SkyscraperCity banner

321 - 340 of 1111 Posts

·
Vlakom na Krk ...
Joined
·
110 Posts
Odabran je izvođač II. faze, gradnje pristupnih cesta, i suprotno očekivanju forumaša nije Viadukt. Najpovoljniju ponudu predalo je PODUZEĆE ZA CESTE SPLIT d.d. Riječ je o društvu koje je u 97% vlasništvu tvrtke Strabag. Zanimljivo je da je od sedam pristiglih ponuda ček pet bilo neispravno. Procijenjena vrijednost radova za drugu fazu bila je nešto više od 44 milijuna kuna, ponuda Poduzeća za ceste iznosi 36.470.981.71 kn.

Također, iz dokumentacije je vidljivo da je Viadukt u zadnjim trenucima smanjio ponudu za više od 4.5 M kn što ga je dovelo u poziciju najpovoljnijeg ponuđača (nisam znao da se to može). No nakon pregleda njihova ponuda je odbijena jer "ponuditelj nije dokazao sposobnost kako je traženo dokumentacijom za nadmetanje, te ista sadrži pogreške, nedostatke odnosno nejasnoće koje nisu otklonjive."

LINK NA STRANICU NATJEČAJA

Viadukt se na takvu odluku žalio tko da se potpisivanje ugovora odgađa do rješenja žalbe.

Žalba -> 09.02.2016.
Na stranicama DKOM-a je vidljivo da je u međuvremenu DKOM prihvatio žalbu Viadukta i poništio odluku o odabiru. Ukratko, DKOM smatra da su Hrvatske ceste najprije trebale tražiti pojašnjenje Viaduktove ponude za sve elemente radi kojih im su im odbili ponudu. Isto tako, prihvatili su nenamjernu grešku kod numeriranja stranica jer smatraju da integritet cjelokupne Viaduktove ponude nije upitan.

Odluka DKOM-a:
http://pdf.dkom.hr/15593.pdf

Hrvatske ceste će morati ponoviti postupak pregleda i ocjena ponuda, što znači da će sad ipak morati tražiti pojašnjenja Viaduktove ponude i ukoliko sve bude razjašnjeno na prihvatljiv način, onda će Viadukt postati odabrani ponuditelj. Naravno, ukoliko se onda neki drugi ponuditelj ne bude odlučio žaliti ....
 

·
Registered
Joined
·
1,734 Posts
Most za Čiovo raste i noću

Jaka južina i uporna, danonoćna kiša – kombinacija je koju, možemo slobodno reći, građevinari – mrze! Još kada gradite most i spajate kopno s otokom, pa imate i jake valove, te plimu i oseku kao dio "ponude", u nizu nedaća koje će vam usporiti posao, nije lako.

No srećom, gradnja mosta Trogir – Čiovo ide uhodanim ritmom, unatoč problemima koji prate svaki građevinski projekt.

– Nikada vam ja nisam zadovoljan, ali do sada, unatoč neprilikama, i dalje smo u onom zadanom roku za izgradnju mosta u dužini 521 i širini 13 metara. I do sto i pedeset radnika je na gradilištu, građevinara, strojara, ronilaca i druge prateće službe. Brojna mehanizacija je angažirana i polako su vidljive konture većine od zadanih trinaest stupova i dva upornjaka – dočekao nas je dipl. ing. građevinarstva Davor Trlaja na istočnom ulazu u grad Trogir, gdje se gradi onaj kopneni dio mosta prema Čiovu.

A tu kroz blato "klize" veliki kotači miksera za beton, dizaličara, kamiona, bagera, valjaka, viljuškara... Nema što nema od "grdosija" kojima se posao odrađuje, i svi vode neku svoju bitku sa zadanim rokovima, materijalima, stupovima, talpama, alatima...

Jer treba do kraja listopada okončati ovaj projekt vrijedan točno 207.881,506,01 kunu, od čega je u iznosu od 85 posto sufinanciran iz sredstava EU-a, te tako nakon više od tri desetljeće anulirati ljetne gužve koje paraliziraju promet kroz dični UNESCO-ov grad.

– Idemo do pristaništa, pa ćemo obići i morski dio gradilišta – preuzeo je ulogu vodiča inženjer Trlaja, kao predstavnik investitora Hrvatskih cesta, dok je za nadzor zadužen Institut IGH, a izvođač radova je zagrebački "Viadukt". Trlaja nam pokazuje i stup mosta koji je gotov, onaj donji, morski dubinski dio.

– Zahtjevni su radovi ispod razine mora, gdje su angažirani, naravno, i ronioci. I svašta nas je dolje, u dubini, dočekalo. Trebate imati dobru podlogu za temelje, za stupove mosta, a nađete glinu, lapor, pijesak, šljunak, ništa tvrdo... – pokazuje nam Trlaja drugi stup, omeđen čeličnim talpama ili žmurjama.

