora je bila mogućnost pokretanja pogona drvene stolarije na području Trebinja, čiji bi investitor bio upravo Galijatović. - Danas smo razgovarali o lokalitetu fabrike i ponudili ono što imamo u industrijskoj zoni Volujac - kazao je Vučurević.

On je dodao da Galiajtović ima ozbiljnu namjeru da investira u fabriku drvene stolarije i otvori nova radna mjesta, što bi bio njegov doprinos gradu u kome se rodio, javio je "Radio Trebinje".
http://www.ekapija.com/website/sr/company/photoArticle.php?id=957779&lang=0&path=trebinje_080513.gif
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Predstavnici Evropske investicione banke u TrebinjuPredstavnici Evropske investicione banke (EIB) sastali su danas sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem povodom aktivnosti vezanih za projekat rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja koji Grad Trebinje trenutno uz pomoć pomenute banke realizuje.

Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima Gradske uprave Trebinje i izvođač radova "Radis" Doo.

Svrha sastanka je bila evaluacija aktivnosti i radova na terenu kako bi se ispunili zadati rokovi za završetak prve komponente projekta. Nakon sastanka u Gradskoj upravi, predstavnici EIB-a su sa predstavnicima PIT tima obišli projektne lokalitete.
http://www.virtualnahercegovina.com...e-investicione-banke-u-trebinju#ixzz3ACPIu0r4
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Radovi na obnovi Sabornog hrama u Trebinju

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju privode se kraju radovi na njegovoj obnovi i rekonstrukciji. Trenutno se postavlja kameni ikonostas, dovršavaju se radovi na živopisanju hrama kao i građevinski radovi u porti. Radovi bi trebalo da budu završeni do proslave slave hrama - Preobraženja Gospodnjeg.
http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/?p=14143
 

·
Registered
Joined
·
22,321 Posts
Trebinje nema potencijala za posebnu temu... kao ni Ljubuski, Stolac, itd...
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Ambasador Kine u BiH Dong Čunfeng u posjeti TrebinjuAmbasador NR Kine u BiH Dong Čunfeng (Dong Chunfeng) sastao se juče u Trebinju sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem (PDP).

Kako je poslije sastanka rekao ambasador Čunfeng Trebinje se nalazi u blizini mora i ima dobre šanse za razvoj turizma, a zbog povoljne klime i uslove za uzgoj voća i povrća.

"Slažem se sa gradonačelnikom da Trebinje ima velike mogućnosti za razvoj hidroelektrana, solarnih elektrana i vjetrenjača. Ja sam predložio gradonačelniku da prisustvuje sastanku između kineskih privrednika i privrednika iz evropskih zemalja. Sastanak je održan prošle godine u Kini i bili su prisutni gradonačelnici Sarajeva i Banje Luke. Ove godine će se održati 28. i 29. avgusta u Pragu,” rekao je Čunfeng i dodao da će biti prisutno nekoliko stotina kineskih privrednika i rukovodilaca, te da je prilikom svoje posjete Tuzli i Bijeljini pozvao i tamošnje gradonačelnike.
http://trebinjedanas.com/content/ambasador-kine-u-bih-dong-čunfeng-u-posjeti-trebinju-0
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
Trebinje nema potencijala za posebnu temu...
Misliš? Svako mjesto zaslužuje priliku...

Izvještaj protiv osumnjičenih za krađu rakijskog kazanaPolicijski službenici Policijske stanice Nevesinje su juče, 11.avgusta, Okružnom tužilaštvu Trebinje dostavili Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dva lica, iz Nevesinja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili Krivično djelo Krađa.
http://trebinjedanas.com/content/izvještaj-protiv-osumnjičenih-za-krađu-rakijskog-kazana
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Do mora - samo najstrpljiviji„Granični prelaz Ivanica je usko grlo jer, kao što je poznato – prostor između graničnih prelaza je veoma mali i radi se preko jedne saobraćajne trake… Moramo imati u vidu da je ovo granica sa Evropskom unijom i da je nemoguće u većoj mjeri smanjiti gužve jer su kolege iz Hrvatske u obavezi, kada su u pitanju državljani BiH, staviti u svaki pasoš pečat“, kaže Zoran Andrić, komandir Jedinice GP Trebinje.

Na graničnim prelazima prema moru i ovog vikenda bile su enormne gužve, a najviše putnika je bilo na Ivanici, gdje se, kako tvrde najuporniji, na prelaz čekalo i po nekoliko sati.

Na graničnom prelazu Zubci prema Crnoj Gori manje je – i putnika i čekanja.

Može li se lakše doći do mora u ove vrele avgustovske dane raspitivali smo se u Graničnoj policiji.

Zoran Andrić, komandir Jedinice Granične policije Trebinje je potvrdio da je najkritičnije na Ivanici, posebeno vikendom. „Granični prelaz Ivanica je usko grlo jer, kao što je poznato – prostor između graničnih prelaza je veoma mali i radi se preko jedne saobraćajne trake. Mi imamo dobru saradnju sa kolegama s druge strane, ali moramo imati u vidu da je ovo granica sa Evropskom unijom i da je nemoguće u većoj mjeri smanjiti gužve jer su kolege iz Hrvatske u obavezi, kada su u pitanju državljani BiH, staviti u svaki pasoš pečat“, kaže Andrić.

