Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 75 Posts

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #1 ·


Osnovni podaci o državi Tunis:

- najsjevernija država Afrike
- površina 163.610 km2
- oko 10.400.000 stanovnika
- glavni grad je Tunis
- BDP per capita oko 7.900 $ (2008.)
- prosječna mjesečna plaća iznosi oko 150-200€

- samostalna republika od 1956. godine kad proglašava nezavisnost od Francuske
- prvi predsjednik je bio Habib Bourgiba (vladao do 1987.) - modernizira državu, daje ženama dotad nezamisliva prava za jednu islamsku zemlju, vladao 31 godinu
- od 1987. vlada Ben Ali - on je svrgnuo državnim udarom sa tadašnjom oporbom Bourgibu, ali kad je došao na vlast, okrenuo im je leđa i vodi zapravo politiku kakvu je vodio i Bourgiba, nastavlja modernizaciju zemlje, izgradnju arhitekture i Tunis doživljava nagli razvoj

- glavna religija je islam (98%), kršćanstvo (1%), judaizam i ostali (1%)
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Što se slika tiče, nisam toliko pridavala pažnje tome da budu umjetničke, već više informativne. Nastojala sam prikazati što više, kako bi dobili što cjelovitiju sliku.

Uživajte u mom putopisu :cheers:
 

·
hlubach bubach
Joined
·
7,383 Posts
Kakva je situacija glede sigurnosti za turiste?

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Ove prve like su slikane iz autobusa. Nemam slike aerodroma (u Monastiru), ali izgledao je čisto pristojno.

Čim autobus izađe sa aerodromskog parkirališta, ovo su prve slike Tunisa - hotelski kompleksi poslagani jedan do drugoga.Ceste su dobre - ja sam se stvarno iznenadila, jer sam imala predrasude da je Tunis jedna infrastrukturno siromašna zemlja - al sam se prevarila. Jako se puno ulaže u cestogradnju i posebno mostogradnju.

 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Kakva je situacija glede sigurnosti za turiste?

:cheers:
Sigurno je.

Jedino se UVIJEK treba cjenkati, ili će te nastojati opelješiti na svakom koraku. NE ući u taksi prije nego dogovoriš cijenu. Ja i prijateljica smo bile dovoljno blesave da se jednom nismo unaprijed dogovorile, i vozio nas je više nego duplo dužim putem, i naplatio oko 180% veću cijenu od uobičajene :nuts: Isto je svugdje gdje se išta plaća. Fiksne cijene praktički ne postoje. Tj. postoje tek u ponekom dućanu :lol:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Jako je puno neizgrađenog zemljišta:


Grad Sousse u pozadini, iza pruge i maslinika:


Slike predsjednika su na svakom koraku.
2009. im je izborna godina, a predizborno vrijeme je - stalno :lol:
Oporba postoji kao da ni ne postoji, on je jedini kandidat koji uvijek pobjeđuje sa redovitih 95-99% glasova :nuts: Zbog privida "demokracije" ima, naravno, i protukandidata, ali za njega nitko nikad nije čuo do dan pred izbore, a i sam podržava Alija. Ne postoji tako nešto kao slobodni mediji, niti itko kritizira ijedan njegov potez ili izjavu. Tunižani su stvarno fanatici za njim. Čista diktatura. Čista sreća da ipak nije neki umobolni psihopat koji bi vodio državu u propast i maltretirao narod, jer ima takve ovlasti da bi mogao biti, i nitko mu ne bi mogao ništa.

I napokon hotel:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Port El Kantaoui

Hotel u kojem sam bila se nalazi u gradiću Port El Kantaoui, koji je predgrađe grada Soussea (oko 10 km udaljenosti). Gradić je izgrađen planski kao turističko mjesto 1979. godine. Hotel je bio do centra udaljen oko 2 km.

