SkyscraperCity banner

521 - 540 of 556 Posts

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
 
  • Like
Reactions: qgora and Ratimid

·
Registered
Joined
·
35,452 Posts
В Търговище отвори врати немско предприятие

То е за пране и багрене на готови конфекционни облекла и се намира в кв. „Запад“ 2.

В Търговище отвори врати немското предприятие „Реди гармънт технолоджи България”. Това е десетата фабрика на групата „Dr. Bock Industries”, която притежава производства в Италия, Германия, Румъния и Украйна. Инвестицията ще осигури работа за 150 души.Инсталираните в предприятието технологии са съобразени с най-новите тенденции. „Фокусирани сме върху предлагането на устойчиви процеси и влагането на възможно най-малко количество ресурси, енергия, химикали и вода“, казват от компанията. Във фабриката е изградена и локална пречиствателна станция и е инсталиран специален софтуер, който да следи за спазването на екологичните стандарти на работните процеси.
http://www.citybuild.bg/news/tyrgovishte-otvori-vrati-nemsko/38300
 

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
 
  • Like
Reactions: Ratimid

·
Registered
Joined
·
35,452 Posts
И още:

Ремонтира се емблематичният за Търговище парк "Борово око"Ремонтира се емблематичният за Търговище парк "Борово око". Зоната се обновява от екипи на общинско предприятие "Флора", сега се извършва асфалтиране на централата алея, съобщиха от общинската управа след като кметът Дарин Димитров и секретарят на общината Христалина Халачева са проверили днес хода на ремонтните дейности.
Освен рехабилитация на настилката, се изграждат и три нови градински пространства, в центъра на алеята. Там ще бъдат монтирани малка сцена и седящи места, подходящи за деца от 3 до 6 години. Предвидена е и възможност за озвучаване, за да се провеждат различни детски спектакли и представления.
На централната алея ще бъдат поставени нови пейки, както и нова чешма със специално обособено място за домашни любимци. Предстои преасфалтиране и на т.нар. "Алея на занаятите", където се провеждат част от културните прояви в седмицата на Традиционния пролетен панаир, е пояснил директорът на "Флора" Асен Чакъров.
Общинското предприятие ще обнови и настилката около езерото "Борово око". Старите каменни плочи ще бъдат подменени с нови. По предписание се премахват и опасни тополи в района. Дейностите се извършват след издадена експертна оценка от ландшафтния архитект на Общината, че дърветата са стари и представляват непосредствена опасност за преминаващите граждани. На мястото на премахнатите ще бъдат засадени нови върбови дървета.
Всички ремонтни дейности по обновяването парка се извършват в зависимост от метеорологичните условия и ще продължат и през следващата година. В началото на мандата на кмета Димитров в парка бяха монтирани осветителни тела и поставени камери за видеонаблюдение. Обновените зони също ще бъдат оборудвани с такива, допълват от администрацията.
http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1912692
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Учениците се връщат в I ОУ "Христо Ботев"

От днес, 12 декември, се възстановяват учебните занятия в обновената сграда на І ОУ "Христо Ботев" в Търговище.

Занятията ще започват в 8.00 часа и ще се провеждат в една смяна.

Около 4 млн. лв. с ДДС са вложени в ремонти, обзавеждане и оборудване на училището.

То беше обновено по Оперативна програма "Региони в растеж", като част от образователната инфраструктура в Търговище, в която са още две детски градини и ясла.

Ремонтите в ОУ "Христо Ботев" стартираха през октомври 2017 г. и включиха огромна по обем строителна дейност, тъй като сградата е близо 90-годишна.

"Много емоционални и много развълнувани сме в цялата учителска общност тук" - сподели директорът на училището Димитър Алексиев и допълни: "Децата също много се радват. Предизвикателството е да намерим сили и желание това, което ни е дарено от Европа, да го пазим".

По време на строително-монтажните работи учебните занятия се провеждаха в ІІІ ОУ. Към досегашните си домакини Алексиев изказа дълбока благодарност, която разпространи в специално писмо.http://www.itarmedia.bg/novini/detail/4272_uchenitsite_se_vrashtat_v_hristo_botev.html
 

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
Ето и видео репортаж. Оборудването и обзавеждането е доста прилично, браво.

 

·
Registered
Joined
·
35,452 Posts
1 стотинка за билет в градския транспорт в Търговище

С билет от 1 стотинка вече се возят жители на Търговище в една от линиите на градския транспорт. До драстично намаление на цените на билетите за градски транспорт в Търговище се стигна след като общинското ръководство сключи договори за превоз на пътници по 28 автобусни линии от транспортната схема. След провеждане на обществената поръчка договорите бяха сключени с общо пет фирми, предава "Дарик".

Най-голямо е намалението на билета за линия № 11, която се движи в почивните дни и свързва квартал Запад 3 с гробищния парк. От досегашния 1 лев за билет, ползващите транспорта вече ще заплащат само 1 стотинка.

За най-масово ползваната линия № 10 цената на билета вече е само 30 стотинки, при досега заплащани 1.20 лв. Същото намаление важи и за линията, която отвежда търговищенци до местността Парка.

