SkyscraperCity banner

41 - 60 of 65 Posts

·
Registered
Joined
·
198 Posts
Намирам проектът за доста добра идея, но само се питам дали нямаше да излезне по-евтино на общината да ремонтира светофарната уредба.
 

·
Registered
Joined
·
397 Posts
Discussion Starter #42
Намирам проектът за доста добра идея, но само се питам дали нямаше да излезне по-евтино на общината да ремонтира светофарната уредба.
Със сигурност е по-евтино, но кръговото решава проблема веднъж за винаги.

Снимки от събота с настоящата ситуация на малкия пазар. Тази къща също ще се "гъта":
Баничарницата също е преместена. Подочух, че къщата зад нея също ще се събаря, но за това не съм сигурен:
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Подписаха договора с изпълнителя на обновяването на Малък пазар в Троян

Това е ДЗЗД „ЕКОПЪТСТРОЙ КОНСОРЦИУМ“.

На 27.02.2018 г. кметът на Троян и Иван Иванов, представляващ ДЗЗД „ЕКОПЪТСТРОЙ КОНСОРЦИУМ“, подписаха договор за изпълнение на обществена поръчка с предмет: „Изграждане прилежаща инфраструктура на търговски комплекс (Малък пазар)”. Общата стойност на договора е в размер на 339 801 лв., без вкл. ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 145 календарни дни от подписване на Протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа до подписването на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа.

При подписването на договора кметът подчерта неговата обществена значимост и това, че Община Троян и троянци ще следят стриктното изпълнение на обекта и пожела успех и спорна работа на фирмата-изпълнител.

Припомняме, че в първите почивни дни на февруари започна събарянето на всички търговски обекти във връзка с обновяването на пазара. На 12 юни миналата година беше представен идейният проект на „АДА - Агенция Дизайн и Архитектура" АД, класиран на първо място в конкурса за обновяване на "Малък пазар" в Троян.

http://www.citybuild.bg/news/podpisaha-dogovora-izpylnitelia/36496
 

·
Registered
Joined
·
2,566 Posts
От 09:00 на 27.03.2018 г. до 17:00 на 03.04.2018 г. ж.п. прелезът при „Кози вир“ ще бъде затворен за преминаване на ППС-та, поради ремонт

инфо - troyanexpress.comd0%b1/
 

·
Registered
Joined
·
397 Posts
Discussion Starter #47
От 09:00 на 27.03.2018 г. до 17:00 на 03.04.2018 г. ж.п. прелезът при „Кози вир“ ще бъде затворен за преминаване на ППС-та, поради ремонт

инфо - troyanexpress.comd0%b1/
Снимки от 29.03. и 30.03. Забравил съм да ги кача тогава. 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
15 дървета и друга растителност ще ограждат Малкия пазар в ТроянОсвен от подземната и надземна инфраструктура, хората се вълнуват и какво ще бъде озеленяването.

Както общинска администрация информира, изпълнението на обект „Малък пазар“ върви с добри темпове. Новият пазар по проект на А.Д.А. се вписва хармонично в контекста на средата на Троян, използвайки характерни материали и обемно-пространствени похвати. Той решава основните проблеми, свързани със средата - пешеходния достъп до търговските обекти, нерегламентираното паркиране, липсата на обществена тоалетна, проблемите със сметосъбирането, както и липсата на благоустройство и слабото озеленяване.

Част от озеленяването е предвидено за затревяване. Живи плетове се предвижда да се изградят източно от пазара, както и западно до новопроектирания паркинг. По този начин се ограничава достъпа до пазара, посредством нерегламентирано преминаване на пешеходци по ул. „Васил Левски”.

Дърветата, които към настоящия момент се намират на тротоарната площ, са в лошо състояние, някои от тях болни. Предстои подмяна, както и допълването им с нови 5 дръвчета, както и храсти.

15 ще бъдат дърветата, които ще ограждат пешеходната част. Идеята е търговската част и тротоарите, по които ще преминават пешеходците, да бъде отделена от пътя със зелена „стена“.