Kada se kopa za temelje pilona, onda najprije treba zaštititi to područje od prodora mora, pa se na dubini od tri-četiri metra postave čelične oplate, pumpom izbaci more i tek onda krene s betoniranjem. To vam je takozvana građevinska jama, oko koje se postave čelične talpe, pa se obavljaju radovi u čeličnoj "kadi". Za sada je najdublja postavljena na šest metara dubine u moru i dva iznad, pa tako nekih osam metara u visinu broji grdosija od "kade".

– Evo stiže nam i radni brod, naš "Kvarner 26", pa ćemo do stupa S7 – na gradilišnom pristaništu dočekao nam je Damir Nekić, voditelj mehanizacije, djelatnik "Viadukta", pokazujući nam plovilo koje kroz val otežano plovi do nas.

I s mukom uspijeva pristati, te ukrcati kvartet: Trlaja, Nekić, i novinarski duo, da bismo izišli i na more i mogli snimiti dijelove budućeg mosta.

– Sreća što nas ponton s dizalicom malo štiti od juga i vala. Kod nas je i dobro, ipak smo zaštićeniji nego naši djelatnici na lukobranu u splitskoj luci. Šta tamo dere jugo – otkriva nam Nekić, dok kroz pjenu vala stižemo do S7, koji ima betonsku "kadu".

Treba slikati, a kako pristupiti brodom?

– Nije vrijeme za ovakve egzibicije – iskren je Zdenko Kavić, 31-godišnji dizaličar iz Svetog Ivana Zeline, danas za kormilom broda.

A kako je dobio tu ulogu, s visine iz dizalice na morsku površinu, u plovilo, brzo nam je pojasnio:

– Osam godina radim u "Viaduktu" i uskačemo gdje treba. Uhodana smo ekipa, no vrijeme nam baš nije naklonjeno, prati nas ili kiša ili jako jugo.

– Treba izgurati ovu pokoru – optimistično će iskusni građevinar Nekić.

Rokove se mora poštovati i svaki dan, kada dopusti vrijeme, iskoriste to majstori od betona i čelika za okončanje barem jednog dijela budućeg mosta.

– Ovo vam je portalni, glavni stup, na kojem će sutra biti montirana i hidraulika za podizanje mosta kako bi se omogućio prolaz i plovilima višim od šest metara – pojašnjava Trlaja dok poskakujemo na valovima, a fotoreporter Paun pokušava u objektiv i uhvatiti taj dio, tek jedan u nizu kamenčića iz mozaika sutrašnjeg mosta do Čiova.

Uspjeli smo, srećom, bez većih problema obaviti i taj dio obilaska, pa opet mijenjamo prijevozno sredstvo i automobilom idemo preko starog mosta, na Čiovo, gdje su se također zahuktali radovi.

– Tu se radi i u trećoj smjeni. Vidite ovaj potporni dug zid za novu cestu. Treba do ljetne sezone okončati i 800 metara friške ceste, iznad postojeće, stare koja prolazi tik uz more. Kada završimo cestu koja će se nastaviti prema Žednom i srcu otoka, promet će se usmjeriti tim novim putem, a na staroj cesti počet ćemo s gradnjom upornjaka oznake U15 za otočnu stranu mosta.

Evo dolje i talpe koje čekaju postavljanje za stupove S10 i S11. Pogledajte te čelične prstenove, samo u njima ima 40 tona – pokazuje nam i čiovski dio gradilišta inženjer Trlaja, gdje potporni zid dijeli staru od nove ceste u izgradnji, na koju će se nastaviti most, i to rotorom.

Na obje strane mosta će ceste – i ona otočna u dužini oko 800 metara i ona kopnena oko 200 metara – završavati rotorom, pa tek onda slijedi i priključak na postojeće prometnice.


Hrvatski i makedonski čelik

Kada nešto gradite, uvijek, bez obzira na sve predviđeno, nešto iskrsne neplanirano. Tako se dogodilo da makedonska tvrtka koja je trebala napraviti čelične konstrukcije za most nije zadovoljila kvalitetom, pa se sklopio novi ugovor s našom tvrtkom "Đuro Đaković". Iako se izgubilo vrijeme u traženju rješenja, sada se ubrzano radi u objema tvrtkama i hvata zadani ritam.

Tako se do kraja ožujka na gradilištu očekuje isporuka prvih dijelova čeličnih konstrukcija, koje će se kao lego-kockice slagati u most!

