SkyscraperCity Forum banner

[Turcja] Stambuł - na styku kontynentów i kultur

20476 Views 123 Replies 16 Participants Last post by  Influence
W lipcu zaliczyliśmy długi weekend w Stambule, pierwsza od wielu lat wizyta w kraju muzułmańskim, wrażeń i porównań z innymi miejscami nie zabrakło.
Zapraszam

Na początek widok z tarasu hotelu w dzielnicy Sultanahmet

020 by bartek76, on Flickr

Hotel od frontu pryz bocznej uliczce

021 by bartek76, on Flickr

022 by bartek76, on Flickr

Okolice pełne knajpek

023 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 124 Posts
Kawałeczek dalej wychodzimy na Plac Sultanahmet, po jednej jego stronie Błękitny Meczet

028 by bartek76, on Flickr

Po drugiej Haghia Sophia

029 by bartek76, on Flickr

O prawej Haghia Sophia, tramwaj i pozostałości Milionu, bramy triumfalnej od której mierzono odległości w Bizancujm

030 by bartek76, on Flickr

031 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Idziemy w stronę Złotego Rogu ulicą Alemdar Caddesi

032 by bartek76, on Flickr

Brama Gulhane prowadząca na teren parku Gulhane

033 by bartek76, on Flickr

Alay Pavillon

034 by bartek76, on Flickr

035 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Ciekawie, ciekawie zaczynasz, Stambuł od zaplecza, takie mniej uczęszczane uliczki, miejsca, alternatywne zwiedzanie z dala od głównych ulic. Podoba mi się, czuć klimat, choć momentami nigdy bym nie wpadł, że to może być Stambuł ;)
Podoba mi się, czuć klimat, choć momentami nigdy bym nie wpadł, że to może być Stambuł ;)
Ciekawe dlaczego?

A propos Stambułu od zaplecza, Alemdar Caddesi to jedna z głównych ulic, okolica hotelu to wprawdzie bardziej boczne uliczki (wjazd tylko dla mieszkańców lub płatny), ale to jedno z głównych zagłębi hotelowych miasta o rzut beretem od głównych atrakcji.
W każdym bądź razie póki co poruszamy się po reprezentacyjnych częściach Stambułu ;)
See less See more
Docieramy nad brzeg Złotego Rogu

040 by bartek76, on Flickr

Rzut oka na brzeg azjatycki, największy ponoć meczet w Azji Mniejszej, Camlica (jeden z wielkich projektów Erdogana), oraz przeniesione z pd Anglii II-wojenne stacje radarowe ;) A na serio to nie mam pojęcia czym te maszty są.

041 by bartek76, on Flickr

Most Bosforski czyli pierwszy most nad Bosforem ukończony w 1973.
Obecna nazwa to Most męczenników 15 lipca, ku czci ofiar poległych w obronie Erdogana przed zamachem stanu z zeszłego roku.

042 by bartek76, on Flickr

Nabrzeże Eminonu, skąd odpływają promy gdzie tylko dusza zapragnie

043 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Widok przez Złoty Róg na Galatę i jeden z nowych, szybkich promów

044 by bartek76, on Flickr

Zoom na Wieżę Galata

045 by bartek76, on Flickr

Na wodzie ruch nie mniejszy niż na ulicach, promy z Eminonu do Azji (Uskudar lub Kadikoy) pływają co 10 minut, a do tego trzeba dodać szereg innych połączeń.

046 by bartek76, on Flickr

Jeszcze jeden zoom na Galatę, a raczej sąsiednie Karakoy

047 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Za Eminonu u podnóża Topkapi cumowały takie oto łajby wojenne, chyba tego dnia (20 lipca) było jakieś święto wojskowe czy cuś

048 by bartek76, on Flickr

049 by bartek76, on Flickr

050 by bartek76, on Flickr

Most Galata nad Złotym Rogiem, na górnym poziomie jezdnia, tramwaj oraz wędkarze, na dolnym knajpy

051 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Haghia Sophia wieczorową porą z mostu Galata

052 by bartek76, on Flickr

Widok z mostu na zachód, na pierwszym planie most z linią metra przez Złoty Róg (ze stacją na środku mostu), w tle meczet Selima I (chyba)

053 by bartek76, on Flickr

Górny poziom mostu Galata

054 by bartek76, on Flickr

056 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Złoty Róg i Bosfor

057 by bartek76, on Flickr

Transport publiczny przepływa pod Mostem Galata

058 by bartek76, on Flickr

Tramwaje, wypada przyznać, mają niczego sobie, Citadis na Moście Galata

059 by bartek76, on Flickr

A to chyba meczet Sulejmana Wspaniałego

060 by bartek76, on Flickr
See less See more
4
  • Like
Zoom

061 by bartek76, on Flickr

A to z kolei tzw Nowy Meczet, nowy czyli z przełomu XVI i XVII wieku ;)
generalnie w mocno opłakanym stanie