За да продължи работата и да запази добрите темпове, в следващите седмици предстои премахване на дървета на тротоара до ул. „Васил Левски“. Според специалистите, премахването е неизбежно поради започналите болестни процеси на част от дърветата. Част от болните дървета вече са премахнати.

Освен това, в площта на самия пазар и до паркинга ще има обособени зелени кътове.
http://www.citybuild.bg/news/dyrveta-druga-rastitelnost/37102
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Над 2,2 млн. лв. ще се инвестират в изграждането на нов мост над р. Бели Осъм и пътна връзка за Троянския манастир и Орешак

Подписан е договорът за изграждането на нов мост над река Бели Осъм в гр. Троян и на пътна връзка за Троянския манастир и Орешак. Изпълнител на проекта ще е „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Стойността му е 2 249 993,77 лв. с ДДС и ще се финансира от бюджета на агенцията.

С изграждането им транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край. Предвижда се построяването на нов мост над река Бели Осъм в град Троян и на пътна връзка между път II-35 Троян – Ловеч и път III-357 Троян – Орешак. Новото съоръжение ще бъде с дължина 43,2 метра. Ще се рехабилитират и 100 метра от съществуващия път II-35 Троян – Ловеч. Отсечката е при входа на Троян и съвпада с улиците „Васил Левски“ и „Крайречна“ в града.

Срокът за изпълнение е 12 месеца.
http://vestnikstroitel.bg/news/185386_nad-22-mln-lv-sche-se-investirat-v-izgrazhdaneto-na-nov-most-nad-r-beli-osm-i-ptna-vrzka-za-troyanskiya-manastir-i-oreshak/
 

·
Registered
Joined
·
11,727 Posts
Понеже горната новина ми стана интересна намерих една статия за този мост и ползата от него:
Де факто той ще извежда трафика идващ от Ловеч и София пътуващ посока Беклемето и Априлци извън жилищните райони на Троян, като съществено скъсява и подобрява връзката. Не че нещо, ама се ремонтира и близкия прелез на ж.п. линията на път III-357. Случайно или не по тези две съоръжения ще се минава от София за Априлци, откъдето е родом и министър Нанков. Не искам да си мисля, че по стара българска традиция всеки сдобил се с малко власт започва да инвестира в родното си село, ама просто отбелязвам чудното съвпадение... :)
 

·
Registered
Joined
·
10,320 Posts
Може и с него, може и без него, но по-никакъв начин не виждам как ще се скъсява разстоянието, просто едно малко удобство. Минавал съм стотици пъти оттам, няма трафик кой знае какъв, прохода е избягван от много шофьори, аз го обожавам, ЖП-прелеза и пътя след него не е много удобен за автобуси и камиони, може би заради това, а е и далече от Априлци за да говорим, че нещо инвестира в родното си градче. По-скоро според мен е за големите машини, да минават по-лесно, понеже прелеза за тях е малко кофти. Тясно е и опасно на две-три места. За автомобили няма проблем.
 

·
Registered
Joined
·
397 Posts
Discussion Starter #53
Неприятен инцидент от днес - пътническият влак от Троян за Левски с един вагон и трима (3) пътници блъсна камион на прелеза на "ВИНПРОМ - ТРОЯН" АД и РИКО СТИЛ. Прелезът е само за двете фабрики и от две години е само със светофар и звуков сигнал. Преди това имаше бариера и четирима прелезопазачи (да, има такава длъжност и в нашия век), които получаваха заплати не от БДЖ, а от предприятията. По време на инцидента сигнализацията е работила правилно, но шофьорът не я е отразил... Хубавото е, че пострадали няма, но материалните щети не са малко. При сблъсъка локомотивът излиза от релсите. 

·
Registered
Joined
·
11,727 Posts
Трябва и бариера. Само бледи лампички и пищялка не винаги са достатъчни.
 

