SkyscraperCity Forum banner

Trnava | Historical Photos & Vedute

35600 Views 34 Replies 9 Participants Last post by  vlaDyka
Topic gather together the most well-known, but those unfamiliar photos & vedute of Trnava back many years.
Téma zhromažďujúca maximum známych, ale skôr tých neznámych fotografií a vedút mesta Trnava, spred mnohých rokov.

familiar SC-Slovak historical picture of town links :

O vedutach mesta Trnava vysla aj samostatna kniha, takze ich pocet a vyobrazenie je viac menej zname.
Len pre kratku ukazku uvadzam niekolko :

Asi najkrajsie vyobrazenie mesta Trnava, zo zac. 40. rokov 18. storocia - klik pre FULL RES :

...a pre porovnanie... :

O nieco viac o vedutach Trnavy najdete napriklad este aj na blogu V.Sebaka.

Zaber na fortnu, dnes uz zburanu, kde postavili Bernolakovu branu, a susediacu vezu mestskeho opevnenia, zo zac. 20.stor, v smere z mesta von. Zastavba v lavej casti zaberu uz neexistuje, dnes je tam parkovisko.

Procesia na prelome 19. a 20. stor., prechadzajuca dnesnym Trojicnym nam.
Zprava : dnes uz bez typickych vykladcov, 2.dom uz je prestavany. Zastavba od narozneho domu, az po ten s vysokou atikou uz neexistuje - stoji tam Posta, a na mieste tej vysokej atiky dnes stavaju Dom u krala Ludovita....

Pohlad na Mestsku vezu z Hlavnej ul. v 1. pol. 20.stor. Vlavo je budova Radnice.

Jeden z notorickych, a podla mna, aj najpouzivanejsich zaberov na historicke mesto trnavske....
Pohlad na Mestsku vezu z r. 1933, zo Zeleneho rinku - dnes priestor medzi OD Jednota a Domom kultury.

Budovy vlavo uz padli za obet Domu kultury. Byvali tam na prizemi remeselnicke obchody - obvvnik, masiar,... a na poschodi sa byvalo. Mestska veza uz presla vizualnou premenou, pribudol aj znovuvybudovany arkier na poschodi. Vid pre porovnanie.
Zastavba vedla nej je, ako som to uz spominal ^^ ina. Parter, fasady, strechy ani nehovoriac..... Namestie este nema zvysenie "plato", ktore, ako mi vela pamatnikov povedalo, ze nadavali takmer vsetci.

Pohlad na SV cast mesta z veze Kostola sv. Jakuba (františkánsky) - Mestska veza, v pozadi tzv. Univerzitny kostol a polia, kde je dnes cast Kopanka.

See less See more
8
1 - 20 of 35 Posts
Musím žiaľ povedať, že vtedy vyzeralo lepšie, než teraz:eek:hno::

See less See more
Pohlad na Mestsku vezu z Hlavnej ul. v 1. pol. 19.stor. Vlavo je budova Radnice.

1. pol. 19.stor? Nie náhodou začiatok 20. stor? edit: resp. koniec 19. , tak deväťdesiate roky 19. stor. to ešte mohli byť

Inak pekná fotka :)
^^ja by som skor povedal zaciatok 20.storocia.Ved je tam automobil.Viem ze auta boli aj ovela skor,ale toto by som uz zaradil medzi tie modernejsie.
^^
opravene.... isteze 19. storocie to nie je.... 1900 a dalej. :bash:
Mea Culpa.
Jeden z objektov povodnej Trnavskej univerzity, dnes sidlo Vojenskeho archivu.

Dnesne Trojicne namestie v 30.rokoch 20. storocia. Opat vidno, co po vojne padlo...^^

Pohlad na dnesne Zapadoslovenske muzeum - byvaly klastor, s este objektom pred vstupom, z Halenarskej ul. / A vyjav z prvomajoveho sprievodu mestom, na zaciatku Hlavnej ul.,..cca v 50-60.rokoch 20.stor.
See less See more
4
dvor / zahrada byvaleho hotelu Imperial (?), na mieste dnesneho OU Trnava, cez krizovatku od Zeleznicnej stanice ....
alebo uplne ine
altanok v parku pred byvalou Zeleznicnou stanicou - dnes Park Janka Krala.

See less See more
familiar SC-Slovak historical picture of town links :
Bratislava (german Pressburg, magyar Pozson)
Košice (german Kaschau, magyar Kassa)
len taka malicka poznamka, ak sa ti bude chciet/dat, mozes doplnit, aj BB ma uz svoje vlakno s historickymi fotkami :)

inak mam pocit ze vela slovenskych miest vyzeralo v minulosti v centre lepsie ako na terajsich novych pesich zonach .. ako to?
len taka malicka poznamka, ak sa ti bude chciet/dat, mozes doplnit, aj BB ma uz svoje vlakno s historickymi fotkami :)

inak mam pocit ze vela slovenskych miest vyzeralo v minulosti v centre lepsie ako na terajsich novych pesich zonach .. ako to?
...ale samozrejme. thx za tip.

Urcite to ma svoju atmosferu, minimalne na fotkach a pohladniciach ....a mozno to len tak vyzeralo. To sa uz vsak nedozvieme....
^^ja by som skor povedal zaciatok 20.storocia.Ved je tam automobil.Viem ze auta boli aj ovela skor,ale toto by som uz zaradil medzi tie modernejsie.
...isteze. Opravene...