По-ниски са цените и на билетите и до някои от близките села и квартали на Търговище.

С близо 1 лев по-малко е и цената на билета от Търговище до Варна – от 7,02 сега тя е вече 6,16 лв.

17 от сключените договори са с 5 годишен срок на изпълнение. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 4 360 000 лв. без ДДС.
https://www.novinite.bg/articles/169252/1-stotinka-za-bilet-v-gradskiya-transport-v-Targovishte
 

·
Registered
Joined
·
3,793 Posts
Hoвoтo oгpoмнo лeтищe нa Иcтaнбyл e изгpaдeнo cъc cтъĸлo oт Бългapия

...
Πpи изгpaждaнeтo нa нoвaтa aepoгapaтa нa Иcтaнбyл e изпoлзвaнo нaиcтинa мнoгo cтъĸлo - oбщo 200 000 ĸв. м cтъĸлoпaĸeти (или нaд 16 000 тoнa cтъĸлo). 44% oт oблицoвĸaтa нa лeтищнитe фacaди e oт тoзи мaтepиaл: c нeгo ca пoĸpити вepтиĸaлнитe фacaди нa цeнтpaлния пътничecĸи тepминaл, тepминaлнитe блoĸoвe, ĸyпoлитe, ocигypявaщи cвeтлинa в cгpaдaтa, pъĸaвитe зa oтвeждaнe нa пътницитe oт и ĸъм caмoлeтитe и т.н.

Ocнoвният дocтaвчиĸ e тypcĸият cтъĸлeн гигaнт Şişecam Flаt Glаѕѕ ("Шишeджaм") и нeгoвият cyпepмoдepeн зaвoд зa плocĸo cтъĸлo "Tpaĸия глac" в Tъpгoвищe, cъoбщaвa cпиcaниe "Гpaдът".
...
Oгpoмнитe ĸoличecтвa cтъĸлo ca нe caмo пpoизвoдcтвeнo, нo и гoлямo лoгиcтичнo пpeдизвиĸaтeлcтвo. Фaбpиĸaтa в Tъpгoвищe opгaнизиpa и ĸoopдиниpa дocтaвĸитe, пoлyчaвaни oт 5 oт нaй-гoлeмитe пpoизвoдитeли нa cтъĸлoпaĸeти в Typция, a пpeз нeя пpeминaвaт cтoтици ĸaмиoни.

Caмo зa чeлнaтa фacaдa нa цeнтpaлния тepминaл ca нeoбxoдими 8000 cтъĸлoпaĸeтa, ĸoитo ca тpaнcпopтиpaни c 370 тиpa дo мяcтoтo зa мoнтaж. Зa тepминaлнитe блoĸoвe и pъĸaвитe ca изпoлзвaни oщe нaд 340 тиpa.

...

"Πpoeĸтът зa нaй-гoлямoтo лeтищe в cвeтa e гopдocт зa нac - Şişecam Flat Glass, и зa нaшия зaвoд в Tъpгoвищe. Toй e пocтижeниe и зa бългapcĸaтa индycтpия - тъй ĸaтo cтъĸлoтo e нe caмo paзpaбoтeнo и пpoизвeдeнo в Бългapия - oт бългapcĸи cпeциaлиcти, c бългapcĸи пяcъĸ coдa и ĸaoлин, нo и c пoмoщтa нa peдицa нaши дocтaвчици, пoдизпълнитeли и пapтньopи", ĸaзвaт oт ĸoмпaниятa.
Цялата статия:
https://money.bg/investments/novoto-ogromno-letishte-na-istanbul-e-izgradeno-sas-staklo-ot-balgariya.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=footer
 

·
Registered
Joined
·
35,452 Posts
Обсъждат изграждането на индустриална зона в Търговище


Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и Антоанета Барес разглеждат терена за бъдещата индустриална зона. Снимка община Търговище

По покана на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров на посещение в града беше изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес. Нейната визита беше проучвателна, с цел набелязване на общински терени, които държавното дружество да предлага на потенциални инвеститори.

По време на срещата кметът д-р Димитров, главният архитект Дарина Димитрова и секретарят на Общината Христалина Халачева представиха общински имот от 115 дка в землището на село Васил Левски. Теренът се намира до главния път София-Варна, в близост до железопътна линия и е с възможност за изграждане на необходимата техническа инфраструктура – захранване с електричество, ВиК и други.

Антоанета Барес обясни, че Националната компания ще предлага терена на потенциални инвеститори. При проявен конкретен интерес към имота, ще се реализира проект, съвместно с общинската администрация, за изграждане на необходимата техническа инфраструктура.

„Следващата стъпка, която Общината трябва да предприеме, е провеждането на предпроектни проучвания, изготвянето на подробен устройствен план на имота с парцеларни планове за елементи на техническата инфраструктура. Ще се търсят подходящи инвеститори, с високотехнологични и чисти производства, които да не замърсяват околната среда и са в съответствие с Общия устройствен план на Общината“, обясни Антоанета Барес.

