SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 22 Posts

· Registered
Joined
·
295 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Daar waar de NS een paar jaar geleden nog een aantal lijnen wilde afstoten, zijn de provincies Groningen en Friesland, tezamen met Noord-Ned nu erg goed bezig:

Treinvervoer in Noorden: meer, beter en sneller

Groningen - Op de zes noordelijke treintrajecten gaan vanaf september 2007 fonkelnieuwe treinen rijden. Ook worden voor reizigers verbeteringen gerealiseerd en het voorzieningenniveau op diverse lijnen uitgebreid. Die toezegging doet de combinatie Arriva/NoordNed.

De combinatie gaat de komende vijftien jaar het spoorvervoer verzorgen op de trajecten Groningen-Nieuweschans-Leer, Groningen-Delfzijl, Groningen-Roodeschool, Groningen-Leeuwarden, Leeuwarden-Harlingen en Leeuwarden-Stavoren. Arriva/NoordNed heeft de aanbestedingsprocedure van de provincies Groningen en Friesland gewonnen. Het vervoer in Groningen en Friesland wordt nu nog verzorgd door NoordNed.

Het contract, met een totale waarde van 750 miljoen euro, gaat 11 december van dit jaar in. Arriva/NoordNed zal vanaf dat moment beginnen met de verbeteringen. November volgend jaar moet de eerste nieuwe trein op het traject Groningen - Nieuweschans - Leer rijden. Daardoor ontstaat een doorgaande verbinding.

Uiterlijk september 2007 rijden er op alle lijnen nieuwe treinen. De reistijd wordt daardoor korter. Er kan vaker gestopt worden namelijk op de stations Grijpskerk, Zwaagwesteinde en Deinum. Verder wordt de lijn Leeuwarden - Groningen doorgetrokken naar het Europapark en worden late ritten op de lijn tussen Groningen en Nieuweschans ingezet.

De definitieve keuze voor een treintype moet nog worden gemaakt. Het worden in ieder geval de eerste treinen in Nederland die volledig toegankelijk zijn voor minder validen zonder dat zij hulp nodig hebben bij het in- en uitstappen. De vloerhoogte van de trein zal gelijk zijn aan de perronhoogte. Verder krijgen de treinen brede toegangsdeuren met een automatisch uitschuifbare treden

Inselzüge

's Zomers gaat er op vrijdag en zaterdag twee keer per dag een doorgaande trein van Leer naar Harlingen v.v. rijden, met in Harlingen aansluiting op de boot van en naar Terschelling. Reizigers tussen Leer en Harlingen hoeven dan niet meer over te stappen in Groningen en Leeuwarden. De eerste Inselzüge rijdt in de zomer van 2007.

Vanaf december 2005 zijn behalve in Leeuwarden en Groningen ook OV-fietsen te huur in Sneek en Winschoten. Wanneer deze uitbreiding een succes wordt komen er ook OV-fietsen in Delfzijl, Franeker en Harlingen.


Bron: Dagblad van het Noorden, woensdag 30 maart 2005.
 

· Fan van de Neudeflat
Joined
·
3,816 Posts
Lekker, weer bussen op rails met planken met een stofje er over heen. Niet dat dat nou zo veel slechter is dan die Wadlopers...
Die light trains accelereren wel een stuk beter dan Wadlopers, waardoor binnen de bestaande reistijden meer haltes aangedaan kunnen worden. De provincies willen een aantal nieuwe stations openen en daarom worden niet light trains gevraagd. Daarnaast zijn ze een stuk goedkoper in exploitatie en zien ze er een stuk klantenwervender eruit. ;)

Tsja, voordelen zat, dus moet je verder niet zeueren over het comfort....
 

· kejje nagaan!
Joined
·
6,124 Posts
Mee eens, ik heb twee keer in een Lint van Syntus gezeten. Ze trokken vrij snel op, en voor die relatief kleine stukjes is het mindere zitcomfort en het ontbreken van een toilet best te accepteren...Het grappigste vond ik nog wel het motorgeluid van dat treintje, het klonk als een optrekkende en schakelende bus!

Nou waren het wel kleine reisjes als Hengelo-Oldenzaal en Hengelo-Goor, wat ik per Lint gedaan heb, maar ik weet niet hoe het is als je van Groningen naar Leeuwarden of van Hoogezand naar Harlingen moet reizen...En wie weet, worden de treinen van NoordNed wel comfortabeler dan de Lints van Syntus.

Maar hoe zit het eigenlijk met het Kolibri plan? Groningen wilde toch een light rail netwerk dat in de stad als elektrische tram zou functioneren en in de regio als light rail over bestaand spoor, hetzij elektrisch dan wel op diesel? Een beetje vergelijkbaar met de Combino's van het Duitse Nordhausen, die als dieseltreintje verder gaan de regio in. Gaat Arriva/NoordNed daar nog iets mee doen of staat dit plan daar los van?
 

· Stadjer (European)
Joined
·
2,396 Posts
Mojito said:
Maar hoe zit het eigenlijk met het Kolibri plan? Groningen wilde toch een light rail netwerk dat in de stad als elektrische tram zou functioneren en in de regio als light rail over bestaand spoor, hetzij elektrisch dan wel op diesel? Een beetje vergelijkbaar met de Combino's van het Duitse Nordhausen, die als dieseltreintje verder gaan de regio in. Gaat Arriva/NoordNed daar nog iets mee doen of staat dit plan daar los van?
Dit plan staat daar zo goed als los van. Behalve misschien dat Groningen CS niet meer in alle gevallen het eindstation wordt. De aanleg van een tram is op het moment in voorbereiding. De lokale overheid heeft er nu 100 miljoen euro voor gereserveerd. De eerste lijn die wordt aangelegd is van het CS naar Zernike.
 