Snazil som sa najst ten typ auta,
ale skoncil som pri FORT T TOWN z r. 1914~1920, ale to asi nebude ono... Nevyznam sa vo veteranoch, ale podla toho by sa to cca dalo upresnit.
See less See more
Tak aj ja tu mam taku "retro" fotku jak nam vystavali :eek:hno: postu
See less See more
Pohlad na ^^ spomenutu zastavbu z opacnej strany - z r. 1900.

Opat povodny objekt, na mieste ktoreho dnes stavaju Dom u krala Ludovita, za nim je ulicka, a objekt, kde je dnes Posta ;)
Zaujimave je tiez 2-farebne stvarnenie "frantiskanskeho kostola", cize Kostola sv. Jakuba st. - dnes vyzera uplne inak.

A nakoniec pohlad z Mestskej veze - z nadhladu na rovnake miesto. Dnes to vyzera, pre porovnanie, TAKTO, alebo aj TAKTO.

See less See more
2
Zabery na Katedralu sv. Jana Krstitela, znamu aj ako Univerzitny kostol, a susedny objekt dnesneho Vojenskeho archivu, v 30-rokoch 20.stor., vtedy este ako objekty Vojenskeho lazaretu...

See less See more
2
Tentoraz trochu z opacnej strany historie - pohlad na predstavu vystavby mesta v rokoch 70-tych.

CENTRUM MESTA - vľavo dole riešenie pre FC Spartak, vedľajšia Paulínska bez hotela (dnes VÚB), pred kinom (?) je parkovisko, v strede žiaden Dom kultúry, ani OD Jednota, pri Bernolákovej bráne stojí nejaký objekt, na Hornopotočnej to vyzerá tiež inak.

Domov stavbárov, v pôvodnom vzhľade. Dnes tu je UCM (práve tam začali meniť okná), vľavo na fasáde už pribudlo oceľové schodisko, a na prízemí už dávnejšie vymenili "zasklenie"...

Sídlisko Družba - tento návrh sa už dosť podobá tomu, čo postavili. Bohužiaľ, namiesto tých rodinných domov vľavo postavili na dlhé roky stavenisko Detského domova, ktoré nakoniec dnes dostavujú pre UCM, poliklinika tiež nie je v pláne, v strede mala byť výšková budova - dnes tam stavajú bytovku, ani budova DÚ nebola v pláne, a perla nakoniec - mimoúrovňová križovatka Hlboká-Spartakovská ! Veľká škoda, že to takto nepostavili....

Kto pozná Pekné pole, rozdiely nájde....a nie je ich málo.
See less See more
12
opat trochu naspat casom.....

Zaber na zastavbu v centre mesta v r. 1931 - pohlad z Mestskej veze.
(mozete porovnat zo sucasnym (v hornej polovici zaberu) v poste : http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=40286324&postcount=75 alebo priamo tu)

Vela z tychto objektov uz nestoji....
Zlava narozny objekt, kde byvala este donedavna banka, teraz je tam mobilny operator - stoji z neho iba ten po stitovy murik. Vsetko napravo od neho je prec ! Dnes jetu OD Jednota, za nou bytove domy...parkovisko,...

Napravo, pod textom je objekt, ktory bol nahradeny Domom kultury.
Stoji az paulinsky kostol na Halenarskej - vpravo stred - a za nim ten velky obytny dom.

Nalavo v strede su uz strechy Halenarskej a Kapitulskej ul., az po byv. klastor, dnes Muzeum.
Na horizonte vidiet komin tusim Diamantovej tehelne, a to za nim uz nepoznam....
See less See more
cca 100-rocny rozdiel a 2 podoby jednej zastavby

Fasadna ulicna ciara na dnesnej Kapitulskej ul., horny rad, od objektov Arcibiskupskeho uradu, resp. od Nam. sv.Mikulasa.
Dnes tam stale stoji takmer vsetko z povodneho zaberu, dokonca aj Stĺp P.M. s dieťaťom (aj ked na sucasnom zabere nie je vidiet), zmenili akurat povodny vstupny portal (za damouv s dazdnikom), teren presiel pomerne velkou zmenou a urcite aj strechy (a kominy) uz nie su tym, cim volakedy...

stav z r. 1905 :

a sucasnost (sorry za nepovodnost, cvaknem si to neskor...) :

ale tieto su uz moje..:
See less See more
4
Dnes novostavany dom U krala Ludovita mal svojho takmer totozneho predchodcu (na zaklade poziadaviek trnavskych pamiatkarov).

Islo o zadnu cast znameho Selepceniho domu (vid ^^, ten s tou vysokou renesancnou atikou). Na zabere vidiet terasu a jej zabradlie, pod ktorou boli obchodiky. Na poschodiach a v manzardovej streche sa byvalo.

Vzhlad z roku 1924 :

na Votluckovej kresbe z r. 1952 :

sucasny stav :

a zaber z opacnej (lavej) strany, v smere od budovy TU, zo 60. rokov 20. storocia :

sucasny stav :

Vid vlakno o Trnave.
See less See more
5
1 - 20 of 35 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.