Кметът д-р Димитров заяви готовност общината да посрещне нови инвеститори. „Изграждането на индустриална зона е един от приоритетите в управленската ни програма, с цел повишаване качеството на живот в града и населените места в общината ни. Процесът по реализацията й няма да е кратък, с оглед на всички административни процедури, които трябва да бъдат проведени, но е важно да поставим началото“, каза д-р Димитров.

Очаква се Общината и Националната компания да сключат меморандум за сътрудничество, с който да се очертаят конкретните стъпки и ангажименти между двете страни в процеса по привличане на инвеститори и изграждането на индустриалната зона.
http://radian.bg/2019/01/25/obsazhdat-izgrazhdaneto-na-industrialna-zona-v-targovishte/
 

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
 
  • Like
Reactions: gr_kanev

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Едно филмче от преасфалтираните миналата година основни булеварди в града - от Републиканската пътна мрежа - бул.Ал.Стамболийски (с временно ново кръгово), бул.М.Андрей (с ново кръгово до Банята) и ул.Паисий, както и ул.Трети Март (преасфалтирана изцяло) и "пробива Катрафилов" (изградена нова улица между Вароша и Полицията).

https://www.youtube.com/watch?v=LJMzzbjLfsA
Нова велоалея и обновени тротоари и зелени площи.
 

·
ELFen
Joined
·
398 Posts
^^
Браво за клиповете !

Едни обновени булеварди и... си прилича на град !
Някой да дойде в Разград и да им набие в празните кофи :bash: смисъла от подобна стъпка !
 

·
Registered
Joined
·
35,452 Posts
Нови уникални открития край Мисионис - разкриват се 4 храма

Разкопките ще продължат до края на август

Археологическото лято е в разгара си. В стария римски град Мисионис край Търговище учените направиха нови открития. Разкопките на древноримския град продължават с проучването на постройки от времето на Първото и Второто българско царство.

Според археолога Ангел Конаклиев на мястото са се очертава наличието на четири храма, което може да оправдае името Мисионис - Мисия.

Благодарение на дарение на Клуб "Ротари" вече е защитена кръщелната в Мисионис, която е една от най-ранните на Балканския полуостров.

"За съжаление се оказа, че частично беше пострадал от такива варварски набези. Сега, когато той е зад едно стабилно стъклено и то специално стъкло покритие, аз се надявам, че той ще бъде запазен за поколенията", обясни проф. Николай Овчаров - ръководител на разкопките.

Разкопките на Мисионис ще продължат до края на август.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров присъства на отслужването на водосвет за началото на летния археологически сезон.

През тази година работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху проучването на сектора, северно от Базилика №2, заявиха археолозите Ангел Конаклиев и проф. Николай Овчаров.

Те обясниха, че е разкрита сграда, която, по всяка вероятност, е култова, т.е., храм. По подобие на останалите 6 разкрити такива сгради на територията на Мисионис, новоразкритата е изградена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

Археолозите представиха и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Съоръжението е експонирано, като над него е изградено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

"Община Търговище финансира с 35 000 лв. проучванията на крепостта Мисионис и през тази година, обясни кметът д-р Дарин Димитров. - Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване."

50 000 лв. е общото финансиране на разкопките през 2019 г., осигурено от Общината и от спонсори.

Община Търговище все още очаква становище по заявлението си, входирано в Министерството на културата, за прехвърляне на собствеността на Мисионис от държавна в общинска.

В момента античният град попада в обхвата на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще позволи кандидатстване по различни програми и проекти за развитие на туристическия обект и изграждането на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/novi-unikalni-otkritiya-kray-misionis-razkrivat-se-4-hrama
 

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
 
  • Like
Reactions: yani84

·
махлене&
Joined
·
4,265 Posts
 

·
Registered
Joined
·
464 Posts
Монтиран е пешеходен светофар на ул. „Хаджи Димитър“

Пешеходен светофар монтира Община Търговище на ул. „Хаджи Димитър“, в близост до детска градина №2 „Осми март“. Той е изграден с дарителски средства от компанията за производство на стъкло „Тракия глас България“. Изричната воля на дарителя е светофарната уредба да бъде монтирана на това място.

Светофарът ще регулира потока от пешеходци в района и е с бутонна система на управление. Така, при отсъствие на пресичащи граждани, движението на автомобилите, идващи от пазара, няма да бъде спирано. Времевият интервал за пресичане е 15 секунди.

На близо 40 метра преди пешеходната пътека пък е поставен и светодиоден предупредителен знак, указващ наличието на светофар.

Призоваваме гражданите да шофират с повишено внимание в посочения участък, с оглед на новата организация на движение, както и с оглед на функциониращото в близост детско заведение.

В капиталовата програма на Община Търговище са заложени и близо 60000 лв. за изграждането на светофарна уредба на кръстовището на бул. „Трайко Китанчев“ и бул. „Сюрен“, където трафикът в пиковите часове на деня е изключително интензивен. Предстои Общината да стартира процедура за избор на изпълнител.
 
521 - 540 of 556 Posts
Top