·
Registered
Joined
·
397 Posts
Discussion Starter #55
Започна работата по новото кръгово при АИР-а

МИНАЛИЯ понеделник, 23 юли, на работна оперативка на място с участието на кмета Донка Михайлова, тримата й заместници, главния архитект и началниците на ресорните отдели в общинската администрация официално бе даден стартът на изграждането на новото кръгово кръстовище при АИР-а. От страна на фирмата изпълнител „Пътстрой Ловеч“ ЕООД присъства управителят й инж. Венцислав Беремски, също – представители на проектантския екип, строителния надзор, операторите (електро, ВиК, интернет), които имат подземна инфраструктура в района, общинското комунално предприятие и др. Тези оперативки ще са периодични – всеки петък, и ще продължат до приключването на обекта, поясниха от Община Троян.


„ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ няколко години полагаме много усилия в посока добрата организация на движение в Троян. Това кръстовище е изключително важно, първо защото ще позволи част от движението да се изнесе от ул. „Васил Левски“ към ул. „Христо Ботев“, така че най-конфликтното кръстовище в града (под болницата, на улиците „Радецки“ и „Христо Ботев“) да бъде облекчено. Съоръжението е много сложно, тъй като ще събере шест улици, а най-голямото предизвикателство са подземните комуникации“, заяви г-жа Михайлова, като пожела успешна работа на строителите.

НА ОПЕРАТИВКАТА бяха обсъдени няколко основни въпроса, сред които: временната организация на движението по етапи и подетапи на изпълнение, задължителното присъствие на геодезист на обекта за следене на нивата с необходимата измервателна техника, мястото на депото за складиране на строителни материали и строителна техника, графикът на строителството, връзката на строителя с експлоатационните дружества за трасиране и реакцията при аварии по мрежите в зоната на обекта. В края символично бе преместена част от зелената растителност, попадаща в обхвата на строителните дейности; задачата е на Общинското предприятие „Комунални услуги“ и след приключване на строителството храстите и дръвчетата ще бъдат върнати тук, където ще се обособят няколко нови зелени площи.

ДА ПРИПОМНИМ. Общо шест улици ще са свързани в пътното съоръжение. В средата ще има елипсовиден зелен участък, украсен с мащабна дървена пластика и осветен от два 9-метрови пилона с LED осветление, а по периферията се предвижда изграждане на ново улично осветление. Предвижда се и изграждане на малък паркинг. Ще бъдат положени 2300 кв. м нова асфалтова настилка за тежко натоварване, още около 900 кв. м нов асфалт за по-леко натоварване и 1600 кв. м нови тротоари. Реализацията ще е в два етапа, като основната работа ще бъде свършена през тази година (2018 г.), т. е. кръстовището ще се превърне в кръгово (по-точно в елипсовидно); а изграждането на връзката между ул. „Васил Левски“ и ул. „Любен Каравелов“, а оттам с ул. „Христо Ботев“, т. е. пускането в движение на ул. „Минко Радковски“, ще стане догодина (2019 г.).ИНВЕСТИЦИЯТА е за около 780 хил. лв., осигурени изцяло от общинския бюджет, а новото кръстовище е сред обектите, посветени на 150-годишнината от обявяването на Троян за град.
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Откриха нова крепостна стена при римския укрепен лагер Состра до Троян

Геофизици проучват ранното укрепление на крепостта.

Сред последните важни открития на територията на римския военен лагер Состра (землище на с. Ломец, Община Троян) на пътя Ескус-Филипополис е откриването на най-ранната каменна крепостна стена на укреплението, изградена по всяка вероятност от войниците на Втора матиакска кохорта през втората половина на II век.