NEMA TU NIŠTA TVRDO

– Zahtjevni su radovi ispod razine mora, gdje su angažirani, naravno, i ronioci. I svašta nas je dolje, u dubini, dočekalo. Trebate imati dobru podlogu za temelje – veli Trlaja – za stupove mosta, a nađete glinu, lapor, pijesak, šljunak, ništa tvrdo

Stipčić: Ubrzo kreće gradnja pristupnih cesta

Zadovoljan sam dinamikom radova, projekt se odvija u zadanom roku, a kako imamo dogovor sa investitorom i izvođačem da se radi i tijekom sezone, očekujemo do kraja godine i okončanje tog tako željenog i neophodnog spoja Trogira i Čiova - istaknuo je Ante Stipčić, gradonačelnik UNESCO-vog grada koji je već desetljećima muku muči s ljetnim prometnim gužvama, što bi se napokon anuliralo ovim mostom.

Ujedno je sa Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije dogovoreno da se do završetka radova na novom mostu, zatvori prolaz morskim putem za sva plovila.

- U tijeku je i natječaj, odnosno žalbeni rok na natječaj za izgradnju pristupnih cesta mostu, one na kopnenoj strani do zaobilaznice, te na otočnoj strani do Žednoga. Nadam se kako neće dugo potrajati procedura žalbi, pa da što prije potpišemo i početak gradnje pristupnih cesta - pojasnio je gradonačelnik Stipčić.

http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-zupanija/clanak/id/304260/most-za-ciovo-raste-i-nocu 

·
Registered
Joined
·
51 Posts
Na stranicama DKOM-a je vidljivo da je u međuvremenu DKOM prihvatio žalbu Viadukta i poništio odluku o odabiru. Ukratko, DKOM smatra da su Hrvatske ceste najprije trebale tražiti pojašnjenje Viaduktove ponude za sve elemente radi kojih im su im odbili ponudu. Isto tako, prihvatili su nenamjernu grešku kod numeriranja stranica jer smatraju da integritet cjelokupne Viaduktove ponude nije upitan.

Odluka DKOM-a:
http://pdf.dkom.hr/15593.pdf

Hrvatske ceste će morati ponoviti postupak pregleda i ocjena ponuda, što znači da će sad ipak morati tražiti pojašnjenja Viaduktove ponude i ukoliko sve bude razjašnjeno na prihvatljiv način, onda će Viadukt postati odabrani ponuditelj. Naravno, ukoliko se onda neki drugi ponuditelj ne bude odlučio žaliti ....
U ponovljenom postupku pregleda i ocjena ponuda odabran Viadukt. Sad opet traje rok za žalbe. Rok za izgradnju je 7 mjeseci. Valjda će uspjet dovršiti do iduće sezone.
 

·
Vlakom na Krk ...
Joined
·
110 Posts
Sad su u Hrvatskim cestama odradili ono što su odmah trebali napraviti, tj. provjeriti da li se najpovoljnija ponuda može učiniti prihvatljivom. Samo, to ih je sad koštalo 70.800,00 kn. Odnosno, toliko je to koštalo porezne obveznike. Tipičan primjer kako se razbacuje proračunski novac. To je bio jedan od posljednjih besmislenih poteza upravo smijenjene uprave HC-a (a bilo ih je bezbroj).

Nadajmo se da sad više neće biti novih žalbi vezano na čiovski most ...
 

·
Registered
Joined
·
12,715 Posts
Discussion Starter #326
Sad su u Hrvatskim cestama odradili ono što su odmah trebali napraviti, tj. provjeriti da li se najpovoljnija ponuda može učiniti prihvatljivom. Samo, to ih je sad koštalo 70.800,00 kn. Odnosno, toliko je to koštalo porezne obveznike. Tipičan primjer kako se razbacuje proračunski novac. To je bio jedan od posljednjih besmislenih poteza upravo smijenjene uprave HC-a (a bilo ih je bezbroj).

Nadajmo se da sad više neće biti novih žalbi vezano na čiovski most ...
Žalbi uvijek može biti, bitno je da budu odbačene :D
 

·
Registered
Joined
·
51 Posts
Viadukt potpisao novi ugovor

Viadukt je 4. travnja 2016. godine potpisao Ugovor o izgradnji objekta pod nazivom „Radovi na mostu kopno – Otok Čiovo (II faza): izgradnja spojne ceste D315 – D8 i D126 – Ž6136." Naručitelj radova su Hrvatske ceste, a rok izvođenja iznosi 7 mjeseci. Vrijednost radova je 29.015.600,85 kuna bez PDV-a.

http://www.viadukt.hr/viadukt-potpisao-novi-ugovor

:banana:
 

·
Registered
Joined
·
1,362 Posts
Viadukt je 4. travnja 2016. godine potpisao Ugovor o izgradnji objekta pod nazivom „Radovi na mostu kopno – Otok Čiovo (II faza): izgradnja spojne ceste D315 – D8 i D126 – Ž6136." Naručitelj radova su Hrvatske ceste, a rok izvođenja iznosi 7 mjeseci. Vrijednost radova je 29.015.600,85 kuna bez PDV-a.

http://www.viadukt.hr/viadukt-potpisao-novi-ugovor

:banana:
26.10.2015. :horse:

 
321 - 340 of 1111 Posts
Top