Nemam dnevnu sliku, jer sam po danu bila na plaži, pa sam našla ovu jednu sliku na internetu, luke u Port El Kantaouiju:


Noćne slike:


Svakih pola sata se ponavlja predstava sa svjetlima u fontani, uz raznu glazbu - arapsku, talijanske canzone itd.
Tipična suvenirnica:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Sousse

Sousse je treći po veličini grad u državi Tunis.

Prvi je Tunis (3 mil stan.)
Drugi Sfax (1.1 mil stan.)
Treći Sousse (750.000 stan.)

Luka:
Brodovi su stvarno kičasti:
Obiteljska šetnja:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Preko ceste - pogled na zidove medine:


Središnja tuniška banka
inače je zabranjeno slikati državne institucije, i jedan policajac koji je čuvao banku me ljubazno i sa smiješkom upozorio, pa sam se pravila da sam izbrisala sliku, iako nisam :angel: Ali imala sam više sreće nego pameti - jer imaju ovlasti oduzeti fotoaparat ili koju već drugu mjeru misle da treba primijeniti.

 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #11 ·


Zidovi medine:
Medina je stara arapska riječ za grad. Ovdje kad kažem medina, to znači stari grad, onaj koji su izgradili Arapi. U današnje vrijeme u svim medinama se nalaze velike tržnice, one tipične za arapski svijet, na kojima se treba cjenkati, a prodavač kad te dohvati, u stanju je za tobom ići i kilometar da te vrati do svog dućana i nešto proda. Izvan medine se nalazi moderan grad.
 

·
hlubach bubach
Joined
·
7,383 Posts
Odlicna reportaza, Nika. :applause:

Ja stvarno moram posjetiti neku egzoticniju zemlju bar jednom u zivotu. Em kaj sam rodjem sam, em kaj cijelog zivota zivim i krecem se u drzavama zapadne civilizacije, koja mi se vec popela na vrh glave, doslovno. Malo ovakve egzotike bi mi dobro doslo za promjenu. :eek:kay:

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
573 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Tunis

Hvala dečki :)

Centar grada Tunisa ne izgleda ni slično kao ostatak zemlje. Tunis (država) je bio francuska kolonija i u arhitekturi centra grada je očito na prvi pogled. Izgleda kao mali Pariz - ne cijeli grad - okolne ulice se uklapaju u sliku koju jedan turist očekuje vidjeti, ali glavna ulica (Avenija Habib Bourgiba) ima europski štih, arhitektura zgrada je u pariškom stilu, sama avenija podsjeća malo na Ramblu u Barceloni, sa drvoredima po sredini, a imaju i jedan sat koji asocira na prvu na Big Ben u Londonu. Inače mu baš ne sliči toliko, ali to čovjeku prvo padne na pamet kad ga vidi - "tuniški Big Ben".

Naravno, i Tunis isto ima svoju medinu - jednu od najvećih u Africi.Žao mi je što mi je nebo izgorilo na tako puno slika. Sunce je jako udaralo, temperatura je bila paklenska (47°C) i imali smo svega oko 1,5 - 2 sata za razgled grada, pa sam se i žurila da što više obiđemo, niam namještala aparat za svaku sliku.


Ispred ulaza u medinu:


 

·
Sarkimetal Death
Joined
·
17,878 Posts
Sve je to lijepo Nika, al same neke starine slikaš. Gdje su moderne zgrade, imaš li koju sliku Dubai citya koji se gradi u Tunis cityu, malo noćnog života, koju sliku s tobom, onak nešto osobno. Ovako si mogla i s interneta skiniut slike, ko ti šta može. Nemoj se ljutiti na mene.:cheers::banana:

PS. ja se baš ne volim cjenkat pa su me puno puta odrali, ali zato treba uštedit lovu i sve stvari kupit u Kairouanu ako te put tamo nanese. Sve cijene su već iscijenkane i nekoliko su puta niže od onih u ostatku zemlje, a roba je identična. Ja sam se šokirao kad sam tamo došao, za siću sam pokupovao pola autobusa.
 
1 - 20 of 75 Posts
Top