Стената е широка близо 1,9 м и е била с приблизителна дължина на източната стена 130 м. На юг тя е правила завой с добре видима чупка. През 2011 г. се изказва предположението въз основа само на теренни наблюдения, че на източния й фронт е имало две правоъгълни кули. Стената е разкрита със запазена дълбочина в субструция от 0,40 до 1 м. Изградена е с речни средно големи камъни на калова спойка.Ранният лагер на Состра носи всички белези на крепостното строителство от времето на Траян - Хадриан. Ъглите на разкритата източна крепостна стена от втората половина на II век са дъговидно извити. Предполагаемите правоъгълни кули на тази стена са от вътрешната страна на укреплението, но тяхното съществуване е хипотетично и поради повдигната вече дискусия в научната литература за характера на спомената стена са предприети геофизични проучвания с цел да се установи както наличието на кули, така и на други структури западно от стената.

Проучването е закономерно и планово продължение археологическите разкопки и е междинен етап към стартиране на цялостно археологическо проучване в пространството между стената и тази от III век. Целта на изследването е осъществяване на геофизическо проучване чрез георадар, на площ от 1000 м2.

Геофизичните работи са проведени в края на август от инж. Кирил Велковски под ръководството на проф. д-р Иван Христов от НИМ. Те обхващат основно източната зона на кастела Состра. Заложени са три сектора. Финансирането е подсигурено от бюджета на Община Троян в рамките на планираните средства за обекта за тази година.В резултат на проучването е доказано продължението на ранната стена североизточно от северната фланкираща кула на главната източна порта на кастела от III век, както и южно от южната порта на укреплението. Забелязани са структури в сектор „А", които са предпоставка за по-мащабно проучване чрез разкопки през следващата археологическа кампания. Всички документирани структури са ситуирани на дълбочина от сегашния терен до 1, 5 м.

Според ръководителя на проучванията Иван Христов се очакват изненади при следващите разкопки, защото ранната история на най-голямата римска крепост в Троянско е най-слабо проучена. Досега всички налични данни (епиграфски и нумизматични) сочат, че Состра е изградена около 146 г. Съществува вероятност обаче ранната крепостна стена да има по-стара история и да свързана с времето на управление на император Траян, чието име носи сегашния планински град.
http://www.citybuild.bg/news/otkriha-krepostna-stena-rimskiia/37907
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Изграждат мост над р. Бели Осъм и пътна връзка за Троянския манастир и Орешак

Изпълнител е „ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД.

Инвестицията е за 2 249 993,77 лв. с ДДС, а средствата са от бюджета на агенцията.Вчера председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски подписа договора за строителен надзор при изграждането на нов мост над река Бели Осъм в гр. Троян и на пътна връзка за Троянския манастир и Орешак. Строителният надзор ще осъществява „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Договорът им е за 58 800 лв.

С изграждането на новия мост над река Бели Осъм в град Троян и на пътната връзка между път II-35 Троян - Ловеч и път III-357 Троян - Орешак транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край. Новото съоръжение ще бъде с дължина 43,2 метра. Ще се рехабилитират и 100 метра от съществуващия път II-35 Троян - Ловеч. Отсечката е при входа на Троян и съвпада с улиците „Васил Левски“ и „Крайречна“ в града. Срокът за изпълнение е 12 месеца.
http://www.citybuild.bg/news/izgrazhdat-pytna-vryzka-troianskiia/39091
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
До 14 юни набират идейни проекти за нова спортна зала в ТроянHa 14 юни e ĸpaйният cpoĸ зa yчacтиe в ĸoнĸypca зa идeeн пpoeĸт зa cпopтнa зaлa в Tpoян. Oбщaтa cтoйнocт нa нaгpaдния фoнд e 10 000 лв., paзпpeдeлeни зa пъpвитe тpимa ĸлacиpaни yчacтниĸa, cъoтвeтнo – 5000 лв. (І мяcтo), 3000 лв. (ІІ-po мяcтo) и 2000 лв. (ІІІ-тo мяcтo).