· Registered
Joined
·
21,814 Posts
@ bobdebouwer
Er wordt meer geinvesteerd in het openbaar vervoer dan je denkt!
Alleen al in de regio Rotterdam is er het afgelopen jaar behoorlijk wat bijgekomen: 2 trampluslijnen inclusief materieel.
En op Voorne-Putten was het helemaal raak. Er is daar een openbare aanbesteding van het busvervoer geweest met als resultaat een flinke uitbreiding van de dienstregeling en vervanging van ALLE vrij nieuwe bussen door nog nieuwere en mondernere bussen. Wat willen ze nog meer (behalve dan een metro naar Hellevoetsluis)? Van mij mag er nog wel meer openbaar aanbesteed worden!
 

· Stadtaffe
Joined
·
3,728 Posts
het blijft een raar verhaal dat de NS de hierbovengenoemde lijnen niet rendabel kan exploiteren, terwijl noordned (arriva) dat wel kan. En nu ook nog een vette investering in materieel erbovenop. Alleen al wat dat laatste betreft lijkt de privatisering voor de treinreiziger in noordnederland een positieve uitwerking te hebben.

ook positief in het geposte krantenartikel: de lijn vanuit leeuwarden rijdt door tot aan groningen europapark. erg goed. nu de lijnen vanuit roodeschool/delfzijl ook nog!
 

· Your advertisement here?
Joined
·
9,072 Posts
@ Sol: Als ik kijk naar het openbaar vervoer in het noorden, is het er alleen maar soberder op geworden. Buslijnen worden veranderd, duurder gemaakt, of gewoon opgeheven. Sinds januari 2005 betaal ik per maand circa 15 euro (voorheen 160) meer aan openbaar vervoer naar school en ben dagelijks ongeveer 15 minuten langer (voorheen 1 uur, nu 1 uur en 15 minuten) onderweg.

En dan schijnt de busverbinding Drachten-Smilde Assen en Meppel-Smilde-Assen nog één van de betere in Drenthe te zijn. Met de fiets is zolangzamerhand sneller hier. Abnormaal als je het mij vraagt.

Bij de NS zijn ze ook leuk bezig. De treinen vertrekken sinds januari 1 minuut later uit Groningen. Big deal zou je zeggen. Inderdaad, door die ene minuut mis ik nu steevast mijn aansluiting in Assen, betekent minstens een half uur wachten op de volgende bus. En daar ben je meer voor gaan betalen. Ik had zoals je kan begrijpen allang niet meer het idee dat er nog werd geinvesteerd in het openbaar vervoer.
 

· Registered
Joined
·
502 Posts
In het Noorden is ook geïnvesteerd in busmaterieel. Zo zijn zo'n beetje alle bussen van Arriva in Stad de afgelopen jaren vervangen door nieuwe (en sneller optrekende) bussen. Ook op de streeklijnen rijden veel nieuwe bussen rond. Alleen jammer dat de dienstregelingen zijn uitgekleed.
 

· Fan van de Neudeflat
Joined
·
3,816 Posts
het blijft een raar verhaal dat de NS de hierbovengenoemde lijnen niet rendabel kan exploiteren, terwijl noordned (arriva) dat wel kan.
Veelgehoord misverstand. NoordNed / Arriva kan dat ook niet: zij krijgen gewoon subsidie voor deze lijnen. Wel kunnen ze het voor minder subsidie exploiteren. Dat heeft er onder andere mee te maken dat NS altijd een conducteur op de trein moet hebben (afspraken met vakbonden), terwijl andere bedrijven alleen met een machinist rijden.
 

· kejje nagaan!
Joined
·
6,124 Posts
Een Arriva heeft (net zoals Syntus) ook niet de enorme overhead die een log bedrijf als NS wel heeft...en de exploitatiekosten van een Lint of een soortgelijk treintjestype (bijvoorbeeld de Talent van Bombardier, die in Enschede en Heerlen te bewonderen zijn, of de Desiro van Siemens) zijn enorm lager dan van een 'echte' trein zoals de NS-Buffel. De levensduur van zo'n dieseltram is ook een stuk korter, en ze zijn wel een stukje minder degelijk (bij een botsing met een 'echte' trein wil je echt niet in zo'n light rail voertuig zitten...)

@ darulez: wat is de termijn waarop die tram naar Zernike moet rijden?
 

· Maybe or not...
Joined
·
36 Posts
vroeger was NoordNed 50% in handen van de NS en 50% in handen van Arriva... Arriva heeft de resterende aandelen (de 50% van NS) een paar jaar geleden overgenomen...

Door de komst van NoordNed is het een stuk beter geworden...

Ook gaan ze weer koffieschenken in de nieuwe treinen...
Niet met een karretje maar met een koffiekan op de rug van een koffieman/vrouw... net zoals ze bij concerten doen, met zo'n pepsiding op de rug... na een jaar kijken zo of dit blijft of verdwijnt...
 

· kejje nagaan!
Joined
·
6,124 Posts
Wagons Lits heeft ooit ook zo'n proef gehad, met name op de oude dubbeldekstreinen (die niet zoals de nieuwe over een liftje beschikken). Die mannetjes met zo'n Ghostbusterspak heetten 'Rail Man' geloof ik...maar die proef is heel snel weer opgehouden. Die mannetjes kwamen er in de spits niet doorheen. Nu zal dat in het noorden niet zo'n probleem zijn...
 
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top