Ukoliko idete na more negdje dalje u Hrvatsku, u Graničnoj policiji kao rješenje predlažu alternativni prelaz Čepikuće. Oni koji žele u crnogorsko primorje mogu koristiti i granične prelaze Klobuk ili Deleuša, gdje nema zadržavanja.

Za putnike koji svoje planove ne mogu da uklope u predložene alternative, komandir Jedinice GP Trebinje Zoran Andrić kaže da je jedini savjet – da budu strpljivi. „Za sve probleme koje putnici mogu imati prilikom prelaska granice, mogu se obratiti službenicima na graničnim prelazima ili u dežurnu službu na telefon 059/ 272-530. Isto tako, u slučaju odlaska na aerodrome, neka se obrate na vrijeme i Granična policija će im izaći u susret kako ne bi bilo kašnjenja”, ističe Andrić.

Do kraja avgusta i dalje se očekuje povećan broj vozila na graničnim prelazima prema moru, posebno vikendom i u tzv. turističkim smjenama, navode u Graničnoj policiji.
http://www.trebinje059.com/059/do-mora-samo-najstrpljiviji/
 

·
any old place
Joined
·
7,141 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Željka Cvijanović posjetila „Hidroelektrane na Trebišnjici“Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“, i razgovarala sa rukovodstvom o poslovanju, planovima i projektima ovog preduzeća.

Predsjednica Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je HET proteklu godinu završio sa ostavrenom dobiti, te što su tendencije da će i tekuću godinu obilježiti pozitivno poslovanje. „To znači da je prebačen predviđeni plan i to za više od 13%. Dakle, veliki sistem koji zapošljava 630 radnika i koji predstavlja značajan doprinos cjelokupnom sistemu elektroprivrede“, rekla je predsjednica Cvijanović.

Na sastanku je razgovarano i o pregovorima koje rukovodstvo HET-a vodi sa Hrvatskom elektroprivredom oko otvorenih pitanja i nastavka izgradnje HE Dubrovnik 2.
http://trebinjedanas.com/content/željka-cvijanović-posjetila-„hidroelektrane-na-trebišnjici“
 

·
Hans
Joined
·
2,405 Posts
Malo glupo pitanje mozda, ali da se ljudi u istocnoj Hercegovini "smatraju Hercegovcima" ili taj pojam pretezno ignoriraju?

Zna se da Hrvati Hercegovine (ukljuceno mene) bas isticaju da su eto Hercegovci. Moj dojam je do sada, da Bosnjake i Srbe iz Hercegovine taj regionalni pojam ne korsite tako jako ka mi.

Inace sretno sa dretvom. O Trebinju bas i ne znam nista...
 

·
Registered
Joined
·
22,321 Posts
Da, cak stavise itekako rekao bih ^^

Rodoc, ja nemam utisak da se bilo ko u Hercegovini ne smatra u potpunosti Hercegovcem :dunno:
 

·
Registered
Joined
·
22,321 Posts
Misliš? Svako mjesto zaslužuje priliku...
Nakon sto si mi na to ukazao, sada i ja vidim potencijal ove teme :banana:
 

·
Registered
Joined
·
22,321 Posts
Opcina Ravno je prije 6-7 godina prodala zemljiste na lokaciji planiranog granicnog prijelaza privatnicima, misleci da ce tako natjerati drzavu da pomakne GP prema Trebinju, dakle da naselje Ivanjica ostane unutar HR po pitanju granicne kontrole :nuts::nuts::nuts:

I sada se hvataju za glavu jer nemaju GP velikog kapaciteta ^^
 

·
Registered
Joined
·
672 Posts
Jel to ovo sto Bingo mulja ili je nesto drugo?

Grad Trebinje prodaje zemljište za izgradnju hipermarketa
Izvor: eKapija.BA, 15.8.2014 9:39:02

Grad Trebinje je raspisao oglas o prodaji građevinskog zemljišta u državnoj svojini na području grada Trebinja.

Radi se o zemlištu u ulici Vuka Karadžića broj 2, tačnije u Zasad polju i koje je izmjenom dijela Regulacionog plana "Zasad polje“, namijenjeno za izgradnju hipermarketa, saznaje eKapija.ba.

Građevinska parcela je površine 21.186 m2 i sastoji se od dvije katastarske čestice u starom operatu. Prva opisana kao Bajrak, oranica, površine 18.611 m2 i druga opisana kao okruta, oranica, površine 2.575 m2, vlasništvo grad Trebinje, pravo raspolaganja sa 1/1.

Početna prodajna cijena građevinskog zemljišta iznosi 60,00 KM/m2, a prodaja građevinskog zemljišta u državnoj svojini će se izvršiti usmenim javnim nadmetanjem (licitacijom).

Za učešće u postupku licitacije učesnik je dužan uplatiti iznos od 10% od početne prodajne cijene (21.186 m2 x 60,00 KM/m2).

Sa učesnikom usmenog javnog nadmetanja koji ponudi najveću cijenu zaključiće se kupoprodajni ugovor, u roku od 15 dana od dana održanog usmenog javnog nadmetanja, a u iznos kupoprodajne cijene će se uračunati uplaćena kaucija.

Javno nadmetanje za prodaju građevinskog zemljišta u državnoj svojini će se održati dana 29.8.2014. godine u 9 časova na licu mjesta.

http://ekapija.ba/bs/Vijest/investicije/grad-trebinje-prodaje-zemljiste-za-izgradnju-hipermarketa/42620
 
1 - 20 of 185 Posts
Top