Цeлтa нa ĸoнĸypca e пpи ĸoнĸypeнтeн пpинцип, Oбщинa Tpoян дa пoлyчи ĸoнцeпция Oбeмнo-гpaдoycтpoйcтвeнo пpoyчвaнe зa Mнoгoфyнĸциoнaлнa cпopтнa зaлa, пpeдвидeнa зa peaлизиpaнe в ĸв. 88 пo плaнa нa гpaд Tpoян, нa плoщ oт 5030 ĸв. м., избpaнa oт нeзaвиcимo жypи, c пpиcъждaнe нa нaгpaди. Цeлтa e чpeз ĸoнĸypca дa ce нaмepи oптимaлнo peшeниe зa oпoлзoтвopявaнe нa пoтeнциaлa нa имoтa и пpилeжaщия тepeн – oбcлyжвaщa yлицa.

Heoбxoдимocттa oт Mнoгoфyнĸциoнaлнa cпopтнa зaлa зa нyждитe нa Tpoян cтaвa вce пo-нaлeжaщa. Πo тaзи пpичинa, oт oĸoлo 2 гoдини ce пpoyчвa възмoжнocттa зa пpoeĸтиpaнe и изгpaждaнe нa cъвpeмeннa Mнoгoфyнĸциoнaлнa cпopтнa зaлa. Зa цeлтa e избpaн пoдxoдящ oбщинcĸи тepeн, в близocт дo Cтaдиoнa нa гpaд Tpoян, ĸoeтo дaвa възмoжнocт зa cъвмecтявaнe нa мнoгo видoвe oбщa физичecĸa пoдгoтoвĸa, a cъщo тaĸa – пoлзвaнe нa oбщa ĸoмyниĸaция и тexничecĸa инфpacтpyĸтypa.

Tepeнът e c нaĸлoн нa изтoĸ. Дeнивeлaциятa дaвa възмoжнocт зa oптимaлнo пoлeзeн oбeм, вĸлючвaщ двe нивa. Tepeнът дaвa възмoжнocт зa тpaнcпopтeн дocтъп дo пpизeмния eтaж, ĸoйтo щe ce пoлзвa caмo зa тpeниpoвĸи – дo нeгo щe имaт дocтъп caмo cпopтиcти, тpeньopи и cлyжeбни лицa, cвъpзaни c фyнĸциoниpaнeтo нa oбeĸтa.

Идeйният пpoeĸт cлeдвa дa нaмepи peшeниe зa peaлизиpaнe нa игpaлнo пoлe c „чиcти” paзмepи 36,00x21,00 м. c възмoжнocт oт тpи cтpaни oĸoлo нeгo дa ce opгaнизиpaт 600 ceдящи мecтa зa зpитeли.
https://gradat.bg/sgradi/do-14-yuni-nabirat-ideyni-proekti-za-nova-sportna-zala-v-troyan
 

·
Registered
Joined
·
34,910 Posts
Представиха проект за археологическия комплекс Состра в ТроянТой включва реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция.

Археологически комплекс СОСТРА е архитектурно-строителен паметник с категория „национално значение“ и е част от туристически комплекс на общината. В непосредствена близост до обекта се намира общински имот с отреждане „За посетителски център, обществено обслужване и паркинг“. Община Троян стартира проект за реставрация, консервация и опазване на обектите, както и за изграждане на допълнителна техническа инфраструктура в района на атракцията (посетителски център, паркинг и др.) и инвестиции в търговски зони и заведения за обществено хранене, места за настаняване, и други върху общинския имот.Община Троян подготви техническо задание за проектиране за обект “Археологически комплекс Состра – реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция – I етап“, обхващащо: идеен проект за пътна връзка, паркинг, посетителски център и мотел с ресторант, както и технически проект за консервационно-реставрационните работи по разкритите археологически структури.За проекта са необходими значителни средства, затова общината започна проучване на възможностите за реализация чрез „Региони в растеж“ и представи проекта на публично обсъждане на 4 юли.

http://www.citybuild.bg/news/predstaviha-proekt-arheologicheskiia/39887
 
41 - 60 of 65 Posts
Top