062 by bartek76, on Flickr

"Atrakcje" nabrzeża Eminonu, żebrająca dziewczynka

063 by bartek76, on Flickr
See less See more
3
  • Like
Reactions: 4
Stambuł zachwycający, a szczególnie te ulice i uliczki.
Mnie to miasto przeraziło. Nie jestem jakimś wielkim podróżnikiem i pierwszy raz doświadczyłem takiej obcości kulturowej. Ilość meczetów w całym mieście jest niewyobrażalna. Minarety sterczą jak szpilki jeden obok drugiego. Zjeździłem całe miasto, które oprócz tego jest przeogromne. Chyba najbardziej egzotyczne miejsce w jakim byłem.
See less See more
Mnie to miasto przeraziło. Nie jestem jakimś wielkim podróżnikiem i pierwszy raz doświadczyłem takiej obcości kulturowej. Ilość meczetów w całym mieście jest niewyobrażalna. Minarety sterczą jak szpilki jeden obok drugiego. Zjeździłem całe miasto, które oprócz tego jest przeogromne. Chyba najbardziej egzotyczne miejsce w jakim byłem.
Przerazila cie egzotyka czy rozmiar miasta? Bo to jest moloch ktory ma ponad 15 mln mieszkancow.

Chetnie bym sie tam wybral zeby porownac do miast Maroka.
See less See more
"Atrakcje" nabrzeża Eminonu, żebrająca dziewczynka
Jak oceniasz poziom bezpieczeństwa na ulicach? Mieliście jakieś stresujące sytuacje itp.? Pytam bo możliwe, że pojadę tam w przyszłym roku w pojedynkę a nie lubię nachalnego nagabywania/cwaniactwa i pytań czy mam problem itd. :)

Z lotniska jechaliście do hotelu komunikacją czy taksówką?
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Jak byłem 10 lat temu przejazdem to miałem parę godzin czasu i zamiast zobaczyć cokolwiek w centrum, to siedziałem w internet cafe. Szkoda nawet komentować tego :nuts:
Jak byłem 10 lat temu przejazdem to miałem parę godzin czasu i zamiast zobaczyć cokolwiek w centrum, to siedziałem w internet cafe. Szkoda nawet komentować tego :nuts:
TAK! :)

Ja byłem w Stambule z 10 razy. Super wielokulturowe miasto, Sultanahmet świetna lokalizacja! Jedyne co mi tam nie pasuje to masakryczne korki. Fajne fotki, miło powspominać. Zapewne miałeś okazję spróbować prawdziwego tureckiego kebapa, aż mi ślinka cieknie na samą myśl. To nie to samo, co u nas "srawowane" g***o z kapuchą! :)
See less See more
Jak oceniasz poziom bezpieczeństwa na ulicach? Mieliście jakieś stresujące sytuacje itp.? Pytam bo możliwe, że pojadę tam w przyszłym roku w pojedynkę a nie lubię nachalnego nagabywania/cwaniactwa i pytań czy mam problem itd. :)
Pod względem bezpieczeństwa jest ok, nagabywanie to zachęcanie do odwiedzenia mijanej knajpy/sklepu czyli norma dla świata islamskiego, ale w Stambule mniej nachalna niż w Tunezji czy Egipcie.
Smaczkiem jest obecność uzbrojonego po zęby wojska, policji, wozy opancerzone i takie tam, najlepsi byli kolesie w dżinsach, t-shirtach, brudnych kamizelkach typu MPO i z kałachami w ręku, pewnie jakiś rodzaj policji czy ORMO. W sumie traktowałem to jako swoisty folklor;) Plus wszechobecna propaganda i martyrologia wokół zamachu z 15 lipca zeszłego roku, ale tego przeciętny turysta nie zauważy.
Żona z kolei nie czuła się do końca bezpiecznie, dało się zauważyć że na ulicy trzymała się blisko i stwierdziła że sama, bez męskiej eskorty w życiu by tam nie chciała być.

Na deser w dniu odlotu, już na lotnisku, byłem o mały figiel od mordobicia ;)

Z lotniska jechaliście do hotelu komunikacją czy taksówką?
Taksówką ale zdecydowanie nie polecam, choć w sumie było to dobra pobudka dla kogoś kto zatracił instynkt samozachowawczy na "znguśniałym" zachodzie;)

Polecam zbiorkom, jest o całe nieba taniej, choć zajmuje z godzinę, wpierw metrem do stacji Zeytinburnu gdzie przesiadamy się na tramwaj do Sultanahmet.
Tramwaj ma jeszcze jedną niesamowitą atrakcję, w którymś momencie przez wyłom mija gigantyczne wręcz mury Konstantynopola, i potem bardzo długo jedzie do centrum. Dopiero wtedy można ocenić skalę starożytnego molocha, a wrażenia jakie w X czy XI wieku musiał wywoływać na tzw barbarzyńcach (czyli np ówczesnych Niemcach czy Francuzach) nawet nie podejmuje się oceniać.

Uuu, szkoda, miasto choć zdecydowanie wschodnie i raczej po "syfnej stronie lustra", to zdecydowanie warte zobaczenia.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
1 - 20 of 124 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.