SkyscraperCity banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
Discussion Starter · #1 ·
gva.be

AZ Turnhout krijgt hoogbouw van 65 meter
Vandaag om 11:54 door Bart Van den Langenbergh

TURNHOUT - Het eerste ontwerp van een eenheidscampus van het AZ Turnhout op de terreinen van Sint-Jozef bestaat onder meer uit een hoogbouw met 17 verdiepingen, in totaal 65 meter hoog.


Het AZ Turnhout wil tegen 2025 zowel campus Sint-Elisabeth en campus Sint-Jozef samenbrengen in een eenheidscampus. Dat eengemaakt ziekenhuis verschijnt op een terrein, nu nog een voetbalveld, op de huidige campus Sint-Jozef langs de Steenweg op Merksplas in Turnhout.

AZ Turnhout stelde Osararchitects uit Antwerpen aan om een masterplan en een technisch-financieel plan op te maken voor de eenheidscampus. Het eerste ontwerp bestaat uit een hoogbouw met zeventien verdiepingen van in totaal 65 meter hoog. Een deel van de bestaande infrastructuur van campus Sint-Jozef kan ook behouden blijven. "Een hoogbouw heeft minder dakoppervlakte en minder fundering nodig waardoor de ecologische voetafdruk minder is", zegt Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout. "Maar ook de loopafstanden voor onze medewerkers worden tot een minimum herleid. Het bestaande gebouw kan tijdens de opbouw van de nieuwbouw operationeel blijven."​
 

·
Moderator
Joined
·
19,848 Posts
Discussion Starter · #3 ·
gva.be

“Is dit beste plaats voor nieuw ziekenhuis?”

Gisteren om 03:00 door Guy Van Nieuwenhuysen

TURNHOUT - De Ringbinken vrezen dat een nieuw ziekenhuis op de Steenweg op Merksplas alleen kan in combinatie met een gesloten ring. Ze dringen aan op een objectief onderzoek naar de beste vestigingsplaats.


De directie van het Algemeen Ziekenhuis Turnhout stelde een jaar geleden de plannen voor een nieuw ziekenhuis op de campus Sint-Jozef voor. Ze hoopt dat het gebouw er tegen 2025 kan staan, maar maakt zich ook zorgen over de bereikbaarheid.

Aan de bouw van het ziekenhuis gaat een milieu-effectenrapport (MER) vooraf. Zo’n rapport gaat ook over de mobiliteit. “Daar is nog geen ernstig onderzoek rond verricht”, zegt Louis *Michielsen, een van de drie Ringbinken die zich afvragen of de campus Sint-Jozef wel de meest geschikte locatie voor een nieuw ziekenhuis is. “In het MER moeten ook alternatieve locaties worden onderzocht. Wij zijn geen actiegroep die met vlaggen zwaait, maar we zoeken bij onze achterban een draagvlak, een groep mensen die er mee over waakt dat zo’n onderzoek op een ernstige en objectieve manier gebeurt. Vragen naar het sluiten van de ring, omdat op die plaats een ziekenhuis is gepland, is de omgekeerde wereld. Misschien blijkt uit het onderzoek dat de campus Sint-Elisabeth meer geschikt is. Of nog ergens anders.”

Groen verslikt zich

Het initiatief van Louis Michielsen, die ooit nog fractieleider van Agalev in de gemeenteraad was en nog altijd partijlid, is bij Groen wel in het verkeerde keelgat geschoten. Groen was een tegenstander van een nieuw ziekenhuis op de Steenweg op Merksplas - een beslissing die nog onder N-VA-burgemeester Erwin *Brentjens werd genomen - maar is nu helemaal mee. “Onze schepen Astrid Wittebolle heeft de Vlaamse bouwmeester ingeschakeld om te waken over de best mogelijke kwalitatieve invulling”, zegt Groen-voorzitter Jeff Dierckx. “AZ Turnhout is meer dan ‘ons’ Turnhouts ziekenhuis. Vooral voor patiënten uit de Noorderkempen is deze beslissing een goede zaak. Het ziekenhuis is ook de belangrijkste werkgever in de stad.”

Turnhout stelt op 16 mei een mogelijke keuze voor de noordelijke ontsluiting van de stad voor. “Die staat los van de discussie van het ziekenhuis”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen). “We willen er de verkeersdruk wegnemen, met het oog op de geplande woonuitbreiding in het noorden.”​
 
1 - 4 of 4 Posts
Top